Reklamy na autobusach
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
A oto moje strzały. Było niestety dość ciemno, a fotki robiłem z ręki (jedną podczas jazdy), więc jakość marna.
Widać ryje przyklejone na szybach wewnątrz pojazdu: #239

Fullbacki: #239 (linia 35), #909(linia 49), #305 (linia 33), #?(MAZ Linia 13), #240 (linia 35), #?(MAZ linia 20)

Widać ryje przyklejone na szybach wewnątrz pojazdu: #239

Fullbacki: #239 (linia 35), #909(linia 49), #305 (linia 33), #?(MAZ Linia 13), #240 (linia 35), #?(MAZ linia 20)

Sorry, takiego mamy prezydenta...
http://www.radio.kielce.pl/page,,Cztery ... a244b.html[/quote]Elżbieta Śreniawska, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach, tłumaczy, że spółka posiada interpretację prawną. Według niej autobusy z reklamami wyborczymi nie naruszają ciszy wyborczej.
Z kolei sędzia Wojciech Arczyński, przewodniczący Wojewódzkiej Komisji Wyborczej w Kielcach, mówi, że autobusy należy traktować jak słupy ogłoszeniowe.
Tymczasem Grzegorz Dudek z zespołu prasowego świętokrzyskiej policji powiedział, że jeżeli ktoś zgłosi funkcjonariuszom podobny przypadek to podejmą interwencję. Dodał on, że od północy policjanci odnotowali jedynie dwa przypadku naruszenia cieszy wyborczej. W gminie Masłów osoba zgłosiła, że widziała jak jeden z kandydatów wraz dwoma osobami rozwieszał plakaty swoje i kolegi. Ponadto w Skarżysku-Kamiennej po godzinie 1.00 zatrzymano mężczyznę, który zrywał materiały wyborcze. Sprawą zajmie się sąd.
- sueno
- Kontakt:
Ciekawe czy obroni przed sądem swoją opinię prawną...
Odpowiedź brzmi, że nie obroni a karę poniesie spółka miejska czyli MY...
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- AR
- Kontakt:
Autobusów z reklamami wyborczymi jeździ pełno w mieście.
Raczej żadnej nie odkleili do dzisiaj.
Spory Latosiński na #350 [34]
Karyś na #915 [34]
Słoń na #305 [33]

Raczej żadnej nie odkleili do dzisiaj.
Spory Latosiński na #350 [34]
Karyś na #915 [34]
Słoń na #305 [33]

Ostatnio zmieniony 20 listopada 2010, o 18:11 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Ja mam 2 zdjęcia, później może jeszcze jakieś uda się ustrzelić, ale wątpię, bo już ciemno, a jak błyśnie lampą, to na zdjęciu wyjdzie tylko przednia szyba i nic więcej...
Może utworzymy osobny wątek odnośnie reklam wyborczych na autobusach, a później jedna osoba (lub Stowatrzyszenie) zbierze wszystkie zdjęcia i przedstawi je Policji celem wszczęcia postępowania przeciwko MPK czy ZTM przez PKW?
Może utworzymy osobny wątek odnośnie reklam wyborczych na autobusach, a później jedna osoba (lub Stowatrzyszenie) zbierze wszystkie zdjęcia i przedstawi je Policji celem wszczęcia postępowania przeciwko MPK czy ZTM przez PKW?
- andrzeej
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Widzę, że pani Ela jest mądrzejsza od Państwowej Komisji Wyborczej, która jasno określiła, że reklamy na środkach komunikacji łamią ciszę wyborczą. Więcej tu: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... rczej.html
- andrzeej
Niestety, trzeba sprawę na policji zgłaszać przed końcem ciszy wyborczej, czyli do niedzieli, na dodatek osobiście (dzwoniłem na 997 i się dowiadywałem).Marcinus pisze:Może utworzymy osobny wątek odnośnie reklam wyborczych na autobusach, a później jedna osoba (lub Stowatrzyszenie) zbierze wszystkie zdjęcia i przedstawi je Policji celem wszczęcia postępowania przeciwko MPK czy ZTM przez PKW?
A jeśli chodzi o osobny wątek - jestem za.
- CKfan
Jaka spółka miejska? MPK jest prywatne, a miasto ma tylko mniejszościowy udział. Sami za to bekną i oby jak najwięcej, co może nauczy ich trochę myślenia.sueno pisze:Ciekawe czy obroni przed sądem swoją opinię prawną...
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- andrzeej
Tego się obawiam, dlatego napisałem na razie, że mam zdjęcie, ale go nie wstawiłem. Zrobię to po zakończeniu ciszy wyborczej.Marcinus pisze:Ale czy na przykład umieszczenie zdjęć na forum nie będzie odczytane jako agitacja?
Z drugiej strony - dziwię się policji, że czeka na zgłoszenia (w dodatku osobiste) zamiast zająć się sprawą z urzędu. Przecież po mieście jeździ mnóstwo patroli. Nie mogą robić notatek służbowych zamiast ciągać ludzi na komisariaty?