Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

andbas

Post autor: andbas » 6 września 2006, o 23:33

kulury i odpowiednich zachowan mozna nauczyc ot poprostu po przez zbior przepisow i kar za niestosowanie sie do nich. wprowadzenie przepisu o wsiadaniu tylko jednymi drzwiami jest bardzo latwe i szybki kolejny krok to nadanie kontrolerom uprawnien do karaniaza wsiadanie innymi drzwiami niz pierwsze, mozna tez porozumiec sie ze straze miejska, ktor widzac delikwenta ladujacego sie na sile przez nie te drzwi co trzeba daje mandacik. mozliwe jest tez rozwiazanie techniczne choc moim zdaniem zbyt drogie niewychowawcze i nieracjonalne - a chodzi o zainstalowanie czegos w rodzaju kolowrotka przy drzwiach wpuszczajacego tylko w jedna strone
wszystko da sie zrobic trzeba tylko chciec :!: :!: :D

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 6 września 2006, o 23:57

Największy problem polega na tym, że większość naszych autobusów ma więcej niż 2 wejścia. Kolejny problem - pierwsze drzwi są zwykle wąskie (połówki).

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 7 września 2006, o 00:08

No i tam też wsiadałem do takiego autobusu co miał własnie "połówki" z przodu. Smiesznie wyglądają inne drzwi obklejone znakami "zakaz wjazdu" :D Można powiedzieć, że mimo nakazu kierowcy (wsiadałem na pierwszym przystanku i słyszałem) aby wsiadać przodem uwzględnili też to że ludzie będą wchodzić innymi wejściami i oprócz kasownika u kierowcy są normalnie dalej kasowniki też. :)

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 7 września 2006, o 07:48

W Londynie w ogóle nie ma czegoś takiego jak kasownik :)

eM

Post autor: eM » 8 września 2006, o 07:21

http://www.mpk.kielce.pl/?page[0]=aktualne_przetargi

Dostawa 10 szt. używanych autobusów miejskich.
Przedmiotem zamówienia jest dostawa 10 szt. używanych niskopodłogowych autobusów regularnej komunikacji miejskiej MAN NL 202 , nie starszych niż z 1994 , o przebiegu do 600 000 km, kompletnych i sprawnych techniczne (czas eksploatacji bez naprawy głównej całopojazdowej powinien wynosić nie mniej niż 36 miesięcy ). Wszystkie autobusy muszą posiadać aktualne na dzień składania ofert badania techniczne.
Zamawiający dopuszcza składania ofert częściowych.
Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.
Z uwagi na brak przez Zamawiającego europejskiego NIP–u ,dostawy autobusów nie mogą być dostawami wewnątrzwspólnotowymi

2.WARUNKI UDZIAŁU W PRZETARGU I WYMAGANIA DOTYCZĄCE OFERTY:
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Oferenci , którzy:
Są właścicielami oferowanych autobusów
Bezpłatnie dostarczą autobusy do siedziby MPK Sp. z o.o. w Kielcach
Spełniają wszystkie wymagania określone w SWZ.
3.Warunki przyjmowania ofert:
Oferty pisemne należy składać w sekretariacie MPK Sp. z o.o. Kielce ul. Jagiellońska 92 do dnia 21.09.2006 r. do godz. 9.30 .
4.Termin związania ofertą - 30 dni
5.Postępowanie prowadzone jest na zasadach ogólnie obowiązujących przepisów Kodeksu Cywilnego
6. Wszelkich informacji można uzyskać u p. Andrzeja Jończyka , MPK Sp. z o.o. Kielce ul. Jagiellońska 92 pok. 207 , tel. (0-41) 368-42-73 w godzinach 7.00 -14 00

Znowu alga, ramki i kolory tęczy?

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 8 września 2006, o 07:30

Zmienili ogłoszenie. Pewnie nikt nie był w stanie zapewnić aż w 10 autobusach po 3 drzwi. Pisałem już o tym wcześniej, że będzie im bardzo ciężko znaleźć takie autobusy. Poza tym pewnie znalazła się firma która zaoferowała MANy i stąd zmiana ogłoszenia. Lepsze 2 drzwiowe MANy od wypożyczonych Jelczy :) Myślę, że sprawa jest już przesądzona :)

eM

Post autor: eM » 8 września 2006, o 08:47

AR pisze:Zmienili ogłoszenie. Pewnie nikt nie był w stanie zapewnić aż w 10 autobusach po 3 drzwi. Pisałem już o tym wcześniej, że będzie im bardzo ciężko znaleźć takie autobusy. Poza tym pewnie znalazła się firma która zaoferowała MANy i stąd zmiana ogłoszenia. Lepsze 2 drzwiowe MANy od wypożyczonych Jelczy :) Myślę, że sprawa jest już przesądzona :)
Też mnie się tak wydaje, w specyfikacji jest wymóg elektronicznych tablic kierunkowych, pytanie . Czy znaleźli dostawcę, który zapropnuje np. polskie napisy np. MAN Polska, który sprzedaje używańce, nawet je przemalowując http://www.neoman-bus.com/
czy ramki, ramki, ramki?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 września 2006, o 10:13

