8:40 - 34 na pętli Wrzosowa.AR pisze:Widziałem dzisiaj ok. 17.45h jak ww. #339 wracał dziwną trasą do zajezdni.
Jechał pusty z tabliczką "zjazd do zajezdni" Seminaryjską i Ogrodową w dół.
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Fajne te JelczeDaniel pisze:Trzymam kciuki z ZNS z Solca Kujawskiego, który na ostatnich targach TransExpo zaprezentował bardzo ładnie odbudowanego Jelcza 120M.M@rcin pisze:Pokazało się też się ogłoszenie o naprawie trzech Jelczy 120 M
http://www.zns.com.pl/galeria6/galeria6.html
http://www.zns.com.pl/galeria7/galeria7.html

Mogliby wszystkie nadające się jeszcze do remontu a nie na złom 120 tak odnowić. Oczywiście łącznie z tymi wyświetlaczami.
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
MPK tak szybko nie będzie zlikwidowane
Dwie spółki autobusowe wozić będą od nowego roku kielczan. Kierowcy mogą w nich różnie zarabiać.
- Jeszcze w tym tygodniu z prezydentem Kielc ustalimy szczegółowy harmonogram negocjacji w sprawie prywatyzacji przedsiębiorstwa, a w pierwszych dniach 2008 roku prawdopodobnie siądziemy do konkretnych rozmów - zapowiada Marek Wołoch, prezes MPK i szef Kieleckich Autobusów, czyli spółki utworzonej przez pracowników przedsiębiorstwa.
Strony negocjować będą m.in. kwotę, za jaką mają być sprzedane udziały w MPK i w ilu ratach zostanie ona spłacona. Wołoch nie chce zdradzić oferty spółki Kieleckie Autobusy. Zapewnia, że na jej wysokość nie ma wpływu obniżenie kapitału zakładowego w MPK. Już pod koniec listopada zarząd przedsiębiorstwa zdecydował, żeby obniżyć go o blisko 3 mln zł, do 21 mln zł. - To odpisanie straty za lata 2005-2006 - tłumaczy prezes. Dodaje, że nowa spółka chciałaby kupić w MPK 55 proc. udziałów i zapłacić za nie w pięciu rocznych ratach. - Ale to kwestia do negocjacji - zapowiada Wołoch.
Oznacza to, że co najmniej przez pięć lat po Kielcach kursowały będą autobusy dwóch firm - MPK i KA. Pierwsze wozy nowej spółki, ukraińskie LAZ-y, mają przyjechać jeszcze przed świętami. Po kieleckich ulicach będą już jeździły z logo nowej firmy. Trwają negocjacje, ilu pracowników z MPK do niej przejdzie. - Liczba nie jest jeszcze dokładnie ustalona, bo chodzi o wydzielenie pewnego fragmentu spółki, który może działać indywidualnie. Dzięki temu Kieleckie Autobusy mają większe szanse na środki zewnętrzne, ale również na walkę w przetargach poza Kielcami - dodaje prezes. Nieoficjalnie wiemy, że do nowej spółki może przejść ok. 150 osób. Prezes Wołoch nie ukrywa, że mogą zarabiać więcej niż w MPK.
Czy to może wywołać konflikt wśród załogi? Zdaniem Bogdana Latosińskiego, szefa zakładowej "Solidarności" w MPK i członka rady nadzorczej KA, raczej nie. - Rzeczywiście, udziały w Kieleckich Autobusach wykupiła większość pracowników MPK, a przejdzie na początku tylko część. Ale ludzie o tym wiedzą i spodziewają się, że mogą być różnice w płacach. To chyba normalne, jeżeli się okaże, że gdzieś jest lepsza wydajność. Dla mnie wprowadzenie nowej spółki na kielecki rynek to zaczątek konkurencji - twierdzi Latosiński.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4778970.html
Dwie spółki autobusowe wozić będą od nowego roku kielczan. Kierowcy mogą w nich różnie zarabiać.
- Jeszcze w tym tygodniu z prezydentem Kielc ustalimy szczegółowy harmonogram negocjacji w sprawie prywatyzacji przedsiębiorstwa, a w pierwszych dniach 2008 roku prawdopodobnie siądziemy do konkretnych rozmów - zapowiada Marek Wołoch, prezes MPK i szef Kieleckich Autobusów, czyli spółki utworzonej przez pracowników przedsiębiorstwa.
