Malowanie autobusów MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 22 stycznia 2009, o 21:47

Autobus miejski nie jest własnością prywatną danego kierowcy.
Czy policyjne radiowozy lub ambulansy są w jakikolwiek obklejane bądź upiększane przez ich kierowców :?: :!:

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 22 stycznia 2009, o 21:50

Nie. Ale istnieje coś takiego jak Wieś Tjunik i oni najwyraźniej uważają to za wzór. Ale w MZA WaWa są jeszcze lepsi artyści, np. jeden cały pulpit swojego Ikarusa 280.70E wykleił jakimiś logami, naklejkami WOŚP, i innymi tego typu durnotami, tam dopiero jest Wieś Tjunik :lol: .
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Krycho18

Post autor: Krycho18 » 22 stycznia 2009, o 21:59

ciekawe czy swoje samochody też tak folią obklejają...

giani
Kontakt:

Post autor: giani » 22 stycznia 2009, o 22:39

Ziarek pisze: jak np. ktoś z innego miasta by przyjechał do Kielc i zobaczył nowe autobusy zaklejone folią to za głowę by się złapał i by sobie pomyślał o wizytówce miasta (bo w końcu autobusy toteż wizytówka miasta).
a co nas to obchodzi?
róbmy swoje miejmy w dupie to co mysla o nas bo chyba nie to sie liczy...?
chyba ważne zeby jezdzic nowymi niskopodlogowymi autobusami, w których da się nie zamarznąć zimą i zeby komunikacja dobrze funkcjonowala w miescie... rozkłady, przystanki itp na tym sie skupmy jak mamy narzekac/pomagac mpk...
a nie to, że autobus ma linię żółtego 3cm za nisko i pod złym kątem o 2°
błagam ogarnijcie się...

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 22 stycznia 2009, o 23:34

giani pisze:
Ziarek pisze: jak np. ktoś z innego miasta by przyjechał do Kielc i zobaczył nowe autobusy zaklejone folią to za głowę by się złapał i by sobie pomyślał o wizytówce miasta (bo w końcu autobusy toteż wizytówka miasta).
a co nas to obchodzi?
róbmy swoje miejmy w dupie to co mysla o nas bo chyba nie to sie liczy...?
chyba ważne zeby jezdzic nowymi niskopodlogowymi autobusami, w których da się nie zamarznąć zimą i zeby komunikacja dobrze funkcjonowala w miescie... rozkłady, przystanki itp na tym sie skupmy jak mamy narzekac/pomagac mpk...
a nie to, że autobus ma linię żółtego 3cm za nisko i pod złym kątem o 2°
błagam ogarnijcie się...
Każdy chyba z tego forum chce jeździć w niskopodłogowym autobusie ale w godnych warunkach czyli w estetycznym autobusie, w takim który nie jest pooblepiany foliami i różnymi nalepkami, dobra można sobie tam kilka nalepek przykleić no ale jakoś estetycznie i z umiarem, a co do folii tak się czepiamy słyszałeś o tym że prawie był wypadek autobusu z osobówka i właśni przez to zaklejanie folią okna kierowcy.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 23 stycznia 2009, o 08:25

giani pisze:
a co nas to obchodzi?
Mnie jednak zależy na dobrym wizerunku miasta.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 23 stycznia 2009, o 08:32

Misiek3108 pisze:Lubawskiemu (znaczy ZTM'owi) zachciało się zmiany barw miejskich ;]

Biało zielone było inne, chyba żadne miasto w Polsce nie miało takich barw miejskich...

a barwy miejskie zostały chyba wymyślone w momencie gdy doszły wieści o prywatyzacji MPK KIELCE przez Veolię xD

Gronkiewicz Waltz "wywaliła" Veolię jako przewoźnika, więc zostało im dużo autobusów w barwach czerwono żółtych xD ...więc Lubawski poszedł na rękę i zmienił barwy miejskie... xD <lol2>

