Też stałem się posiadaczem e-karty z biletem okresowym. Co za osioł wymyślił obowiązek kasowania jej przy wejściu do pojazdu? Przecież usługa przejazdu została już z góry opłacona. W godzinach szczytu wymaga to sporej gimnastyki, gdy w jednej ręce trzyma się parasol, a w drugiej teczkę i paczkę z książkami. Gdyby to jeszcze czemuś służyło... Ot typowe urzędnicze utrudnianie życia.immortal pisze: Działa już rejestracja i logowanie kart przez stronę. Np mam dostęp do wszystkich moich "skasowań" karty, tylko wyświetla mi się w tabelce jedynie numer skasowania, data + godzina, typ operacji (bilet okresowy). Brak informacji o linii a wydawało mi się, że to powinno być główną informacją do statystyk. W innym przypadku po co to w ogóle rejestrować...
Ceny biletów w Kielcach + Kielecka Karta Miejska
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
rzeczownik
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
-
rzeczownik
No to ja już nie wiem.
Oto co znalazłem na stronach ZTM.
Wyimek z regulaminu pisze: 5. Po wejściu do pojazdu pasażer obowiązany jest niezwłocznie i bez wezwania skasować bilet za przejazd lub w przypadku biletu elektronicznego należy w momencie wejścia do pojazdu zbliżyć e-kartę do kasownika/czytnika w celu zarejestrowania przejazdu.
6. Przy wyjściu należy ponownie zbliżyć e-kartę do kasownika/czytnika w celu wyrejestrowania przejazdu. Wyrejestrowania przejazdu nie wymaga się w przypadku elektronicznych biletów okresowych.
FAQ ze strony ZTM pisze:Co to jest okresowy bilet elektroniczny?
To bilet uprawniający do przejazdu osoby bez limitu ilości przejazdów, wymagający każdorazowej rejestracji przy wsiadaniu.
- Thermalcake
-
rzeczownik
Jeszcze jeden regulamin ze strony ZTM - załącznik do uchwały Rady Miasta.
. Może jakiś prawnik się wypowie, jak tego szukać. Grzebo czytasz ten wątek?
Na stronach ZTM nie ma żadnej UstawyREGULAMIN UŻYTKOWANIA KIELECKIEJ KARTY MIEJSKIEJ pisze:okresowym bilecie elektronicznym - należy przez to rozumieć bilet uprawniający do przejazdu osoby w określonym przedziale czasowym wymagający każdorazowej rejestracji przy wsiadaniu;
-
rzeczownik
Nie podobają mi się te rozbieżności. Skrzywienie zawodowe mówi mi, żeby w pierwszej kolejności ufać źródłom pisanym, zaś do źródeł osobowych podchodzić z dużym dystansem.
Aha, w Przepisach Porządkowych znalazłem tytuły ustaw:
1. Kodeks Cywilny,
2. ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe (t. j. Dz. U. z 2000 r., nr 50, póz. 601 z późn. zm.) wraz z przepisami wykonawczymi,
3. ustawa z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym transporcie zbiorowym.
Nie podejmuję się ich analizy. Za dużo tekstów prawniczych jak dla mnie. Wolę lekturę ustawu od czytania ustawy.
Aha, w Przepisach Porządkowych znalazłem tytuły ustaw:
1. Kodeks Cywilny,
2. ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe (t. j. Dz. U. z 2000 r., nr 50, póz. 601 z późn. zm.) wraz z przepisami wykonawczymi,
3. ustawa z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym transporcie zbiorowym.
Nie podejmuję się ich analizy. Za dużo tekstów prawniczych jak dla mnie. Wolę lekturę ustawu od czytania ustawy.
Jak jest w przypadku "kasowania" biletu z e-potrmonetki? Trzeba najpierw wybrać na kasowniku, że chcę bilet ulgowy, czy jak zaznaczyłem we wniosku, że przysługuje mi ulgowy, to "system" sam będzie wiedział na ile mnie skasować? Pani w punkcie powiedziałą, że trzeba wciskać przycisk "U", a w filmikach na stronie ZTM pokazują, że "U" i "N" wciska się tylko płacąc za przejazd współpasażera... Jest coś takiego w ogóle możliwe?
- Thermalcake
Jeśli w systemie masz bilet ulgowy to przykładasz kartę bez wciskania przycisku.
