Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 29 stycznia 2013, o 21:35

Skoro zlikwidowali 100, to myślę, że właśnie linia śródmiejska mogłaby przejąć jej nazwę. Zero to mi się kojarzy z pewnym europosłem, który jest zerem, a na pewno nie z linią autobusową. Ale znowu pojawi się problem jeśli wprowadzimy drugą linię do śródmieścia. Może jakiś prosty nr typu "90", ale to znowu zrobi się pewny bałagan. Jestem za tym, aby nocna 101 wjeżdżała na Rynek. Jadąc na Ślichowice, nie pominęłaby nawet żadnego obecnego przystanku, a z włączeniem się z przystanku przy Kościuszki nie byłoby problemu w nocy. W drodze powrotnej trzeba byłoby pokombinować. Ale dałoby się kółeczko zrobić -> Pelca, Piotrkowska, Kozia, Warszawska, Kaczyńskiego, Bodzentyńska, Rynek, Piotrkowska, Pelca, IX Wieków.

Dodatkowo przydałby się przystanek na Bodzentyńskiej i od biedy na Pelca.

W przyszłości drugą linię można byłoby puścić ul. Dużą, wschodnią pierzeją Rynku.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 29 stycznia 2013, o 21:42

Myślę, że 100 będą uruchamiać na niektóre targi (tak jak w ostatni weekend), więc to nie jest najlepszy pomysł.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 30 stycznia 2013, o 01:14

Czytam, że autobusy na nowej linii mają jeździć co ok. 15 minut. Czy nie może być tak, że będą odjeżdżały DOKŁADNIE co 15 minut, w pełnych kwadransach? Mam nadzieję, że nie będziemy mieć kolejnego rozkładu typu 10:13, 10:26, 10:47, 10:56 (bo to też przecież co ok. 15 minut)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 30 stycznia 2013, o 01:32

Wierzysz w cuda? :lol:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 stycznia 2013, o 01:42

Jak oni chca 2 autobusami osiagnac taka czestotliwosc?

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 30 stycznia 2013, o 11:17

Normalnie - co drugi kurs odbędzie się tylko na papierze :D

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 30 stycznia 2013, o 13:00

Gorąca dyskusja o autobusach na Rynku. "A co z planszami reklamowymi?" [SONDA]

Autobusy na Rynku? Tak, ale nie pod Muzeum Dialogu Kultur. Internauci są w tej sprawie podzieleni.
Dyskusję wywołał dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego swoim wpisem na Facebooku "Gazety". "Na pewno nie będą [zatrzymywały się - red.] pod Arkadami Muzeum Dialogu Kultur. Rozumiem, że zamiast wiaty przystankowej jako zabezpieczenie będzie służył wyremontowany zabytek. Gratuluję pomysłu..." - napisał Kowalczyk.

To wywołało lawinę opinii. "Obecnie ten wyremontowany zabytek służy za ramkę do paskudnych plansz reklamowych, więc wykorzystanie go w charakterze wiaty przystankowej będzie zmianą na lepsze" - odpowiedział Grzegorz Borek ze Stowarzyszenia Kieleckie Inwestycje. Jego kolega ze stowarzyszenia Rafał Zamojski wypowiedział się w podobnym tonie: "Staramy się zmieniać na korzyść estetykę przestrzeni miejskiej, a tu Muzeum Narodowe, które z racji swej kulturotwórczej roli winno być dla innych wzorem (wręcz wydawałoby się to oczywiste) przoduje w zaśmiecaniu tej przestrzeni skandalicznym reklamowym śmietnikiem...".

Temat poruszył też internautów na forum "Gazety Wyborczej". "Przy Orlej niech zrobią przystanek" - proponuje internauta podpisujący się jako "bociek". Jacka Kowalczyka broni z kolei "ania": "Popatrzcie na kieleckie przystanki i ich zdewastowanie. Sami sobie to robimy. Przecież nikt nie przyjeżdża z innych miast, żeby niszczyć przystanki w Kielcach. Myślę, że Jacek Kowalczyk wie, ile kosztował remont, stąd ta uwaga o wiacie". "Ścigany" zaś zaproponował trzy miejsca, gdzie autobusy mogłyby się zatrzymywać: 1. Rynek Północ - pod arkadami muzeum. 2. Rynek Południe - pod arkadami Sołtyków. 3. Rynek Zachód - pod arkadami magistratu.

