Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 4 sierpnia 2010, o 10:05

MPK idzie na zakupy. Tym razem kupią nowe mercedesy?

Mercedes conecto - do zakupu takich autobusów przymierza się kieleckie MPK. - Oferta niemieckiego koncernu jest tańsza niż Solarisa - mówi członek zarządu kieleckiego MPK.

Systematyczną wymianę taboru wymusza na MPK umowa zawarta z Zarządem Transportu Miejskiego. W ciągu ostatnich trzech lat przewoźnik kupił ponad 40 autobusów, głównie polskie solarisy urbino oraz białoruskie mazy. Teraz trwają przygotowania do zakupu kolejnej, liczącej co najmniej 10 sztuk, partii. Nieoczekiwanie największe szanse na zakup ma Mercedes. - Dostaliśmy od nich bardzo atrakcyjną ofertę, bo ta marka w obliczu kryzysu walczy o zwiększenie rynku - twierdzi Władysław Wotliński, członek zarządu kieleckiego MPK.

Szczegółów nie chce zdradzić. - Mogę tylko powiedzieć, że [oferta - przyp. red.] Mercedesa jest korzystniejsza niż ceny proponowane na rynku przez np. Solarisa - dodaje. Zastrzega, że decyzja nie zapadła i pod uwagę brany jest też zakup solarisów lub MAN-ów.

Zakup mercedesów to byłaby duża zmiana. Przez ostatnie lata MPK kupowało autobusy nawiązujące do konstrukcji koncernu MAN, m.in. solarisa, maza i laza. Dzięki temu mają np. duże doświadczenie w ich obsłudze. - Ale nie da się ukryć, że np. solaris, chociaż to bardzo dobry autobus, jest coraz droższy w utrzymaniu ze względu na ceny części. A oferta Mercedesa wydaje się pod tym względem atrakcyjniejsza - zauważa Wotliński.

Co ciekawe, w ogóle nie jest brany pod uwagę kolejny zakup białoruskich mazów czy ukraińskich lazów. - Wbrew pozorom części są dosyć drogie, a poza tym długo się czeka na dostawę - np na szybę kilka tygodni, co w przypadku solarisa jest nie do pomyślenia - tłumaczy Wotliński.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 4 sierpnia 2010, o 10:10

Oni chyba nie wiedzą ile kosztują części do Mercedesa.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 4 sierpnia 2010, o 10:40

Czy 10 sztuk wystarczy do obniżenia średniej wieku do wartości 9 lat? Szczerze wątpię, chyba że ZTM obniży wartość wozokm w starej umowie, co pozwoliłoby skasować więcej pojazdów niż przyjdzie.

Z punktu widzenia MKMa na pewno MB Conecto będą atrakcją (pomijając fakt, że w Conecto wnętrze lubi się telepać), ale z punktu widzenia MPK wg mnie nie, ponieważ będą musieli zorganizować sobie od nowa cały serwis tej marki i postarać się o autoryzację, żeby nie jechać z byle naprawą do Evobusa. Nie mówiąc już o cenach części po zakończeniu gwarancji...

Mnie jednak nurtuje fakt, że ostatnio polubili uchylne okienka i zastanawiam się jakim sposobem zachęcić ich do przesuwnych. Koszt stosunkowo niewielki, a różnica dla pasażera spora.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 4 sierpnia 2010, o 10:56

Solaris to porzadny autobus a MPK ma duze doswiadczenie w uzytkowaniu go, w przeciwienstwie do mercedesa.Mysle ze MAN pozostaje nadalw nieosiagalnej strefie.A co do mazow lub lazow to mozna pozostawic bez komentzrza.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 4 sierpnia 2010, o 11:08

Ostateczna ilosc bedzie zalezala od ostatecznej ilosci wykonywanych wozokm. MPK jest bardzo niezadowolone z ostatnich dostaw Solarisow - bylo bardzo wiele niedorobek.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 4 sierpnia 2010, o 13:18

Zastanawia mnie jeszcze fakt ile będzie w tym 18 metrowych a ile 12 metrowych autobusów. Na początku roku testowali 15 metrowca, a taki nie spełnia wymogów ZTM, ale można się dzięki temu domyśleć, że mają zamiar kupić wielkopojemne autobusy. Zresztą w obecnej chwili najstarsze Ikarusy bardziej wydają się prosić o wymianę na lepszy model niż najstarsze Jelcze. W przyszłym roku wycofane muszą być też 2 MANy, bo skończą 20 lat, ale nie wiem czy bardziej na początku czy pod koniec 2011 roku.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 4 sierpnia 2010, o 14:12

Teraz dwa Ikarusy w remoncie.

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 4 sierpnia 2010, o 15:29

Kuźwa, tylko nie Szmelcedesy. Mam nadzieję, że pójdą po rozum do głowy i kupią Solarisy z przesuwanymi oknami.
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 4 sierpnia 2010, o 16:44

Wolisz jakieś wynalazki niż Mercedesy?

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 4 sierpnia 2010, o 20:04

Przecież napisał, że woli Solarisy.

baux

Post autor: baux » 4 sierpnia 2010, o 20:18

A ja chce Volvo.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 4 sierpnia 2010, o 20:29

baux pisze:A ja chce Volvo.
A ja Boeing 747, ale i tak guzik z tego.
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 4 sierpnia 2010, o 22:08

Pozostaje tez kilka innych producentow jak Scania, Solbus czy wspomniane Volvo ale jesli MPK wybiera z posród MAN, Solaris czy Mercedes to pozostaje sie tylko cieszyc.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 4 sierpnia 2010, o 23:18

BRS pisze:Pozostaje tez kilka innych producentow jak Scania, Solbus czy wspomniane Volvo ale jesli MPK wybiera z posród MAN, Solaris czy Mercedes to pozostaje sie tylko cieszyc.
Oni patrzą tylko na cenę.
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 5 sierpnia 2010, o 17:11

I to jest właśnie ich największy problem - patrzą na cenę, a nie na wygodę pasażera.

ODPOWIEDZ