Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 14 grudnia 2009, o 20:10

B@rteK pisze:Nie wiem czym spowodowane są przerwy ponad 10 minutowe na pętlach co pół godziny.
Postoje 10 minutowe sa ogolnie przyjetym standardem. Aby utrzymac moduly czasowe, czesto stosuje sie i dluzsze przerwy. W szczytach jednak czasami sie zdarza, ze przerwy wynosza mniej niz 10.
Co do reszty - calkowicie sie zgadzam. Idiotyzmem bylo ustalanie pracy przewozowej w taki sposob, jak to zrobiono w przetargu, a drugim jest to, w jaki sposob zrobiono przydzialy na liniach...
B@rteK pisze:To uczniowie w szkole mają tylko 5 minut spokoju co 45 minut.
Przerwy w szkolach powinny wynosic zawsze minimum 10 minut :P

Awatar użytkownika
kacper
Kontakt:

Post autor: kacper » 22 grudnia 2009, o 16:33

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale linia 105 jest nikomu niepotrzebna, w zasadzie jest identyczna jak 46. To nie lepiej dołożyć dodatkową brygadę do 46 i zmienić trasę 105-tki tak, aby łączyła Os. Świętokrzyskie z KSM-em (bo nie ma ŻADNEGO bezpośredniego połączenia), tzn. żeby nie skręcała w stronę UW, tylko w stronę kościoła Św. Wojciecha i dalej Sandomierska->Szczecińska->Zagórska czy Źródłowa->Tarnowska->Boh. W-wy->Szczecińska->Sandomierska->IX w. Kielc i powrót na Świętokrzyskie?
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 22 grudnia 2009, o 16:48

Jestem za pomysłem Kacpra. 107 to także porażka jeździ max. 5 osób.

Awatar użytkownika
barteqck

Post autor: barteqck » 22 grudnia 2009, o 17:04

kacper pisze:Nie wiem czy ktoś zauważył, ale linia 105 jest nikomu niepotrzebna, w zasadzie jest identyczna jak 46. To nie lepiej dołożyć dodatkową brygadę do 46 i zmienić trasę 105-tki tak, aby łączyła Os. Świętokrzyskie z KSM-em (bo nie ma ŻADNEGO bezpośredniego połączenia), tzn. żeby nie skręcała w stronę UW, tylko w stronę kościoła Św. Wojciecha i dalej Sandomierska->Szczecińska->Zagórska czy Źródłowa->Tarnowska->Boh. W-wy->Szczecińska->Sandomierska->IX w. Kielc i powrót na Świętokrzyskie?
105 jezdzi równiez czasowo tak samo jak 46...
;)

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 22 grudnia 2009, o 17:27

Wkrótce rozkład 46 i 35 zostanie ograniczony, więc 105 będzie potrzebne. Przez KSM i Świętkorzyskie przejeżdża 52. Można zwiększyć jej kursowanie.

Linia z KSM na Świętokrzyskie byłaby podobnym niewypałem jak 104 czy 108. Jeśli już, to proponowałbym coś z Bukówki, przez KSM, na os. Świętokrzyskie. Zamiast 107, i 104 mogłoby coś takiego powstać. Skończmy z liniami, które całą swoją trasę pokonują w 20 minut.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 grudnia 2009, o 17:44

O napelnienie 105 nie ma sie co martwic, bo po zmianie rozkladu linii 46 korzystanie z tej linii bedzie niejako wymuszone. Jestem bardzo zaskoczony linia 102, ktora sprawdza sie od pierwszych dni.

Jest szansa na ograniczenie liczby brygad linii 107 i modyfikacje linii 104, 108, problem w tym, ze poki co kazda zmiane musi zaakceptowac PARP.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 22 grudnia 2009, o 18:22

Autor pisze: poki co kazda zmiane musi zaakceptowac PARP.
To smieszna sytuacja:D Zwlaszcza, ze troche bedzie trwala.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 grudnia 2009, o 18:26

Wczoraj bylo spotkanie w sprawie zmian, wiec za jakis czas dowiemy sie czy trwa to dlugo czy 1 dzien.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 grudnia 2009, o 18:37

