Zamiast tramwaju

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Lucens

Post autor: Lucens » 25 maja 2007, o 13:38

Z tego co zrozumiałem, to gondole jeździłyby na jednej lini, a pasażerowie po wejściu do wagonika wybieraliby przystanek docelowy na tejże lini. Jeśli żaden z pasażerów nie wybierze danego przystanka, to wagonik na ten przystanek nie zjeżdża. Zatem pasażerowie wcale nie musieliby się dogadywać co do kierunku jazdy czy miejsca docelowego. Muszę się jednak zgodzić z wieloma przedmówcami - 4 miejsca w wagoniku to stanowczo zbyt mało, 10-15 to absolutne minimum.

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 25 maja 2007, o 16:20

Lucens pisze:4 miejsca w wagoniku to stanowczo zbyt mało, 10-15 to absolutne minimum.
Ale wtedy już trzeba zrezygnowac z tych gondoli. Myślę, że wiele osób poza forum myśli podobnie-to nie jest dory sposób na rozładowanie korków, mam nadzieje, że to nie przejdzie.
P.S. Mógłby ktoś nasze opinie przeczytać i odpowiedzieć jakoś konkretnie w gazecie albo radiu

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 25 maja 2007, o 16:29

Ja jestem za gondolami ale tylko wtedy gdy jezdzily by nad Stadionem lesnym, z Pierścienicy na Telegraf. Fajnie wygladaly by wagoniki jezdzace nad Tarnowska :)
Ewentualnie jeszcze przedluzenie ze stadionu poprzez Kadzielnie i na Karczowke.
Jesli chodzi o alternatywe dla komunikacji miejskiej to stanowcze NIE.

voodoo

Post autor: voodoo » 30 maja 2007, o 17:59

Nikt nie dawał jeszcze wizualek z Zakopanego. Tam ewidentnie pasuje, ponieważ jest to typowo turystyczne miasto:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 21 lipca 2007, o 13:33

:arrow: http://www.tvn24.pl/2061735,12690,0,0,1,wideo.html

Sposób na korki?
Miejski Indywidualny System Transportu Elektryczno-Rolkowego to nowoczesny pomysł na ominięcie korków. Nie wykluczone, że zostanie zrealizowany w Opolu.

- Pomysł powstał, gdy byłem w San Francisco. Dużo czasu spędzałem w korkach na autostradach i pomyślałem, że musi być lepszy sposób na rozwiązanie tego, no i stąd się to wzięło - opowiada Olgierd Mikosza, autor projektu MISTER.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 22 lipca 2007, o 18:10

Michał pisze::arrow: http://www.tvn24.pl/2061735,12690,0,0,1,wideo.html

Sposób na korki?
Miejski Indywidualny System Transportu Elektryczno-Rolkowego to nowoczesny pomysł na ominięcie korków. Nie wykluczone, że zostanie zrealizowany w Opolu.

- Pomysł powstał, gdy byłem w San Francisco. Dużo czasu spędzałem w korkach na autostradach i pomyślałem, że musi być lepszy sposób na rozwiązanie tego, no i stąd się to wzięło - opowiada Olgierd Mikosza, autor projektu MISTER.
Heh, może i zostanie zrealizowany w Opolu ale na trasie z Centrum do ZOO ;)

klamek

Post autor: klamek » 24 września 2007, o 21:55

Opolanie będą mieć miejski transport powietrzny?
(Gazeta Wyborcza, pb/24.09.2007, godz. 20:42)
Na opolskim rynku stanął w sobotę prototypowy odcinek kolejki powietrznej, jaka za kilka lat ma kursować pomiędzy największymi osiedlami w mieście - czytamy w opolskim dodatku do "Gazety Wyborczej".
Tak ma być za kilka lat w Opolu; na stacjach powietrznej kolejki pasażer wsiada do czteroosobowego wagonika, podwieszonego do metalowych szyn umocowanych na słupach. Wprowadza na klawiaturze nazwę stacji, do której chce dojechać i wagonik z prędkością około 40-50 km/h zawozi go na miejsce. Nie ma kolejek, nie ma korków, nie ma spalin.

Jeden wagonik dla 4 osób waży około 300 kg. Jest w pełni zautomatyzowany i niezależny. Czyli jedzie trasą wybraną przez pasażera. Nie zatrzymuje się po drodze, bowiem przystanki są bocznicowe, czyli wagony zjeżdżają na nie z głównej linii. Inne mogą je omijać. Wagony są napędzane elektrycznie.

Kolejka może przewieźć od 4 do 10 tys. pasażerów na godzinę w jednym kierunku. Przepustowość można też łatwo i tanio podwoić przez zrobienie trasy dwupoziomowej.

Koszt biletów ma być porównywalny do kosztów komunikacji miejskiej i dużo tańszy od jazdy samochodem.

Rozmowy o budowie kolejki powietrznej w Opolu trwają już od kilku miesięcy. Pieniądze na jej budowę ma wyłożyć konsorcjum szwedzkich firm. Na 20-kilometrową trasę kolejki ma wydać 400 mln zł. Z kalkulacji Szwedów wynika, że w 20-kilometrowa linia opłaci się już w mieście, które ma więcej niż 25 tys. mieszkańców.

Więcej na ten temat w opolskim dodatku do "Gazety Wyborczej"

:arrow: http://biznes.onet.pl/0,1611437,wiadomosci.html

andrzej

Post autor: andrzej » 24 września 2007, o 22:46

Nieeeeeee, znowu ten shit... :roll:

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 25 września 2007, o 00:39

Szkoda, że nie w Kielcach.

http://miasta.gazeta.pl/opole/1,35093,4512068.html

Pozostaje mi życzyć powodzenia opolanom i pogratulować odwagi.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 25 września 2007, o 07:31

Uważam że ta kolejka to strata pieniędzy.
Tak jak pisałem wcześniej ona pasuje na trasę z centrum do ZOO, a nie jako komunikacja zbiorowa, wg mnie oczywiście.
Zalet ma mało.
Dobra linia tramwajowa lepsza w każdym calu.

