Zamiast tramwaju

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 4 września 2006, o 19:21

Pomysł mi się podoba, ale mimo wszystko nie wydaje mi się on realny dla Kielc. I dla Polski.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 4 września 2006, o 19:27

tom pisze:Pomysł mi się podoba, ale mimo wszystko nie wydaje mi się on realny dla Kielc. I dla Polski.
... przynajmniej w najbliższych latach.

andbas

Post autor: andbas » 5 września 2006, o 11:26

JOPAS pisze:
tom pisze:Pomysł mi się podoba, ale mimo wszystko nie wydaje mi się on realny dla Kielc. I dla Polski.
... przynajmniej w najbliższych latach.
Panowie, pewnie ze realizacja takiego pomyslu wymaga czasu, przygotowan, projektow, a przede wszystkim funduszy. Trzeba jednak od czegos zaczac najpierw pojawia sie pomysl, potem walczy sie o jego spoleczne poparcie itd.
Taka inwestycja mogla by ruszyc dopiero za kilka lat, co do tego nie mam watpliwosci, ale jej przygotowania nalezalo by rozpoczac juz teraz. chocby przekonanie mieszkancow Kielc do tego pomyslu nie da sie tego zrobic w rok tu potrzeba czasu. Co wiecej jest to projekt! nie byl nigdzie sprawdzony w zwiazku z tym przekonanie ludzi do niego bylo by tym trudniejsze. Z drugiej strony Kielce mogly by sie stac pierwszym miastem na świecie z tego typu rozwiazaniem komunikacyjnym.

corse

.....

Post autor: corse » 12 września 2006, o 15:16

Ciekawi mnie ten temat
ale ....
co z ostatecznym projektem '' Mistera ''
oraz kiedy .. i czy jest przewidziane uruchomienie
linii prôbnej ( badawczej ) ?
Sam projekt to podobno wydatek .. od jednego
do 1 , 5 miliona PLN - jak z '' uzbieraniem '' tej kwoty ?
Instalacja ( testy ) to na pewno
kolejny .. tym razem bardzo gruby '' mieszek ''
liczony nie w milionie PLN .. ale - np . milionach euro .
Bez prywatnego inwestora ( kilku ? ) nie ma raczej szans
na tak kosztowne badania ....
a zatem - czy jest zainteresowanie z Jego ( Ich ) strony ?
--------------------------------------------------------------------------
Pozdrowienia dla Politechniki Warszawskiej ! ( :) ) !

maark

Post autor: maark » 22 maja 2007, o 17:57

Czy gondole jeżdżące po szynach, umieszczonych nad ulicami mogą być sposobem na rozładowanie korków w Kielcach?
Obrazek
Przekonywał dziś o tym w ratuszu przedstawicieli Zarządu Transportu Miejskiego, rady miejskiej i Akademii Świętokrzyskiej, Olgierd Mikosza, pomysłodawca systemu MISTER. Projekt zakłada, że gondole miałyby jeździć po szynach umieszczonych 10 metrów na ulicami Kielc. System ten, jak zapewnia Olgierd Mikosza jest bezkolizyjny, ma dużą przepustowość, a infrastrukturę można wybudować szybko. Jedna gondola mogłaby przewozić do czterech pasażerów, jeździłaby ze średnią prędkością 50 kilometrów na godzinę. Artur Gierada- wiceprzewodniczący kieleckiej Rady Miasta, po spotkaniu zauważył, że Kielce dzięki systemowi, który jeszcze nigdzie nie funkcjonuje stałyby się bardzo popularne. Radny zaznaczył jednak, że trzeba poczekać na konkrety. Pomysłodawca systemu oczekuje od miasta jedynie podpisania listu intencyjnego. 400 milionów złotych, niezbędne by wybudować 20 kilometrów linii chce pozyskać z Unii Europejskiej, albo od prywatnych inwestorów.

http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=4169

tk3008

Post autor: tk3008 » 22 maja 2007, o 18:39

ciekawy ten pomysl z gondolami . ale za jaka kase :? a co do tramwajow to dobry pomysl ... wszystko dobre ale nie mam na to pieniedzy .... :(

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 22 maja 2007, o 20:51

Pomysł świetny jeśli Unia dofinansuje - i to sporo dofinansuje :roll: Atrakcja turystyczna przednia ;-) Ja jednak jestem nadal za zwykłymi poczciwymi tramkami :D

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 22 maja 2007, o 21:04

Obrazek
Gondolowa kolejka nad Kielcami?
ziem2007-05-22, ostatnia aktualizacja 2007-05-22 20:38

Amerykanin polskiego pochodzenia Nikoksza Ollie chce zbudować w Kielcach kolejkę gondolową. We wtorek w ratuszu odbyło się spotkanie w tej sprawie z urzędnikami, przedstawicielem Akademii Świętokrzyskiej i radnym Arturem Gieradą.
- Inwestor powiedział, że potrzebuje na ten projekt 400 mln zł. To wystarczy na około 20 kilometrów kolejki. Próbował do swojego pomysłu przekonać już władze Warszawy i Krakowa, ale z tego, co wiem, bez powodzenia - mówi Artur Gierada.

