Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 16 października 2009, o 16:25

Dzisiaj na #320 zauważyłem żółtą folię nalepioną na przedniej szybie - coś w stylu #326 .
Obrazek

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 16 października 2009, o 18:21

krzysiu1493 pisze:
dovers_ck pisze:
Autor pisze:A slyszales cos o innych koncepcjach dzierzawy naszego taboru innym przewoznikom?
Nie bo dziś byłem w Jędrzejowie i zobaczyłem koziołka stojącego na bazie więc poszedłem się spytać kiedy zostali sprzedany, a oni dopowiedzieli jak wyżej napisałem, tylko, że był jeszcze wywiad po co mi to wiedzieć.:lol:
Jutro będą fotki.
My czekamy, a fotek jak nie było tak nie ma. :(
Robiłem nie swoim aparatem i czekam na pendrive-ra. :wink:
"Lepiej jest jechać słabym samochodem na 100% niż dobrym na 20%"James Hunt

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 16 października 2009, o 18:28

Sorki nie wiedziałem, w takim razie z niecierpliwością czekam. :D

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 16 października 2009, o 19:13

#642 stoi wypatroszony na nowym placu.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 16 października 2009, o 19:19

Jak dawno kolegi nie było słychać.
Tam gdzie MAN-y, #235, #108 i #106?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 16 października 2009, o 20:33

:!: :!: :!: :!: :!: :!:

MPK : wynajmujemy solarisy

Kieleckie MPK wypożycza swoje autobusy na Ślask. I nie chodzi tu o wiekowe jelcze czy ikarusy, ale najnowsze solarisy.
Jak dowiedziała się "Gazeta", trzy takie autobusy z 2008 wypożyczyła firma Meteor z Jaworzna. Prawdopodobnie mają kursować po Chrzanowie, gdzie śląski przewoźnik wygrał przetarg na obsługę komunikacyjną. Informacje o wypożyczeniu autobusów potwierdza Elżbieta Śreniawska, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji. - Autobusy pojadą w listopadzie na tydzień, może dłużej - mówi. Dodaje, że to efekt kontaktów nawiązanych podczas ostatniej wystawy Transexpo. - Z tego, co mi wiadomo, Meteor ma podpisaną umowę na obsługę kontraktu, który ma być obsługiwany przez solarisy. Ale dostawa autobusów przez producenta się opóźnia i dlatego szukali zastępczego taboru - tłumaczy prezes Śreniawska.

Nie widzi nic niestosownego w tym, że MPK na progu zimy wypożycza swoje dobre autobusy. I to w sytuacji, gdy większość taboru kieleckiego przewoźnika jest mocno wiekowa. A to z tego powodu, że w tym czasie zastąpią je autobusy testowe. - Pasażerowie powinni być zadowoleni, bo w zamian do Kielc przyjadą trzy albo cztery niskopodłogowe autobusy. Będą nawet nowsze niż solarisy, bo z 2009 roku. Będą to m.in. mercedes conecto i irisbus - argumentuje prezes Śreniawska.

W tych autobusach nie będzie automatów do sprzedaży biletów, ale mają je sprzedawać kierowcy. Jest na to zgoda Zarządu Transportu Miejskiego, który jest zleceniodawcą dla MPK.

To Meteor pomagał przy ściągnięciu autobusów na testy. I to firma ze Śląska ma kupić co najmniej trzy dwudrzwiowe many, których osiem sztuk stoi teraz bezczynnie w bazie MPK. Ale prezes Śreniawska zaprzecza, że wypożyczenie solarisów jest warunkiem zakupu manów przez Meteor. - Po prostu szukamy różnych sposobów na zarobienie pieniędzy, a nie wyciąganie ręki do miasta - przekonuje Śreniawska.

