PKS

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 stycznia 2008, o 19:27

Daniel pisze:PKS w ramach inwestycji kupił "nowy" używany autobus marki Setra - prawie nowy... ma dopiero 23 lata:)
Oo mlody niemal jak Daniel :D

To jakas okazja czy zakupy w zakresie wymiany taboru na maksymalnie piecioletni?

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 7 lutego 2008, o 19:15

W środowej Wyborczej była wzmianka ze zdjęciem Setry, ma wg gazety 15 lat i 600000 przebiegu, jeździła w Niemczech na przewozach szkolnych. Jest w zamian za kasowanego 20-letniego Jelcza, ma kursować do Ostrowca i ma wyświetlacze, co podkreślano we wzmiance prasowej.
Podobna do tych we flocie Sindbada, tego kieleckiego, drzwi z przodu dwupłatowe i za środkiem, również dwupłatowe.
Mowa o dalszych zakupach, ale jak takie mają być to ja wysiadam :?

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 7 lutego 2008, o 19:51

M@rcin pisze:Jest w zamian za kasowanego 20-letniego Jelcza, ma kursować do Ostrowca i ma wyświetlacze, co podkreślano we wzmiance prasowej.
Nie wiem jak jest z cenami kieleckiego PKSu do Ostrowca, ale moim zdaniem PKS Ostrowiec Św. zmonopolizował tę linię, a i tabor mają na tej trasie (jak i na wszystkich innych) nowocześniejszy od naszego. Trudno będzie jedną "nowszą" Setrą konkurować z nimi. Czemu nie dadzą jej na dalekobieżne?
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 7 lutego 2008, o 20:40

W środę jechałem kieleckim PKS em do wawy i to starym jelczem wstyd jak nie wiem a i komfort straszny i to przez 4 godziny :? gdy Ostrowiecki PKS dał tak wyczesany autokar że szok.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 lutego 2008, o 06:56

M@rcin pisze:W środowej Wyborczej była wzmianka ze zdjęciem Setry, ma wg gazety 15 lat i 600000 przebiegu...
Składam samokrytykę - byłem w błędzie.
Ostatnio zmieniony 25 marca 2008, o 22:08 przez Daniel, łącznie zmieniany 1 raz.

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 16 lutego 2008, o 13:26

Czy ta Setra jest biała z niebieskim i pomarańczowym paskiem na dole?? Bo jeżdzi coś takiego nowego tylko nie wiem jakiego przewożnika bo nie ma loga.

Awatar użytkownika
YogiCK

Post autor: YogiCK » 16 lutego 2008, o 15:56

Ciekawi mnie kiedy zrobią coś z tym systemem monitoringu Unitry z lat 80 ubiegłego wieku.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 lutego 2008, o 15:59

YogiCK pisze:Ciekawi mnie kiedy zrobią coś z tym systemem monitoringu Unitry z lat 80 ubiegłego wieku.
Po co ruszać jak działa :?:

Awatar użytkownika
YogiCK

Post autor: YogiCK » 16 lutego 2008, o 16:46

To on w ogóle działa?? Bo nie odniosłem takiego wrażenia.
Zresztą nawet ze względów esttycznych by zmienili na coś normalnego - przecież te kamery są wielkości dzisiejszych kamer studyjnych.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 lutego 2008, o 17:07

YogiCK pisze:To on w ogóle działa??
A i owszem - tylko na starych wypalonych ekranach ledwo co widać. Przy najbliższej wizycie na dyspozytorni zrobię fotkę tym monitorkom na dowód, że działają (bo gdybym tego nie widział to sam bym nie uwierzył).

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 16 lutego 2008, o 18:04

O kamerach pisaliśmy kiedyś nawet w osobnym temacie :)
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... .php?t=841

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 lutego 2008, o 18:07

PKS chcę jeździć na terenie gmin powiatu kieleckiego
O cztery kolejne autobusy wzbogaci się już wkrótce tabor Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach.

Firma rozpoczyna także nawiązywać współpracę z gminami z powiatu kieleckiego.
Miesiąc temu kielecki PKS zakupił pierwszy z dwudziestu autobusów, które mają zastąpić wyeksploatowany już tabor firmy przewozowej. Pojazd marki Setra nie jest nowy, ale w bardzo dobrym stanie i o niewielkim przebiegu. Pojazd obecnie obsługuje trasę do Ostrowca Świętokrzyskiego. Ma 46 miejsc stojących i 44 siedzące, a także miejsce na przewóz wózka dziecięcego. Wczoraj pracownicy kieleckiego PKS pojechali do Niemczech po zakup kolejnych czterech pojazdów marki Setra.

Firma przewozowa stara się również poprawić swój wizerunek na zewnątrz. Kilkanaście dni temu na dworcu PKS zainstalowano bezprzewodowy dostęp do Internetu. Codziennie z łącza korzysta kilku pasażerów PKS. Dodatkowo zarząd firmy rozpoczął starania o pozyskanie nowych połączeń. Na razie prowadzone są rozmowy z gminami z powiatu kieleckiego, które PKS chce zainteresować swoimi propozycjami.

