MZD Kielce - [DK 74] ul. Łódzka

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 31 maja 2007, o 16:44

cm pisze:Obrazek
No i stalo sie. Krawężnik na sławnym łuku jest juz zrujnowany. Tiry regularnie wjezdzaja na kraweznik przez co obsunal sie i trzeba bedzie go wymienic przed polozeniem watswy scieralnej. Na dodatek na łuku jest studzienka i kraweznik jest tam bardzo ostry.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2007, o 16:48 przez Loan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 31 maja 2007, o 16:47

Może zamiast wymieniać co chwila krawężniki to wyprostują łaskawie tą drogę.

woj

Post autor: woj » 31 maja 2007, o 18:13

Czy czyta to ktoś z MZD :?:
Jeśli tak to może dowiedzielibyśmy się co było powodem zrobienia tej szykany.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 31 maja 2007, o 18:23

moze jak zoabacza co sie stalo,to choc troche pomysla i wyprostuja ta szykane :roll:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 maja 2007, o 18:34

Warto uwiecznic to na zdjeciu, bo na pewno profilu nie zmienia, a my wczesniej wskazemy na blad projektanta, zeby potem nie bylo, ze przed czasem nikt nie wiedzial.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 31 maja 2007, o 18:56

Loan pisze: No i stalo sie. Krawężnik na sławnym łuku jest juz zrujnowany. Tiry regularnie wjezdzaja na kraweznik przez co obsunal sie i trzeba bedzie go wymienic przed polozeniem watswy scieralnej. Na dodatek na łuku jest studzienka i kraweznik jest tam bardzo ostry.
Z tego co zauważyłem to akurat to nie jest wina Tirów jeżdżących Łódzką a wywrotki, która właśnie w tym miejscu wyjeżdżała załadowana ziemią z pasma zieleni pomiędzy chodnikiem a ulicą.
Ale swoją drogą również nie jestem zwolennikiem szykan i wolałbym żeby jej tam nie było.

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 31 maja 2007, o 19:45

Zonzu pisze: Z tego co zauważyłem to akurat to nie jest wina Tirów jeżdżących Łódzką a wywrotki, która właśnie w tym miejscu wyjeżdżała załadowana ziemią z pasma zieleni pomiędzy chodnikiem a ulicą.
Nie wiem czy mowimy o tej samej sprawie. Tam raczej wywrotka nie wyjeżdżała to w tym miejscu stoi słup i musiałaby go najpierw staranowac.
Postaram sie zrobic zdjecia tego o czym mowie.

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 12 czerwca 2007, o 12:11

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 12 czerwca 2007, o 18:03

Szkoda, że na trasach rowerowych zamiast czerwonej kostki nie położyli asfaltu :-( Tak jest np. w Rzeszowie - wygląda to naprawdę ładnie i na pewno jedzie się dużo wygodniej...

PS - Widzę, że latarnie przy chodnikach będą takie jak przy Alei Solidarności - tworzy się nowy kielecki standard ;-)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 czerwca 2007, o 19:34

z własnego doświadczenia wiem, że przy takim samym wietrze, takim samym nachyleniu terenu, na takim samym przełożeniu i z użyciem takiej samej siły, na asfalcie osiąga się prędkość 10-15 km/h wyższą niż na kostce.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 12 czerwca 2007, o 19:43

Grzegorz pisze:Szkoda, że na trasach rowerowych zamiast czerwonej kostki nie położyli asfaltu :-( Tak jest np. w Rzeszowie - wygląda to naprawdę ładnie i na pewno jedzie się dużo wygodniej...
Tak bywa jak ścieżki dla rowerów robią ludzie, którzy na nich nie jeżdżą. Ale w Polsce tak bywa, że ludzie zajmują się rzeczami o których nie bardzo mają pojęcie... oczywiście nie mówię, że projektant nie miał odpowiednich kwalifikacji, tylko że albo on nie ma pojęcia o jeździe na rowerze, albo zamawiający i zarządzający drogami nie ma pojęcia o drogach rowerowych, co by mnie wcale nie dziwiło patrząc na rozwój ich sieci w Kielcach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 czerwca 2007, o 20:43

Przy jednym filarze sobie zastosowano niezle uproszczenie - zwezono chodnik, zamiast przesunac o 40 cm i ominac filar... ale zenada :)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 12 czerwca 2007, o 21:01

Grzegorz pisze:Szkoda, że na trasach rowerowych zamiast czerwonej kostki nie położyli asfaltu
Może znajdę i wrzucę zdjęcia z Fuerteventury jak tam jest rozwiązany ruch rowerowy. Wzdłuż chodników zrobione jest korytko z dość wysokimi krawężnikami przec co nikt się tam nie pcha, a dodatkowo cały asfalt pomalowany był kiedyś na zielono, ostatnio prześwitywały tylko gdzie niedzie kolorki :) Ale uważam to za bardzo dobre rozwiazanie.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 12 czerwca 2007, o 23:06

Proszę bardzo, oto Rzeszów - tylko zazdrościć...

Fotki ze Skyscrapercity.com:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troszkę mniejsze od Kielc miasto a pokazali, że się da! Z tego co ostatnio tam widziałem, jak przejeżdżałem, to na większości dróg w mieście jest wymieniony asfalt a obok ulic chodniczki z kosteczki a obok ścieżki rowerowe z asfaltu (na fotkach widocznych powyżej to wszystko jest pokazane) - prawie przy każdej ulicy! Jak się to widzi na żywo to robi wrażenie... Jakby nie było się w Polsce ;-) Nadchodzi czas wielkich pieniędzy dla Kielc (obiecywana przez prezydenta jedna złotówka pomnożona razy sześć = UE) - bieżmy przykład z Rzeszowa i odnawiajmy naszą infrastrukturę drogową ! ! !

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 13 czerwca 2007, o 10:43

Ładny Rzeszow i łądne drogi.
Tylko pozazdroscic i marzyc az u nas sie wezmą za budowe takich uliczek :?

ODPOWIEDZ