Jednak małe brawa dla Opola :) choc podejrzewam że z tego nic nie wyjdzie...

andrzej

Post autor: andrzej » 25 września 2007, o 09:04

AR pisze:Uważam że ta kolejka to strata pieniędzy.
Tak jak pisałem wcześniej ona pasuje na trasę z centrum do ZOO, a nie jako komunikacja zbiorowa, wg mnie oczywiście.
Zalet ma mało.
Dobra linia tramwajowa lepsza w każdym calu.
Zgadzam się w zupełności, dobry tramwaj lepszy a przede wszystkim tańszy. Nie dość, że brzydkie, nijakie, niefunkcjonalne, ciekawe jak ta cała technika będzie sprawować się podczas polskiej zimy i jak ta cała infrastruktura wytrzyma wandali. Jak patrze na wizualizacje powyżej, to modlę się, żeby nikt nigdy nie odważył się na takie oszpecenie naszego miasta.

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 25 września 2007, o 18:42

AR pisze:Zalet ma mało.
Moim zdaniem mnóstwo, zwłaszcza porównując do tramwajów:
- nie zajmuje dużo miejsca w mieście,
- wagon czeka na Ciebie, a nie Ty na niego,
- prędkość 50 km/h, uwzględniając brak przystanków, świateł, korków itd to z os. Świętokrzyskiego do centrum byłoby z 5 minut niezależnie od pory dnia :shock: ,
- brak konieczności przesiadek, jedziesz bezpośrednio tam gdzie sieć sięga,
- działa 24 godziny na dobę, święta, niedziele i tego typu utrudnienia nie istnieją,
- najprawdopodobniej będą cichsze bo lżejsze niż inne pojazdy,
- okazja na odciążenie ruchu ulicznego,
- możliwość zrobienia przystanku wewnątrz budynku lub na swego rodzaju tarasie (szpitale, galerie handlowe),
- świetna poprawa połączeń z miejscami, które wymagają bardzo dużej przepustowości, ale sporadycznie lub nieregularnie (imprezy sportowe/artystyczne, cmentarze, targi itd.),
- nie trzeba ustępować miejsca siedzącego babciom ;)

Czy wyjdzie w Opolu nie wiadomo. Sam pomysł nie wystarczy, ale i tak jestem przekonany, że w przyszłości ten lub inne systemy tego typu komunikacji zrewolucjonizują nieco nasze miasta.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 25 września 2007, o 19:02

No ciekawe, życzę powodzenia :-) Może jak się przyjmie (o ile w ogóle powstanie...) to kiedyś (za milion lat, jak MPK nie będzie już "dyktatorem" miejskiej komunikacji) również zostanie wprowadzona w Kielcach...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 25 września 2007, o 19:24

pawloz pisze:
AR pisze:Zalet ma mało.
Moim zdaniem mnóstwo, zwłaszcza porównując do tramwajów
To ja swoje :)
-Konstrukcja z rozbudowanymi przystankami (muszą prowadzic wysoko nad ziemię) zajmuje tyle samo miejsca co torowisko z trakcją i przystankiem;
-Nowoczesny tramwaj może jechać torowiskiem bez trakcji - na akumulatorach;
-Estetyka o wątpliwej konstrukcj zwłaszcza w ścisłym centrum;
-Wagon nie może czekac na mnie na dowolnym przystanku ponieważ na wcześniejszym przystanku też czeka ktoś na wagon;
-Wagon nie przewiezie niepełnosprawnego, wózka dziecięcego, wycieczki szkolnej do kina itp;
-W przypadku awarii zasilania, wszystkie wagoniki wiszą sobie z pasażerami kilka metrów nad ziemią. Konsekwencje mogą być różne;
-Wagony i tak nie dojadą w każde miejsce ponieważ ich sieć musialby wyglądać jak sieć chodników w mieście;
-Tramwaj też, tak jak autobusy, jeździ w niedziele i święta. Puste kursy nie opłaciłyby się nawet takim gondolom. Nie są zasilane powietrzem;
-Nowoczesny tramwaj nie jest głośny;
-Torowisk nie buduje się już między ulicami ale obok. Nie utrudnia to ruchu samochodów. OK tramwaj może mieć czerwone światło;
-Przystanek tramwajowy może również być zlokalizowany wewnątrz budynku;
-Ciekawe jak dlugo oparly by sie wandalom...
-Naprawa popsutego wagonika, naprawa popsutego wagonika podczas kursu.

To chyba nie wszystkie przeciw :)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 25 września 2007, o 19:45

Najbardziej w wyżej zaproponowanym systemie razi mnie to, że niezbędna infrastruktura będzie wisiała nad ulicami zasłaniając dostęp do światła i po paru latach będzie straszyła rdzą.

A że temat dobry to chciałbym wspomnieć o nowym systemie trolejbusów nad którym pracuje firma Solaris Bus & Coach. Trolejbusy zaopatrzone zostaną w wysokowydajne kondensatory które ładowane będą podczas postoju na przystankach oraz w trakcie wyhamowywania pojazdu. W efekcie zbędna okazuje się cała trakcja trolejbusowa. Oczywiście rozwiązanie to wymaga innych nakładów - każdy przystanek na trasie trzeba będzie wyposażyć w odpowiedni system doładowujący umieszczony w płycie manewrowej przystanków. Ale ponoć ma być taniej. Niestety nie podano przybliżonej daty powstania pierwszego takiego systemu.
Obrazek

ODPOWIEDZ