Nie tramwaje elektryczne, ale wogole tramwaje sa be... nie obchodzi mnie za bardzo ekologia ja tylko zbijalem argument o rzekomej ekologicznosci tramwaju... Poza tym to bardzo rzeczowe atgumenty za budowa tramwaju przywolujesz.. pogratulowacAhmed pisze:Więc skoro tramwaje elektryczne są be, to proponuję konne - sama ekologia - napęd owsiany (promocja naszych producentów owsa z Podhala), ciche, efektem spalania jest nawóz (czasami bąk, ale wszyscy je puszczamy), nie potrzebuje rozbudowanej infrastruktury.
Kielce - Budowa linii tramwajowej
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Wg mnie też Kielce nie potrzebują tramwaja(u)(i) (nie wiem jak odmienić)
A co do ilości mieszkańców to widziałem tramwaj w 20 tys. miejscowości Ozorków
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Według danych z 31 grudnia 2007 roku miasto miało 126 968 mieszkańców (za Wikipedią).ice pisze:Płock ile ma mieszkańców??
Od 1998 roku systematycznie maleje liczba mieszkańców Płocka – w 2001 roku wynosiła ona 130 609 osób, a w 1998 roku – 131 011 (źródło)
Jeżpir
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
A może ty mylisz tramwaj z autobusem szynowym? Tramwaj na taką odległość to porażka
W sumie to tam biegną tory (koło Dębskiej Woli) tylko nie kojarzę czy czynne 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
Brawo, a nie zauważyłeś czasem, że większość dwujezdniówek w naszem mieście, to dwa pasy. Wydzielenie jednego dla autobusów to katastrofa komunikacyjna dla miasta.B@rteK pisze:Wydaje mi się, że wydzielenie buspasów na większości dwupasmowych ulic i kupno ekologocznych autobusów może z powodzeniem zastąpić tramwaj.
Po za tym na tych dwóch pasach praktycznie nikt nie jeździ prawym, z powodu rozjeżdżenia go właśnie przez autobusy.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce
- Gandalf
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Ale tam jest to po prostu przedłużenie linii miejskiej tramwajowej z Łodzi. Także pełnoprawnym miastem z tramwajami Ozorków na pewno nie jestsueno pisze:Wg mnie też Kielce nie potrzebują tramwaja(u)(i) (nie wiem jak odmienić)A co do ilości mieszkańców to widziałem tramwaj w 20 tys. miejscowości Ozorków
- Michel2
- Kontakt:
Z Kielc do Stacji Sitkówka-Nowiny pociąg jedzie 10 min bo nie może jechać szybciej na terenie miast. Od Stacji S-N do Obic jest 12,5km i jeśli pociąg na tym odcinku osiągnie 70km/h to można zejść do 21min. Pod warunkiem ze osiągniemy tą prędkość. Z trzydziestoma minutami przesadziłem bo myślałem do tej pory ze długość tego odcinka wynosi 15km. Zresztą przy 2 może 3 lądowaniach na lotnisku nie sadze żeby dla pasażerów robił większą różnice czas przejazdu dłuższy o 5-10min.
Ot chociażby: Swiętokrzyskie/Stok - Warszawska - Orkana - (planowane przedłużenie do Zagnańskiej_ - Skrzetle - przebudowana Zagnańska - przedłużenie Żelaznej - Żelazna - Grunwaldzka i dalej do Ślichowic, Dalni i Malikowa.Tam91 pisze:Ahmed... a czy widziales plany gdzie mialyby powstac te linie tramwajowe? akurat tam jest miejsce na dodatkowy pas da autobusu... Kielce-Obice 25-30 minut? chyba zaprzegiem konnym... samochodem jade nie wiecej niz 15min no chyba ze sa korki ale na szynach raczej niespotykane...
Właśnie teraz wraz z projektami przebudowy Zagnańskiej, budowy Żelaznej oraz przedłużenia Orkana i przebudowy wiaduktu na Grunwaldzkiej można pomyśleć nad zabezpieczeniem odpowiedniej przestrzeni pod torowiska.
Trolejbusy - też stoją w korkach, podobnie jak autobusy. Tramwaj zdecydowanie szybszy, i prawdę mówiąc przy np. takiej trasie wolałbym na miasto jechać właśnie tramwajem niż autobusem czy trolejbusem.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce