Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
Dzisiaj jechałem trzy razy bezpośrednio za autobusem MPK.
Zaden z trzech kierowców nie włączył kierunkowskazu wykonując manewr skrętu.
Za trzecim razem nie mogłem się już powstrzymać i wykonałem foto na ul. Krakowskiej.
Ja naprawdę nie musze wiedzieć że tam jest przystanek i autobus zatrzymuje się aby wymienic pasazerów. Wypadałoby włączyc kierunkowskaz bo tak nakazują przepisy, bo tak wypada ponieważ jest to gest traktowania innych kierowców z szacunkiem.

Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
Daniel
-
Kontakt:
Kierowca nie zmienia kierunku ruchu, ani pasu ruchu więc wobec prawa nie musi sygnalizować kierunkowskazem zatrzymania, podobnie przy ruszaniu. Ja wiem, że to co napisałem wielu osobom się nie spodoba, ale tak właśnie obecnie uczą szkoły jazdy.
-
Limp
podobnie przy ruszaniu
Jesteś pewny, że nawet przy ruszaniu nie trzeba tego sygnalizować???
Jeśli tak to moim zdaniem to jest głupota.
Limp
-
Daniel
-
Kontakt:
Limp pisze:podobnie przy ruszaniu
Jesteś pewny, że nawet przy ruszaniu nie trzeba tego sygnalizować???
Jeśli tak to moim zdaniem to jest głupota.
Jestem pewny - na dowód mogę przysłać Ci foto z arkuszy egzaminacyjnych.
-
Limp
Wierzę Ci na słowo ale jesli możesz to prześlij mi będę wdzięczny i uświadomie parę osób. Mimo wszystko ja i tak będę sygnalizował taki manewr

Limp
-
Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Dokładnie Danielu,
z kodeksu:
Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Nie ma obowiązku włączania kierunkowskazu, choć IMHO zdrowy rozsądek i zachowanie bezpieczeństwa, tak ważne w przypadku przewożenia osób wskazuje inaczej.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
-
Daniel
-
Kontakt:
Poszło na maila.
-
AR
-
Kontakt:
To jest bez sensu.
Wyobraźcie sobie taką sytuację na ulicy.
Poprostu się zatrzymuję i tyle.
Szkoda ze nie zrobilem eksperymentu i nie zatrzymalem sie przed autobusem bez kierunkowskazu. Ciekawe czy nie usłyszałbym klaksonu.
Wcześniejsze autobusy o ktorych pisałem skręcały bez kierunkowskazu na skrzyżowaniu np. #588 na linii #1 ...ale przecież każdy wie jaką trasę ma "jedynka"...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
cm
AR pisze:Wcześniejsze autobusy o ktorych pisałem skręcały bez kierunkowskazu na skrzyżowaniu np. #588 na linii #1 ...ale przecież każdy wie jaką trasę ma "jedynka"...
Hehe

Miałem bodajże przedwczoraj odwrotną sytuację, też z "jedynką", na rondzie Giedroycia (nie pamiętam nr-u autobusu), z tym, ze kierowca "migał" już od wjazdu z Ogrodowej i też pomyślałem - dobrze, że wiem, którędy pojedzie, ale gdybym był spoza miasta, pewnie wyjechałbym prosto pod autobus (który przecież ewidentnie sygnalizował skręt w Paderewskiego).
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Kontakt:
Miałam okazję jechać dzisiaj 25 w kierunku Ślichowic numer boczny #653, kierowca starszy posiwiały pan, około godziny 12:45 i bardzo zdziwiło mnie jego ewidentnie nieuprzejme zachowanie.
Przystanek na Źródłowej, kierowca otwiera drzwi wsiadają ludzie a na przystanku siedziała staruszka i podeszła do drzwi dosłownie 2 sekudny po ostanim człowieku który wsiadał tymczasem kierowca zamknął jej drzwi dosłownie przed nosem, ona bezradna puka w te drzwi, a kierowca mimo że zanim włączył się do ruchu stał na przystanku jeszcze z pół minuty i patrzył w boczne lusterko drzwi jej nie otworzył.
Ja bym zrozumiała jakby mnie młodej osobie nie otworzył ok, ale starszemu człowiekowi takie chamstwo?
-
Nowak
A czemu bys zrozumiala? Mlody to gorszy czy jaki? Nie rozumie Twojego podejscia.
-
MeehoweCK
-
Kontakt:
autor: MeehoweCK » 21 lutego 2008, o 22:06
ja przede wszystkim nie rozumiem podejścia tego kierowcy... Bo akurat do określeń "młody i głupi" itp. z ust starszych to już zdążyłem się niestety przyzwyczaić
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
Limp
Ja jestem młody (tak mi się wydaje przynajmniej

), a mimo to nie raz aby nie pchać się jak wszyscy środkowymi i tylnymi drzwiami stawałem przed przednimi drzwiami autobusu (oczywiście zamkniętymi)
i tak przez kilka sekund stałem, a kierowca udawał, że mnie nie widzi i co zrobić? Musiałbym raz w tygodniu skargi pisać...
Limp
-
mlodass
Chyba będzie trzeba zacząć to robić, bo to co kierowcy wyprawiają to jest przesada. Albo napisać do ztmu z prośbą o zorganizowanie kolejnego szkolenia w sprawie otwierania pierwszych drzwi...
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Kontakt:
Naos pisze:A czemu bys zrozumiala? Mlody to gorszy czy jaki? Nie rozumie Twojego podejscia.
Młodemu się mniej stanie niz starszemu jak sobie postoi. Nie można się stawiać na równi ze starszymi chorymi osobami bo to naturalne że należy się im większy szacunek.