Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 17 maja 2010, o 19:32

Wszystkie autobusy z tablicami elektronicznymi dostały nowe sterowniki (razem z manami).
Skoro są sterowniki, to może kiedyś doczekamy się uruchomienia wyświetlaczy... Autobusy bez tablic elektronicznych również muszą otrzymać nowe sterowniki, do kasowników dwufunkcyjnych, chyba że owe pojazdy nie będą jeździć w przyszłym roku.
I w Jelczach 120M od #678 do #686 została zwiększona czcionka na wyświetlaczach, a to za sprawą nowych sterowników (takie same jak w SAMach)
... i każdym innym ostatnio kupionym autobusie przez MPK, bez względu na markę.

Czcionka na części wyświetlaczy mozaikowych obecnie jest niezbyt czytelna z dalszej odległości, litery są bardzo małe. W niektórych sytuacjach koniecznie chcą zmieścić całą nazwę w jednej linii, gdy spokojnie zmieściłoby się w dwóch, z większą grubością tekstu.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

aaa

Post autor: aaa » 17 maja 2010, o 21:16

Zmiana czcionki jak i sterowniaków ma związek z zakładaniem GPS do autobusów. Od lipca mają pojawiać się zapowiedzi głosowe w autobusach.

boogie

Post autor: boogie » 17 maja 2010, o 21:40

pani Elżbieta Śreniawska dzisiaj w radiu [nie pamietam w ktorym] chwalila nowe Solarisy i zapowiedzi glosowe, ktore posiada kazdy autobus ;)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 maja 2010, o 22:01

aaa pisze:Zmiana czcionki jak i sterowniaków ma związek z zakładaniem GPS do autobusów. Od lipca mają pojawiać się zapowiedzi głosowe w autobusach.
Czy jest to potwierdzona informacja? Mam nadzieję, że chodzi Ci o autobusy MPK i KASP, a nie ZTM, które mają tą funkcję już od dawna.

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 17 maja 2010, o 22:51

Myślę, że chodziło o te nowo przybyłe 15 sztuk U12 ZTM, które są w takowy system wyposażone właśnie wszystkie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 18 maja 2010, o 00:50

Ciekawostka 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 18 maja 2010, o 06:55

Chyba już było :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 18 maja 2010, o 08:38

Urbino 18 bezpośrednio po przybyciu nie były wyposażone w moduł zapowiadania.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 18 maja 2010, o 11:09

AR pisze:Chyba już było :)
Zdjęcia z TWB chyba jeszcze nie :) Wiem, że był link do ogłoszenia :P

Ziarek

Post autor: Ziarek » 18 maja 2010, o 21:02

Przegubowe Solarisy dostały zabezpieczenia na zawory wyjścia bezpieczeństwa nad drzwiami w postaci jakiegoś plastiku, przykręconego na cztery śruby, co nie umożliwia w razie jakiegoś wypadku dostać się do tego zaworu...

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 19 maja 2010, o 08:14

B@rteK pisze:
aaa pisze:Zmiana czcionki jak i sterowniaków ma związek z zakładaniem GPS do autobusów. Od lipca mają pojawiać się zapowiedzi głosowe w autobusach.
Czy jest to potwierdzona informacja? Mam nadzieję, że chodzi Ci o autobusy MPK i KASP, a nie ZTM, które mają tą funkcję już od dawna.
Tak to potwierdzone info. Teraz na ulicach można łatwo rozróżnić wozy które już je mają po błędach na wyświetlaczach typu ielazna, pćtla, czy też w Jelczach mniejsza czcionka.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 19 maja 2010, o 10:07

No z tym wyświetlaniem to już wiem, ale czy głosowe zapowiedzi też będą w autobusach MPK? Wybaczcie moje niedowierzanie :D

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 19 maja 2010, o 13:41

B@rteK pisze:No z tym wyświetlaniem to już wiem, ale czy głosowe zapowiedzi też będą w autobusach MPK? Wybaczcie moje niedowierzanie :D
Tylko na wyświetlaczach z tego co mi wiadomo.
Patol pisze:Tak to potwierdzone info. Teraz na ulicach można łatwo rozróżnić wozy które już je mają po błędach na wyświetlaczach typu ielazna, pćtla, czy też w Jelczach mniejsza czcionka.
To jest błąd w programowaniu wyświetlaczy i już po raz drugi (sterownik jak ściąga złe aktualizacje to takie coś wychodzi).
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Krycho18

Post autor: Krycho18 » 19 maja 2010, o 18:52

mam pytanie ;) jak idzie odbudowa jelcza :?: bo na stronie jelczyk.pl nie ma żadnych nowych informacji od stycznia

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 19 maja 2010, o 20:19

dovers_ck pisze:
B@rteK pisze:No z tym wyświetlaniem to już wiem, ale czy głosowe zapowiedzi też będą w autobusach MPK? Wybaczcie moje niedowierzanie :D
Tylko na wyświetlaczach z tego co mi wiadomo.
Patol pisze:Tak to potwierdzone info. Teraz na ulicach można łatwo rozróżnić wozy które już je mają po błędach na wyświetlaczach typu ielazna, pćtla, czy też w Jelczach mniejsza czcionka.
To jest błąd w programowaniu wyświetlaczy i już po raz drugi (sterownik jak ściąga złe aktualizacje to takie coś wychodzi).
Widać że maja coś nowego bo dziś jechałem w Jelczu bodajże #676 i na wyświetlaczu wewnetrzym wyświetlało sie na przemian numer linii z kierunkiem, a potem sam zegar wiec pachnie czyms nowym :D 8)

ODPOWIEDZ