Nowe autobusy - ZTM

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

kon_rad

Post autor: kon_rad » 2 sierpnia 2009, o 00:09

zibi pisze:przecież mpk nie wydaje pieniędzy na balangi prezesa (obecnie) tylko na pracowników -mieszkańców tego miasta którzy płaca podatki także dla miasta a funkcjonuje faktycznie pod dyktando mista......
No, kolega wreszczie nie na PKS-sie. Czyżby zmiana pracy? ZTM faktycznie w wielu przypadkach idzie na rękę MPK, a ten ostatni przetarg to było chyba mistrzostwo świata jak eliminować niektóre firmy. Nie wiem jak się odbywało to w Stolicy, ale PKS Grodzisk Maz. obsługuje w Warszawie linie. Ciekawy jestem czy wcześniej to przedsiębiorstwo miało jakieś doświadczenie w komunikacji miejskiej...

No ale cóż, kolega Zibi, który tak zachwycał się zakupem nowych cienkobusów dla PKS Kielce przestawił się teraz na miejską komunikację. Oby jego podniecenie nie przełożyło się na zakup kolejnych autobusów typu PKS, ala mających tylko jedne drzwi dla pasażerów MPK. Niektórzy mówią, że tylko świnia nie zmienia poglądów... Ale czy świnia może mieć jakiekolwiek poglądy? I jeszcze jedno: po sprzedaży działki przy Zagnańskiej szumnie zapowiadane były połączenia na Ukrainę do Winnicy... I co Panie popierający ze wszech miar tamte decyzje??? Kursy busów PKS Kielce z Warszawy gdzie nie można rozprostować nóg, a może się tak zdarzyć, że i biletu nie można kupić, też Pan popiera, Panie zibi/mpk. Może Pan, Panie Zibi, ma Pan jakieś lepsze rozwiązanie tej sytuaci???

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 2 sierpnia 2009, o 02:41

Jeszcze jednego zapomnialem napisac - cieszyc sie mozna by bylo wtedy z niskiej ceny wkm, gdyby spolka nie byla w zaden sposob z miastem powiazana, ale jest. A niejedno "miejskie" przedsiebiorstwo komunikacyjne juz jezdzilo po stawce dumpingowej:D I kto za to potem placil? A budzet placil:D
Ziarek pisze:może ja jeszcze podatków nie płacę
Oj placisz i to niejeden:P Dochodowego i owszem nie, ale VAT i akcyze z caaaala pewnoscia placisz:P
Ziarek pisze:wolałbym dopłacić trochę i mieć porządnego przewoźnika w mieście, który by dbał lepiej o swój tabor. Ubolewam tylko nad tym że ITS w końcu nie przystąpił do przetargu :(
Sa pelne mozliwosci wykorzystania zapisu o "razaco niskiej cenie", stad tez to nie jest kwestia doplacania, tylko realnej wyceny uslugi.

W kwestii dbania o tabor - to i tak tu MPK wyjscia nie ma zgodnie z umowa, no chyba, ze ZTM ich nie bedzie karal.

ITS nawet gdyby przystapil, to i tak nie bylby w stanie zaproponowac jakiejs wyjatkowo korzystnej ceny. O ile dziwi mnie wysoka stawka Jury, o tyle stawka Mobilisu byla naprawde atrakcyjna i watpie, aby ITS byl w stanie zaproponowac cos bardziej korzystnego.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 sierpnia 2009, o 12:13

Teraz w przypadku uniewaznienia mielibysmy dla miasto malo korzysna oferte, bo ZTM po odrzuceniu nie wybralby oferty Mobilisu, a pewnie oglosil nowy przetarg, co wiemy czym by skutkowalo. I co lepsze? Walka z MPK o jakosc za 2,65 czy walka o jakosc z MPK za stawke wyzsza...

redoxygene

Post autor: redoxygene » 2 sierpnia 2009, o 12:54

Autor pisze:Walka z MPK o jakosc za 2,65 czy walka o jakosc z MPK za stawke wyzsza...
W obecnej sytuacji uwazam, ze zadnej walki o jakosc z MPK nie bedzie tak, jak nie bylo do tej pory, a jak juz wspomnailem wczesniej - za to 2,65 i tak miasto zaplaci innymi drogami wiecej.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 sierpnia 2009, o 13:00

Ze strony ZTM nigdy nie bedzie, bo za Mariana zaraz przyjdzie kolejna trzęsidupa Lubawskiego 8)

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 3 sierpnia 2009, o 20:19

Chyba nie wierzycie, że ZTM zrobi coś. Wygrało MPK, bezapelacyjnie. Nie zostanie zrobione nic, MPK będzie jeździło a umowa nie będzie przestrzegana.

