Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Dzisiaj postanowiłem zapolować na Maza 206. Niestety była to już pora, gdzie mój aparat często lubi zawodzić. ;/ Tak też było i tym razem. Czy dysponuje ktoś zdjęciami tego kurdupelka?
Dzisiejsze zdjęcia:
http://img607.imageshack.us/img607/8753/dscn7691p.jpg
http://img96.imageshack.us/img96/2120/dscn7692e.jpg
Jak widać na załączonych obrazkach - kieleckie MPK znów przy wozach testowych nie zaprogramował wyświetlaczy, albo robi to tak, jak tutaj:

Ktoś mi wyjaśni, czemu tak jest? MPK nie posiada odpowiednich sterowników do wyświetlaczy?
Dzisiejsze zdjęcia:
http://img607.imageshack.us/img607/8753/dscn7691p.jpg
http://img96.imageshack.us/img96/2120/dscn7692e.jpg
Jak widać na załączonych obrazkach - kieleckie MPK znów przy wozach testowych nie zaprogramował wyświetlaczy, albo robi to tak, jak tutaj:

Ktoś mi wyjaśni, czemu tak jest? MPK nie posiada odpowiednich sterowników do wyświetlaczy?
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2013, o 13:59 przez Loginer, łącznie zmieniany 1 raz.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
W czwartek widziałem MAZ-a 206 na 201 koło hali na Żytniej. W przednim świetliku są 2 dechy, jedna z numerem a druga z numerem i trasą. Nawet logo MPK ma na zadzie, z przodu nie pamiętam. Za to numeru taborowego nikomu się nie chciało mu nakleić. Mimo tego loga, to raczej nie planują go chyba odkupić 
A jak z tą linią do Łagowa? Kiedyś skarżyli się do UM, że nie mają kiedy jeździć bo busy pozgłaszały dużą ilość kursów których nie wykonują aby nie wpuścić konkurencji.
A jak z tą linią do Łagowa? Kiedyś skarżyli się do UM, że nie mają kiedy jeździć bo busy pozgłaszały dużą ilość kursów których nie wykonują aby nie wpuścić konkurencji.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Patol
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
I właśnie UM odrzucił rozkłady na Łagów bo kurrsy się o 15 min zbliżały do busów. A na Chmielnik muszkieter może puszczac 5 min przed 201 busa !
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2012, o 21:12 przez Patol, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście nic nowego nie dodam ale ta nasza komunikacja regionalana to wolna "amerykanka". Wydaje mi się, że po całkowitym upadku PKS Kielce, to MPK powinno w pełni wypełnić tą lukę i powalczyć jakieś nowe połączenia. Oczywiście wszystko zweryfikuje wolny rynek (tylko trochę trudno mówić o wolnym rynku jak UM daje fory innym przewoźnikom). Ciekawi mnie jaka będzie przyszłość komunikacji regionalnej za 5 - 10 lat, czy MPK da radę dobić do 20 - 30 autobusów na komercyjnych ? (ponieważ obiektywnie na to patrząc MPK jakiś standard utrzymuje w przeciwieństwie do niektórych marszrutek).
Wie ktoś może czy MPK startowało w przetargach na dowożenie dzieci do szkół (nie wiem czy są z tego duże pieniądze ale jakiś dochód jest). Poza tym MPK mogłoby wystartować w przzetargu na odśnieżanie (tak jak MZK Grudziądz tylko tam prezydent po prostu dał im bez przetargu na otarcie łez po tym jak Veolia weszłą na część linii do miasta).
Wie ktoś może czy MPK startowało w przetargach na dowożenie dzieci do szkół (nie wiem czy są z tego duże pieniądze ale jakiś dochód jest). Poza tym MPK mogłoby wystartować w przzetargu na odśnieżanie (tak jak MZK Grudziądz tylko tam prezydent po prostu dał im bez przetargu na otarcie łez po tym jak Veolia weszłą na część linii do miasta).
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2012, o 13:55 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Przede wszystkim powinniśmy mieć prawdziwego przewoźnika kolejowego, który powinien jeździć tam gdzie są tory (Końskie, Sandomierz, Busko, Staszów, Radom). PR-y trzeba byłoby wykurzyć, choć na pewno nie tak jak to zrobili na Śląsku. Za 2 lata UM będzie mieć 2 szynobusy, 4 krótkie Elfy i 6 ezetów 3 członowych, co mogłoby być podstawą do przejęcia jakichś linii. Do tego dokupić szynobusy na Końskie (Tomaszów) albo rozpisać przetarg na przewoźnika (Arriva).
MPK powinno jeździć tam, gdzie pociągi nie dojadą, mogliby też zrobić, w uzgodnieniu z gminami, linie dowozowe do stacji kolejowych, jeśli te byłyby dalej od centrum..
MPK powinno jeździć tam, gdzie pociągi nie dojadą, mogliby też zrobić, w uzgodnieniu z gminami, linie dowozowe do stacji kolejowych, jeśli te byłyby dalej od centrum..
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Patol
- Kontakt:
To koniec linii na Łagów. Ponownie nie wydali zezwolenia, w uzasadnieniu tłumaczyli,że na tej trasie jest już wystarczającą dużo przewożników (busów).
A na pozostałych liniach (201,202,204) od 1 stycznia MPK wprowadza e-karty do biletów miesięcznych. Jednorazowy koszt to 7 zł. Nowe kasy i odpowiednie do nich czytniki, są już w autobusach.
A na pozostałych liniach (201,202,204) od 1 stycznia MPK wprowadza e-karty do biletów miesięcznych. Jednorazowy koszt to 7 zł. Nowe kasy i odpowiednie do nich czytniki, są już w autobusach.
- MAŁY
MPK ma problemy z uruchomieniem kolejnych linii komercyjnych
Kieleckie MPK nie uruchomi od 1 stycznia kolejnych podmiejskich linii komercyjnych. Miały one kursować do dwóch miejscowości: Kije i Łagów. W przypadku linii do Łagowa, przewoźnik nie otrzymał zezwolenia na jej uruchomienie mówi prezes MPK Kielce Elżbieta Śreniawska.
Przeszkodą okazał się brak możliwości dostosowania rozkładu jazdy. Po złożeniu przez MPK wniosku okazało się, że prywatni przewoźnicy szczelnie wypełnili wszelkie możliwe godziny kursowania na tej trasie. W przypadku drugiej linii do miejscowości Kije, powodem opóźnienia w uruchomieniu okazały się względy formalno-organizacyjne, wynikające z konieczności wprowadzenia korekty rozkładu jazdy w związku ze zmianami w ustawie o transporcie zbiorowym.
Obecnie MPK obsługuje trzy linie komercyjne: do Chmielnika, Długojowa i Łącznej. Ze względów ekonomicznych spółka zrezygnowała natomiast z połączeń do Strawczyna i Mniowa.
http://www.radio.kielce.pl/page,,MPK-ma ... 17385.html
Kieleckie MPK nie uruchomi od 1 stycznia kolejnych podmiejskich linii komercyjnych. Miały one kursować do dwóch miejscowości: Kije i Łagów. W przypadku linii do Łagowa, przewoźnik nie otrzymał zezwolenia na jej uruchomienie mówi prezes MPK Kielce Elżbieta Śreniawska.
Przeszkodą okazał się brak możliwości dostosowania rozkładu jazdy. Po złożeniu przez MPK wniosku okazało się, że prywatni przewoźnicy szczelnie wypełnili wszelkie możliwe godziny kursowania na tej trasie. W przypadku drugiej linii do miejscowości Kije, powodem opóźnienia w uruchomieniu okazały się względy formalno-organizacyjne, wynikające z konieczności wprowadzenia korekty rozkładu jazdy w związku ze zmianami w ustawie o transporcie zbiorowym.
Obecnie MPK obsługuje trzy linie komercyjne: do Chmielnika, Długojowa i Łącznej. Ze względów ekonomicznych spółka zrezygnowała natomiast z połączeń do Strawczyna i Mniowa.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