Strony negocjować będą m.in. kwotę, za jaką mają być sprzedane udziały w MPK i w ilu ratach zostanie ona spłacona. Wołoch nie chce zdradzić oferty spółki Kieleckie Autobusy. Zapewnia, że na jej wysokość nie ma wpływu obniżenie kapitału zakładowego w MPK. Już pod koniec listopada zarząd przedsiębiorstwa zdecydował, żeby obniżyć go o blisko 3 mln zł, do 21 mln zł. - To odpisanie straty za lata 2005-2006 - tłumaczy prezes. Dodaje, że nowa spółka chciałaby kupić w MPK 55 proc. udziałów i zapłacić za nie w pięciu rocznych ratach. - Ale to kwestia do negocjacji - zapowiada Wołoch.
Oznacza to, że co najmniej przez pięć lat po Kielcach kursowały będą autobusy dwóch firm - MPK i KA. Pierwsze wozy nowej spółki, ukraińskie LAZ-y, mają przyjechać jeszcze przed świętami. Po kieleckich ulicach będą już jeździły z logo nowej firmy. Trwają negocjacje, ilu pracowników z MPK do niej przejdzie. - Liczba nie jest jeszcze dokładnie ustalona, bo chodzi o wydzielenie pewnego fragmentu spółki, który może działać indywidualnie. Dzięki temu Kieleckie Autobusy mają większe szanse na środki zewnętrzne, ale również na walkę w przetargach poza Kielcami - dodaje prezes. Nieoficjalnie wiemy, że do nowej spółki może przejść ok. 150 osób. Prezes Wołoch nie ukrywa, że mogą zarabiać więcej niż w MPK.
Czy to może wywołać konflikt wśród załogi? Zdaniem Bogdana Latosińskiego, szefa zakładowej "Solidarności" w MPK i członka rady nadzorczej KA, raczej nie. - Rzeczywiście, udziały w Kieleckich Autobusach wykupiła większość pracowników MPK, a przejdzie na początku tylko część. Ale ludzie o tym wiedzą i spodziewają się, że mogą być różnice w płacach. To chyba normalne, jeżeli się okaże, że gdzieś jest lepsza wydajność. Dla mnie wprowadzenie nowej spółki na kielecki rynek to zaczątek konkurencji - twierdzi Latosiński.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Wg mnie mógłby mieć nr 240 - początkowa "2"-ka wskazywałaby na kontynuację numeracji przegubów, a druga w numerze cyfra "4" odróżniałaby go od Ikarów, których numeracja kończy się na 234. Gdyby pojawiły się kolejne niskopodłogowe przeguby, a nie byłyby to Neoplany, to mogłyby wtedy mieć numerację od 250 - "5"-tka oznaczałaby inną markę.A ja sie tak zastanawiam jaki numer boczny dostanie przegubowy Neoplan. Czy w gronie przegubów np 235 czy w gronie jamników 3... A Wy co o tym sądzicie?
Pozostając przy temacie - ciekawe jakie numery otrzymają ŁAZy, które mają być od początku nie w MPK, ale w KASP? Czy kolejne z serii 3.., czy też z nowego zakresu powiedzmy 4.., lub 9..
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2007, o 23:40 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastanawiam sie jaka podstawa prawna zezwala na przekazanie wozokilometrow z MPK na KASP. Czy KASP bedzie dzialac jako podwykonawca MPK? Innego rozwiazania nie widze.
Uwazam rowniez za celowe obnizenie wartosci spolki w momecie, gdy ta wyszla na prosta. Nie wiem czy jest to dzialanie zgodne z prawem i zasadami dobrego gospodarowania.
Uwazam rowniez za celowe obnizenie wartosci spolki w momecie, gdy ta wyszla na prosta. Nie wiem czy jest to dzialanie zgodne z prawem i zasadami dobrego gospodarowania.
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Proponuję rozpocząc nową "setkę" np. 9xx lub zaznaczając działalnośc Kieleckich Autobusów numeracja od #1000 dzieląc "setki" wśród typów pojazdów.Patol pisze:A ja sie tak zastanawiam jaki numer boczny dostanie przegubowy Neoplan. Czy w gronie przegubów np 235 czy w gronie jamników 3... A Wy co o tym sądzicie?
a może:AR pisze:Proponuję rozpocząc nową "setkę" np. 9xx lub zaznaczając działalnośc Kieleckich Autobusów numeracja od #1000 dzieląc "setki" wśród typów pojazdów.Patol pisze:A ja sie tak zastanawiam jaki numer boczny dostanie przegubowy Neoplan. Czy w gronie przegubów np 235 czy w gronie jamników 3... A Wy co o tym sądzicie?
od 1000 - Zajezdnia nr 1 "Jagiellońska"
od 2000 - Zajezdnia nr 2 "Pakosz"