Kielce - Budowa linii tramwajowej
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
A więc może na początek warto by zainteresować sprawą lokalne mediaJarek pisze:I właśnie w takich sytuacjach stowarzyszenie powinno intensywnie zacząć działać... a więc ...
(prasa telewizja) w których można by "reklamować" i propagować ideę budowy tramwaju w Kielcach ( może jakieś wizualki, korzyści płynące z tego typu komunikacji miejskiej, nie tylko dla pasażerów ale dla wszystkich Kielczan). Myślę że na początek to mógłby być najlepszy sposób na szersze zainteresować mieszkańców tym tematem. Poza tym teraz naprawdę jest duża szansa na budowę u nas linii tramwajowych i Kielce nie powinny jej zaprzepaścić, ponieważ jeżeli jej nie wykorzystamy to nie wiadomo kiedy i czy wogóle będzie szansa w przyszłości na tramwaj w Kielcach.
Podpisuje sie prawa i lewa reka pod tym projektem. Wyzej wspomniana firma z Sakosoni widac musiala zwietrzyc w tym interes i dla niej widac jest to oplacalne. Zastanawia mnie fakt skoro wielu zagranicznych inwestorow chce wybudowac lotnisko, tramwaje, aquapark to dlaczego dla niektorych ten pomysl wydaje sie poroniony i bez sensu. Rozumiem, ze przez 17 lat kapitalizmu niektorzy sie nie nauczyli, a planowanie cantralne jest dla nich sposobem na unikanie odpowiedzialnosci. A wszystko co wykracza poza ich wyobraznie jest warte odnotowania w Gazecie Wybiorczej, jako wielkie kuriosum, a jak sie dorzuci poparcie posła Gosiewskiego to już boki zrywać :/. Zatem budować, budować i pracować. Mieszkańcy Kielc mają niepowtarzalną okazje dokonać wielkiego skoku cywilizacyjnego, wiec nie zmarnujmy tego!
Wyjechałem na parę dni a tu takie newsy
To już druga poważna szansa na tramwaje w Kielcach, jak miasto czeka na trzecią to najprawdopodobniej już nigdy jej nie dostanie! Trzeba zrobić jakąś manifestację! Jak chcą nam zrobić za darmopiewszą linię to niech robią, co przeszkadza, by w tym samym czasie powstało lotnisko? Ja jestem zaszokowany i szczęśliwy, że jest szansa na spełnienie jednego z moich marzeń - tramwajów w Kielcach (i to mam nadzieję, że nie byle jakich, bo przypuszczam, że tabor jeśli będzie to będzie całkiem nowy
). Z niecierpliwością czekam na finał całej tej sprawy. Miasto już przepędziło inwestora na Aquapark, nie możemy pozwolić by to się powtórzyło przy tramwajach, bo takiej straty to ja już nie daruję 
nie wiem ale władze miasta to chyba jeszcze by chcieli zeby im za to zaplacili ze chca wybudowac w naszym miescie linievoodoo pisze:Dokładnie jestem za! Miasto leci sobie z mieszkancami w kulki nie korzystając z takich okazji. Dla mnie jest chore nie skorzystać z budowy tramwajów ZA DARMO
fimra ktora to buduje powinna juz byc zaproszona do miasta na spotkanie z Prezydentem ,ktory powinien podziekowac i byc wdzieczny,a tu nie oni sie jeszcze zastanawiaja czy to jest oplacalne
My tu sie wsciekamy, a to podobna jest informacja, ktorej sens ma zupelnie inne znaczenie. Jakie? O to juz trzeba spytac pana Nowaka.Radio Plus pisze:Niemiecka firma z Saksonii chce sfinansować w całości budowę linii tramwajowych w Kielcach, natomiast zakłady energetyczne są w stanie pokryć koszty systemu zasilania – przedstawia projekt Stanisław Nowak, prezes Naczelnej Organizacji Technicznej w Kielcach.