Jacek Kowalczyk zapowiedział, że zajmie się problemem reklam pod arkadami na północnej stronie Rynku. Więcej na ten temat na kieleckich stronach w czwartkowej "Gazecie Wyborczej".
:arrow://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,13319956,Goraca_dyskusja_o_autobusach_na_Rynku___A_co_z_planszami.html#ixzz2JSXkxh66
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

grzebo

Post autor: grzebo » 3 lutego 2013, o 19:53

Mapka linii o dużej częstotliwości (tzw. high frequency network map) w Kielcach:
http://kieleckieinwestycje.org/pliki/ZT ... iwosci.png

Przyjąłem minimalne kryteria dla linii dużej częstotliwości, tj. częstotliwość powyżej 3 kursów / h, przy czym linie 50/51 uwzględniłem tylko dlatego, że dzięki ich kolistości pasażer może wsiąść w kurs w dowolnym kierunku, więc ich częstotliwość można zsumować.

Jak można zauważyć, wynika z tego, że:
- linia 30 jest zbędna, bo zamiast niej można by podnieść częstotliwość na liniach 2 i 46 i osiągnąć ten sam efekt,
- przekładając 35 z Warszawskiej na Solidarności można 34 skrócić o połowę,
- 13 i 50/51 w dużej mierze się duplikują (za wyjątkiem obsługi Podkarczówki),
- wschód miasta jest zaniedbany, zwłaszcza w porównaniu z Bukówką i Dyminami.

Jak ktoś się chce pobawić liniami, to służę SVG.

pk5

Post autor: pk5 » 3 lutego 2013, o 21:08

ja poproszę SVG :)
Jak można zauważyć, wynika z tego, że:
Wybacz ale nie widzę, te trasy za bardzo się różnią dla mnie.
- linia 30 jest zbędna, bo zamiast niej można by podnieść częstotliwość na liniach 2 i 46 i osiągnąć ten sam efekt,
Tutaj najbardziej widzę. Ale nadal poddaję w wątpliwość, bo efekt to osiągniemy, ale tylko zmniejszenia liczby linii, i po co? Dla samej idei?
Omówione połączenie na zasadzie 2+46 nie zastępuje przecież 30? No chyba, ze jednak ludzi chcesz od komunikacji odpychać - proszę bardzo. Połączenie dłuższe i trasowo i czasowo, plus niewygodna przesiadka: zmiana kierunku jazdy - przejście przez ulicę, żartujesz sobie? takie coś można robić na specjalistycznych węzłach (którym mogła być Czarnowska, ale trochę jej zabraknie) i w ostateczności, a nie przyjmując jako główny punkt programu. To jest ten Twój system przesiadkowy? To ja dziękuję, postoję.

Nie obraź się za, może cierpkie, słowa, i nie myśl, ze jestem przeciwnikiem remarszrutyzacji i wyplenienia bezsensownych linii. Ja gorąco te działania popieram, i oferuję każdą pomoc, jednakże, chciałbym uczulić, abyśmy nie popadali w skrajności. Nie na tym rzecz polega, ze usrywamy się mówiąc kolokwialnie na jakiś rozwiązanie i je wprowadzamy, nie bacząc na resztę. Niestety tak to nie może wyglądać, wszystko musi być dostosowane do lokalnych uwarunkowań i nie może "przeginać pały" - czyt. zmniejszamy tam gdzie się da, ale nie tworzymy potworków komunikacyjnych z punktu widzenia użyteczności dla pasażerów. Bo niestety wtedy z jednego chorego systemu przejdziemy w drugi, również chory.

Aż mi się przypomniał bardzo ciekawy pomysł znajomego, żeby robić linie dowozowe tylko do centrum, "bo tak w Londynie robią" ;)

grzebo

Post autor: grzebo » 3 lutego 2013, o 22:07

Ja nie mam żadnego "mojego" systemu przesiadkowego. Chciałbym, żeby go zaprojektował ktoś, kto się zna.

Jeśli umiesz w czymś pomóc, to proszę pomóż. Na przykład wskazując w jakiejś czytelnej formie, co da się już teraz zmienić albo pokazując, jak by wyglądał dobrze zaprojektowany kawałek systemu przesiadkowego.

