Tak tu Ci musze przyznać rację też sie zastanawiam, że mogą zrobić jakąś niespodzianke z tymi wyświetlaczami bo malowanie to już pewne że bedzie inne niz nasze. Cóż jedynie mieć nadzieje, że moze nie zdążą z nimi przed nowym rokiemDaniel pisze: Po informacjach z wczorajszego dnia mam olbrzymie obawy czy idzie ku lepszemu. Od 98 roku każdy nowy wóz przychodzi w malowaniu zakładowym, od 95 roku (od 12 lat) każdy nowy wóz miał montowane wyświetlacze, a wczoraj czytam że wozy przyjdą w przypadkowych barwach i nie wiadomo jeszcze czy zostaną wyposażone w elektroniczne tablice informacyjne.
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Patol
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Prawo jest prawem, a biznes nie posiada taryfy ulgowej. Tam wcale nie idzie ku lepszemu.Patol pisze:No dobra zle zrobili ale teraz kiedy idzie mam nadzieje ku lepszemu to po co ich jeszcze dobijać przez to, że wy chcecie interweniować i znowu sie posypią kary i pieniądze które poszłyby by na autobusy mósiałyby iść na kare.
Według mnie to autor ma racje. Tak jak napisał prawo jest prawem. Niesądzę aby to, że wymuścili na trasy dwu-drzwiowe autobusy to był jakiś przypadkowy błąd. Umawa jest umową. Jeśli ktoś ją łamie powinien ponieść kare i nie ważne czy teraz idzie do przodu czy też nie...autor pisze:Prawo jest prawem, a biznes nie posiada taryfy ulgowej. Tam wcale nie idzie ku lepszemu.Patol pisze:No dobra zle zrobili ale teraz kiedy idzie mam nadzieje ku lepszemu to po co ich jeszcze dobijać przez to, że wy chcecie interweniować i znowu sie posypią kary i pieniądze które poszłyby by na autobusy mósiałyby iść na kare.
Limp
jesli chodzi o lamanie umowy to prokuratura nie za bardzo ma tutaj cos do powiedzenia bo to umowa handlowa i w niej zapewne sa okreslone kary umowne za nieprzestrzeganie jej postanowien, kara umowna jest korzystnym rowiazaniem poniewaz mozna ja nalozyc z chwila zaistnienia jakiegos zdarzenia przewidziaengo w umowie(np. wprowadzenie do ruchu autobusow dwudrzwiowych) bez potrzeby wykazywania szkody poniesionej przez strone umowy. Natomiast prokurator powinien sie zajac niegospodarnoscia ZTM jezeli takiej kary umownej nie naloza... jesli nie ma w umowie mowy o karach umownych to problem jest troszke bardziej skomplikowany
metalowe "dziurkacze" były bardzo fajne 
Po skasowaniu biletu można było jeszcze raz go użyć np. na tej samej linii i w tym samym autobusie.
Znam przypadki że osoby brały skasowany bilet, kładły go na poręcz, przyciskały ręką i schodziły z 4 piętra sunąc biletem po poręczy. Po takim zabiegu na parterze bilet był jak nowy do ponownego użytku gotowy
Po skasowaniu biletu można było jeszcze raz go użyć np. na tej samej linii i w tym samym autobusie.
Znam przypadki że osoby brały skasowany bilet, kładły go na poręcz, przyciskały ręką i schodziły z 4 piętra sunąc biletem po poręczy. Po takim zabiegu na parterze bilet był jak nowy do ponownego użytku gotowy
co do malowania autobusów to w 98 roku przyszły ostatnie jelcze i jak dobrze pamiętam to one były białe przygotowane pod reklamę , jedynie solarisy były zielone , a tak nawiasem mówiąc to co ich będzie widać jak je okleją reklamami całe jak to teraz robią .
Co do wyświetlaczy to ponoć dzisiaj na zebraniu prezes powiedział że wczoraj zostały zdemontowane wyświetlacze w manie 349 w celu zmiany oprogramowania i we wszystkich manach tych co są i co przyjadą w najbliższym czasie będą działac wyświetlacze , więc niewierze żeby kupili lazy bez wyświetlaczy .
Co do wyświetlaczy to ponoć dzisiaj na zebraniu prezes powiedział że wczoraj zostały zdemontowane wyświetlacze w manie 349 w celu zmiany oprogramowania i we wszystkich manach tych co są i co przyjadą w najbliższym czasie będą działac wyświetlacze , więc niewierze żeby kupili lazy bez wyświetlaczy .
-
eM
Many też kupili z wyświetlaczamipsv13 pisze:co do malowania autobusów to w 98 roku przyszły ostatnie jelcze i jak dobrze pamiętam to one były białe przygotowane pod reklamę , jedynie solarisy były zielone , a tak nawiasem mówiąc to co ich będzie widać jak je okleją reklamami całe jak to teraz robią .