Podziękujcie swojemu prezydentowi.

I ruszcie się w najbliższych wyborach samorządowych. Nie jest bardzo trudno wystawić własnego kandydata i zdobyc mu poparcie:)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 sierpnia 2009, o 17:22

Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach poprosił MPK o dokładną kalkulację kwoty, którą spółka zaproponowała za obsługę 40 nowych Solarisów.

Skąd taka cena? Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach poprosił MPK o dokładną kalkulację kwoty, którą spółka zaproponowała za obsługę 40 nowych Solarisów. W ostatnim przetargu Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne złożyło ofertę, że przez kolejne 5 lat może wozić pasażerów za 2 złote 65 groszy za kilometr. Według ekspertów, jest to zbyt niska kwota. MPK chcąc wygrać przetarg i nie dopuścić konkurencji mogło celowo zaniżyć swoją ofertę i finansować obsługę nowych autobusów z innej działalności.
- Dlatego prosimy o tę kalkulację – mówi Barbara Damian z ZTM-u: - Przy ocenie takiej przedłożonej kalkulacji będziemy brać pod uwagę obiektywne czynniki, jak oszczędne metody wykonania zamówienia, wyjątkowo opłacalne metody dostępne dla wykonawcy; jeżeli nie przyjelibyśmy takiej kalkulacji, wtedy trzeba by postępowanie unieważnić.
MPK ma czas na odpowiedź do 10 sierpnia. Spółka zaproponowała ZTM-owi kwotę o blisko półtora złotego niższą, niż Zarząd chciał zapłacić zwycięzcy przetargu. Z kolei 4 złote i 25 groszy, czyli 15 groszy więcej zaoferował warszawski Mobilis, który nie wyklucza złożenia protestu, jeśli wygra kielecka spółka. Według zarządu Mobilisu, 2 złote i 65 groszy to o wiele za mało w stosunku do faktycznych kosztów obsługi 40 autobusów w ciągu 5 lat trwania kontraktu.

Radio Plus

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 6 sierpnia 2009, o 22:25

Witam po powrocie znad morza :P Rzecz jasna nie byłem odcięty od świata i aktualne informacje miałem w miarę na bierząco :P Tak samo tą smutną wieść o stawkach zaproponowanych przez przewoźników.

Wolę aby MPK jeździło za 2,65 niż za np. 3,90. Tak więc mam nadzieję, że zwycięzca zostanie wyłoniony w tym podejściu. Nie ma co się łudzić, że Mobilis ma szansę, bo Wojtuś nie zgodzi się na zwiększenie progu wozokm przez ZTM, a więc w przypadku gdy kalkulacja ceny MPK nie zadowoli ZTM-u, będzie nowy przetarg, w którym MPK będzie wiedziało ile dać, żeby i tak wygrać. Mobilis raczej nie zejdzie niżej niż to 4,10. Nie ma co się łudzić, że jakość usług za 3,90 w wykonaniu MPK byłaby lepsza niż za 2,65. MPK przestraszyło się konkurencji i chce wykonywać kursy za półdarmo, co miasto powinno wykorzystać. Dzięki temu unikniemy podwyżki cen biletów w najbliższym czasie.

