Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
A przecież Ukraińce mieli je kupić, w zamian za ŁAZy.
Mnie dręczy inna sprawa. Dziś wracałem ze Stoku 46 #563 ok godz. 17.30. Dlaczego tych najstarszych autobusów nie puszczą tylko na brygady szczytowe, tylko jeżdżą one cały dzień? A zamiast nich, do bazy zjeżdżają często nowszee pojazdy. Jest zapis w umowie o pierwszeństwie taboru, ale powinien on obowiązywać również w przekroju całego dnia
Mnie dręczy inna sprawa. Dziś wracałem ze Stoku 46 #563 ok godz. 17.30. Dlaczego tych najstarszych autobusów nie puszczą tylko na brygady szczytowe, tylko jeżdżą one cały dzień? A zamiast nich, do bazy zjeżdżają często nowszee pojazdy. Jest zapis w umowie o pierwszeństwie taboru, ale powinien on obowiązywać również w przekroju całego dnia
Sorry, takiego mamy prezydenta...
Dzisiaj łaz #320 na lini 46 jeździ. Jechałem nim po raz pierwszy i albo to są moje złudzenia albo w nim jest mniej miejsc niż w innych niskopodłogowych autobusach. Tak ciasno było że nie miałem czym oddychać, a o tej porze dość często jeżdżę innymi autobusami i nie ma takich tłoków.
Natomiast #210 miał chyba jakąś awarje bo stał na pętli z włączonymi światłami awaryjnymi...
Natomiast #210 miał chyba jakąś awarje bo stał na pętli z włączonymi światłami awaryjnymi...
Limp
rzuć okiem http://www.komunikacja-kielce.pl/mpk_tabor_spis.htmLimp pisze:Przepraszam za błąd źle napisałem powinno byc #352. Znowu nim wracałem ale ma chyba jakąś drobną awarję bo co chwilę tak jak by klakson piszczał (jeśli to był klakson)...
apropo tych manów właśnie, ja jeżdże na trasie ślichowice - ściegiennego, czasami do centrum to wydaje mi się, że te many pasują na linie typu 1, 29, 33, 37, 41 42, 44, 47... czyli takie średnio oblegane. Jak widać 'kanapy' się nie sprawdzają w tych manach, zajmują zbyt wiele przestrzeni w środku, co znacznie ogranicza miejsca stojące. Gdyby były pojedyncze fotele jednak to może by to mniej miejsca zajmowało- ale no czego się spodziewać po autobusach z początku lat 90.
Jeszcze mam tak pytanie apropo cen autobusów.
Ile kosztowały ŁAZy? Cena Solarisa U12 to ~650 000zł, jeżeli cena łazów była bardzo atrakcyjna to ile wyniosła - 400 000?
Jeszcze małe spostrzeżenie no i w sumie pytanie. Czy nie orientuje się ktoś ile wynosi cena Solarisa U15 i U18. Moim zdaniem w Kielcach przydałoby się kilka takich autobusów typu U15 - IMO w mieście takim jak Kielce mogły by się sprawdzić te autobusy - puste by nie jeździły, a przepełnione też nie..
Rozmarzyłem się.
http://infobus.pl/text.php?from=main&id=15106
Mazy w Białymstoku ;]
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2008, o 20:31 przez mlodass, łącznie zmieniany 1 raz.
U15 nie bedzie raczej, tylko U18, tzn. przegubowe niskopodlogowe, bedzie ich dokladnie 8. SU 12 kosztuje wiecej niz 700 tys., a LAZY poczatkowo mialy byc za niecale 500 tys., ale potem jeszcze cos sie zmienialo, razcej w gore.
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2008, o 22:56 przez Autor, łącznie zmieniany 1 raz.
Racja - źle spojrzałem - 650 000 to cena netto
Te 18 niskopodłogowców to jest jakaś liczba, która ma być osiągnięta w danym roku czy skąd w ogóle ta liczba? Rozwiń ;>
źródłoMarka / typ autobusu Cena jedn. Netto [zł]
Jelcz M125M 605 tys.
Solaris Urbino 12 648 tys.
Man NL 223 660 tys.
Volvo 7000 660 tys.
Te 18 niskopodłogowców to jest jakaś liczba, która ma być osiągnięta w danym roku czy skąd w ogóle ta liczba? Rozwiń ;>
Mysle, ze powinienes to przeczytac:
Analiza Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia w kontekście podniesienia standardów komunikacji miejskiej w Kielcach
http://www.komunikacja-kielce.pl/raporty_analizy.htm
Analiza Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia w kontekście podniesienia standardów komunikacji miejskiej w Kielcach