Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- bender
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Chyba nie do końca rozumiecie sens używania fotoradaru. On ma zarabiać kapuchę a nie dbać o bezpieczeństwo. W tych miejscach różnice pomiędzy prędkością dozwoloną a tą, z jaką poruszają się kierowcy, jest za mała. Natężenie ruchu zresztą też.
Zdecydowanie efektywniej jest ustawić fotoradar gdzieś w polu, zaraz za znakiem obszaru zabudowanego.
Odnośnie wyłapywania przejeżdżających przez Sienkiewicza. Kamera jest tam od lat więc techniczna możliwość rejestrowania wykroczeń również istnieje. Czy jest regularnie wykorzystywana? Nie wiem.
Zdecydowanie efektywniej jest ustawić fotoradar gdzieś w polu, zaraz za znakiem obszaru zabudowanego.
Odnośnie wyłapywania przejeżdżających przez Sienkiewicza. Kamera jest tam od lat więc techniczna możliwość rejestrowania wykroczeń również istnieje. Czy jest regularnie wykorzystywana? Nie wiem.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
- bender
Obawiam się, że to do czego fotoradary powinny służyć nie ma żadnego zdarzenia podczas zderzenia z realiami życia kierowcy. I to nie jest bynajmniej problem tylko Kielc...MeehoweCK pisze:@bender, mówisz (całkiem słusznie zresztą) o tym do czego policja wykorzystuje fotoradary, a nie o tym do czego powinny one służyć.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
Kierowca pełni rolę kontrolera. Sam sprzedaje bilety jednorazowe, a bilety miesięczne są pokazywane kierowcy przy wejściu do autobusu.Sebastian pisze:Może było już tu gdzieś napisane,ale chciałem zapytać na jakiej zasadzie przeprowadzona jest kontrola biletów na liniach komercyjnych?Raczej chyba nie mogą być to nasi kontrolerzy ZTM, bo to linie uruchomione przez MPK
- kacper
- Kontakt:
Jak w PKSach. 
Wczoraj widziałem #675 jako darmobusa i powiem, że spisywał się bardzo dobrze, z wyjątkiem oznakowania. Była walnięta tabliczka na przodzie (ta co w MANie) i tyle, a ludzie się dopytywali, co to za autobus. Jak dla mnie to mogliby zostawić tego Jelcza, bo jest szczelny, ma sprawne ogrzewanie i lepszą wentylację niż MAN, no ale to może jak będą wycofywać z użytku inne stodwudziestki, ewentualnie zwiększyć częstotliwość i rozpiętość rozkładową (po 19. też jest dużo osób, które mogłyby jeździć tym darmobusem) przez dodanie drugiej brygady i puścić na nią Jelcza. Myślę, że byłoby to dobre rozwiązanie - i dla Galerii (reklama), i dla MPK (zysk), i dla miłośników (szansa na zachowanie Kwadratów za parę lat).
Wczoraj widziałem #675 jako darmobusa i powiem, że spisywał się bardzo dobrze, z wyjątkiem oznakowania. Była walnięta tabliczka na przodzie (ta co w MANie) i tyle, a ludzie się dopytywali, co to za autobus. Jak dla mnie to mogliby zostawić tego Jelcza, bo jest szczelny, ma sprawne ogrzewanie i lepszą wentylację niż MAN, no ale to może jak będą wycofywać z użytku inne stodwudziestki, ewentualnie zwiększyć częstotliwość i rozpiętość rozkładową (po 19. też jest dużo osób, które mogłyby jeździć tym darmobusem) przez dodanie drugiej brygady i puścić na nią Jelcza. Myślę, że byłoby to dobre rozwiązanie - i dla Galerii (reklama), i dla MPK (zysk), i dla miłośników (szansa na zachowanie Kwadratów za parę lat).
Precz z busiarstwem!

- tester19
Coś te Many im szwankują. . Często widać solarisa #322 w zastępstwie na jakiejś "dwusetce". Ten Man na darmowym pamiętam tez im ledwo jednego dnia jeździł. Osiągał najwyżej 30 km/h
Oby nie kasowali Jelczy wycofanych bo kto wie może by się okazały lepsze niż te Many na dłuższych trasach
Takim Jelczem do Chmielnika to by była przejażdzka 
KIELCE - miasto betonu
- kacper
- Kontakt:
Jelczom przyda się wymiana skrzyni na 6-biegową, bo na "czwórkach" długo nie pojeżdżą - przytrafi im się to samo co MANom, czyli jazda z wysoką prędkością obrotową na ostatnim biegu, co skutkuje przegrzewaniem się silnika, a oprócz tego jest to dyskomfort dla pasażerów (hałas).tester19 pisze:Coś te Many im szwankują. . Często widać solarisa #322 w zastępstwie na jakiejś "dwusetce". Ten Man na darmowym pamiętam tez im ledwo jednego dnia jeździł. Osiągał najwyżej 30 km/hOby nie kasowali Jelczy wycofanych bo kto wie może by się okazały lepsze niż te Many na dłuższych trasach
Takim Jelczem do Chmielnika to by była przejażdzka
Precz z busiarstwem!