Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
tom pisze:Nie wiem jak wy, ale ja do dziś myślałem, że ścieżki rowerowe w Kielcach układa się z czerwonej kostki. Na to wskazuje nawet nowo zamontowane oznakowanie. Natomiast na wszystkich przejściach przejazd dla rowerzystów jest kontynuacją chodnika z jasnej kostki - trochę bez sensu.
To jest kompletny idiotyzm!!! W takiej postaci nie powinno to zostać absolutnie odebrane!!!
Poniżej objazd przystanku (skądinąd dobry pomysł), ale znowu zamieszanie z kolorem: ścieżka rowerowa czerwona - czyli zgodnie z logiką, ale niezgodnie z przejazdami przy światłach, do tego czerwony teren przystanku.... ręce opadają

-
Grzegorz
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
autor: Grzegorz » 27 sierpnia 2007, o 18:03
Debilizm! Czy ci ludzie w ogóle myślą? Ciekawe czy kiedykolwiek widzieli choć jedno takie rozwiązanie na własne oczy? Z tego co widzę to nie... Mam nadzieję, że miasto nie odbierze tej fuszerki... Chińczycy, czekam na Was...
-
gutek
-
Kontakt:
Czy tam przy przystanku jest jakiś znak drogowy?
Jeżeli tak - to jak go można zobaczyć z ulicy?
MZD=DEBILE
-
Daniel
-
Kontakt:
autor: Daniel » 28 sierpnia 2007, o 16:35
Gutek pisze:Czy tam przy przystanku jest jakiś znak drogowy?
MZD=DEBILE
Bo ten znak może dotyczyć drogi rowerowej.
-
andrzej
autor: andrzej » 28 sierpnia 2007, o 16:50
To co się dzieje w tym kraju w kwestii ścieżek rowerowych woła o pomstę do nieba. Rozporządzenia Min. Transportu z 2 marca 1999 roku określa nawierzchnię z jakiej wykonane mają być ścieżki, wygląda to mniej więcej w ten sposób (żywcem skopiowane z rozporządzenia, dane w cm):
Z rozporządzenia oraz przepisów prawa budowlanego można też jasno wywnioskować, że obie nawierzchnie są dopuszczalne przy czym technologia asfaltowa ma pierwszeństwo nad kostką. Nie wspomnę już o komforcie podróżujących ścieżkami, bo każdy kto miał okazję jechać po asfaltowej bez wątpienia stwierdzi że nie ma nawet czego porównywać, zwłaszcza gdy większość ścieżek z kostki po paru latach wygląda zazwyczaj tak:
Wg przepisów każda droga (w tym rowerowa) powinna wytrzymać minimum 10 lat, ciekawe... W kwestii kolorów ścieżek też panuje totalny zamęt(np. zdjęcie zapostowane przez usera
cm), jednkaże ta kwestia nie jest regulowana już przez przepisy. Kochany MZD...
-
tom
-
Kontakt:
Daniel pisze:Gutek pisze:Czy tam przy przystanku jest jakiś znak drogowy?
MZD=DEBILE
Bo ten znak może dotyczyć drogi rowerowej.
To jest znak informujący o... przystanku w tym miejscu

Komisja Rewizyjna czuwa!
-
Zonzu
Nie wiem do końca co oni kombinują na pasie zieleni na wysokości wjazdu w ulicę Robotniczą.
Wygląda to tak jakby tam miał być chodnik, pomimo iż miało tam nie być przejścia dla pieszych bo ono w zasadzie jest niepotrzebne, bo nigdzie nie prowadzi.
-
ice
No to trzeba bedzie zrobic zwezenie dla pieszych

-
tom
-
Kontakt:
Zonzu pisze:Nie wiem do końca co oni kombinują na pasie zieleni na wysokości wjazdu w ulicę Robotniczą.
Wygląda to tak jakby tam miał być chodnik, pomimo iż miało tam nie być przejścia dla pieszych bo ono w zasadzie jest niepotrzebne, bo nigdzie nie prowadzi.
Wygląda na to, że będzie to wyjazd z ul. Robotniczej na Łódzką w kierunku Łodzi. Droga powstaje z płyt betonowych, podejrzewam, że mogła tego zażądać straż pożarna, która ma siedzibę przy Robotniczej, a budowa nowego pasma uniemożliwiła wyjazd z Robotniczej w kierunku Łodzi.
Komisja Rewizyjna czuwa!
-
ice
tom pisze: Droga powstaje z płyt betonowych.
SUPER

