Zamiast tramwaju
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Panowie, pewnie ze realizacja takiego pomyslu wymaga czasu, przygotowan, projektow, a przede wszystkim funduszy. Trzeba jednak od czegos zaczac najpierw pojawia sie pomysl, potem walczy sie o jego spoleczne poparcie itd.JOPAS pisze:... przynajmniej w najbliższych latach.tom pisze:Pomysł mi się podoba, ale mimo wszystko nie wydaje mi się on realny dla Kielc. I dla Polski.
Taka inwestycja mogla by ruszyc dopiero za kilka lat, co do tego nie mam watpliwosci, ale jej przygotowania nalezalo by rozpoczac juz teraz. chocby przekonanie mieszkancow Kielc do tego pomyslu nie da sie tego zrobic w rok tu potrzeba czasu. Co wiecej jest to projekt! nie byl nigdzie sprawdzony w zwiazku z tym przekonanie ludzi do niego bylo by tym trudniejsze. Z drugiej strony Kielce mogly by sie stac pierwszym miastem na świecie z tego typu rozwiazaniem komunikacyjnym.
.....
Ciekawi mnie ten temat
ale ....
co z ostatecznym projektem '' Mistera ''
oraz kiedy .. i czy jest przewidziane uruchomienie
linii prôbnej ( badawczej ) ?
Sam projekt to podobno wydatek .. od jednego
do 1 , 5 miliona PLN - jak z '' uzbieraniem '' tej kwoty ?
Instalacja ( testy ) to na pewno
kolejny .. tym razem bardzo gruby '' mieszek ''
liczony nie w milionie PLN .. ale - np . milionach euro .
Bez prywatnego inwestora ( kilku ? ) nie ma raczej szans
na tak kosztowne badania ....
a zatem - czy jest zainteresowanie z Jego ( Ich ) strony ?
--------------------------------------------------------------------------
Pozdrowienia dla Politechniki Warszawskiej ! (
) !
ale ....
co z ostatecznym projektem '' Mistera ''
oraz kiedy .. i czy jest przewidziane uruchomienie
linii prôbnej ( badawczej ) ?
Sam projekt to podobno wydatek .. od jednego
do 1 , 5 miliona PLN - jak z '' uzbieraniem '' tej kwoty ?
Instalacja ( testy ) to na pewno
kolejny .. tym razem bardzo gruby '' mieszek ''
liczony nie w milionie PLN .. ale - np . milionach euro .
Bez prywatnego inwestora ( kilku ? ) nie ma raczej szans
na tak kosztowne badania ....
a zatem - czy jest zainteresowanie z Jego ( Ich ) strony ?
--------------------------------------------------------------------------
Pozdrowienia dla Politechniki Warszawskiej ! (
Czy gondole jeżdżące po szynach, umieszczonych nad ulicami mogą być sposobem na rozładowanie korków w Kielcach?

Przekonywał dziś o tym w ratuszu przedstawicieli Zarządu Transportu Miejskiego, rady miejskiej i Akademii Świętokrzyskiej, Olgierd Mikosza, pomysłodawca systemu MISTER. Projekt zakłada, że gondole miałyby jeździć po szynach umieszczonych 10 metrów na ulicami Kielc. System ten, jak zapewnia Olgierd Mikosza jest bezkolizyjny, ma dużą przepustowość, a infrastrukturę można wybudować szybko. Jedna gondola mogłaby przewozić do czterech pasażerów, jeździłaby ze średnią prędkością 50 kilometrów na godzinę. Artur Gierada- wiceprzewodniczący kieleckiej Rady Miasta, po spotkaniu zauważył, że Kielce dzięki systemowi, który jeszcze nigdzie nie funkcjonuje stałyby się bardzo popularne. Radny zaznaczył jednak, że trzeba poczekać na konkrety. Pomysłodawca systemu oczekuje od miasta jedynie podpisania listu intencyjnego. 400 milionów złotych, niezbędne by wybudować 20 kilometrów linii chce pozyskać z Unii Europejskiej, albo od prywatnych inwestorów.
http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=4169