Plik w SVG (do Inkscape'a) jest tu:
http://kieleckieinwestycje.org/pliki/ZT ... iwosci.svg

(tło stanowi większa mapa przycięta prostokątem, przycięcie można zdjąć; niektóre linie składają się z kilku zgrupowanych segmentów)

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 6 lutego 2013, o 21:52

Autobusy MPK pojadą Paderewskiego! ZTM wytypował trzy linie

Trzy linie nr 32, 37 i 105 będą od soboty kursować według nowego rozkładu jazdy. Zamiast stać w korkach na ul. Czarnowskiej i Żelaznej, pojadą ulicą Paderewskiego. ZTM podjął decyzję, że zmiany mają obowiązywać do czasu zakończenia budowy węzła Żelazna.
- Mimo że główna przyczyna opóźnień, czyli zły stan nawierzchni na rondzie Herlinga-Grudzińskiego została usunięta, postanowiliśmy na próbę zmienić trasę trzech linii komunikacji miejskiej - powiedziała Barbara Damian, wicedyrektorka Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach. Urzędnicy wytypowali trzy linie: 32, 37 i 105, które od najbliższej soboty będą kursować przez ulicę Paderewskiego. Ominą tym samym korki na ul. Czarnowskiej i Żelaznej. - Wybraliśmy linie, które miały największe opóźnienia, do 15 minut - zaznaczyła Barbara Damian. Zmiany będą obowiązywać do września 2013 roku, czyli do momentu zakończenia budowy węzła Żelazna.

Wprowadzenie takich zmian proponował wubiegłym tygodniu m.in. miejski przewoźnik .

Prawie 700 osób wzięło też udział w naszej sondzie internetowej, w której pytaliśmy, czy autobusy MPK powinny na czas remontu węzła Żelazna omijać zakorkowaną ul. Czarnowską i jeździć ul. Paderewskiego. Większość (559) osób poparła takie rozwiązanie.

:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... _trzy.html

Ciastko20

Post autor: Ciastko20 » 6 lutego 2013, o 22:01

Ciekawe czy niedzielne kursy 37 będą dalej kończyły na Żytniej czy może na Bp. Kaczmarka.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 13 lutego 2013, o 12:57

kielce.gazeta.pl:
Rewolucja w komunikacji. Autobusy jednak ominą Rynek

ask

Znamy kolejne szczegóły dotyczące nowej linii autobusowej, która ma dowieźć pasażerów do centrum Kielc. Linia "zero" nie pojedzie jednak przez Rynek, ale ulicami Mojżesza Pelca, Leśną, Kapitulną i Jana Pawła II, w ścisłym centrum Kielc zatrzyma się na trzech przystankach. Kursy będą bezpłatne.

Wbrew wcześniejszym zapowiedziom urzędnicy nie wytyczyli trasy nowej linii przez Rynek. - Charakterystycznym punktem i pierwszym przystankiem na trasie będzie przestrzeń między urzędem miasta i parkingiem wielopoziomowym. Dwa autobusy będą jeździć na pętlach: wschód i zachód - powiedział prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Zatrzymają się na trzech przystankach w ścisłym centrum Kielc, oprócz tego przy ratuszu, także w okolicach placu Artystów oraz księgarni "Jedność". Potem autobusy pojadą w przeciwnych kierunkach. Linia 0W będzie skręcać w lewo w kierunku Źródłowej, z kolei linia 0Z pojedzie Ogrodową w kierunku węzła Żytnia. Obie do centrum miasta wjadą ul. Mojżesza Pelca.

Prezydent zapowiedział, że kielczanie pojadą nimi za darmo, a pierwszy kurs zaplanowano na 4 marca.

Urzędnicy zapowiedzieli też zmiany w kursowaniu linii 103. - Chcemy połączyć centrum z północnymi i południowymi dzielnicami Kielc. Dlatego linia 103 pojedzie przez śródmieście tą samą trasą co linia 0, a ominie ulicę Paderewskiego - powiedział Marian Sosnowski, dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach. Zmieniona trasa będzie obowiązywać tylko dla kursów z os. Sieje w kierunku al. Na Stadion. W przeciwnym kierunku autobusy pojadą przez Paderewskiego.
LINK
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 13 lutego 2013, o 13:27

Wg mnie lipa.
Linia "0" powinna jeździć przez Rynek.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 lutego 2013, o 14:15

Co to znowu za 0W i 0Z? Czy komuś się coś w głowę stało? Kolejne literki i mieszanie ludziom w głowach?

ODPOWIEDZ