Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 30 października 2011, o 19:43

B@rteK pisze:Możliwe że jednak ktoś źle przeliczył ilość którą widział w drodze do Kato. Bo na linię 23 (KZK GOP) potrzeba 7 sztuk, choć nr 8 też pewnie by im się przydał na inną linię, dlatego nie protestowałem :P
Wolałbym, żeby był błąd w moim zestawieniu :)
Póki co, fotek ze Śląska brak. Może 1-go listopada się wynurzą?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 30 października 2011, o 19:52

1 listopada zaczyna obowiązywać umowa, więc na pewno :)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Arkadiusz92
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 30 października 2011, o 22:11

Mam pytanie czy Solaris #373 znowu miał wypadek bo widziałem że miał zdjęty cały przód i przedni pasek miał na srebrny kolor pomalowany a nie na żółty... :(

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 października 2011, o 09:20

Nasze Mazy jadą na Śląsk

Cztery niskopodłogowe autobusy kieleckiego MPK pojechały w piątek na Śląsk. - Wozy na razie wydzierżawiliśmy, ale liczymy na ich sprzedaż - mówi szefowa miejskiego przewoźnika.

Mazy wydzierżawiliśmy do końca roku przewoźnikowi jeżdżącemu na Śląsku. Nie jest tajemnicą, że szukamy na nie nabywców, bo to jednak dosyć nietypowy model, a chcemy ujednolicić tabor i zaoszczędzić na kosztach. Liczymy, że uda się jeszcze wypożyczyć kolejne trzy wozy* - mówi Elżbieta Śreniawska, prezes MPK. Jej zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby udało się kupić w zamian solarisy, mercedesy lub miejskie modele polskiego autosana.

Autobusy Maz 203 są stosunkowo nowe, wszystkie wyprodukowano w 2008 roku. Średnia wieku w kieleckim MPK to 10 lat, a pasażerów wożą nadal kilkunastoletnie jelcze. - Jelcze wymieniamy systematycznie na nowe wozy, kolejna partia solarisów przyjedzie w ciągu kilku miesięcy. Na dzierżawie i ewentualnej sprzedaży mazów jeszcze możemy zarobić. Mamy też sporą rezerwę 23 wozów do wykorzystania w razie awarii któregoś ze 144 podstawowych autobusów - wyjaśnia szefowa MPK.

Zakup mazów, których MPK ma 18 sztuk, budził sporo kontrowersji. Mówiono, że ich stosunkowo niska cena odbiła się na jakości. Przedstawiciele MPK przyznawali, że na początku mieli problemy z ich eksploatacją. - Ale jest coraz łatwiej w miarę nabywania doświadczenia - zapewnia prezes Śreniawska.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... Slask.html

* Wg obliczeń wychodziłoby, że te 3 sztuki są już wypożyczone...

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 31 października 2011, o 12:54

Marcinus pisze: A co do taboru, to nie lepiej byłoby MAZY zostawić na linie komercyjne?
Oszalałeś chyba... Jak MPK zacznie wozić ludzi na komercyjnych tym shitem, to pasażerowie wrócą do busów.
AR pisze: Nasze Mazy jadą na Śląsk
[...]
Wreszcie! :D Jest jedno ale: niech zostawią te trzy sztuki z silnikiem Merca i z ZF-em (#900-902), tylko niech w nich wymienią okna na przesuwane (takie jak w #903-917).
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 31 października 2011, o 23:51

kacper pisze: Oszalałeś chyba... Jak MPK zacznie wozić ludzi na komercyjnych tym shitem, to pasażerowie wrócą do busów.
Aż tak źle chyba ze mną jeszcze nie jest, chociaż różnie się zdarza :D
MAZ-em jechałem raz, zaraz po tym jak je kupiono i nie było tragedii, a na pewno zdecydowanie lepiej niż w busie :) przynajmniej więcej miejsca. Jak się sprawowały po dłuższym czasie nie wiem, ostatnio rzadko jeżdżę autobusami

