Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

kielcekm

Post autor: kielcekm » 24 listopada 2011, o 20:25

Konkurencja musi być, monopol byłby najgorszą możliwością.

seba

Post autor: seba » 25 listopada 2011, o 12:56

Bojkot należy zrobić tylko na szerszą skale , nie wiem zrobić konto na facebooku , i wysyłać informacje do znajomych żeby się zapoznali o co tak naprawdę chodzi , bo wiele osób nie ma pojęcia nawet o tym co wyprawia muszkieter , Jestem ZA

kielcekm

Post autor: kielcekm » 25 listopada 2011, o 15:33

Najlepiej to niech pasażerowie zdecydują, czym chcą jeździć. Ani Muszkieter ani MPK na siłę nikogo nie wciągają do autobusów.

seba

Post autor: seba » 25 listopada 2011, o 15:48

Pasażer wsiądzie to tego pojazdu ,który jest wcześniej ! a Skoro minutę czy dwie wcześniej jest muszkieter to dużo osób które powinny jechać MPK pojadą muszkieterem ! Przez ich nieuczciwe zachowania dochodzi do sytuacji gdzie uczciwa firma traci pasażerów ,Należy zrobić bojkot żeby ludzie zrozumieli o co tu chodzi i wtedy zadecydowali czym chcą jechać . należy też przypomnieć jak było gdy MPK nie wyjechało poza miasto !

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 25 listopada 2011, o 15:51

A lepiej by było dla wszystkich, gdyby się dogadali. Muszkieter też jest potrzebny na tej trasie, żeby ludzie mieli czym dojechać w innych godzinach. W szczycie przydałyby się kursy co 20 minut przecież, a w międzyszczycie mógłby być stały takt, aby się niepotrzebnie nie dublować. Nie wiem czy oznaczenie 201 jest zarezerwowane w zezwoleniu z urzędu dla MPK czy może każdy przewoźnik na tej trasie mógłby coś takiego stosować (wspólny rozkład, wspólne rozliczanie się przy biletach miesięcznych, ach chyba za piękne żeby było prawdziwe).
Sorry, takiego mamy prezydenta...

kielcekm

Post autor: kielcekm » 25 listopada 2011, o 20:06

seba pisze:należy też przypomnieć jak było gdy MPK nie wyjechało poza miasto !
Skoro pasażerowie wybierają ten autobus, który jest chwilę wcześniej - czyli w tym przypadku Muszkieter - to widocznie nie tak źle oceniają tego przewoźnika.
Natomiast gdyby nie było konkurencji dla MPK, to byłaby tragedia - ceny od razu w górę itd. Przecież doskonale widać fatalny poziom usług MPK - chodzi o umowę z ZTM.

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 25 listopada 2011, o 21:20

Ja tam słyszę wręcz odwrotne komentarze w stylu: "kiedy się wezmą za tych (tu wstaw swoje ulubione określenie marszruciarza)?"
Precz z busiarstwem!
Obrazek

kielcekm

Post autor: kielcekm » 25 listopada 2011, o 22:39

kacper pisze:Ja tam słyszę wręcz odwrotne komentarze w stylu: "kiedy się wezmą za tych (tu wstaw swoje ulubione określenie marszruciarza)?"
To dlaczego jadą busem Muszkietera wiedząc, że za chwile będzie autobus MPK? Nie twierdzę, że Muszkieter jest lepszy od MPK, czy odwrotnie. Obaj przewoźnicy są siebie warci.

seba

Post autor: seba » 25 listopada 2011, o 23:37

kielcekm pisze:
kacper pisze:Ja tam słyszę wręcz odwrotne komentarze w stylu: "kiedy się wezmą za tych (tu wstaw swoje ulubione określenie marszruciarza)?"
To dlaczego jadą busem Muszkietera wiedząc, że za chwile będzie autobus MPK? Nie twierdzę, że Muszkieter jest lepszy od MPK, czy odwrotnie. Obaj przewoźnicy są siebie warci.
A kto Ci powiedział ,że jadą muszkieterem? Bo z tego co ja widziałem więcej ludzi wybiera MPK . Chodzi o to ,że MPK nie wstawia w swoich Autobusów minutę przed busami , a sama wchodząc na tą linie musiało się dopasować do pewnych wymogów . Muszkieter gra bardzo chamsko i mam nadzieję ,że spotka go kara za to !

