A wchodzacąc do podziemnego przejścia to nie idzie się po schodach?Sz.J. pisze:Ciekawe jaka jest różnica cenowa między kładką a tunelem.
W tym miejscu pasowałoby przejście podziemne. Komu będzie się chciało taszczyć wózek czy rower po schodach?
Bo pewnie winda (jak będzie) zaraz będzie popsuta.
Organizacja ruchu w centrum Kielc
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- Sz.J.
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
To powinien być tunel z łagodnym spadkiem, bez schodów. Na pewno dłuższy, ale w tym miejscu przydatniejszy.KamilEm pisze:A wchodzacąc do podziemnego przejścia to nie idzie się po schodach?Sz.J. pisze:Ciekawe jaka jest różnica cenowa między kładką a tunelem.
W tym miejscu pasowałoby przejście podziemne. Komu będzie się chciało taszczyć wózek czy rower po schodach?
Bo pewnie winda (jak będzie) zaraz będzie popsuta.
No i spadek do tunelu nie musi być tak duży jak wzniesienie na kładkę bo pod kładką muszą przejechać wysokie pojazdy, a w tunelu wystarczy, że zmieści się człowiekTo powinien być tunel z łagodnym spadkiem, bez schodów. Na pewno dłuższy, ale w tym miejscu przydatniejszy.
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2007, o 16:50 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeśli coś pomyliłem, zapomniałem o jakiejś ulicy, lub zaznaczyłem nieodpowiednią to mnie poprawcie.
PS - Zaznaczyłem tutaj ulicę Kozią, choć uważam, że ona również powinna być wyłączona z ruchu samochodowego - jak ktoś będzie chciał zawrócić to pojedzie trochę dalej i zawróci na Piotrkowskiej (a w drugą stronę na placu św. Wojciecha). Ciekawe jak to będzie z tą Kozią?...
No to w ramach odpowiedziLG pisze:Ja się pytam czy mapka jest zgodna z planami miasta co do komunikacji w centrum a Wy mi tu o tramwajach
Warszawska ma być otwarta dla ruchu aż do Orlej, Orla zresztą też, nie jestem natomiast pewien czy możliwy będzie przejezd przez Rynek, tak jak to wyrysowałeś. O ile dobrze pamiętam, to zapowiadano, że wjazd na Piotrkowską ma być pozostawiony tylko z Koziej. Z kolei wjazd na Bodzentyńską byłby wówczas siłą rzeczy możliwy tylko bezpośrednio z Warszawskiej, no chyba że Bodzentyńska będzie zamknięta dla ruchu na odcinku między Rynkiem a Wesołą...
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Znaczy się nie będzie przejazdu wcale! "Brawo" za jasne i klarowne rozwiązania.Lucens pisze:Ale tylko na odcinku od Orlej do Rynku, stąd moje przypuszczenie, że Bodzentyńska będzie zamknięta dla ruchu od Rynku do Wesołej.LG pisze:Zaraz, zaraz, przecież po wybudowaniu Nowosilnicznej Warszawska miała być zamknięta dla ruchu samochodowego...
Jeżpir
Nowa organizacja ruchu w centrum Kielc
Wiemy już jak będzie wyglądała organizacja ruchu w centrum Kielc. Miejski Zarząd Dróg poinformował, że najważniejszym jej elementem jest możliwość przejazdu samochodów przez Rynek, od ulicy Bodzentyńskiej do Piotrkowskiej.
Dyrektor MZD- Piotr Wójcik podkreśla, że ta koncepcja była konsultowana z mieszkańcami.
Główny inżynier ruchu w MZD- Jarosław Radkiewicz wyjaśnia, że ulice w ścisłym centrum miasta zostaną objęte strefą ograniczonego ruchu.
Nowa organizacja ruchu przewiduje także zmianę godzin zaopatrzenia sklepów ulokowanych w ścisłym centrum miasta. Do tej pory możliwe było to w godzinach od 18 do 10, obecnie będzie można zaopatrywać placówki handlowe od 6 rano, do 12. Miejski Zarząd Dróg nie wprowadzi do ścisłego centrum ruchu autobusów komunikacji miejskiej. Piotr Wójcik argumentuje, że po pierwsze- istniejące przystanki są zlokalizowane w pobliżu, a po drugie Zarząd Transportu Miejskiego musiałby dysponować odpowiednim taborem, czyli krótkimi, ekologicznymi autobusami. Wprowadzenie autobusów nie jest jednak wykluczone, dlatego m.in. na ulicy Czerwonego Krzyża i Wesołej są przewidziane zatoki autobusowe. Nowa organizacja ruchu w ścisłym centrum Kielc zacznie obowiązywać po 20 czerwca.
Paweł Kocańda
pawel.kocanda@radio.kielce.pl
Radio Kielce
Wiemy już jak będzie wyglądała organizacja ruchu w centrum Kielc. Miejski Zarząd Dróg poinformował, że najważniejszym jej elementem jest możliwość przejazdu samochodów przez Rynek, od ulicy Bodzentyńskiej do Piotrkowskiej.
Dyrektor MZD- Piotr Wójcik podkreśla, że ta koncepcja była konsultowana z mieszkańcami.
Główny inżynier ruchu w MZD- Jarosław Radkiewicz wyjaśnia, że ulice w ścisłym centrum miasta zostaną objęte strefą ograniczonego ruchu.
Nowa organizacja ruchu przewiduje także zmianę godzin zaopatrzenia sklepów ulokowanych w ścisłym centrum miasta. Do tej pory możliwe było to w godzinach od 18 do 10, obecnie będzie można zaopatrywać placówki handlowe od 6 rano, do 12. Miejski Zarząd Dróg nie wprowadzi do ścisłego centrum ruchu autobusów komunikacji miejskiej. Piotr Wójcik argumentuje, że po pierwsze- istniejące przystanki są zlokalizowane w pobliżu, a po drugie Zarząd Transportu Miejskiego musiałby dysponować odpowiednim taborem, czyli krótkimi, ekologicznymi autobusami. Wprowadzenie autobusów nie jest jednak wykluczone, dlatego m.in. na ulicy Czerwonego Krzyża i Wesołej są przewidziane zatoki autobusowe. Nowa organizacja ruchu w ścisłym centrum Kielc zacznie obowiązywać po 20 czerwca.
Paweł Kocańda
pawel.kocanda@radio.kielce.pl