- MAŁY
Kieleckie MPK uruchomi kolejną linię komercyjną. Po zakończeniu ferii zimowych, autobusy miejskiego przewoźnika będą jeździły do Łagowa. Prezes firmy- Elżbieta Śreniawska informuje, że w przypadku tego połączenia, ustalone zostały już wszelkie szczegóły, gotowy jest też rozkład jazdy.
Nieco później niż zakładano, ruszy natomiast kolejna linia, do miejscowości Kije. Elżbieta Śreniawska wyjaśnia, że autobusy będą jeździły najkrótszymi możliwymi trasami. Dodaje, że przebieg linii oraz rozkłady były konsultowane z lokalnymi samorządami i mieszkańcami, dzięki czemu pasażerów na nowych liniach nie powinno brakować. Autobusy z Łagowa do Kielc będą rozpoczynały kursowanie o godzinie 4.47. Za podróż trzeba będzie zapłacić 5 zł.
Druga z nowych linii ma zostać uruchomiona w połowie lutego. Pierwszy autobus, relacji Kije - Kielce będzie wyruszał o godzinie 5.10. Bilet normalny będzie kosztował 4,50 zł. Na obu liniach przewoźnik będzie uruchamiał po osiem połączeń.
Obecnie MPK Kielce obsługuje trzy linie komercyjne: do Chmielnika, Długojowa i Łącznej. Ze względów ekonomicznych, w ubiegłym roku spółka zrezygnowała natomiast z połączeń do Strawczyna i Mniowa.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Kielec ... 81333.html
Nieco później niż zakładano, ruszy natomiast kolejna linia, do miejscowości Kije. Elżbieta Śreniawska wyjaśnia, że autobusy będą jeździły najkrótszymi możliwymi trasami. Dodaje, że przebieg linii oraz rozkłady były konsultowane z lokalnymi samorządami i mieszkańcami, dzięki czemu pasażerów na nowych liniach nie powinno brakować. Autobusy z Łagowa do Kielc będą rozpoczynały kursowanie o godzinie 4.47. Za podróż trzeba będzie zapłacić 5 zł.
Druga z nowych linii ma zostać uruchomiona w połowie lutego. Pierwszy autobus, relacji Kije - Kielce będzie wyruszał o godzinie 5.10. Bilet normalny będzie kosztował 4,50 zł. Na obu liniach przewoźnik będzie uruchamiał po osiem połączeń.
Obecnie MPK Kielce obsługuje trzy linie komercyjne: do Chmielnika, Długojowa i Łącznej. Ze względów ekonomicznych, w ubiegłym roku spółka zrezygnowała natomiast z połączeń do Strawczyna i Mniowa.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

-
Arkadiusz92
- Kontakt: