Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 20:58

Jechałem wczoraj ze Ślichowic 208 na lini 46 kierowcy chyba się bardzo śpieszyło tak szybko jeszcze żadnym autobusem nie miałem przyjemności jechać :D
Jak wyjeźdzał z ul. Piekoszowskiej na ul. Grunwaldzką to nawet po krawężniuku sobie przejechał tylnym kołem :)
Taką jazde użądził sobie aż do przystanku na Wiadukcie.
Limp

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:06

Limp pisze:Taką jazde użądził sobie aż do przystanku na Wiadukcie.
Później extasy przestała działać ;)
Kierowca niszczy opony.

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 21:10

Ale powiem Ci, że może chodź nie bezpiecznie jechał ze względu na pasażerów to wolę czasem tak jechać niż wlec się 20km/h szególnie jak mi się na uczelnie śpieszy :(
Limp

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:14

Jak wrzucają na "luz" i włączają bieg dopiero jak zrównują się prędkością z pieszymi to mnie szlag najjaśniejszy trafia :!:
Dobrze że teraz już prawie nie ma autobsów z manualną skrzynią biegów.

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 21:18

Mnie wkurzają tym jak ruszają z przystanku i ledwie co się ruszy autobus z miejsca oni już na 2 bieg wżucają mija kilka sekund 3 to dla mnie jest paranoja. Nie wiem już czy oni tak specjalnie czy takie stare graty są, że tak trzeba...
Może by kierowcą dać jakieś szkolenie albo uświadomić, że 50km/h można jeździć autobusami po mieście :twisted:
(tak wiem wredna ta wypowiedź)
Limp

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 lutego 2008, o 21:21

AR pisze:Dobrze że teraz już prawie nie ma autobsów z manualną skrzynią biegów.
Nie ciesz sie na zapas, ja raz doswiadczylem wrzucenia biegu N (taki luz jakby) w Solarisie... oczywiscie w Kielcach, gdzie kierowcy autobusow jezdza jak ostatnie cioty, niestety nie jestem w stanie sie przyzwyczaic do ich stylu jazdy.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:24

Autor pisze:Nie ciesz sie na zapas, ja raz doswiadczylem wrzucenia biegu N (taki luz jakby) w Solarisie... oczywiscie w Kielcach, gdzie kierowcy autobusow jezdza jak ostatnie cioty, niestety nie jestem w stanie sie przyzwyczaic do ich stylu jazdy.
A czy tak można obsługiwać automatyczną skrzynię biegów bo się nie znam na automatach.
W ogóle mniejsze spalanie na "luzie" to mit.

Mat

Post autor: Mat » 7 lutego 2008, o 21:27

Autor pisze:
Nie ciesz sie na zapas, ja raz doswiadczylem wrzucenia biegu N (taki luz jakby) w Solarisie... oczywiscie w Kielcach, gdzie kierowcy autobusow jezdza jak ostatnie cioty, niestety nie jestem w stanie sie przyzwyczaic do ich stylu jazdy.
najpierw bys sam pojezdzil a dopiero wyciagal wnioski bo twoja wypowiedz jest rowna zeru (dno)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:28

Mat pisze:
Autor pisze:
najpierw bys sam pojezdzil a dopiero wyciagal wnioski bo twoja wypowiedz jest rowna zeru (dno)
Jakie wnioski? Przyzwyczajenie? Chęć zaoszczędzenia paliwa dla siebie? Noga się męczy?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 lutego 2008, o 21:30

W skrzynia automatycznej jest zakaz wlaczania biegu N w trakcie jazdy. Na pewno nie wolno tego robic w pojazdach firmy Solaris. Zreszta chyba w ogole nie wolno jezdzic na luzie, wlacznie z samochodem.

Nie musze 'sobie pojezdzic', wystarczy ze codziennie woza mnie kierowcy, ktorzy jezdza dynanicznie i konkretnie, a nie miedzy przystankami po 30 km/h. Stad wlasnie porownanie i odnajdz sie tu... ja nie potrafie :)
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2008, o 21:31 przez Autor, łącznie zmieniany 1 raz.

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 21:30

A może lenistwo? Lub "jadę bo muszę, ale jak to mniej ważne"?
Limp

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:32

Autor pisze:W skrzynia automatycznej jest zakaz wlaczania biegu N w trakcie jazdy. Na pewno nie wolno tego robic w pojazdach firmy Solaris. Zreszta chyba w ogole nie wolno jezdzic na luzie, wlacznie z samochodem.
Tak właśnie myślełem że nie można włączać N w automacie.
Czyli kierowcy niszczą powierzony im sprzęt.

Na wszystkich kursach oraz w instrukcjach samochodowych mówią o tym że nie wolno jeździć na "luzie".
Jest to niebezpieczne dla sprzętu i pasażerów.
Kierowcy ktrórzy tak postępują są lekkomyślni i nieodpowiedzialni.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2008, o 21:34 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 lutego 2008, o 21:34

Pamietam jeszcze, ze #555 jezdzil taki dziadek, ktory wylaczal zupelnie silnik, a jesli chodzi o bieg N w Solarisie, to zrobil tak kierowca #310 lub #318, pewnie jakies 4 lata temu, ale zażenowanie pozostaje jak widac na dlugo.

Mat

Post autor: Mat » 7 lutego 2008, o 21:35

Autor pisze:W skrzynia automatycznej jest zakaz wlaczania biegu N w trakcie jazdy. Na pewno nie wolno tego robic w pojazdach firmy Solaris. Zreszta chyba w ogole nie wolno jezdzic na luzie, wlacznie z samochodem.

Nie musze 'sobie pojezdzic', wystarczy ze codziennie woza mnie kierowcy, ktorzy jezdza dynanicznie i konkretnie, a nie miedzy przystankami po 30 km/h. Stad wlasnie porownanie i odnajdz sie tu... ja nie potrafie :)
jak juz wczesniej pisalem macie bardzo krytyczne nastawienie do kierowcow a tak naprawde to nic nie potraficie wiecej robic oprocz fotek autobusow i tym sie podniecac.... dziecinada i tyle

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 21:36

Pewnie, że niebezpieczne szczególnie z górki. Chodźby w razie zepsucia się hamulców masz hamowanie tzw. silnikiem (jeśli nie jedziesz na luzie) co od razu daje Ci większe szanse zatrzymania pojazdu...

a co mamy siąść zastąpić kierowców i pokazać jak się jeździ?
Limp

ODPOWIEDZ