Kielce - Parkowanie w centrum

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 4 stycznia 2010, o 19:38

Ale jest wtedy ryzyko, że ludzie będą zostawiać samochód na parkingu na bardzo długi czas. Może jednak lepiej byłoby wymusić pewną rotację...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 4 stycznia 2010, o 19:45

nawet w Warszawie w weekendy i święta parkowanie jest bezpłatne...
pletwa

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 4 stycznia 2010, o 21:22

Argumenty typu "nawet w Warszawie" jakoś mnie nie przekonują gdy mają być argumentami samymi w sobie niepopartymi niczym ponadto.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 4 stycznia 2010, o 21:51

Mają troche większe doświadczenie w tej kwestii od nas. I powiedz szczeże czy byś przejeżdżał co niedziele na spacer z małym dzieckiem do parku gdyby parkowanie było po 2 złote za godzine? Albo gdybyś najblizszy parking miał kilometr od celu?
pletwa

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 4 stycznia 2010, o 22:00

Ja odkąd mam prawo jazdy na wypady do centrum korzystam z parkingu przy stadionie na Ściegiennego lub (gdy cel mam po północnej stronie) z Galerii ECHO lub Radiowej. I jakoś nie czuję się z tego powodu gorzej.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 4 stycznia 2010, o 22:09

No to naprawde gratuluje kondycji :)
pletwa

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 stycznia 2010, o 22:20

pk5 pisze:W mojej opinii, w weekendy parking mógłby być darmowy. Przy czym w strefie powinna być opłata, nawet minimalna, ale powinna być. To tak tylko wg mnie ;)
Dlatego siłą rzeczy parking w weekendy nie będzie na siebie zarabiał i będzie stał pusty, bo każdy będzie wolał zaparkować w bezpłatbej strefie.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 stycznia 2010, o 00:50

Jechałem dzisiaj ulicą Małą. Generalnie jeżdżę tamtędy bardzo rzadko, ale dzisiaj musiałem. Na całej długości niedługiej przecież ulicy aż cztery samochody chciały się włączyć do ruchu lub zjechać na lewo, aby zaparkować wzdłuż chodnika. Tak naprawdę przez nie ta uliczka jest wiecznie taka zakorkowana (pomijam już komfort spacerowania wzdłuż Małej, a chodzę tamtędy znacznie częściej niż jeżdżę). I tak sobie pomyślałem: na tej ulicy parkuje kilkadziesiąt samochodów, co najwyżej 50-60. To zdecydowanie mniej niż zostaje wolnych miejsc na parkingu przy pl. Konstytucji. To oznacza, że te samochody spokojnie zmieściłyby się na parkingu gdyby tylko ich kierowcy tego chcieli... Dlaczego więc nie ustawi się na ul. Małej zakazu parkowania? Jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że miasto zostawia jakieś miejsca postojowe w centrum zanim powstaną wszystkie planowane parkingi. Ale skoro parking jest prawie pusty, to jednak znaczy, że tych "dodatkowych" miejsc w centrum jest wciąż za dużo! To chyba oczywiste. :roll:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 stycznia 2010, o 11:08

Pewnie dlatego, ze jeszcze w tym roku Mala/Duza zostana wylaczone z ruchu.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 stycznia 2010, o 14:45

Na automacie wydającym bilety parkingowe przy wjeździe na parking:
"PROSZĘ NIE WRZUCAC MONET"

..żeby tylko ktoś nie pomyślał, że można banknoty... :wink:

Gratulacje dla kierowców którzy próbowali wcisnąc tam pieniążki :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 stycznia 2010, o 22:46

AR pisze:...żeby tylko ktoś nie pomyślał, że można banknoty...
W ostatnim programie 'Nasze Kielce' (Radio Fama) dyrektor PUK twierdził, że automaty przyjmują również banknoty.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 15 stycznia 2010, o 23:01

Automaty przyjmują banknoty ale tylko te gdzie uiszcza się opłaty a nie te przy bramkach wjazdowych.

baux

Post autor: baux » 21 stycznia 2010, o 18:55

Obrazek

Parking Centrum z abonamentem

Mieszkańcy i handlowcy ze ścisłego centrum Kielc będą mogli wykupić abonament na korzystanie z wielopoziomowego parkingu na placu konstytucji 3 Maja.