Przekonywał dziś o tym w ratuszu przedstawicieli Zarządu Transportu Miejskiego, rady miejskiej i Akademii Świętokrzyskiej, Olgierd Mikosza, pomysłodawca systemu MISTER. Projekt zakłada, że gondole miałyby jeździć po szynach umieszczonych 10 metrów na ulicami Kielc. System ten, jak zapewnia Olgierd Mikosza jest bezkolizyjny, ma dużą przepustowość, a infrastrukturę można wybudować szybko. Jedna gondola mogłaby przewozić do czterech pasażerów, jeździłaby ze średnią prędkością 50 kilometrów na godzinę. Artur Gierada- wiceprzewodniczący kieleckiej Rady Miasta, po spotkaniu zauważył, że Kielce dzięki systemowi, który jeszcze nigdzie nie funkcjonuje stałyby się bardzo popularne. Radny zaznaczył jednak, że trzeba poczekać na konkrety. Pomysłodawca systemu oczekuje od miasta jedynie podpisania listu intencyjnego. 400 milionów złotych, niezbędne by wybudować 20 kilometrów linii chce pozyskać z Unii Europejskiej, albo od prywatnych inwestorów.
http://www.radio.kielce.com.pl/index.php?go=3&id_k=4169

Gondolowa kolejka nad Kielcami?
ziem2007-05-22, ostatnia aktualizacja 2007-05-22 20:38
Amerykanin polskiego pochodzenia Nikoksza Ollie chce zbudować w Kielcach kolejkę gondolową. We wtorek w ratuszu odbyło się spotkanie w tej sprawie z urzędnikami, przedstawicielem Akademii Świętokrzyskiej i radnym Arturem Gieradą.
- Inwestor powiedział, że potrzebuje na ten projekt 400 mln zł. To wystarczy na około 20 kilometrów kolejki. Próbował do swojego pomysłu przekonać już władze Warszawy i Krakowa, ale z tego, co wiem, bez powodzenia - mówi Artur Gierada.
Ollie zgadza się, aby kolejka przebiegała taką trasą, jaką zaproponują projektanci miejscy. Przyznaje, że jeszcze nigdzie podobna kolejka nie działa, że na razie myśli o "prototypie". Dlaczego chce zrealizować taki projekt? - Twierdzi, że z patriotyzmu. Wrócił do Polski z USA i tu chce zbudować coś, co służy ludziom - mówi Gierada.
Zapytaliśmy Nikoszę Ollie, skąd wziąć pieniądze na taką kolejkę? - Finansowanie można zapewnić z różnych źródeł: z banków, od inwestorów prywatnych i z Unii Europejskiej, ale najpierw trzeba zrobić prototyp. Potem jestem całkiem spokojny, że fundusze się znajdą - odpowiedział.
Dla mnie bomba. Pewnie niektórzy powiedzą, że to science-fiction, ale mnie się wydaję, że budowa tramwaju jest bardziej skomplikowana niż takiego właśnie projektu.
Są oczywiście obawy związane pionierstwem, tym, że niema na kim się wzorować itd. Jednak inwestycja tak odważna może zaowocować zainteresowaniem Kielcami.
Polecam linki:
Projekt koncepcyjny wagonika kolejki gondolowej dla systemu komunikacji miejskiej.
MISTER, komunikacyjne marzenie, czy szansa dla miasta? (rewolucja w miejskim transporcie)
Olgierd Mikosza, wynalazca
Rewolucja Mikoszy
no i oczywiście
http://www.mist-er.com/
Są oczywiście obawy związane pionierstwem, tym, że niema na kim się wzorować itd. Jednak inwestycja tak odważna może zaowocować zainteresowaniem Kielcami.
Polecam linki:
no i oczywiście
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nawet, jeśli pomysł w ostatecznym kształcie nie wypali, to jednak budowa linia eksperymentalnej byłaby rewelacją
przede wszystkim w sensie promocyjnym. Na pewno rozsławiłaby Kielce, jako miasto nowoczesne, twórcze, wybiegające w przyszłość. Biorąc to pod uwagę, jestem za!
Ostatnio zmieniony 23 maja 2007, o 10:02 przez cm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakby w każdym wagonie była kamera to nie widzę problemu.AR pisze: PS. Wcale nie bylyby zdewastowane jesli jezdzilo by w nich po 4 osoby...
U "Was" może nieTakie rozwiazanie zdalo by egzamin w cywilizowanym kraju ale nie u nas.
Panowie trzeba podejmować śmiałe decyzję. Wychodzić o krok przed innych, a nie ciągnąć się w tyle. Dla mnie sam pomysł i projekt koncepcyjny to po prostu rewelacja. Mam nadzieję, że P. Lubawski podejdzie do tego w podobny sposób, zwłaszcza, że podczas (lub przed?) pierwszej kadencji sam proponował podobne rozwiązanie.