-
Zonzu
michal_ck pisze:Czy usuną przeszkody na ścieżce rowerowej przy jezdni południowej tuż obok szkoły na Helenówku (od str boiska sportowego)?
Rośnie tam jedno drzewo i stoi jeden betonowy słup centralnie w ciągu ścieżki.
Drzewo już wycięli i zastanawiam się tylko czy pień zostawią.
A ta lampa to chyba musi być jakaś "zabytkowa" że ją zostawili.

Pomijam już to, że ona raczej nie działa.
Narazie (wygląda na tymczasowe) jest owinięta dla zapewnienia bezpieczeństwa jakimiś czerwonymi materacami.
Ja tylko się zastanawiam gdzie byli jacyś decydenci podczas całej tej modernizacji.
Przecież w takich i tym podobnych przypadkach to wszelkie przeszkody powinny być usuwane na bieżąco lub przebieg chodnika czy drogi powinien był zostać skorygowany.
-
Zonzu
Po wzmożeniu ruchu od 3 września zaczynam zauważać, że Węzeł Skrzetle będzie wymagał modernizacji zwiększającej jego przepustowość. Tym bardziej biorąc pod uwagę remont wiaduktu herbskiego.
Ja przejeżdżam tamtędy rano (ok. godz. 7) w kierunku Łodzi i aż się prosi wykonanie pasa do lewoskrętu na ulicy Jesionowej zaczynając od samej tamy, ponieważ od tamy a momentami prawie od samej Klonowej praktycznie codziennie jest tam korek.
Podobnie jest w przeciwnym kierunku (ok. godz. 3-4). Tam również jest potrzebny pas przeznaczony tylko do lewoskrętu. Na przykładzie pasa przeznaczonego tylko do prawoskrętu widać, że przepustowość na tym pasie jest w 100% płynna, a na dwóch pasach przeznaczonych do jazdy prosto jest korek od wyjazdu z ulicy Robotniczej.
Mam nadzieję, że na obecną chwilę będzie można to trochę usprawnić dokładniejszą regulacją świateł.
-
ice
Dzis Skrzetle to jedno z najbardziej obciazonych skrzyzowan w miescie.
Takze taka mala sugestia do MZD, zaraz po przebudowie skrzyzowania Zrodlowa/IXwiekow, podobna operacje trzeba bedzie przeprowadzic na skrzetlach

-
MeehoweCK
-
Kontakt:
autor: MeehoweCK » 5 września 2007, o 15:02
zwróciliście kiedyś uwagę na ukształtowanie terenu na tym skrzyżowaniu? ulica Zagnańska jest nieco wyżej niż Jesionowa i znacznie wyżej niż Łódzka. Aż się prosi pociągnąć w tym miejscu tunel Łódzka-Jesionowa (tunele są zazwyczaj nieco droższe, ale nie są tak ingerujące w otoczenie jak estakady). Tylko nie wiem co zrobić z rurami... myślę, że dałoby się jakoś przesunąć.

Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
andrzej
autor: andrzej » 5 września 2007, o 23:04
Wg mnie estakady nad skrzyżowaniem wystarczyłyby w zupełności, nie jest to ścisłe centrum miasta więc nie widzę żadnych przeciwskazań jeśli chodzi o ingerencję w otoczenie. Tunel byłby strasznie drogi, do tego dochodzi słusznie przez Ciebie zauważona kwestia rur. Łódzka, Jesionowa, Świętokrzyska(brakuje tylko tego przedłużenia...) już teraz zapewniają niezły przejazd w osi W-Z, ale może być jeszcze lepiej - budowa w/w estakad,oraz bezpieczeństwa na skrzyżowanie Jesionowej z Klonową, co byście tam proponowali?