Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 13 lutego 2009, o 16:26

Dzisiaj #587 i #703 jeżdżą :?

Ziarek

Post autor: Ziarek » 13 lutego 2009, o 17:06

+ #570 na 10 jeździ dzisiaj
abaddon pisze:
AR pisze:Poza tym po pierwsze MPK nie klei reklam zgodnie z ustalonym schematem, a po drugie to czy wszystkie 5 MAZów pierwszego dnia wyjedzie oklejonych?
Jezeli byla by juz gotowa reklama na nie oklejone byly by szybciej niz bedzie trwala reszta przygotowan wozu do jazdy ( kasowniki , wyswietlacze , malowanie )
Autor pisze:Hehe, ciekawe czy MPK pozwoliloby na nalozenie lakieru pod reklame na nowym autobusie. Umowa nie uwzglednia takiej sytuacji, najpierw malujemy, a potem kleimy.

Fajne foty!
Dzieki.
Nowe wozy maja cos takiego jak gwarancje na perforacje blach... Jezeli reklamodawca by sobie zazyczyl na nowym wozie podklad innego koloru raczej nie bylo by problemu... z tym ze musial by pokryc koszty przemalowaia go takim lakierem i w taki sposob aby autobus ow gwarancji nie stracil... a to by go kosztowalo duzo wiecej niz sama reklama.
Zreszta tak jak i przy poprzdnich tak i przy tych srednio mnie interesuje jak zostanie rozwiazana sprawa malowania. ( ktore jest oklepane i mnie sie nie podoba... ).
tak zupenie na marginesie... biale wygladaja lepiej.
Teraz to powinni stosować tylko reklamy typu na klej, a szczególnie na nowych wozach, można przeboleć reklamę z podkładem malowanym tylko na ikarach i na Jelczach, a Neosie, Solarki (I i III gen.), ŁAZ-y, MAZ-y powinny mieć reklamy klejone tylko, bo będzie dużo przypadków że autobus jeździ prze długi czas z podkładem od reklamy, ale tak jak w jednym z Jelczy 120M II gen z tyłu między wyświetlaczem a szyba odpryskuje żółta farba i widać błękitny podkład reklamy Piekarni Białogon.

EDIT:
Czemu dzisiaj na 43 puścili Solara #325, a nie jak zawsze przegubowiec na tej linii bujał, czyżby wszystkie ikary są obsadzone które są sprawne???
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2009, o 17:11 przez Ziarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 13 lutego 2009, o 17:07

jeszcze #573 widziałem :)

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 13 lutego 2009, o 18:04

Solarisów, Neosi i MAZ-ów powinni w ogóle nie zaklejać, bo nie potrafią.
Zresztą, co oni potrafią? :lol:
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
dovers_ck
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 13 lutego 2009, o 18:38

mam pytanie wie ktos ile pali jelcz na 35? jaka pojemnosc maja zbiorniki w nich??

michal641

Post autor: michal641 » 13 lutego 2009, o 19:09

Tak z ostatniej chwili:

38 w Domaszowicach nie mógł podjechać pod górkę, podobno wpadł do rowu, piaskarka ma go wyciągać.

Jak będzie wiedział jaki to autobus to dam znać

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 13 lutego 2009, o 19:22

Kiedyś SAMa tam wysłali. Oj igrają z ogniem :) Mam nadzieję, że żadna nówka to nie była
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 13 lutego 2009, o 19:36

Będzie konkurencja dla MPK?

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach już wkrótce może stracić monopol na wożenie kielczan.

Kieleccy radni chcą w tym roku wydać 20 milionów złotych na zakup nowych autobusów. Nie jest jednak pewne, że trafią one do kieleckiej firmy komunikacyjnej. Pojawiają się opinie, że czas najwyższy, aby w Kielcach powstała konkurencja dla MPK.

Na minionej sesji radni przyjęli uchwałę, w której przesunęli na ten rok zakup autobusów. W budżecie na ten cel zabezpieczone jest 20 milionów złotych, w przyszłym roku zaplanowano zakup partii 80 autobusów, na które pieniądze mają wpłynąć ze środków unijnych.

Nowe autobusy mają zostać zakupione pod koniec roku, na korzystanie z nich zostanie ogłoszony przetarg, do którego stanąć może także Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach.

