Kierowcy MPK
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- andrzeej
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Dzisiaj (29.10.2010) ok. godz. 12.00 kierowca autobusu nr boczny 215 jadąc ul. Seminaryjską w kierunku Ogrodowej przewoził w szoferce jakiegoś faceta i dyskutował z nim w czasie jazdy. Czy to nie jest zabronione? Co grozi kierowcy w takim przypadku?
Od razu zadzwoniłem do dyspozytora, ale przez ok. 40 minut nikt nie odbierał telefonu. Czy tam ktoś pracuje?
Od razu zadzwoniłem do dyspozytora, ale przez ok. 40 minut nikt nie odbierał telefonu. Czy tam ktoś pracuje?
- dovers_ck
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Jesteś pewny, że to nie był kierowca?andrzejp pisze:Dzisiaj (29.10.2010) ok. godz. 12.00 kierowca autobusu nr boczny 215 jadąc ul. Seminaryjską w kierunku Ogrodowej przewoził w szoferce jakiegoś faceta i dyskutował z nim w czasie jazdy. Czy to nie jest zabronione? Co grozi kierowcy w takim przypadku?
Jak nowy przychodzi to przez pewny okres jeździ z tzw. patronem który go szkoli.
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Zapewne szkolą na typie wozu, z którym będzie mieć najwięcej do czynienia. Aczkolwiek częściej można spotkać jak kierowca po prostu wiezie kolegę. Czasem tylko dlatego, że jest to akurat czas w który jeden wszedł zmienić drugiego, a ten drugi wysiądzie na swoim przystanku, a czasem są to mniej dozwolone interesy.
2 lata temu widziałem jak kierowca linii C w dniu 1 listopada, do kabiny wpuścił pasażerów, bo nie mieścili się w autobusie, a całkiem sporo zostało na przystanku... Czyn szlachetny i z moralnego punktu widzenia godny pochwały, ale dość niebezpieczny dla samego kierującego, gdyż pasażerowie skutecznie ograniczyli widoczność.
2 lata temu widziałem jak kierowca linii C w dniu 1 listopada, do kabiny wpuścił pasażerów, bo nie mieścili się w autobusie, a całkiem sporo zostało na przystanku... Czyn szlachetny i z moralnego punktu widzenia godny pochwały, ale dość niebezpieczny dla samego kierującego, gdyż pasażerowie skutecznie ograniczyli widoczność.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- krzysiu1493
- andrzeej
Jadę sobie dzisiaj ul. Piekoszowską za autobusem MPK, ten w pewnym momencie zatrzymuje się na ulicy (na środku pasa ruchu) i włącza awaryjne. Myślę sobie - popsuł się. Ale nie! Kierowca wysiadł, poszedł do sklepu, po chwili wrócił, wyłączył awaryjne i pojechał dalej. Było to w miejscu, gdzie jest zakaz wyprzedzania, a ulica ma po jednym pasie ruchu w każdą stronę.
#1223 na linii #114 ok. godz. 12.35
Oczywiście zgłosiłem dyspozytorowi, ale nie sądzę, żeby to coś dało.
PS. Zaraz będą pewnie komentarze, że się czepiam
#1223 na linii #114 ok. godz. 12.35
Oczywiście zgłosiłem dyspozytorowi, ale nie sądzę, żeby to coś dało.
PS. Zaraz będą pewnie komentarze, że się czepiam
Wotam, czy ktoś może mi powiedzieć, ile mniej więcej wynosi całkowity koszt zrobienia uprawnień koniecznych do pracy jako kierowca w mpk, mam na myśli odpowiednie prawo jazdy, kurs na przewóz osób itp...
Czy mpk w jakiś sposób pomaga finansowo lub w inyn sposób osobom, które chciałyby się tam zatrudnic, ale dopiero muszą zrobić uprawnienia?
Czy mpk w jakiś sposób pomaga finansowo lub w inyn sposób osobom, które chciałyby się tam zatrudnic, ale dopiero muszą zrobić uprawnienia?
Obecnie podobno umów nie przedłużają, więc przyjęć pewnie też nie ma. Koszt kursu na kat D - 2200zł (jeśli posiadasz kat C) lub 2900zł (jeśli nie posiadasz kat C), egzamin 182zł, kurs na przewóz osób ok 6000zł. Po nowym roku prawdopodobnie zdrożeją kursy ze względu na zmianę wysokości podatku (teraz 0% a ma być 23%). Oczywiście dochodzą jeszcze koszty związane z badaniami psychotechnicznymi i lekarskimi.
- krzysiu1493