Tak więc módlmy się, żeby MPK woziło nas za 2,65. Gdyby Mobilis przegrał o 10-50 groszy, to bym tego nie darował sobie, ale skoro przegrał tak znacznie, to znaczy że wygrać się nie dało. Cóż, każda normalna firma chce wypracować zysk, z wyjątkiem MPK, które woli na własne życzenie generować niepotrzebne dla siebie koszty. Życzę im, a przede wszystkim kielczanom: Powodzenia :D
Sorry, takiego mamy prezydenta...

redoxygene

Post autor: redoxygene » 6 sierpnia 2009, o 23:56

B@rteK pisze:MPK przestraszyło się konkurencji i chce wykonywać kursy za półdarmo, co miasto powinno wykorzystać.
Miasto nie moze i nie powinno tego wykorzystac, bo:
1) Taka cena nie gwarantuje nalezytego wykonania uslugi
2) Miasto jako wlasciciel udzialow w MPK nie moze takze dopuszczac, aby wlasna spolka realizowala jakiekolwiek zamowienie ponizej kosztow wytworzenia uslugi, gdyz wplywa to na jej kondycje finansowa.
3) Miasto musi gwarantowac rowne traktowanie podmiotow w zamowieniach publicznych
B@rteK pisze: Dzięki temu unikniemy podwyżki cen biletów w najbliższym czasie.
Niczego nie unikniecie. Mozecie uniknac wysokiej podwyzki, ale podwyzki jako takiej sie nie uniknie, jesli wg starej umowy bedzie realizowana w dalszym ciagu ta sama ilosc wkm. Poza tym, jesli MPK wykaze strate z tego tytulu, to miasto bedzie takze musialo ja pokryc w proporcjonalnej czesci.
B@rteK pisze: Tak więc módlmy się, żeby MPK woziło nas za 2,65. Gdyby Mobilis przegrał o 10-50 groszy, to bym tego nie darował sobie, ale skoro przegrał tak znacznie, to znaczy że wygrać się nie dało.
Oczywiscie, ze sie dalo, jednak trzeba bylo miec normalna specyfikacje. To miasto spowodowalo taki rozwoj spraw, a komunikacja kielecka juz z cala pewnoscia do 2017 bedzie daleko za innymi polskimi miastami.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 7 sierpnia 2009, o 00:15

redoxygene pisze:Miasto nie moze i nie powinno tego wykorzystac, bo:
2) Miasto jako wlasciciel udzialow w MPK nie moze takze dopuszczac, aby wlasna spolka realizowala jakiekolwiek zamowienie ponizej kosztow wytworzenia uslugi, gdyz wplywa to na jej kondycje finansowa.
1) wg mnie żadna kwota nie gwarantuje należytego wykonania usługi przez tą firmę
2) niby tak, ale dla mnie ewentualny upadek MPK bądź samo wywiezienie na taczkach Latosińskiego przez oszukaną załogę byłoby rzeczą na którą z utęsknieniem czekam od 2 lat 8)
redoxygene pisze:Niczego nie unikniecie. Mozecie uniknac wysokiej podwyzki, ale podwyzki jako takiej sie nie uniknie, jesli wg starej umowy bedzie realizowana w dalszym ciagu ta sama ilosc wkm.
No rzecz jasna obecna umowa powinna zostać ograniczona o min. 15% (można ją przecież zmniejszać bądź zwiększać o 10% w stosunku do pierwotnej liczby wozokm). Liczę na to, że jakąś obecną linię, np. 46 zastąpi 56. Tak przynajmniej wynika z wypowiedzi Eli: http://ww6.tvp.pl/video/2009/08/04/211584/film.asf którą przed chwilą sobie odsłuchałem. Wspominała o redukcji obecnej umowy i zastąpienie jakiejś linii nową. Może nie rzuca słów na wiatr. Zresztą ograniczenie obecnej umowy może skutkować tym, że MPK będzie mogło oszczędzić na zakupach. Gdy z obecnych 144 brygad zniknie nagle 10, do utrzymania średniej wieku, wystarczy skasowanie np. 15 autobusów i kupno na ich miejsce np. tylko 5 sztuk nowych lub mniej, a w ich obecnej sytuacji, byłoby to spore udogodnienie. (Nie przeliczyłem wartości, podałem przykładowe liczby, ale może w najbliższych dniach zrobię jakąś małą symulację.)
redoxygene pisze:Oczywiscie, ze sie dalo, jednak trzeba bylo miec normalna specyfikacje. To miasto spowodowalo taki rozwoj spraw, a komunikacja kielecka juz z cala pewnoscia do 2017 bedzie daleko za innymi polskimi miastami.
Otóż to, ja miałem na myśli, że w obecnej sytuacji (czyli wygórowane warunki postawione przez miasto) się nie dało. Gdyby wszystko było uczciwie, MPK nie miałby tak łatwo.

