Tak tak, ale ja dwa widziałem na terenie zajezdni w dziwnym miejscu, w dziwnej pozycjiB@rteK pisze:Nie 2, tylko 4 LAZ-y
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Arkadiusz92
- Kontakt:
-
Arkadiusz92
- Kontakt:
MPK wyprzedaje autobusy. Aż 18 sztuk
18 autobusów, w tym aż 15 zza wschodniej granicy, sprzedać chce kieleckie MPK. Już wiadomo za to, że od stycznia flotę miejskiego przewoźnika zasili osiem solarisów, w tym sześć tzw. przegubowców.
- Stare wymieniamy na nowe. To na pewno korzystne dla naszych klientów - twierdzi Elżbieta Śreniawska, prezes MPK.
Wśród aut wystawionych na sprzedaż, aż 11 to białoruskie MAZ-y, kupione w latach 2008-2009. Są też trzy ukraińskie LAZ-y. - To już ostatnie autobusy zza naszej wschodniej granicy - precyzuje Śreniawska. Zakup tych aut budził sporo kontrowersji. Mówiono, że ich stosunkowo niska cena odbiła się na jakości. Przedstawiciele MPK przyznawali, że na początku mieli problemy z ich eksploatacją.
Oprócz aut z Ukrainy i Białorusi, na sprzedaż wystawione są także dwa jelcze z 2002 roku oraz autokar turystyczny solaris vacanza. Jeszcze we wrześniu MPK podpisało za to umowę na zakup ośmiu nowych autobusów marki Solaris - w tym sześć osiemnastometrowych przegubowców i dwóch dwunastometrowych autobusów miejskich. Jak przypomina Śreniawska, porozumienie podpisane kilka tygodni temu między MPK a ZTM zakłada nowe - do tego znacznie korzystniejsze dla miejskiego przewoźnika - warunki rozliczeń za każdy przejechany wozokilometr.
MPK otrzyma rocznie o ok. 6 mln zł więcej. - Te pieniądze przeznaczamy na inwestycje, poprawę taboru, a nie na konsumpcję - zapewnia prezes MPK.
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... sztuk.html
-
Arkadiusz92
- Kontakt:
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Jelczy raczej by nikt nie kupił.
Ukraińskie i Białoruskie autobusy pewnie nie spełniły oczekiwań.
To była niegospodarność poprzedniego prezesa.
Za te 18 szt. MPK weźmie trochę kasy, i jeśli te środki zostaną przeznaczone na zakup nowych autobusów, to umożliwią nabyć kilka nowych Solarisów.
Ukraińskie i Białoruskie autobusy pewnie nie spełniły oczekiwań.
To była niegospodarność poprzedniego prezesa.
Za te 18 szt. MPK weźmie trochę kasy, i jeśli te środki zostaną przeznaczone na zakup nowych autobusów, to umożliwią nabyć kilka nowych Solarisów.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Zdjęcie białego Maza 203 testowanego przez kieleckie MPK, na linii komercyjnej 202: http://phototrans.pl/14,593471,0,______ ... _VL23.html
Mam do Was pytanie - wiecie może jaki obieg ma Maz 206, na linii 201 do Chmielnika? Do kiedy będą trwały jego testy w Kielcach? Dzisiaj specjalnie się na niego wybrałem, żeby mu zrobić zdjęcie, a tu mi wpadł pod obiektyw #355. Wykonywał on kurs o 11:20 z ul. Żytniej. Podobną sytuację miałem z Mazem 203 na 201 - kurs z Grunwaldzkiej o 10:57 wykonywał #366, natomiast kurs z 9:20 był wykonywany przez testowego Maza.
PS: To mój pierwszy post na forum. Witam Wszystkich!
Mam do Was pytanie - wiecie może jaki obieg ma Maz 206, na linii 201 do Chmielnika? Do kiedy będą trwały jego testy w Kielcach? Dzisiaj specjalnie się na niego wybrałem, żeby mu zrobić zdjęcie, a tu mi wpadł pod obiektyw #355. Wykonywał on kurs o 11:20 z ul. Żytniej. Podobną sytuację miałem z Mazem 203 na 201 - kurs z Grunwaldzkiej o 10:57 wykonywał #366, natomiast kurs z 9:20 był wykonywany przez testowego Maza.
PS: To mój pierwszy post na forum. Witam Wszystkich!