Jednak Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach nie ukrywa, że korzystniej dla miasta byłoby, gdyby w transporcie pojawiła się konkurencja.

- Autobusy nowe mogą, ale nie musza trafić do MPK - mówi Zbigniew Michnicki, z Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach. - Zgodnie z procedurami musimy ogłosić przetarg na korzystanie z autobusów, które należały będą do miasta. Gdyby się okazało, że przetarg wygra inny przewoźnik, to wówczas on będzie wykonywał usługi dla miasta. Byłaby to wówczas konkurencja dla MPK, na której być może skorzystają pasażerowie.
Źródło : Echo Dnia
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /607344681

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 lutego 2009, o 19:41

Echo Dnia pisze:W budżecie na ten cel zabezpieczone jest 20 milionów złotych, w przyszłym roku zaplanowano zakup partii 80 autobusów, na które pieniądze mają wpłynąć ze środków unijnych.
Chciałbym żeby to była prawda, ale zdaje mi się że echo jak zwykle popisało się swoistą dla siebie "rzetelnością" :twisted:

Awatar użytkownika
kacper
Kontakt:

Post autor: kacper » 13 lutego 2009, o 20:07

B@rteK pisze:Kiedyś SAMa tam wysłali. Oj igrają z ogniem :) Mam nadzieję, że żadna nówka to nie była
Jak LAZ to będzie zarąbiście :lol: Jednego shita mniej.
Co do Odkurzacza to myślę, że więcej tego typu "wynalazków" jak on i LAZ-y nie będą kupować. MAZ-y - niech kupują, średnio je lubię, ale nie są złe.

Wracając do konkurencji dla MPK - Veolia? A może ITS zamierza wchrzanić się do Kielc?
Precz z busiarstwem!
Obrazek

michal641

Post autor: michal641 » 13 lutego 2009, o 20:13

B@rteK pisze:Kiedyś SAMa tam wysłali. Oj igrają z ogniem :) Mam nadzieję, że żadna nówka to nie była
Myslałem, że to coś poważnego.

Ikarus, chyba #217, ale ciemno było i teraz jak wracał nie dojrzałem z okna - mogę się myślic zatem co do nr bocznego

Piaskarga wyciągnęła go z rowu, jeszcze zdążył zabrać ludzi, którzy przeszli kilka przystanków dalej w stronę Woli Kopcowej.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 lutego 2009, o 20:15

kacper pisze:Jak LAZ to będzie zarąbiście :lol: Jednego shita mniej.
Jedna niska podłoga mniej, jeden ogrzewany autobus mniej, jeden pojazd w barwach miejskich mniej, jeden nowy autobus mniej...
Jeśli tylko wpadł do rowu, to nic mu nie będzie. Może kilka blach się pogięło. Osobiście wolę, żeby były kasowane Jelcze i Ikarusy niż nowe pojazdy (mimo ich kiepskiej jakości).

Piotr

Post autor: Piotr » 13 lutego 2009, o 20:37

Dziś kierowca Laza linii 19/2 o godzinie 20.05 kurs do Zawady zrobił pasażerom wycieczkę po zajezdni MPK.powodem było tankowanie Laza#001 na stacji paliw. Dodam ze dzis jest piątek 13 i w autobusie jechal kot ( moj kot) jechal pierwszy raz i sie bardzo niecierpliwił :?

Awatar użytkownika
tomek92

Post autor: tomek92 » 13 lutego 2009, o 21:02

Mam nadzieję, że to nie był czarny kot i nie przyniósł pecha w postaci ,,zjazdu do boksów" :)

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 13 lutego 2009, o 21:24

Piotr pisze:Dziś kierowca Laza linii 19/2 o godzinie 20.05 kurs do Zawady zrobił pasażerom wycieczkę po zajezdni MPK.powodem było tankowanie Laza#001 na stacji paliw. Dodam ze dzis jest piątek 13 i w autobusie jechal kot ( moj kot) jechal pierwszy raz i sie bardzo niecierpliwił :?
Uważam, że to ciekawy pomysł :) Zawody kierowców MPK. Kto ma lepszy pit-lane i kto wróci na trasę z najmniejszym opóźnieniem :)

ODPOWIEDZ