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 1 listopada 2011, o 00:36

kacper pisze:
Marcinus pisze: A co do taboru, to nie lepiej byłoby MAZY zostawić na linie komercyjne?
Oszalałeś chyba... Jak MPK zacznie wozić ludzi na komercyjnych tym shitem, to pasażerowie wrócą do busów.
AR pisze: Nasze Mazy jadą na Śląsk
[...]
Wreszcie! :D Jest jedno ale: niech zostawią te trzy sztuki z silnikiem Merca i z ZF-em (#900-902), tylko niech w nich wymienią okna na przesuwane (takie jak w #903-917).
Nie rozumiem twojej euforii z tego, że sprzedają właściwie na razie dzierżawią MAZy, no tak lepiej pozbyć się MAZów, które mają najwydajniejsze nagrzewnice z całego kieleckiego taboru, które zawsze szybko nagrzały i utrzymywały temperaturę w pojeździe w zimę. Teraz będzie większa szansa na Solarisa, który już tak dobrych nagrzewnic nie ma i z ciepłem bywa różnie, bardzo różnie... Cóż ale nie którzy świata za Solarisem nie widzą i nie widzą jaką tandetę wciskają.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 1 listopada 2011, o 00:44

Jestem zaskoczony, że w końcu ktoś zauważył, że solarisy wcale nie są takimi dobrymi autobusami - w szczególności patrząc na ich cenę. Nie wszystko złoto, co się świeci.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 2 listopada 2011, o 00:54

Zgodnie z przewidywaniami MAZ-y wypłynęły u Polaka na linii 23 KZK GOP.
Obrazek
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 2 listopada 2011, o 08:16

Dzierżawa i katowickie numery rej. :)
Wiedziałem że tak będzie 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 2 listopada 2011, o 18:23

Ziarek pisze:Nie rozumiem twojej euforii z tego, że sprzedają właściwie na razie dzierżawią MAZy, no tak lepiej pozbyć się MAZów, które mają najwydajniejsze nagrzewnice z całego kieleckiego taboru, które zawsze szybko nagrzały i utrzymywały temperaturę w pojeździe w zimę. Teraz będzie większa szansa na Solarisa, który już tak dobrych nagrzewnic nie ma i z ciepłem bywa różnie, bardzo różnie... Cóż ale nie którzy świata za Solarisem nie widzą i nie widzą jaką tandetę wciskają.
Co do ciepła - wystarczy się odpowiednio ubrać, autobus to nie ogrzewalnia (ale mrozu też nie powinno być) - jak czasami widzę te "nastki" porozbierane, łażące z niemalże gołym tyłkiem przy temperaturach w okolicach zera, to mam ochotę wyrwać wszystkie nagrzewnice i wypierniczyć je za okno, żeby im du... pupy przymarzły do siedzeń. A poza tym czemu tak się uczepiłeś akurat ciepła? Ja tam wolę Solarki (z przesuwanymi oknami), bo nie ma siły, by się w nich ugotować latem, w przeciwieństwie do MAZów, w których często okna były pozasuwane, a przy ścisku, jaki panuje np. na linii 35 (w ogóle co za kretyn wymyślił brygadę solową na tej linii w godzinach szczytu?!), nie ma jak dosięgnąć do okna.
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Arkadiusz92
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 2 listopada 2011, o 21:09

Ciekawe co kupią za Mazy może jednak Mercedes ?a co z Solarką u15?

kielcekm

Post autor: kielcekm » 4 listopada 2011, o 12:37

AR pisze:Dzierżawa i katowickie numery rej. :)
Wiedziałem że tak będzie 8)
Obrazek
Skoro mają katowickie nr rejestracyjne, to autobusy zmieniły właściciela. Czy w związku z tym mogą oficjalnie być zaliczane do taboru MPK? Jeśli nie to chyba MPK nie spełnia obecnie wymogu średniego wieku taboru 10lat.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 4 listopada 2011, o 12:38

Tak wlasnie jest.

kielcekm

Post autor: kielcekm » 4 listopada 2011, o 13:18

Czyli rozumiem, że ZTM zaczął już naliczać karę 1000zł\doba ?

ODPOWIEDZ