Jeśli będzie to trwać dłużej niż 2 tygodnie, to ciekawe ile mądrale zdejmą z 46 i 35, bo nie wyobrażam sobie, aby było tego więcej niż ma 102 i 105. Ale ważne, żeby biurokracji stało się zadość, im więcej bezsensownych papierków, tym lepiej 8) Miło wiedzieć, że na kielecką komunikację mają wpływ jednostki, które mają jeszcze mniej pojęcia na ten temat niż ZTM.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 grudnia 2009, o 18:44

Biurorkacja jest konsekwencja projektu, gdybysmy nie ustalili nowych linii, to w ogole nie realizowalibysmy tego projektu.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 grudnia 2009, o 18:52

Nie wiem czym jest to spowodowane, ale Sosnowiec dostał pieniądze bodajże ze ZPORR i ustalił, że autobusy będą jeździć na wytypowanych, ale istniejących już wcześniej liniach. Może Program Polski Wschodniej jest bardziej rygorystyczny, ale wydaje mi się to dziwne, że nie można było tam ustalić, że nowe autobusy będą jeździć np na 46, 35, 34, itd. Wiązałoby się to rzecz jasna z ograniczeniem umowy MPK, z którym będziemy mieli i tak do czynienia w nowym roku.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 22 grudnia 2009, o 19:29

Mnie nie chodzilo, ze dlugo bedzie trwac sama zgoda PARPu, ale dlugo bedzie trwac to, ze o te zgody trzeba bedzie pisac.

Co do wypowiedzi B@rtka - wiele rzeczy mozna bylo zrobic, ja uwazam, ze wiele aspektow tego projektu i samego przetargu jest lagodnie mowiac nieprzemyslanych. Przeciez integralna czescia projektu bylo to, ze beda to autobusy do Obic, do Piekoszowa czy Ogrodu Botanicznego. A nic sie nie zmienilo wzgledem nowych inwestycji, a autobusy wyjechaly na inne trasy. Jestem swiecie przekonany, ze mozna bylo zrobic tak, aby bez problemu te autobusy wyjechaly na istniejace linie.

Awatar użytkownika
kacper
Kontakt:

Post autor: kacper » 22 grudnia 2009, o 19:39

B@rteK pisze:Wkrótce rozkład 46 i 35 zostanie ograniczony, więc 105 będzie potrzebne. Przez KSM i Świętkorzyskie przejeżdża 52. Można zwiększyć jej kursowanie.
Drogi kolego, sporo ludzi jeździ z KSM-u do Reala, Media Markt czy Tesco. Myślisz, że ludziom chce się [...] ze Źródłowej na koniec Sandomierskiej czy Zagórskiej?! Owszem, można się przesiąść, ale jest to kwestia biletów (trzeba kupić drugi, a w przypadku większych zakupów również za bagaż). Przydałby się taki kurs chociaż w jedną stronę, z Reala do pętli na Zagórskiej czy linia okrężna, przez Źródłową, Tarnowską, Boh. W-wy, Szczecińską, Sandomierską i dalej Al. Solidarności/J. Nowaka-Jeziorańskiego. Taka linia by się przydała, a nie jakiś [...] dubler 46.

Spokój ma być. Na forum dyskutujemy kulturalnie, bez wulgaryzmów. Wiec albo dostosowujesz swój język, albo po prostu sie nie wypowiadasz.

Moderator - pk5
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 grudnia 2009, o 19:45

Drogi kolego, trochę kultury.

Najpierw sprawdź ile osób codziennie jeździ na odcinku Ślichowice - Śródmieście - Stok bądź Ślichowice - Śródmieście - Świętokrzyskie, a potem sprawdź ile osób jeździ codziennie z KSM na zakupy w północnych dzielnicach. Taka potrzeba, jak większe zakupy, występuje raczej podczas weekendu, kiedy jest dzień wolny, a wtedy kursuje akurat linia F. Zresztą, jakbyś przeczytał do końca, to byś wiedział, że zaproponowałem pewne rozwiązania dotyczące KSM.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 22 grudnia 2009, o 20:02

W momencie wprowadzenia biletów czasowych oraz ewentualnej likwwidacji biletu za bagaż - problem znika;)

ODPOWIEDZ