@rzeczownik:
Tutaj jest ustawa, a w niej o dziwo:
Jest też nieścisłość w uldze przesiadkowej. Nie wiadomo czy dotyczy tylko jednej przesiadki:
@rzeczownik:
Tutaj jest ustawa, a w niej o dziwo:
I 6. Przy wyjściu należy ponownie zbliżyć e-kartę do kasownika/czytnika w celu wyrejestrowania przejazdu. Wyrejestrowania przejazdu nie wymaga się w przypadku elektronicznych biletów okresowych.
O tyle to dziwne, że pamiętam dokładnie jak dyrektor ZTM na łamach Gazety prosił pasażerów o przykładanie e-kart z biletem okresowym do czytnika. Prosił, więc nasuwała się od razu myśl, że nie było to obowiązkowe. Trzeba to wyjaśnić.2. Ilekroć w regulaminie jest mowa o:
h) okresowym bilecie elektronicznym - należy przez to rozumieć bilet uprawniający do przejazdu osoby w określonym przedziale czasowym wymagający każdorazowej rejestracji przy wsiadaniu;
Jest też nieścisłość w uldze przesiadkowej. Nie wiadomo czy dotyczy tylko jednej przesiadki:
pkt II ppkt 7 Regulaminu przewozu
W przypadku e-karty obowiązuje tzw. ulga przesiadkowa, gdy pasażer w ciągu 15 minut od wyjścia z pojazdu podejmie podróż inną linią komunikacyjną:
1) w przypadku gdy w pierwszym autobusie pasażer przejedzie więcej niż 8 przystanków to w kolejnym pojeździe przy rejestracji przejazdu opłata nie będzie pobierana.
2) w przypadku gdy w pierwszym autobusie pasażer przejedzie do 8 przystanków to w kolejnym pojeździe przy rejestracji przejazdu będzie pobrana opłata uzupełniająca – właściwa dla łącznej liczby przejechanych przystanków w obu przejazdach.
- Thermalcake
Na stronie KKM w dziale FAQ jest już:
Co to jest okresowy bilet elektroniczny?
To bilet uprawniający do przejazdu osoby bez limitu ilości przejazdów.
Praktycznie kontrolerzy raz opieprzali jakiegoś pana przy mnie, więc ja rejestruję wejście na wszelki wypadek. Teoretycznie pani w ZTMie na Głowackiego mówiła, że to do ich statystyk i nie jest obowiązkowe...
Właśnie też mnie te przesiadki na eportmonetce interesują. Pani w okienku na Żytniej w ogóle wczoraj nie umiała powiedzieć czy jakiekolwiek przesiadki są możliwe a co dopiero ile. Niby jest napisane "w kolejnym pojeździe" więc chyba nie chodzi o jedną przesiadkę. Ale znając życie wypróbować będzie można 1 czerwca dopiero, bo teoretycznie nikt nie będzie umiał udzielić jednoznacznej odpowiedzi
.
Właśnie też mnie te przesiadki na eportmonetce interesują. Pani w okienku na Żytniej w ogóle wczoraj nie umiała powiedzieć czy jakiekolwiek przesiadki są możliwe a co dopiero ile. Niby jest napisane "w kolejnym pojeździe" więc chyba nie chodzi o jedną przesiadkę. Ale znając życie wypróbować będzie można 1 czerwca dopiero, bo teoretycznie nikt nie będzie umiał udzielić jednoznacznej odpowiedzi
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Wchodzą e-portmonetki. Zobacz co musisz o nich wiedzieć
Rewolucji w komunikacji ciąg dalszy. Teraz posiadacze Kieleckiej Karty Miejskiej mogą korzystać z e-portmonetki. Zainteresowanie jest ogromne, bo po prostu opłaca się ją mieć
- Wyrobiło ją już ok. 20 tys. mieszkańców, a każdego dnia wnioski składają kolejni - mówi Barbara Damian, wicedyrektorka Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.
Kielecka Karta Miejska zastąpiła tradycyjne bilety na początku marca, a od 1 czerwca kielczanie będą mogli używać nowej aplikacji, czyli e-portmonetki, i płacić tylko za przejechane przystanki. Nowy system ma wiele zalet - przede wszystkim podróż miejskim autobusem ma być tańsza. Niestety, ciągle wiele osób ma problem z korzystaniem z tej usługi. Dlatego podpowiadamy, jak z niej korzystać, żeby zaoszczędzić.
