Tak masz rację ostatnio widziałem tak jak pisało i się dziwiłem czemu pisze Orkana, myślałem że trase znów zmienilikrzysiu1493 pisze:Linia 15 w MA3-ach ma jeszcze wgrany kierunek "Orkana".
Tablice kierunkowe w autobusach
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
czorny
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- krzysiu1493
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Z reguły takie tablice są niżej.
Pasek - ktoś się wzorował na projektach umieszczonych na forum

Pasek - ktoś się wzorował na projektach umieszczonych na forum
Poza tym jakiaś szata graficzna, uważam, powinna być - nie tylko sucha informacja. Inaczej wszystko moglibysmy zrobić w ms wordzie czcionką Times New Roman
Ostatnio zmieniony 8 stycznia 2010, o 20:32 przez AR, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Oto zdjecia nowych tablic kierunkowych. Decyzja p. Sreniawskiej dzis nowe tablice zostaly wycofane z eksploatacji, bo sa zbyt male i nieczytelne. Tablice skierowne do strony zewnetrznej mozna poprawic, wyroznic/zwiekszyc nazwy koncowek, zmniejszyc szerokosc logo i powinno byc dobrze, za to koraliki wygladaja w porzadku. Jesli byly skargi, to przyczyny warto poszukac u siebie, bo wczoraj widzialem bardzo inteligentnie wlozone przez kierowcow tablice, ktore koraliki mialy od strony zewnetrznej, wiec wcale sie nie dziwie, ze byla trudno do odczytania...
Widoczne bledy przemilczmy

Widoczne bledy przemilczmy

- MadMike
Nie wiem, czy osoby starsze, ze słabszym wzrokiem będą w stanie dostrzec nazwy przystanków nad koralikami...
Zwiększyłbym czcionkę nazw przystanków kosztem elementów podrzędnych... Opisy przystanków, mimo swojej istotnej funkcji, zajmują niewiele ponad 1/3 szerokości tablicy, czyli mniej więcej tyle, co biało-niebiesko-żółty pasek z logo... Dla mnie to przesada. Mała megalomania ZTM...
... Może i to kompozycyjnie wygląda całkiem, całkiem... Ale jest mało czytelne...
Na stronie zewnętrznej faktycznie wyróżniłbym przystanki końcowe... Ale raczej nie przez ich pogrubianie, ale pocienienie pozostałych. Lub jedno i drugie.
Zwiększyłbym czcionkę nazw przystanków kosztem elementów podrzędnych... Opisy przystanków, mimo swojej istotnej funkcji, zajmują niewiele ponad 1/3 szerokości tablicy, czyli mniej więcej tyle, co biało-niebiesko-żółty pasek z logo... Dla mnie to przesada. Mała megalomania ZTM...
Na stronie zewnętrznej faktycznie wyróżniłbym przystanki końcowe... Ale raczej nie przez ich pogrubianie, ale pocienienie pozostałych. Lub jedno i drugie.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
ZTM w dół do krawędzi. Czcionka koralików wg mnie OK, może minimalnie powiększyć. Na zewnątrz krańce powiększyć i wg mnie wszystko w porządku. Czcionka ulic pośrednich większa być nie może, bo się nie będą mieścić. Ewentualnie tą powiększyć na tych liniach, gdzie jest taka możliwość. Na pewno są o niebo lepsze niż te w wykonaniu MPK.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- MadMike
Wystarczyłoby uszczuplić pasek, przesunąć go do samego dołu... Przeskalować wykaz przystanków w całosci o jakieś 30%, tak aby był dłuższy i szerszy jednocześnie przesunąć w dół tablicy do paska... i już by było lepiej... Mając na myśli czcionkę, nie chodzilo mi tylko o same napisy, ale też odległość między nimi.
Numer linii wewnątrz autobusu nie musi też być aż tak wielki... Z kilku metrów nawet trochę mniejszy byłby dobrze widoczny...
Numer linii wewnątrz autobusu nie musi też być aż tak wielki... Z kilku metrów nawet trochę mniejszy byłby dobrze widoczny...