Edit
Wtedy powiem idzie ku lepszemu, malutkimi krokami, ale jednak.
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
W 98 przybyły też Neoplany w firmowym malowaniu.psv13 pisze:co do malowania autobusów to w 98 roku przyszły ostatnie jelcze i jak dobrze pamiętam to one były białe przygotowane pod reklamę
Problem jednak w tym, że MANy które woziły nas dotychczas nigdy nie doczekały się reklam. Jeśli to się zmieni to chociaż przody prosimy przemalować.psv13 pisze: a tak nawiasem mówiąc to co ich będzie widać jak je okleją reklamami całe jak to teraz robią
Cieszy mnie to bardzo, że po dwóch latach zabiegania o przeprogramowanie ktoś postanowił nas wysłuchać.psv13 pisze:Co do wyświetlaczy to ponoć dzisiaj na zebraniu prezes powiedział że wczoraj zostały zdemontowane wyświetlacze w manie 349 w celu zmiany oprogramowania i we wszystkich manach tych co są i co przyjadą w najbliższym czasie będą działac wyświetlacze , więc niewierze żeby kupili lazy bez wyświetlaczy .
To teraz ja mam pytanie.
We wtorek było rozstrzygnięcie przetargu na sprzedaż MANów, wiecie może które znalazły nabywców, a które pozostały

-
Patol
- Kontakt:
We wtorek było zebranie na którym prezes mówił pracownikom że sprzedaja wszytkie, ale nie wiadomo komu.Daniel pisze: We wtorek było rozstrzygnięcie przetargu na sprzedaż MANów, wiecie może które znalazły nabywców, a które pozostały
Kolejny Man miał pecha #346 (na 20) przed 18 na 1000-lecia tuż przy Kościuszki chyba dziabnął kogoś na przejściu bo miał szybe przednią rozwaloną. a troche dalej przy radiowej tez to samo golf na przejściu gogoś potrącił.
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Bardzo super wiadomośćpsv13 pisze:Co do wyświetlaczy to ponoć dzisiaj na zebraniu prezes powiedział że wczoraj zostały zdemontowane wyświetlacze w manie 349 w celu zmiany oprogramowania i we wszystkich manach tych co są i co przyjadą w najbliższym czasie będą działac wyświetlacze , więc niewierze żeby kupili lazy bez wyświetlaczy .
Jest kara za wyslanie autobusu niezgodnego z warunkami umowy.Tam91 pisze:(...) jesli nie ma w umowie mowy o karach umownych to problem jest troszke bardziej skomplikowany
Powiedzieli, ze zainteresowanie jest 'duze' ale przedluzyli przetarg o jakis tydzien. Tu stawiam sobie pytanie na jakiej podstawie, bo przetargu, a ten musi byc, bo sprzedaje je MPK, od tak przesunac sobie chyba nie mozna.Daniel pisze:To teraz ja mam pytanie.
We wtorek było rozstrzygnięcie przetargu na sprzedaż MANów, wiecie może które znalazły nabywców, a które pozostały
Ja powiem, ze idzie ku lepszemy, kiedy kazdy nowy autobus przyjedzie w odpowiednim standardzie i miejskim malowaniu, bo 5 tys. zl to grosze dla takiego przedsiebiorstwa, a posmiewisko leci w Polske.
autor pisał
Ja powiem, ze idzie ku lepszemy, kiedy kazdy nowy autobus przyjedzie w odpowiednim standardzie i miejskim malowaniu, bo 5 tys. zl to grosze dla takiego przedsiębiorstwa, a pośmiewisko leci w Polske.
moim skromnym zdaniem to nie chodzi o koszty lecz o czas gdyż do końca roku zostało niespełna 3 tygodnie ,a od 1 stycznia nie wyjedzie blisko 10%taboru bo nie będzie spełniać wymogów licencyjnych a w żadnie firmie nie ma takiej rezerwy taborowej aby nie zachwiało płynności przewozowej .
Ja powiem, ze idzie ku lepszemy, kiedy kazdy nowy autobus przyjedzie w odpowiednim standardzie i miejskim malowaniu, bo 5 tys. zl to grosze dla takiego przedsiębiorstwa, a pośmiewisko leci w Polske.
moim skromnym zdaniem to nie chodzi o koszty lecz o czas gdyż do końca roku zostało niespełna 3 tygodnie ,a od 1 stycznia nie wyjedzie blisko 10%taboru bo nie będzie spełniać wymogów licencyjnych a w żadnie firmie nie ma takiej rezerwy taborowej aby nie zachwiało płynności przewozowej .