Płacisz tylko za to, co przejechałeś
Możliwość różnicowania stawek w zależności od długości trasy i tego, jaką kwotą doładujemy kartę, to jedna z podstawowych zalet e-portmonetki. Najmniej zapłacą pasażerowie, którzy doładują kartę kwotą minimum 50 zł. Za przejazd do 3 przystanków będzie to 2,3 zł, od 4 do 8 przystanków 2,4 zł, a powyżej 8 przystanków - 2,5 zł.
- Jeśli doładowanie będzie mniejsze, pasażer zapłaci jednorazowo maksymalnie 2,8 zł, czyli i tak mniej niż za bilet papierowy - mówi Barbara Damian.
Nie zapomnij o czytniku
Pasażerowie posiadający kartę muszą pamiętać, żeby przyłożyć ją do czytnika dwa razy: zaraz po wejściu do autobusu i przed wyjściem. Jeśli zapomnimy ją wyrejestrować, system pobierze za przejazd kwotę jak za bilet papierowy.
Ważna informacja dla osób uprawnionych do ulg jest taka, że przy rejestracji przejazdu nie trzeba dodatkowo wciskać guzika oznaczonego "U". - Ulgi są wczytywane na kartę. Przyciski na czytniku pozwolą nam dopłacić za przejazd współpasażera. W takiej sytuacji najpierw przykładamy kartę do czytnika, by zarejestrować nasz przejazd, następnie wciskamy "N" lub "U" i ponownie zbliżamy kartę do urządzenia - tłumaczy Barbara Damian.
Do sprawdzenia ważności biletu okresowego lub stanu konta na e-portmonetce służy z kolei przycisk "S" - należy go nacisnąć i zbliżyć kartę do czytnika.
Trzy sposoby na doładowanie
Doładować kartę będzie można w punkcie sprzedaży biletów, automatach stacjonarnych i przez internet.
- Jeśli korzystamy z tej ostatniej opcji, trzeba pamiętać, by przenieść środki na kartę. Aby to zrobić, przy pierwszej podróży dwa razy wciskamy przycisk "S" i wkładamy kartę do kieszeni znajdującej się z boku czytnika. Potem możemy zarejestrować nasz przejazd - wyjaśnia wicedyrektorka ZTM.
Kwota doładowania elektronicznej portmonetki nie może być niższa niż 5 zł, a suma środków zgromadzonych na karcie nie może przekroczyć 250 zł. - Pamiętajmy, że liczy się wysokość ostatniego doładowania, a nie suma posiadanych na koncie środków - przypomina Barbara Damian. Pieniądze wpłacone do elektronicznej portmonetki muszą być wykorzystane do czasu utraty ważności e-karty, czyli przez trzy lata.
Dodatkową korzyścią jest tzw. ulga przesiadkowa. Jeśli pasażer przejedzie osiem lub więcej przystanków, wysiądzie z autobusu i w ciągu 15 minut przesiądzie się do innego, to tam nie zostanie pobrana od niego żadna opłata.
- Natomiast jeśli ktoś przejedzie mniej niż osiem przystanków, to zapłaci jedynie opłatę uzupełniającą, bo wtedy system uzna naszą podróż za jeden przejazd i zsumuje liczbę przejechanych przystanków - dodaje Barbara Damian.
//kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,14011931,Wchodza_e_portmonetki__Sprawdz_co_musisz_o_nich_wiedziec.html#ixzz2UrCU2YVl
Rewolucji w komunikacji ciąg dalszy. Teraz posiadacze Kieleckiej Karty Miejskiej mogą korzystać z e-portmonetki. Zainteresowanie jest ogromne, bo po prostu opłaca się ją mieć
- Wyrobiło ją już ok. 20 tys. mieszkańców, a każdego dnia wnioski składają kolejni - mówi Barbara Damian, wicedyrektorka Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.