Nie ucieknie nam inwestycja ,ale będzie realizowana ,tramwaj będzie i to szybciej niż myslicie.Najpierw były inne założenia ale sytuacja się zmieniła, ma powstać port lotniczy i lotnisko i już wam to winno coś mówić.Opracowania linii były robione w latach 80- siątych i daleko odbiegają od współczesności oraz założen metropolitalnych.Pomysł profesora K.Krause musi być unowocześniony i nad tym pracuje Biuro analiz transportu i SIiMP.Jak dobrze będzie to tramwajami pojedziemy najpierw do ościennych gmin -Nowiny Sitkówka ,Masłów Wola Kopcowa-Dąbrowa ,Cedzyna Domaszowice a dalej dopiero przez centrum miasta.Ale tu jest problem czy ruch puszczć przez nowobudowane ulice np.Nowojesionowa i przebicie do Cedzyny czy też przez Jagiellońską w stronę Pasażu Swiętokrzyskiego i dalej na Łódz.Inwestor jest ,który przez 15 lat miałby zagwarantowane zyski.ZE ma dodatkową możliwość zarobienia pieniędzy w mieście. Czekamy na sesję RM która wie że jak nie podejmie decyzji to ,,ugotuje miasto " zakorkuje starym sprzętem i zapewni sobie dozgonną ,,wdzięczność kielczan" oby tak się nie stało.Zawsze mówiłem nie wybierać do Rady kupców bo nie będą chcieli hipermarketów i galerii ,nie brać do rady ,,rowerzystów" bo im nie potrzebne tramwaje,tak jak prywaciwrzą nie potrzebne są nowi inwestorzy,którzy chcą budować w Kielcach i okolicy małe zakłady i fabryki.Efekty widać z pl.Wolności handlarze nie wyjdą bo mają jak u P Boga za piecem a co ich to obchodzi ,że plac jest dla 200 tyś ludzi i zamiast tam zrobić coś na wzór Starego Miasta z barkami,kafejkami i innymi lokalami oraz z letnimi ogrodami i sceną do występów.Sami widzicie ,że każda inwestycja jest oprotestowana a potem inwestor zwiewa zKielc bo co ma się użerać.Na wszystko jest ,sposób -to petycja mieszkańców powyżej stu osób a jak to nie odpali to jeszcze jest Wojewoda .Miasto to my i my mamy głos więc go używajcie.
Ben Kielce
Ja nie obrazam rowerzystów jako takich ale w przenosni .Informacje są pewne i tylko czekają na rozstrzygnięcie.Niedawno podawałem różne informacje na tematy różne a związane z Kielcami i wszystkie się sprawdziły choć jeszcze nie są realizowane np.Galeria Warszawska,hotel na Tarnowskiej w trakcie realizacji,wieża widokowa i nowy wygląd placu przy katedrze NMP.
Tramwaj będzie i to na bank.... !!! Kto wie jak dobrze będzie to i operetka będzie .Będzie nowy duży zakład elektroniki przemysłowej i to z bogatym włascicielem.Zalecam czytanie ,,Gazety bankowej" oraz od czasu do czasu informacji ze świata o nowych inwestorach w Polsce a jest to dostępne na www .Kielce są miastem łączącym duże aglomeracje i jako takie ma znaczenie niczym jak przełyk w organizmie człowieka.
200 tysięcy ludzi to duży kapitał i duży zysk dla nowych inwestorów dlatego rząd wyraził zgodę na budowę lotniska nikt za darmo nic nie robi
ale dla zysku chyba ,że jest wielkoduszny.Komunikacja na całym swiecie przynosi zyski więc i w Kielcach przyniesie wystarczy aby dziennie tylko 20 tys ludzi jeżdziło tramwajami po 0,5 euro to w skali miesiąca 300 tyś euro rocznie 3,6 miliona i czy to się nieopłaca.Tak więc trzeba czekać i miec nadzieje ,zew 2009-12 usłyszymy dzwonek tramwaju na ulicach Kielc.
Tramwaj będzie i to na bank.... !!! Kto wie jak dobrze będzie to i operetka będzie .Będzie nowy duży zakład elektroniki przemysłowej i to z bogatym włascicielem.Zalecam czytanie ,,Gazety bankowej" oraz od czasu do czasu informacji ze świata o nowych inwestorach w Polsce a jest to dostępne na www .Kielce są miastem łączącym duże aglomeracje i jako takie ma znaczenie niczym jak przełyk w organizmie człowieka.
200 tysięcy ludzi to duży kapitał i duży zysk dla nowych inwestorów dlatego rząd wyraził zgodę na budowę lotniska nikt za darmo nic nie robi
ale dla zysku chyba ,że jest wielkoduszny.Komunikacja na całym swiecie przynosi zyski więc i w Kielcach przyniesie wystarczy aby dziennie tylko 20 tys ludzi jeżdziło tramwajami po 0,5 euro to w skali miesiąca 300 tyś euro rocznie 3,6 miliona i czy to się nieopłaca.Tak więc trzeba czekać i miec nadzieje ,zew 2009-12 usłyszymy dzwonek tramwaju na ulicach Kielc.
Ben Kielce