Bogdan Latosiński, szef zakładowej "S" i członek rady nadzorczej, wie o wypożyczeniu autobusów. - Chcemy wejść na inne rynki tak jak kilkadziesiąt innych firm naszej wielkości - mówi. Na pytanie, czy w porządku jest wypożyczanie nowych autobusów na Śląsk, gdy kielczanie muszą jeździć średnio 10-letnim taborem, odpowiada: - To niesprawiedliwe postawienie pytania. Nawet bez wypożyczenia autobusów, tam, gdzie ma przyjechać jelcz i tak by przyjechał - twierdzi Latosiński.

Prezydent Wojciech Lubawski uważa, że MPK powinno szukać dodatkowych źródeł finansowania. - Jeżeli podpisało atrakcyjny kontrakt, to mogę tylko pogratulować. Z drugiej strony jestem przekonany, że będzie on zrealizowany w taki sposób, że nie odbije się to na realizacji usług w Kielcach - podkreśla.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... arisy.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 16 października 2009, o 20:55

Mam nadzieję, że nie wrócą w gorszym stanie niż są :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 16 października 2009, o 21:13

Latosiński pisze:Chcemy wejść na inne rynki tak jak kilkadziesiąt innych firm naszej wielkości - mówi.
A to wypozyczenie autobusow to wejscie na rynek? Ciekawe :)

pk5

Post autor: pk5 » 16 października 2009, o 21:16

Śreniawska pisze:: - Po prostu szukamy różnych sposobów na zarobienie pieniędzy, a nie wyciąganie ręki do miasta - przekonuje Śreniawska.
to jest jeszce lepsze:D

Ziarek

Post autor: Ziarek » 16 października 2009, o 21:22

Tego się najbardziej obawiam, ale chyba na śląsku nie ma takiej patologii co w Kielcach i żeby kierowcy Meteoru nie zjechali tych Solarisów (a z kierowcami z tej firmy wszystko jest możliwe). Co do wypożyczenia 3 Solarisów Meteorowi ogólnie nic nie mam, nich w MPK dalej rosną przychody i żeby byli nadal na plusie z zyskami :) Fajnie że Meteor też odciąży nas dwoma MAN-ami przygarniając je do siebie.
Kolejny plus to to że podobno aż trzy lub cztery autobusy testowe będziemy mieć w listopadzie, mam nadzieję że oprócz Ikrbusa i MB Conecto będzie coś innego niż to co już gościło u nas ;)

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 16 października 2009, o 21:26

MAŁY pisze:(..) I to firma ze Śląska ma kupić co najmniej trzy dwudrzwiowe many, których osiem sztuk stoi teraz bezczynnie w bazie MPK. (...)
Mateusz mała pomyłka :)

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 16 października 2009, o 21:38

krzysiu1493 pisze:Jak dawno kolegi nie było słychać.
Tam gdzie MAN-y, #235, #108 i #106?
Dokładnie tam.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 października 2009, o 21:44

redoxygene pisze:
Latosiński pisze:Chcemy wejść na inne rynki tak jak kilkadziesiąt innych firm naszej wielkości - mówi.
A to wypozyczenie autobusow to wejscie na rynek? Ciekawe :)
Coż, to juz tradycja, że przy każdej swojej wypowiedzi ten człowiek się ośmiesza :roll:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 października 2009, o 00:33

Ziarek pisze:Tego się najbardziej obawiam, ale chyba na śląsku nie ma takiej patologii co w Kielcach i żeby kierowcy Meteoru nie zjechali tych Solarisów (a z kierowcami z tej firmy wszystko jest możliwe).
Chyba w tydzień ich nie zjadą :P Mam nadzieję, że tubylcy porobią zdjęcia naszych Solarisów :) A ciekawe czemu Meteor nie chciał Mazów... :twisted:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

czorny

Post autor: czorny » 17 października 2009, o 06:51

B@rteK pisze: Chyba w tydzień ich nie zjadą :P Mam nadzieję, że tubylcy porobią zdjęcia naszych Solarisów :) A ciekawe czemu Meteor nie chciał Mazów... :twisted:
No wiesz nie daj bóg jakiś wypadek i po naszym solarku :(

ODPOWIEDZ