Rozmowy na temat wpuszczenia na teren gminy autobusów PKS prowadzone były między innymi z gminą Daleszyce. Wojciech Furmanek, burmistrz gminy Daleszyce nie wyklucza, tego, że poważnie zastanowi się nad propozycją PKS.

- Do trzech linie miejskich dopłacamy rocznie prawie 400 tysięcy złotych, ale autobusy Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach kompletnie nie zaspokajają potrzeb mieszkańców naszej gminy. Ciągle odbieramy sygnały, że autobusy jeżdżą za rzadko, a zwiększenie kursów wiąże się z kolei z większymi pieniędzmi, których nie chcemy wydawać. Prywatni przewoźnicy, którzy również jeżdżą po terenie naszej gminy rezygnują z kursów, które są dla nich nie opłacalne. Prezes PKS w Kielcach złożył nam bardzo interesującą ofertę, która odpowiada nam również pod względem finansowym. Na razie zastanawiamy się nad jej rozpatrzeniem - mówi Wojciech Furmanek, burmistrz Daleszyc.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /399090871

Mam nadzieję, że tym razem kupią coś świeższego.

pk5

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 18:12

A słuchajcie

Te MANy mpk przecież mogłoby odkupić PKS chyba może? kofort byłby niezły, choć mało ludzi sie tam zmieści.. hmm.. no nie wiem na jakieś trasy małoprzeludnione, albo te lokalne jak echo pisze..hmmm

Many jak MANy ale nasz kielceki NEOPLAn długo sie nie wyjeżdzi.. w 2012 roku do wycofania.. a przecież tak fajnie wygląda... w dobrym stanie jest... No i wtedy to PKS mogłoby go kupić co nie? tu już jazda byłaby na poziomie :)... bo pks przeceiż ma przegubowce iwęc czemu nie neoplan mpk.. hehe

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 lutego 2008, o 18:15

YogiCK pisze:To on w ogóle działa?? Bo nie odniosłem takiego wrażenia.
Obrazek

Dowód na to, że kamerki działają.
Przy okazji pozdrowienia dla obu Panów.

eM

Post autor: eM » 21 lutego 2008, o 19:51

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /650826256
PKS walczy o gminy
Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej chce stać się konkurencją dla innych przewoźników z Kielc.

O cztery kolejne autobusy wzbogaci się już wkrótce tabor Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach. Firma rozpoczyna także nawiązywać współpracę z gminami z powiatu kieleckiego.

Miesiąc temu kieleckie PKS zakupiło pierwszy z dwudziestu autobusów, które mają zastąpić wyeksploatowany już tabor firmy przewozowej.

Lepszy tabor

Pojazd marki Setra nie jest nowy, ale w bardzo dobrym stanie i o niewielkim przebiegu. Pojazd obecnie obsługuje trasę do Ostrowca Świętokrzyskiego. Ma 46 miejsc stojących i 44 siedzące, a także miejsce na przewóz wózka dziecięcego. Wczoraj pracownicy kieleckiego PKS pojechali do Niemiec po zakup kolejnych czterech pojazdów marki Setra.

- Autobusy, które mamy zamiar nabyć, świetnie się sprawdzają na trasach międzymiastowych. Zadowoleni są z nich zarówno kierowcy, jak i pasażerowie - podkreśla Grzegorz Kowalczyk, prezes Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach.

Firma przewozowa stara się również poprawić swój wizerunek na zewnątrz. Kilkanaście dni temu na dworcu PKS zainstalowano bezprzewodowy dostęp do Internetu. Codziennie z łącza korzysta kilku pasażerów PKS. Dodatkowo zarząd firmy rozpoczął starania o pozyskanie nowych połączeń. Na razie prowadzone są rozmowy z gminami powiatu kieleckiego, które PKS chce zainteresować swoimi propozycjami.

- Były czasy, gdy obsługiwaliśmy 11 gmin powiatu, a obecnie współpracujemy tylko z trzema. Od kilku dni rozmawiamy z wójtami i burmistrzami z gmin sąsiadującymi z Kielcami i składamy im nasze propozycje - mówi Grzegorz Kowalczyk.

Nowe trasy

Rozmowy na temat wpuszczenia na teren gminy autobusów PKS prowadzone były między innymi z gminą Daleszyce. Wojciech Furmanek, burmistrz gminy Daleszyce, nie wyklucza tego, że poważnie zastanowi się nad propozycją PKS.

- Do trzech linii miejskich dopłacamy rocznie prawie 400 tysięcy złotych, ale autobusy Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach kompletnie nie zaspokajają potrzeb mieszkańców naszej gminy. Ciągle odbieramy sygnały, że autobusy jeżdżą za rzadko, a zwiększenie kursów wiąże się z kolei z większymi pieniędzmi, których nie chcemy wydawać. Prywatni przewoźnicy, którzy również jeżdżą po terenie naszej gminy, rezygnują z kursów, które są dla nich nieopłacalne. Prezes PKS w Kielcach złożył nam bardzo interesującą ofertę, która odpowiada nam również pod względem finansowym. Na razie zastanawiamy się nad jej rozpatrzeniem - mówi Wojciech Furmanek, burmistrz Daleszyc.

Elżbieta Zemsta
[/i]

ODPOWIEDZ