GDDKiA Kielce - Plany na przyszłość...
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- andrzeej
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Od kiedy w USA jest demokracja, a od kiedy u nas? Odpowiedź na to pytanie wiele wyjaśnia.Gandalf pisze:To by znaczyło, że z USA żadna demokracja.![]()
Lepiej zainwestować te 250 mln niż ponosić później koszty bankructwa Grecji, a one będą liczone już nie w mln tylko w mld. Chodzi mi oczywiście o koszty dla nas.Ahmed pisze:ale na ratowanie zbankrutowanej Grecji znaleźli 250 mln euro, tylko dróg nie ma za co budować
Grecja zbankrutuje tak czy inaczej. To co nazywa się 'pomocą finansową krajów UE' to tylko przedłużanie agonii chorego organizmu państwowego. Problem polega na tym, że państwo demokratyczne w obecnej formie nie ma prawa wyjść z takiego kryzysu obronna ręką, bo do tego potrzebne były by drastyczne cięcia, godzące w silne, głosujące grupy interesu. Grecy zwyczajnie sami sobie nie są w stanie pomóc.andrzeej pisze: Lepiej zainwestować te 250 mln niż ponosić później koszty bankructwa Grecji, a one będą liczone już nie w mln tylko w mld. Chodzi mi oczywiście o koszty dla nas.
A 250mln gwarancji uważam, że jest o tyle słuszne, że wchodząc do Unii zgodziliśmy się na udział w tego typu inicjatywach. 'Pacta sunt servanda', w innym przypadku nie ma szans by ktokolwiek na świecie traktował nas poważnie.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Link do mapy:
http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... 6_2011.jpg
http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... 6_2011.jpg
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Jakoś nie znalazłem tematu a pro po oznakowania poziomego. Jeśli jednak jest to proszę o przerzucenie postu do właściwego wątku. Mianowicie chcę napisać o tym, iż w niektórych miejscach Kielc, są drogi które nie posiadają oznakowania poziomego. I nie chodzi mi tu o jakieś ulice osiedlowe (choć na nich oznakowanie też powinno być), myślę o ulicach bardziej głównych i często używanych. Np ulica Malików. Aktualnie przemierza przez nią setki aut rano do pracy. Oznakowanie poziome tam po prostu nie istnieje. Najdziwniej to jest w sumie pod wiaduktem kolejowym, gdzie droga z niewiadomego w sumie powodu się rozszerza (tzn jest możliwość, że są to po prostu przedłużenia zatok autobusowych, które bez powodu ciągną się aż pod wiadukt). W sumie jest tam po jednym pasie ruchu w każda stronę, plus ewentualny skręt w prawo ulicę Skrajną. Jadąc tamtędy, człowiek trzyma się niewidzialnego pasa, co w sumie może stwarzać zagrożenie. Drugim przykładem jest wiadukt nad Grunwaldzką. A może to nie tylko wiadukt, ale i cała ulica Mielczarskiego. Ta sama sytuacja. Zero oznakowania poziomego. Przyjęło się, że w każdym kierunku jest jeden pas ruchu, choć ze 3 to by się tam wcisnęły co w sumie byłoby dobre, ze względu na skręty w lewo w tzw. ślimaki dla jadących w kierunku północnym. Ulica Piekoszowska, niby jedna z głównych. Tzn. na drodze krajowej to może oznaczenie jest, nie wiem, ale na dalszym odcinku między Grunwaldzką, a Jagiellońską znika (gdzie niegdzie się nagle pojawiając). Pewnie jest wiele innych przykładów. Można stwierdzić, że MZD nie wywiązuje się z obowiązków. Skoro się tak wstawiamy za oznakowaniem dróg rowerowych, to można by też to samo zrobić z drogami asfaltowymi.