Kielce - Budowa linii tramwajowej

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Tam91

Post autor: Tam91 » 30 września 2008, o 20:55

Ahmed pisze:Więc skoro tramwaje elektryczne są be, to proponuję konne - sama ekologia - napęd owsiany (promocja naszych producentów owsa z Podhala), ciche, efektem spalania jest nawóz (czasami bąk, ale wszyscy je puszczamy), nie potrzebuje rozbudowanej infrastruktury.
Nie tramwaje elektryczne, ale wogole tramwaje sa be... nie obchodzi mnie za bardzo ekologia ja tylko zbijalem argument o rzekomej ekologicznosci tramwaju... Poza tym to bardzo rzeczowe atgumenty za budowa tramwaju przywolujesz.. pogratulowac

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 26 listopada 2008, o 12:18

Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 26 listopada 2008, o 12:49

Ktoś kiedyś powiedział, że w 200 tys. mieście nie jest potrzebny tramwaj.
Płock ile ma mieszkańców?? :?

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 26 listopada 2008, o 12:57

Wg mnie też Kielce nie potrzebują tramwaja(u)(i) (nie wiem jak odmienić) ;) A co do ilości mieszkańców to widziałem tramwaj w 20 tys. miejscowości Ozorków
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 26 listopada 2008, o 13:15

Wydaje mi się, że wydzielenie buspasów na większości dwupasmowych ulic i kupno ekologocznych autobusów może z powodzeniem zastąpić tramwaj.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 26 listopada 2008, o 15:05

ice pisze:Płock ile ma mieszkańców?? :?
Według danych z 31 grudnia 2007 roku miasto miało 126 968 mieszkańców (za Wikipedią).
Od 1998 roku systematycznie maleje liczba mieszkańców Płocka – w 2001 roku wynosiła ona 130 609 osób, a w 1998 roku – 131 011 (źródło)
Jeżpir

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 26 listopada 2008, o 17:37

Moim zdaniem tramwaj w Kielcach byłby rewelacyjnym pomysłem.
Mam nadzieję, że za kilka lat spełni się wizja Bena - tramwaju od lotniska Obice do centrum :D :!:
Every dream has a price

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 26 listopada 2008, o 17:44

A może ty mylisz tramwaj z autobusem szynowym? Tramwaj na taką odległość to porażka :P W sumie to tam biegną tory (koło Dębskiej Woli) tylko nie kojarzę czy czynne :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 26 listopada 2008, o 18:03

Z tego co wiem to nie ma już połączeń Kielce-Busko. Podróż z Kielc do Obic szynobusem trwała by 25-30min.
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 26 listopada 2008, o 19:39

B@rteK pisze:Wydaje mi się, że wydzielenie buspasów na większości dwupasmowych ulic i kupno ekologocznych autobusów może z powodzeniem zastąpić tramwaj.
Brawo, a nie zauważyłeś czasem, że większość dwujezdniówek w naszem mieście, to dwa pasy. Wydzielenie jednego dla autobusów to katastrofa komunikacyjna dla miasta.
Po za tym na tych dwóch pasach praktycznie nikt nie jeździ prawym, z powodu rozjeżdżenia go właśnie przez autobusy.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Tam91

Post autor: Tam91 » 26 listopada 2008, o 23:31

Ahmed... a czy widziales plany gdzie mialyby powstac te linie tramwajowe? akurat tam jest miejsce na dodatkowy pas da autobusu... Kielce-Obice 25-30 minut? chyba zaprzegiem konnym... samochodem jade nie wiecej niz 15min no chyba ze sa korki ale na szynach raczej niespotykane...

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 26 listopada 2008, o 23:52

sueno pisze:Wg mnie też Kielce nie potrzebują tramwaja(u)(i) (nie wiem jak odmienić) ;) A co do ilości mieszkańców to widziałem tramwaj w 20 tys. miejscowości Ozorków
Ale tam jest to po prostu przedłużenie linii miejskiej tramwajowej z Łodzi. Także pełnoprawnym miastem z tramwajami Ozorków na pewno nie jest :P

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 26 listopada 2008, o 23:53

Z Kielc do Stacji Sitkówka-Nowiny pociąg jedzie 10 min bo nie może jechać szybciej na terenie miast. Od Stacji S-N do Obic jest 12,5km i jeśli pociąg na tym odcinku osiągnie 70km/h to można zejść do 21min. Pod warunkiem ze osiągniemy tą prędkość. Z trzydziestoma minutami przesadziłem bo myślałem do tej pory ze długość tego odcinka wynosi 15km. Zresztą przy 2 może 3 lądowaniach na lotnisku nie sadze żeby dla pasażerów robił większą różnice czas przejazdu dłuższy o 5-10min.
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 27 listopada 2008, o 11:43

Bajecznie wygląda prezentacja tramwaju w Płocku. :D Może by tak zainteresować tym władze miasta, bo możliwe, że tramwaje kojarzą się im z tramwajami z lat 60tych, z głośnymi torowiskami...
Every dream has a price

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 27 listopada 2008, o 19:58

Tam91 pisze:Ahmed... a czy widziales plany gdzie mialyby powstac te linie tramwajowe? akurat tam jest miejsce na dodatkowy pas da autobusu... Kielce-Obice 25-30 minut? chyba zaprzegiem konnym... samochodem jade nie wiecej niz 15min no chyba ze sa korki ale na szynach raczej niespotykane...
Ot chociażby: Swiętokrzyskie/Stok - Warszawska - Orkana - (planowane przedłużenie do Zagnańskiej_ - Skrzetle - przebudowana Zagnańska - przedłużenie Żelaznej - Żelazna - Grunwaldzka i dalej do Ślichowic, Dalni i Malikowa.

Właśnie teraz wraz z projektami przebudowy Zagnańskiej, budowy Żelaznej oraz przedłużenia Orkana i przebudowy wiaduktu na Grunwaldzkiej można pomyśleć nad zabezpieczeniem odpowiedniej przestrzeni pod torowiska.

Trolejbusy - też stoją w korkach, podobnie jak autobusy. Tramwaj zdecydowanie szybszy, i prawdę mówiąc przy np. takiej trasie wolałbym na miasto jechać właśnie tramwajem niż autobusem czy trolejbusem.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

ODPOWIEDZ