Kielecka Karta Miejska zastąpiła tradycyjne bilety na początku marca, a od 1 czerwca kielczanie będą mogli używać nowej aplikacji, czyli e-portmonetki, i płacić tylko za przejechane przystanki. Nowy system ma wiele zalet - przede wszystkim podróż miejskim autobusem ma być tańsza. Niestety, ciągle wiele osób ma problem z korzystaniem z tej usługi. Dlatego podpowiadamy, jak z niej korzystać, żeby zaoszczędzić.
Płacisz tylko za to, co przejechałeś
Możliwość różnicowania stawek w zależności od długości trasy i tego, jaką kwotą doładujemy kartę, to jedna z podstawowych zalet e-portmonetki. Najmniej zapłacą pasażerowie, którzy doładują kartę kwotą minimum 50 zł. Za przejazd do 3 przystanków będzie to 2,3 zł, od 4 do 8 przystanków 2,4 zł, a powyżej 8 przystanków - 2,5 zł.
- Jeśli doładowanie będzie mniejsze, pasażer zapłaci jednorazowo maksymalnie 2,8 zł, czyli i tak mniej niż za bilet papierowy - mówi Barbara Damian.
Nie zapomnij o czytniku
Pasażerowie posiadający kartę muszą pamiętać, żeby przyłożyć ją do czytnika dwa razy: zaraz po wejściu do autobusu i przed wyjściem. Jeśli zapomnimy ją wyrejestrować, system pobierze za przejazd kwotę jak za bilet papierowy.
Ważna informacja dla osób uprawnionych do ulg jest taka, że przy rejestracji przejazdu nie trzeba dodatkowo wciskać guzika oznaczonego "U". - Ulgi są wczytywane na kartę. Przyciski na czytniku pozwolą nam dopłacić za przejazd współpasażera. W takiej sytuacji najpierw przykładamy kartę do czytnika, by zarejestrować nasz przejazd, następnie wciskamy "N" lub "U" i ponownie zbliżamy kartę do urządzenia - tłumaczy Barbara Damian.
Do sprawdzenia ważności biletu okresowego lub stanu konta na e-portmonetce służy z kolei przycisk "S" - należy go nacisnąć i zbliżyć kartę do czytnika.
Trzy sposoby na doładowanie
Doładować kartę będzie można w punkcie sprzedaży biletów, automatach stacjonarnych i przez internet.
- Jeśli korzystamy z tej ostatniej opcji, trzeba pamiętać, by przenieść środki na kartę. Aby to zrobić, przy pierwszej podróży dwa razy wciskamy przycisk "S" i wkładamy kartę do kieszeni znajdującej się z boku czytnika. Potem możemy zarejestrować nasz przejazd - wyjaśnia wicedyrektorka ZTM.
Kwota doładowania elektronicznej portmonetki nie może być niższa niż 5 zł, a suma środków zgromadzonych na karcie nie może przekroczyć 250 zł. - Pamiętajmy, że liczy się wysokość ostatniego doładowania, a nie suma posiadanych na koncie środków - przypomina Barbara Damian. Pieniądze wpłacone do elektronicznej portmonetki muszą być wykorzystane do czasu utraty ważności e-karty, czyli przez trzy lata.
Dodatkową korzyścią jest tzw. ulga przesiadkowa. Jeśli pasażer przejedzie osiem lub więcej przystanków, wysiądzie z autobusu i w ciągu 15 minut przesiądzie się do innego, to tam nie zostanie pobrana od niego żadna opłata.
- Natomiast jeśli ktoś przejedzie mniej niż osiem przystanków, to zapłaci jedynie opłatę uzupełniającą, bo wtedy system uzna naszą podróż za jeden przejazd i zsumuje liczbę przejechanych przystanków - dodaje Barbara Damian.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że ani w Echu Dnia ani w Gazecie Wyborczej nikt nie pisze o kartach na okaziciela. jakby celowo ktoś chciał wszystkich objąć rejestracją. Kiedy zadałem pytanie o zakup karty na okaziciela na ul. warszawskiej - pani obsugująca zaczęła strasznie kręcic i kombinować - przekonując, że trzeba wypisać formularz. Okazuje się, zę nic takiego nie jest konieczne. W punktach na ul. Żytniej i Głowackiego nie było problemu z zakupem karty na okzaiciela, ale ogólnie - na pytanie o taka forme karty - pracownicy ZTM Kielce - kręca jak mogą. Chca chyba wszystkich zarejestrować i nadzorować podróz jak Wielki Brat.