Marc pisze:... w specyfikacji jest wymóg elektronicznych tablic kierunkowych...
Widziałeś specyfikację?
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 września 2006, o 10:13

Ja się wcale nie cieszę, zwłaszcza że te dwudrzwiowe rzucają na najbardziej obciążone linie :(
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 września 2006, o 10:20

b@rtek pisze:Ja się wcale nie cieszę, zwłaszcza że te dwudrzwiowe rzucają na najbardziej obciążone linie :(
Początkowo chcieli 3-drzwiowe niestarsze niż 96 roku. Czy naprawdę tak ciężko było myśleć o tym w zeszłym roku kiedy BVG Berlin odstawial całą partię MANów NL262, 3-drzwiowych z klimą z 96 i 97 roku? Takie wozy sprowadziło wtedy Jaworzno, Czeadź, Szczecin. Klimatyzowane Merce pościągały Jaworzno, Gdańsk i bodajże Szczecin. Jak skończyly się Merce wzieli się za Volva, ale i te się juz skończyły. Ludzie działający w komunikacji nie mogli nie zauważyć w Polsce takich zakupów. To były naprawdę świetne i dobrze wyposażone wozy.
Obrazek

eM

Post autor: eM » 8 września 2006, o 10:48

Daniel pisze:
Widziałeś specyfikację?
Jest na stronie MPK, specyfikacja warunków zamówienia

eM

Post autor: eM » 8 września 2006, o 10:50

Daniel pisze:
b@rtek pisze:Ja się wcale nie cieszę, zwłaszcza że te dwudrzwiowe rzucają na najbardziej obciążone linie :(
Początkowo chcieli 3-drzwiowe niestarsze niż 96 roku. Czy naprawdę tak ciężko było myśleć o tym w zeszłym roku kiedy BVG Berlin odstawial całą partię MANów NL262, 3-drzwiowych z klimą z 96 i 97 roku? Takie wozy sprowadziło wtedy Jaworzno, Czeadź, Szczecin. Klimatyzowane Merce pościągały Jaworzno, Gdańsk i bodajże Szczecin. Jak skończyly się Merce wzieli się za Volva, ale i te się juz skończyły. Ludzie działający w komunikacji nie mogli nie zauważyć w Polsce takich zakupów. To były naprawdę świetne i dobrze wyposażone wozy.
Jak dla mnie jeśli je pomalują i dadzą wyświetlacze to mogą być, ale jako uzupelnienie, co rano patrzę na Żytniej na przepelnione autobusy. I sam nie wiem czy to braki w planowaniu czy w taborze wysokopojemnym.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 września 2006, o 11:01

Marc pisze:
Daniel pisze:
Widziałeś specyfikację?
Jest na stronie MPK, specyfikacja warunków zamówienia

Dzięki.

To ja dodam jeszcze, że te obecnie jeźdżące używki mają przecież tablice kierunkowe i sama ich obecnośc nie ma wpływu na to czy zostaną uruchomione.
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 września 2006, o 11:25

Marc pisze:Jak dla mnie jeśli je pomalują i dadzą wyświetlacze to mogą być, ale jako uzupelnienie, co rano patrzę na Żytniej na przepelnione autobusy. I sam nie wiem czy to braki w planowaniu czy w taborze wysokopojemnym.
Dyspozytorzy są do d...y. Jeżeli na 34 albo 46 puszczają dwudrzwiowego MANa, a na 15 przegubowca, to nie jest to nic innego jak debilizm. Wg mnie brakuje kilkunastu sztuk taboru wielkopojemnego (niskopodłogowego), bo takie linie jak 46 lub 34 powinny być obsługiwane tylko takimi pojazdami.
Daniel pisze:To ja dodam jeszcze, że te obecnie jeźdżące używki mają przecież tablice kierunkowe i sama ich obecnośc nie ma wpływu na to czy zostaną uruchomione.
Jeżeli tak ma być, to na prawdę można się załamać :cry:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 września 2006, o 11:35

b@rtek pisze:Jeżeli tak ma być, to na prawdę można się załamać :cry:
Nie łam się - będą mieli na czym ćwiczyć kolejne wersje firmowego malowania :lol:

Przejrzałem własnie strony importerów używanych wozow i powiem wam, że nie spodzewam się aż 10 sztuk.
Obrazek

ODPOWIEDZ