Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 19 sierpnia 2011, o 12:31

Tutaj tez parkują ludzie którzy wybierają się na koncerty na Kadzielni. A ruchu rowerowego to zbyt dużego tam nie ma.
pletwa

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 19 sierpnia 2011, o 12:36

Podczas koncertów na Kadzielni parking przed stadionem jest pusty. To samo podczas koncertów w WDK. A ruchu rowerowego nie ma, bo rowerzyści wolą unikać jazdy po drogach dla samochodów. Zapewniam Cię, że gdyby była droga dla rowerów, to wiele osób by z niej korzystało.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 19 sierpnia 2011, o 13:45

kamilkw pisze:Tutaj tez parkują ludzie którzy wybierają się na koncerty na Kadzielni. A ruchu rowerowego to zbyt dużego tam nie ma.
Jakbym czytał Lubawskiego. :roll:

Ile mamy tych koncertów i ile jest tych miejsc?

A droga rowerowa by się tam przydała jako pożyteczna odnoga tej przy Alei Legionów. Ja np. jeżdżę tamtędy praktycznie codziennie.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

grzebo

Post autor: grzebo » 19 sierpnia 2011, o 14:32

Ja też tamtędy często jeżdżę rowerem (obecnie już po jezdni, ja się nie boję, chociaż wiem, że bardzo wiele osób to zniechęca).

Nawet jeśli MZD tak bardzo chciał zrobić miejsca parkingowe, to przecież to się dało zrobić na wiele sposobów, możliwych do pogodzenia z drogami (pasami) rowerowymi. Można przecież zwężyć pasy ruchu dla samochodów (są jak na autostradzie), wprowadzić ruch jednokierunkowy...

To jest naprawdę skandal, jak zmarnowano pieniądze na Gagarina i Barabasza. Przeciętne wykorzystanie dróg rowerowych jest w tym rejonie znacznie większe niż wykorzystanie miejsc parkingowych.

A tak w ogóle, to jak się buduje tylko ogryzki dróg rowerowych, to nie można się dziwić, że ruch na nich nie jest duży. Wszystkie dotychczasowe opracowania wskazywały na to, że konieczna jest budowa dróg rowerowych jako systemu, a nie jako kawałeczków to tu to tam. Dopiero jako spójny system stają się one użyteczne i zachęcają niezdecydowanych do przesiadki na rower. Wspaniały przykład: Sewilla, gdzie w ciągu czterech lat zbudowano ponad 120 km dróg rowerowych (tworzących spójny system) i w ten sposób zwiększono liczbę podróży rowerowych z 6000 do 60 000 dziennie.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 19 sierpnia 2011, o 14:38

grzebo pisze:Ja też tamtędy często jeżdżę rowerem (obecnie już po jezdni, ja się nie boję, chociaż wiem, że bardzo wiele osób to zniechęca).
To chodnik jest niebezpieczny - cały czas jest na nim dużo piachu. Abstrahuję od przepisów PoRD.
A tak w ogóle, to jak się buduje tylko ogryzki dróg rowerowych, to nie można się dziwić, że ruch na nich nie jest duży.
Luz. Lubawski zasypie wszystkie drogi rowerowe piachem (jak tę przy Grunwaldzkiej) a po pół roku ogłosi, że z tychże dróg nikt nie korzysta więc nie ma sensu urobić kolejnych. A my będziemy ryzykowali życie jeżdżąc wśród samochodów prowadzonych przez idiotów bez wyobraźni.

Onio

Post autor: Onio » 19 sierpnia 2011, o 14:53

Nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale w raz z likwidacją ścieżki, zlikwidowano również przejazd dla rowerów przez Al. Legionów.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 19 sierpnia 2011, o 15:56

bender pisze:A my będziemy ryzykowali życie jeżdżąc wśród samochodów prowadzonych przez idiotów bez wyobraźni.
Ja jeżdżę wyłącznie po ścieżkach rowerowych i chodnikach. Jeszcze mi życie miłe. Jak dostanę propozycję mandatu za jazdę po chodniku, to nie przyjmę i będę walczył w sądzie.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 19 sierpnia 2011, o 16:01

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1. opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;
2. szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;
3. warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust. 6.";

ust.6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
Andrzeju, powodzenia w sądzie :wink:

grzebo

Post autor: grzebo » 19 sierpnia 2011, o 16:11

andrzeej pisze:Ja jeżdżę wyłącznie po ścieżkach rowerowych i chodnikach. Jeszcze mi życie miłe. Jak dostanę propozycję mandatu za jazdę po chodniku, to nie przyjmę i będę walczył w sądzie.
A to akurat jest mało rozsądne. Jazda po chodniku jest obiektywnie mniej bezpieczna niż poruszanie się po jezdni. Niewiele wypadków z rowerzystami polega na najechaniu od tyłu (a tylko takich wypadków unikasz jadąc chodnikiem), większość to potrącenia przy skrętach. Jeśli jedziesz chodnikiem, to kierowcy jest cię trudniej zauważyć, więc jest większa szansa, że ktoś Cię skosi na prawoskręcie albo przy wyjeżdżaniu z posesji.