Ollie zgadza się, aby kolejka przebiegała taką trasą, jaką zaproponują projektanci miejscy. Przyznaje, że jeszcze nigdzie podobna kolejka nie działa, że na razie myśli o "prototypie". Dlaczego chce zrealizować taki projekt? - Twierdzi, że z patriotyzmu. Wrócił do Polski z USA i tu chce zbudować coś, co służy ludziom - mówi Gierada.

Zapytaliśmy Nikoszę Ollie, skąd wziąć pieniądze na taką kolejkę? - Finansowanie można zapewnić z różnych źródeł: z banków, od inwestorów prywatnych i z Unii Europejskiej, ale najpierw trzeba zrobić prototyp. Potem jestem całkiem spokojny, że fundusze się znajdą - odpowiedział.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4153804.html

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 22 maja 2007, o 23:31

Dla mnie bomba. Pewnie niektórzy powiedzą, że to science-fiction, ale mnie się wydaję, że budowa tramwaju jest bardziej skomplikowana niż takiego właśnie projektu.
Są oczywiście obawy związane pionierstwem, tym, że niema na kim się wzorować itd. Jednak inwestycja tak odważna może zaowocować zainteresowaniem Kielcami.

Polecam linki:
:arrow: Projekt koncepcyjny wagonika kolejki gondolowej dla systemu komunikacji miejskiej.
:arrow: MISTER, komunikacyjne marzenie, czy szansa dla miasta? (rewolucja w miejskim transporcie)
:arrow: Olgierd Mikosza, wynalazca
:arrow: Rewolucja Mikoszy
no i oczywiście
:arrow: http://www.mist-er.com/

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 23 maja 2007, o 07:00

Wolałbym ładny tram, chyba ze te wagony bylby takie duze jak autobus lub tram
PS. Wcale nie bylyby zdewastowane jesli jezdzilo by w nich po 4 osoby...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 23 maja 2007, o 08:02

Gondole bez sęsu!! :?
Nie lepiej puscic zwykle wagony??
Moze pomysl fajny ale te gondole nie przezyja dluzszego okresu czasu.
Wczesniej czy pozniej pisalibysmy o nich w negatywynych akcentach :?
Takie rozwiazanie zdalo by egzamin w cywilizowanym kraju ale nie u nas.
Gondolom stanowcze NIE!!

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 23 maja 2007, o 08:18

Nawet, jeśli pomysł w ostatecznym kształcie nie wypali, to jednak budowa linia eksperymentalnej byłaby rewelacją :!: przede wszystkim w sensie promocyjnym. Na pewno rozsławiłaby Kielce, jako miasto nowoczesne, twórcze, wybiegające w przyszłość. Biorąc to pod uwagę, jestem za!
Ostatnio zmieniony 23 maja 2007, o 10:02 przez cm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 23 maja 2007, o 09:00

cm pisze:Nawet, jeśli pomysł w ostatecznym kształcie nie wypali, to jednak budowa linia eksperymentalnej byłaby rewelacją :!: przede wszystkim w sensie promocyjnym. Na pewno rozławiłaby Kielce, jako miasto nowoczesne, twórcze, wybiegające w przyszłość. Biorąc to pod uwagę, jestem za!
widzę to tak samo :)

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 23 maja 2007, o 14:15

AR pisze: PS. Wcale nie bylyby zdewastowane jesli jezdzilo by w nich po 4 osoby...
Jakby w każdym wagonie była kamera to nie widzę problemu.
Takie rozwiazanie zdalo by egzamin w cywilizowanym kraju ale nie u nas.
U "Was" może nie ;), ale w Polsce, w Kielcach jak najbardziej

Panowie trzeba podejmować śmiałe decyzję. Wychodzić o krok przed innych, a nie ciągnąć się w tyle. Dla mnie sam pomysł i projekt koncepcyjny to po prostu rewelacja. Mam nadzieję, że P. Lubawski podejdzie do tego w podobny sposób, zwłaszcza, że podczas (lub przed?) pierwszej kadencji sam proponował podobne rozwiązanie.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 23 maja 2007, o 15:43

Pomysł jest odważny i nowatorski. Warto się na niego pokusić. Zainteresowanie naszym miastem znacznie by wzrosło. Cieszę się już z samego faktu, że takie pomysły ocierają się o Kielce. Taką szanse trzeba wykorzystać. Jestem jak najbardziej ZA.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

ODPOWIEDZ