- W związku z licznymi prośbami postanowiliśmy wprowadzić możliwość wykupienia miesięcznego abonamentu w parkingu Centrum. Skorzystać z niej będą mogli mieszkańcy okolic Rynku, właściciele sklepów przy ulicy Sienkiewicza i ulic, na których wprowadzono zakaz parkowania. Cena abonamentu wyniesie 100 zł za miesiąc – informuje Zdzisław Łysak z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach. Abonament zacznie funkcjonować od lutego. Początkowo dla parkujących na takich zasadach udostępnionych będzie ok. 100 miejsc. Aby otrzymać prawo do korzystania z abonamentu trzeba złożyć podanie. Specjalne formularze dostępne są w siedzibie PUK przy ulicy Młodej 28. Zainteresowani będą musieli również podać godziny w których chcą parkować.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 21 stycznia 2010, o 19:01

Droga dla autobusu, w ruch pójdą lawety

Ziemowit Nowak
2010-01-21, ostatnia aktualizacja 2010-01-20 20:51

Wojnę samochodom, które blokują drogę autobusom wypowiada miasto. W ruch pójdą lawety. - Namawiamy ludzi, żeby przesiedli się z samochodów do autobusów, więc te muszą być wygodne i punktualne - mówi prezydent Wojciech Lubawski.

Wczoraj w Urzędzie Miasta przedstawiciele policji, Straży Miejskiej, MZD, PUK i władz miejskich rozmawiali o parkowaniu w mieście. Podsumowali miesiąc parkingowej rewolucji, czyli nowych zakazów zatrzymywania w śródmieściu i funkcjonowania parkingu piętrowego Centrum. W Kielcach skończy się tolerancja dla aut tarasujących drogę autobusom. - Chcemy aby wszyscy kierowcy MPK, którzy zobaczą samochód parkujący w zatoczce autobusowej lub utrudniający przejazd, natychmiast dzwonili na straż miejską lub policję. Od razu przyjedzie laweta i ściągnie taki pojazd na policyjny parking. Jesteśmy przygotowani na kilka takich akcji dziennie - zapowiada Lubawski.

To konsekwencja naszej publikacji. We wtorek opisaliśmy, jak samochody osobowe, w wielu miejscach miasta blokują przejazd autobusów. Zna je straż miejska, zna policja ale łamiącym przepisy kierowcom rzadko wlepiają nawet mandaty. - Dostałem opinię prawną, z której wynika, że w takich przypadkach ściąganie aut lawetą jest zgodne z przepisami - podkreśla Lubawski.

Nie będzie natomiast ściągania samochodów w śródmieściu (poza tarasującymi ruch), ale policja i strażnicy nie ustaną w karaniu mandatami i zakładaniu blokad. - Dziennie wypisywane jest około 100 mandatów i to się nie zmienia od otwarcia parkingu. Są recydywiści, ale większość dostaje mandat pierwszy raz. To kwestia czasu, kiedy kierowcy nauczą się, że przepisów trzeba przestrzegać - mówi prezydent Kielc.

Wczoraj ustalono też, że na parkingu Centrum mieszczącym 380 aut, PUK sprzeda 100 abonamentów, w cenie 100 zł za miesiąc. Ale nie każdy będzie mógł go wykupić. Trzeba będzie wypełnić kwestionariusz, który rozpatrywać będzie kierownictwo PUK. Pierwszeństwo mają osoby prowadzące firmy i mieszkające w okolicach parkingu Centrum. Nie przeszedł natomiast postulat kupców, aby umożliwić im kilkunastominutowe zatrzymanie na zakazach, na czas rozładowania towaru. - Byłem jedyny, który popierał ten pomysł. Współpracownicy przekonali mnie, że to zły pomysł, bo na ul. Leśnej trzeba będzie zrobić postój taksówek kiedy zacznie się remont Rynku, a ul. Piotrkowska stanie się głównym dojazdem do parkingu Centrum. Nawet kilkuminutowy postój może bardzo utrudnić ruch - tłumaczy Lubawski.

W najbliższym czasie ruszy też akcja informacyjna o tym, że w Kielcach nie wolno parkować na chodnikach. Będą ogłoszenia w mediach oraz plakaty na ulicach.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... awety.html
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 21 stycznia 2010, o 22:29

Dzisiaj zaparkowałem na nowym parkingu i szlag mnie trafiał jak widziałem, że w środku są pustki, a na Leśnej kierowcy się prawie zabijają o kawałek miejsca do parkowania... A przecież recepta jest BANALNIE PROSTA - podwyższyć ceny SPP ponad cenę na parkingu... Wtedy ludzie albo wybiorą parking, albo autobus. Czy naprawdę żadna mądra głowa jeszcze na to nie wpadła?

ODPOWIEDZ