Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 5 stycznia 2010, o 18:17

BRS pisze:Ktoś nadzoruje opis MPK na wikipedii?
Ja nadzoruję.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 5 stycznia 2010, o 18:26

Marcin_3558 pisze:Widze ex bydgoski MAZ u was śmiga z Warbusa/Mobilisa. A skąd macie Mercedesy Conecto LF?
Jeszcze ich nie ma :) Też jestem ciekawy skąd :) Póki co śmiga tylko ten biały z Irexu.

PS. Miałem dziś fatamorganę ;) Przez okno widziałem przez chwilę SU18, przecieram oczy, a to jednak SAM #237 8)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 5 stycznia 2010, o 18:36

B@rteK pisze:PS. Miałem dziś fatamorganę ;) Przez okno widziałem przez chwilę SU18, przecieram oczy, a to jednak SAM #237 8)
Głodnemu chleb na myśli ;)

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 5 stycznia 2010, o 22:00

Ziarek pisze:
BRS pisze:Ktoś nadzoruje opis MPK na wikipedii?
Ja nadzoruję.
To jak bedziesz mial chwilke to zrob aktualizacje.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 5 stycznia 2010, o 22:28

Warto by było tam usunąć drugą zajezdnię i Jelcze PR, które są podane jako nadal jeżdżące.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 5 stycznia 2010, o 23:28

Potrzebna najpierw mi informacja na temat Pakosza, a dokładnie którego dnia, miesiąca i roku skończyła się dzierżawa terenu.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 6 stycznia 2010, o 00:13

681 stoi na blacharce, czyżby w końcu doczekał się NG?
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 stycznia 2010, o 01:25

Czy z zajezdni nie zniknął #340 lub #341? Takie coś widziane dziś było w Dąbrowie Górniczej w zajezdni Irexu (ten po prawej w tle): Obrazek

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 6 stycznia 2010, o 14:27

B@rteK pisze:Czy z zajezdni nie zniknął #340 lub #341? Takie coś widziane dziś było w Dąbrowie Górniczej w zajezdni Irexu (ten po prawej w tle)
Na pewno coś pojechało z Manów bo już stoją tylko 4 (lub 5, nie pamiętam).
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 stycznia 2010, o 16:45

Obrazek
Nowe przegubowce, kupione przez kieleckie MPK w przyszłym tygodniu wyjadą na trasy

/ElZem/

W czwartek, a najpóźniej w piątek do Kielc przyjedzie sześć nowych przegubowych Solarisów, które kupiło Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach. Nowe pojazdy zastąpią mocno już wysłużone przegubowe Jelcze i Ikarusy.

Do tej pory po Kielcach jeździł tylko jeden nowy przegubowiec, ale już od przyszłego tygodnia pasażerowie, którzy jeżdżą na liniach najbardziej obleganych, zamiast podróżować starymi Jelczami przesiądą się w nowiutkie Solarisy.

- Czas najwyższy, aby pozbyć się starych autobusów. Najbardziej brakowało w naszym taborze pojazdów przegubowych, które obecnie były w najgorszym stanie. Pojazdów nowych o standardowych wymiarach mamy już sporo, ale te, które jeżdżą na dłuższe i bardziej obciążone trasy były nam zdecydowanie bardziej potrzebne – mówi Elżbieta Śreniawska, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach.

Nowe przegubowce to nie jedyny zakup kieleckiego MPK w nowym roku. W marcu firma planuje uzupełnić tabor o kolejne trzy autobusy, tym razem o standardowych wymiarach.

Jednym z pilniejszych zakupów, o co dopraszają się pasażerowie MPK jest również wymiana i ujednolicenie kasowników. Obecnie w kieleckich autobusach pasażerowie korzystają z dwóch rodzajów kasowników: starych, w które bilety wkładane są zadrukowaną stroną do góry i z nowych, gdzie bilety kasuje się wkładając zadrukowaną stroną na dół. W związku z tym często dochodzi do sytuacji, gdzie jeden bilet kasowany jest dwukrotnie. W tym roku sytuacja ma się zmienić, ponieważ MPK do końca 2010 roku ma za zadanie wymienić wszystkie kasowniki na nowe.

- Zostaje nam tylko przeprosić pasażerów i jednocześnie prosić ich o cierpliwość. Do końca roku we wszystkich pojazdach zamontowane będą nowe, dwufunkcyjne kasowniki, przygotowywane już pod zintegrowany system komunikacyjny, który ma wejść w roku 2011. W tych kasownikach będzie można kasować bilet papierowy, a także bilety elektroniczne, które wkrótce również będą w użyciu – informuje Elżbieta Śreniawska.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /613422836

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 6 stycznia 2010, o 17:26

Widzę, że gdzieś w eterze wynikła mała sprzeczka językowa ;)

Sprawa jest bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać.

Po pierwsze to nie język rosyjski, a ukraiński... Języki dość podobne. Po drugie w obu językach występuje jedna litera "Л", którą czyta się na dwa sposoby w zależności przed jaką kolejną literą ona występuje...

W języku ukraińskim przed miękkim znakiem czytamy ją jako "L"... np, w słowie Львів (czyta się Lwiw, czyli Lwów)

Ale już przed samogłoską "a", czytamy ją jako "Ł"... ЛАЗ=ŁAZ... I właśnie tak czytają to zarówno Ukraińcy, Białorusini jak i Rosjanie...

Dlatego jestem zdania, że najbardziej poprawną wersją polskojęzyczną będzie Łaz, z odpowiednikiem anglojęzycznym LAZ... Podobnie jak z samochodami Łada i BiełAZ, które w tej formie występują w polskiej mowie pisanej i ustnej od bardzo dawna... Angielskie odpowiedniki to Lada i BelAZ.

Z drugiej strony można to sobie tłumaczyć w ten sposób, że po Kielcach zamiast Łazów jeżdżą eksportowe wersje anglojęzyczne, czyli Lazy (nie mylić z leniwymi) :lol:

Ogólnie ze spolszczeniami cyrylicy zawsze były ciekawe akcje... Tak jak z ciężarówkami Kamaz (КАМАЗ), czyli "Kama Trzy" :wink:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 stycznia 2010, o 18:50

1) Solarisy przybeda z opoznieniem.
2) Jesli chodzi o pojazdy LAZ to obowiazujaca dla mnie jest wersja stosowana przez producenta i taka stosuja rowniez inne media.

pk5

Post autor: pk5 » 6 stycznia 2010, o 19:19

dzisiaj bardzo dużo niskopodłogowych wozów miało nowe sterowniki - i wewnątrz wyświetlaną trasę.
Ostatnio zmieniony 6 stycznia 2010, o 19:35 przez pk5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 6 stycznia 2010, o 19:27

To pojazdy, w ktorych jest GPS, ale jeszcze nie dziala, a trasy zostaly wgrane z komputera.

Mat

Post autor: Mat » 6 stycznia 2010, o 20:14

Czy juz wiadomo jak bedzie wygladała praca przewozowa MPK po wporwadzeniu do sieci ZTM kolejnych unijnych autobusów (20 w połowie roku)? Czy wiadomo już ile bedzie wynosila liczba wzkm na starym kontrakcie (i iloma autobusami) oraz ile wyniosą wzkm na nowe unijne linie?

Z góry dziekuje za odpowiedz.

ODPOWIEDZ