Totalny kretynizm z tych kielcach ;]
kacper pisze:Białystok ma jeszcze, a żółto czerwone ma chyba co drugie miasto w Polsce.
Ziarek pisze:moim zdaniem dobrze że zmienili barwy, ponieważ była samowolka w malowaniu autobusów, za czasów barw biało-zielonych, Solarisy, Neoplany i Jelcze do linii okien a ikarusy do listw miały zielony (i barwa zielona miała różne odcienie na autobusach), teraz nie ma takiej samowoli no może jedynie z drzwiami jest bo, jedne są czerwone, jedne żółte, a inne są żółto-czerwone no i no może przód MAZ-ów na których czerwony pas jest za wysoko.
Barwy żółto-czerwone bardzo ładnie się prezentują, jeśli nie mają ich z Kieleckiego MPK lakiernicy. Co z tego że mamy malowanie jak dużo miast w Polsce (napewno nie co drugie), kiedyś może my, MK-owcy wymyślimy jakis fajny schemat który przejdzie i będa maolwane tak autobusy.
Daniel pisze:
Misiek3108 pisze:Lubawskiemu (znaczy ZTM'owi) zachciało się zmiany barw miejskich ;]
Trochę obiektywizmu. Nie Lubawskiemu. MPK samo wprowadziło takie malowanie po próbach na #676, #587 i #677, a ZTM przystał na zaproponowany schemat i uznał to za standard.
Mat pisze:http://www.phototrans.eu/14,184391,0.html
Danielu raz piszesz ze to miejscy urzędnicy nakazali taką kolorystykę a raz ze to MPK sobie wymysliło.... więc jak to jest ? :roll:
Ziarek pisze:Ja uważam że to urzędnicy, bo kiedyś obiło mi się o uszy ze poprawia wizerunek miasta kolorami na autobusach, więc zmienili biało-zielony schemat który nie nawiązywał w żaden sposób do miasta na żółto-czerwony bo to barwy w herbie miasta. A tak w ogóle to nie my powinniśmy mówić dlaczego takie barwy tylko Warszawiacy dlaczego maja żółto-czerwone autobusy (bo przecież w ich herbie nie ma żółtego, jest jedynie na fladze ale na herb bardziej się zwraca uwagę) więc powinni mieć inne barwy ale oni już odchodzą od tych barw i dobrze o jednego przewoźnika ze schematem żółto-czerwonym mniej.
Daniel pisze:
Mat pisze: Danielu raz piszesz ze to miejscy urzędnicy nakazali taką kolorystykę a raz ze to MPK sobie wymysliło.... więc jak to jest ? :roll:
Radni miejscy rozpoczęli pracę nad systemem kodyfikacji wizualnej miasta i rzeczy z nim powiązanych. W ramach tego systemu wszystko co z miastem związane miało miało być spójne - jednolite barwy, jednakowa czcionka, sposób rozmieszczenia elementów itd. Naturalną rzeczą było, ze barwami miejskimi miała być żółć i czerwień. Ale jak zauważyliście wspomnianego systemu nie wprowadzono, a MPK samo pospieszyło się i zaczęło eksperymentować z żółcią i czerwienią nim wszedł taki obowiązek (od stycznia ubiegłego roku). W komentarzu wyraźnie napisałem, że "miejscy urzędnicy wprowadzają program kodyfikacji wizualnej miasta", ale nie wprowadzili. W chwili robienia tego zdjęcia nie miało już to większego znaczenia - rozstrzygnięty był przetarg w którym zamawiający wymagał malowania zbieżnego z modelem ze zdjecia, który nie da się ukryć wprowadziło MPK (po 3 nieudanych próbach). Gdyby jednak system wszedł najpewniej mielibyśmy jednakowe nawet czcionki numerów taborowych, czcionki nazw przystanków na tabliczkach na wiatach przystankowych itd. itd.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 stycznia 2009, o 07:58

Kolejny MAZ oklejony żółtą folią.
Nie widziałem dokładnie ale chyba #908.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Ziarek

Post autor: Ziarek » 31 stycznia 2009, o 08:57

a w środku na szybie od kabiny kierowcy na wysokość szyby czołowej, obleśna zielona folia (w #907), tak, tak ta sama co na bocznym oknie kierowcy w #907.
A jak już przy #907 to za nic nie mogę go złapać jak stoi i nie mogę zrobić mu fotki z ta folią.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 4 lutego 2009, o 20:50

Prośba.
Mam prośbę o zwrócenie uwagi na MAZa #904 - zapamiętanie jak i gdzie ma naklejoną folię (taśmę) - okno kierowcy i zabudowa kabiny kierowcy.
Jeśli oczywiście ma :)
Nie zdarza mi się tego MAZa spotykać.
Z góry dziękuję za informację.
Ostatnio zmieniony 5 lutego 2009, o 08:01 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 lutego 2009, o 21:28

Dzisiaj widziałem #910 z jakimś białym paskiem naklejonym na przodzie :?

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 5 lutego 2009, o 13:51

AR pisze:Prośba.
Mam prośbę o zwrócenie uwagi na MAZa #904 - zapamiętanie jak i gdzie ma naklejoną folię (taśmę) - okno kierowcy i zabudowa kabiny kierowcy.
Jeśli oczywiście ma :)
Nie zdarza mi się tego MAZa spotykać.
Z góry dziękuję za informację.
On nie ma folii nigdzie, wiem, bo to wóz mojego wujka :P
Jeśli będzie miał go obklejać (ale raczej nie) to mu nie pozwolę inna niż czarna folia :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 lutego 2009, o 14:03

Przekaz wujkowi slowa p. Wolocha, ktory mowil o calkowitym zakazie klejenia.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 5 lutego 2009, o 14:07

Ja wiem.
Ale on powiedział, ze nie będzie obklejał ani żadnych maskotek przynosił. Tylko gdyby chciał to bym mu pozwolił tylko czarna.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 5 lutego 2009, o 15:17

krzysiu1493 pisze:On nie ma folii nigdzie
Dzięki za info! :)

ODPOWIEDZ