Nurtuje mnie jeszcze kwestia tego, co te wozy z klimą miałyby obsługiwać. Ja osobiście byłbym za likwidacją 46 i 35, a także może jeszcze jakiejś reprezentacyjnej linii i obsadzeniem ich zamienników tymi wozami. Po co te wozy miałyby wozić powietrze na nowych połączeniach, skoro klima przyda się dużo większej ilości osób w najpopularniejszych liniach. Dołożyłbym jeszcze do tego reprezentacyjną linie targową i w przyszłości lotniskową.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 sierpnia 2009, o 09:46

Zmniejszenie/zwiekszenie konktraktu nie zmienia nic w zakresie koniecznosci wmiany taboru.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 7 sierpnia 2009, o 13:11

redoxygene pisze:
B@rteK pisze:MPK przestraszyło się konkurencji i chce wykonywać kursy za półdarmo, co miasto powinno wykorzystać.
Miasto nie moze i nie powinno tego wykorzystac, bo:
3) Miasto musi gwarantowac rowne traktowanie podmiotow w zamowieniach publicznych
1) Kto by patrzył na takie szczegóły
2) j.w.
3) j.w.

We władzach nie ma nikogo kto by dbał o interes miejski - czyli interes mieszkańców. Nikogo to nie obchodzi.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 7 sierpnia 2009, o 20:53

Autor pisze:Zmniejszenie/zwiekszenie konktraktu nie zmienia nic w zakresie koniecznosci wmiany taboru.
Czy ja wiem. Gdy obecna umowa zostanie ograniczona, MPK będzie mógł wycofać większą ilość wozów niż kupi. Pobawiłem się troszkę excelem i wyszło mi, że bez ograniczenia umowy, MPK musiałoby kupić około 9-10 autobusów. Po ograniczeniu umowy o 10 brygad (można wtedy wycofać dodatkowo 10 autobusów), do spełnienia kryterium średniej wieku podtrzeba kupna... 3 :!: nowych autobusów. Jeśli tak, to mam nadzieję, że byłyby to SU18. Jeśli oczywiście się nie pomyliłem w liczeniu. Ponieważ nie mam pojęcia czy będą wycofywane Jelcze czy Ikarusy oraz nie wiem ile brygad mogłoby kosztować cięcie, moje obliczenia są tylko jednym z wariantów. Dlatego mimo wszystko ograniczenie obecnego kontraktu może być im na rękę.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 sierpnia 2009, o 15:21

Postanowiłem usprawnić jeszcze moje obliczenia, ponieważ zapomniałem jeszcze o jednym czynniku. Założyłem wycofanie 10 solówek w ramach redukcji 10 solowych brygad oraz wycofanie 5 przegubowców. Z bezpiecznych obliczeń (powyższy przypadek był chyba najbardziej skrajny) wyszło mi, że wtedy trzeba kupić 6 sztuk nowych przegubowców. Dałem 1 więcej niż wycofałem, bo już w tej chwili brakuje przegubów.

Inny przykład: wycofanie 15 brygad solowych i tyle takich pojazdów oraz wycofanie 3 przegubów. Trzeba kupić 4 nowe przegubowce.

I jeszcze: wycofanie 10 brygad solowych i 5 przegubowych (zamienienie ich na solowe z większą częstotliwością) i wycofanie tyle samo autobusów w zależności od typu taboru. Dodatkowo trzeba wycofać 3 przeguby i kupić 4 nowe, czyli podobnie jak powyżej.

Nie wygląda to wesoło, ale MPK może się spodobać. Nie wiem tylko ile całodziennych brygad można wycofać, aby nie przekroczyć bariery 90% wozokm pierwotnego kontraktu.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 sierpnia 2009, o 18:32

Autor pisze:Zmniejszenie/zwiekszenie konktraktu nie zmienia nic w zakresie koniecznosci wmiany taboru.

ODPOWIEDZ