kielcekm

Post autor: kielcekm » 26 listopada 2011, o 10:44

Zgadzam się, że Muszkieter przesadza, ale jeśli pasażerowie wybierają MPK, to w czym jest problem? Muszkieter sam się wykończy w takim przypadku. Uważam natomiast, że groźniejszy by był monopol MPK niż Muszkietera.

seba

Post autor: seba » 26 listopada 2011, o 11:15

Monopol muszkietera już był i ludzie podróżowali jak bydło a bus był kiedy chciał ... gorzej być nie może . ;) Nie jestem z Kielc i korzystałem wiele razy z usług prywatnego przewoźnika jakim jest firma ,,Muszkieter".. Ludzi upychało się jak bydło , jak ktoś chciał wysiąść a siedział na końcu to wszyscy co stali musieli wychodzić z busa żeby ostatnia osoba mogła wyjść .. ścisk , i wariacka jazda kierowcy .. teraz z tego się śmieje , ale uważam ,że w środku Europy takie rzeczy nie powinny mieć miejsca ..

kielcekm

Post autor: kielcekm » 26 listopada 2011, o 11:43

Zgadzam się. A czy myślisz, że MPK jest lepsze? Wystarczy zobaczyć jaką komunikację miejską funduje wspólnie z ZTM. Tragedia. ZTM finansuje MPK kosztem pasażerów, zły stan techniczny taboru, przyspieszenia, a o sytuacji wewn. szkoda gadać - więc nie ma co się dziwić podejścia kierowców. Tylko dlaczego to wszystko kosztem wszystkich ludzi (nie tylko pasażerów - podatki itp)?
Obecna sytuacja sama wskaże, czym pasażerowie wolą jeździć.

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 26 listopada 2011, o 12:03

kielcekm pisze: To dlaczego jadą busem Muszkietera wiedząc, że za chwile będzie autobus MPK? Nie twierdzę, że Muszkieter jest lepszy od MPK, czy odwrotnie. Obaj przewoźnicy są siebie warci.
Bo u nas w narodzie jest zakorzenione takie myślenie, że każda zaoszczędzona minuta (nieważne jakim kosztem) jest na wagę złota. Podobne zachowanie można zaobserwować u pieszych wbiegających na przejście przy mrugającym zielonym świetle.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 26 listopada 2011, o 12:16

rzeczownik pisze:
kielcekm pisze: To dlaczego jadą busem Muszkietera wiedząc, że za chwile będzie autobus MPK? Nie twierdzę, że Muszkieter jest lepszy od MPK, czy odwrotnie. Obaj przewoźnicy są siebie warci.
Bo u nas w narodzie jest zakorzenione takie myślenie, że każda zaoszczędzona minuta (nieważne jakim kosztem) jest na wagę złota. Podobne zachowanie można zaobserwować u pieszych wbiegających na przejście przy mrugającym zielonym świetle.
I dokładnie o to chodzi. Ale gdyby pasażerowie widzieli jakąś drastyczną różnicę, to poczekaliby chwilę na autobus MPK. W obecnej chwili mają wybór. Gorzej by było, gdyby pozostało samo MPK - od razu ceny w górę (bo wiadomo jest, że MPK ma spore problemy finansowe i nie tylko) i całkowita samowolka.
Nie jestem zwolennikiem przewoźników typu Muszkieter, jednak wydaje mi się, że monopol w postaci MPK byłby znacznie gorszy.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 listopada 2011, o 12:34

Istotne jest to, co zostalo napisane wyzej - na liniach komercyjnych mamy zupelnie inne MPK niz na liniach ZTM, mili dynamicznie jezdzacy kierowcy, kultura, no szok, a dla komunalnego kontraktu bydlo do obslugi i "whatever" bedzie jak bedzie, prezydent i tak kary nalozyc nie pozwoli.

ODPOWIEDZ