Tablice kierunkowe w autobusach

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

czorny

Post autor: czorny » 14 listopada 2009, o 11:06

krzysiu1493 pisze:Linia 15 w MA3-ach ma jeszcze wgrany kierunek "Orkana".
Tak masz rację ostatnio widziałem tak jak pisało i się dziwiłem czemu pisze Orkana, myślałem że trase znów zmienili 8)

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 14 listopada 2009, o 11:58

Powinno być np. Sieje przez Orkana. Koniecznie, bo w tej chwili trzeba patrzeć w ost. chwili na rozkład, zanim się wsiądzie.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 8 stycznia 2010, o 19:17

Dziś ikarus na linii 35 smigał z nowymi tablicami kierunkowymi! Z zewnatrz był na dole przez cala tablice pasek kolorowy z logo ZTM a na białym tle numer z wymienionymi ulicami. Pierwsze wrażenie małe wszystko ale ładne 8) :lol:

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 8 stycznia 2010, o 19:23

Na 23 też była nowa dykta. Litery strasznie małe i szeroki pasek z logo ZTM.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 stycznia 2010, o 19:46

Jeśli są umieszczone w ramkach pod sufitem to nazwy niestety będzie trudno przeczytać.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 8 stycznia 2010, o 19:52

W ramkach pod sufitem

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 8 stycznia 2010, o 19:58

AR pisze:Jeśli są umieszczone w ramkach pod sufitem to nazwy niestety będzie trudno przeczytać.
Tu się z Tobą zgodze, ze trudno jest odczytać ale za to estetyczna tablica coś za coś tylko po co ten pasek ZTM, jaką on ma pełnić funkcje?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 stycznia 2010, o 20:20

Z reguły takie tablice są niżej.
Pasek - ktoś się wzorował na projektach umieszczonych na forum :)
AR pisze: Obrazek
Poza tym jakiaś szata graficzna, uważam, powinna być - nie tylko sucha informacja. Inaczej wszystko moglibysmy zrobić w ms wordzie czcionką Times New Roman :)
Ostatnio zmieniony 8 stycznia 2010, o 20:32 przez AR, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 8 stycznia 2010, o 20:30

No ja Cie rozumiem i sie zgadzam ze takie tablice sa niżej no ale było wiadomo to ze nasze MPK tego nie zmieni i też raczej wiedzielismy gdzie ta tablica będzie :roll: wiec czemu nie było robiona ona pod tym katem eh no ale wyszło jak wyszło teraz to juz po ptakach :roll: chociaz sa tego pozytywy ze jest ładna :P

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 stycznia 2010, o 20:35

Patrząc od strony zewnetrznej, powinny byc same nazwy ulic/przystanków.
Dopiero wewnątrz pojazdu powinny być koraliki.
Stojąc na przystanku nie ma możlowości podejścia do tablicy i przeanalizowania trasy koralikowej na spokojnie.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 8 stycznia 2010, o 21:42

No na szczeście tu sa same nazwy ulic ale małe bardzo. No można powiedzieć jeszcze ze zamiana nastapiła z naklejanych brzydkich tablic ale czytelnych na ładne estetyczne ale mało czytelne. I po co ten pasek ZTM od strony zewnętrznej Ja sie pytam? :roll: Kto to wymyślił? :roll:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 stycznia 2010, o 17:37

Oto zdjecia nowych tablic kierunkowych. Decyzja p. Sreniawskiej dzis nowe tablice zostaly wycofane z eksploatacji, bo sa zbyt male i nieczytelne. Tablice skierowne do strony zewnetrznej mozna poprawic, wyroznic/zwiekszyc nazwy koncowek, zmniejszyc szerokosc logo i powinno byc dobrze, za to koraliki wygladaja w porzadku. Jesli byly skargi, to przyczyny warto poszukac u siebie, bo wczoraj widzialem bardzo inteligentnie wlozone przez kierowcow tablice, ktore koraliki mialy od strony zewnetrznej, wiec wcale sie nie dziwie, ze byla trudno do odczytania...

Widoczne bledy przemilczmy 8)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 12 stycznia 2010, o 18:03

Nie wiem, czy osoby starsze, ze słabszym wzrokiem będą w stanie dostrzec nazwy przystanków nad koralikami...

Zwiększyłbym czcionkę nazw przystanków kosztem elementów podrzędnych... Opisy przystanków, mimo swojej istotnej funkcji, zajmują niewiele ponad 1/3 szerokości tablicy, czyli mniej więcej tyle, co biało-niebiesko-żółty pasek z logo... Dla mnie to przesada. Mała megalomania ZTM...;)... Może i to kompozycyjnie wygląda całkiem, całkiem... Ale jest mało czytelne...

Na stronie zewnętrznej faktycznie wyróżniłbym przystanki końcowe... Ale raczej nie przez ich pogrubianie, ale pocienienie pozostałych. Lub jedno i drugie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 12 stycznia 2010, o 18:18

ZTM w dół do krawędzi. Czcionka koralików wg mnie OK, może minimalnie powiększyć. Na zewnątrz krańce powiększyć i wg mnie wszystko w porządku. Czcionka ulic pośrednich większa być nie może, bo się nie będą mieścić. Ewentualnie tą powiększyć na tych liniach, gdzie jest taka możliwość. Na pewno są o niebo lepsze niż te w wykonaniu MPK.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 12 stycznia 2010, o 18:32

Wystarczyłoby uszczuplić pasek, przesunąć go do samego dołu... Przeskalować wykaz przystanków w całosci o jakieś 30%, tak aby był dłuższy i szerszy jednocześnie przesunąć w dół tablicy do paska... i już by było lepiej... Mając na myśli czcionkę, nie chodzilo mi tylko o same napisy, ale też odległość między nimi.

Numer linii wewnątrz autobusu nie musi też być aż tak wielki... Z kilku metrów nawet trochę mniejszy byłby dobrze widoczny...

ODPOWIEDZ