Do tego dochodzi znaczne ryzyko prawne - w razie takiego wypadku jest to wyłącznie Twoja wina. Tak samo jeśli pieszy wejdzie ci pod koła - możesz mu do końca życia płacić rentę (bo chyba nie masz OC rowerowego).

Poruszanie się po jezdni wbrew pozorom jest dość bezpieczne, zwłaszcza w miarę nabierania wprawy w rowerowym ruchu miejskim (jechanie z dala od krawężników, uważanie na "dooring", jechanie środkiem pasa tam, gdzie prawo to dozwala).

Co więcej, z badań wynika, że im więcej rowerzystów porusza się po jezdniach, tym większe jest ich bezpieczeństwo. Z tego względu jeżdżąc jezdnią pomagasz nie tylko sobie (mniejsze ryzyko prawne, mniejsze szanse wypadku, mniejsze opory toczenia), ale i wszystkim innym rowerzystom. Z tego powodu np. systemy automatycznych wypożyczalni rowerowych czynią cuda jeśli chodzi o bezpieczeństwo rowerzystów - nagle przybywa ich na jezdni, więc kierowcy się przyzwyczajają.

Natomiast bezpieczeństwo subiektywne (postrzegane) jest bardzo ważne dla popularyzacji roweru wśród osób, które boją się wyjechać na jezdnię (dzieci, starszych, z jakiegoś powodu mniej śmiałych, ...). Więc mimo że ja osobiście często wracam do domu al. Solidarności i Źródłową (jezdnią), to jednak widzę potrzebę budowy większej liczby DR w Kielcach.

@Nowak

Ten przepis daje bardzo fajny efekt na Sienkiewicza - gdy pada albo jest ślisko, to można tą ulicą jechać, ale tylko po chodnikach, a nie środkiem (co mnie się często przydaje). Wygląda się głupio, ale za to nie łamie się prawa.

pk5

Post autor: pk5 » 22 sierpnia 2011, o 23:00

DDr wzdłuz Sandomierskiej prawdopodobnie zlikwidowana (na czas remontu?) przynajmniej usunięte oznakowanie przejazdów rowerowych (pionowe, poziome) i samej ddr (poziome, pionowego nie wiem)

grzebo

Post autor: grzebo » 22 sierpnia 2011, o 23:37

A to ono kiedykolwiek tam się pojawiło? Z poziomego to chyba tylko były kreski na przejazdach (P-11), a z pionowego to gdzieniegdzie informacje dla kierowców o przejeździe rowerowym (D-6b). Natomiast P-23 ani C-13/16 to ja tam nie widziałem.

m07m10

Post autor: m07m10 » 23 sierpnia 2011, o 06:54

Jeszcze co to Kadzielni, to ja jedynie raz jechałem tym nowym torem przez te kszaki i górkę i nigdy wiecej, jest tam zbyt stromo i jest to zbyt uciazliwe w codziennym użytkowaniu, gdy ktoś jedzie na zakupy czy do pracy.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 23 sierpnia 2011, o 07:08

m07m10 pisze:Jeszcze co to Kadzielni, to ja jedynie raz jechałem tym nowym torem przez te kszaki i górkę i nigdy wiecej, jest tam zbyt stromo i jest to zbyt uciazliwe w codziennym użytkowaniu, gdy ktoś jedzie na zakupy czy do pracy.
Tak jak pisałem, jeżdżę tamtędy praktycznie codziennie a tą nową drogą przejechałem chyba 2 razy - z ciekawości. O ile wjeżdżając od strony Kadzielni podjazd jest dosyć krótki, to od Gagarina jest solidny kawałek górki. Jeśli chcę się dostać z punktu a do punktu b to po cholerę mam nadrabiać drogi i jeszcze męczyć nogi? Wspinać to się mogę na telegraf albo skocznię - przynajmniej nie uprawiam slalomu między pieszymi.
Chyba nie temu służą drogi rowerowe.

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 23 sierpnia 2011, o 08:54

Właśnie o tym kiedys pisałem ale jak za planowanie ścieżki zabiera się urzędnik to tak wychodzi. Ja tam wole pojechać koło Skałki i dalej wzdłuż Silnicy na Pakosz, bez bezsensownego piłowania pod Kadzielnie.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2011, o 10:14 przez Tomasso, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 23 sierpnia 2011, o 09:04

Tomasso pisze:Włąśnie o tym kiedys pisałem ale jak za planowanie ścieżki zabiera się urzędnik to tak wychodzi. Ja tam wole pojechać koło Skałki i dalej wzdłuż Silnicy na Pakosz, bez bezsensownego piłowania pod Kadzielnie.
Tam robię dokładnie tak samo chociaż ostatnio, przy ogródkach działkowych, trzeba przebić się przez chmarę komarów. :mrgreen:

Jadąc od Skweru im. Szarych Szeregów do Ściegiennego pedałuję Gagarina i dalej Barabasza. Ulicą. I nie będę robił z siebie idioty objeżdżając szkołę.

ODPOWIEDZ