Kielce - infrastruktura rowerowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Onio podniósł ważny problem. Mam pomysł, aby jako społeczność forum Kieleckie Inwestycje wystosować pismo do Wydziału Gospodarki Komunalnej UM w tej sprawie. Nawet sam mogę to napisać. Chodzi tylko o to, aby jak najwięcej osób się podpisało. Co wy na to?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
Zdecydowanie popieram nie tylko w tej, ale i innych podobnych sprawachMeehoweCK pisze:Onio podniósł ważny problem. Mam pomysł, aby jako społeczność forum Kieleckie Inwestycje wystosować pismo do Wydziału Gospodarki Komunalnej UM w tej sprawie. Nawet sam mogę to napisać. Chodzi tylko o to, aby jak najwięcej osób się podpisało. Co wy na to?
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Michał, masz mój podpis. Nawet dwa 
Dla przypomnienia mój post z innego wątku:
Dla przypomnienia mój post z innego wątku:
Grzegorz pisze:Proszę bardzo, oto Rzeszów - tylko zazdrościć...
Fotki ze Skyscrapercity.com:
Troszkę mniejsze od Kielc miasto a pokazali, że się da! Z tego co ostatnio tam widziałem, jak przejeżdżałem, to na większości dróg w mieście jest wymieniony asfalt a obok ulic chodniczki z kosteczki a obok ścieżki rowerowe z asfaltu (na fotkach widocznych powyżej to wszystko jest pokazane) - prawie przy każdej ulicy! Jak się to widzi na żywo to robi wrażenie... Jakby nie było się w PolsceNadchodzi czas wielkich pieniędzy dla Kielc (obiecywana przez prezydenta jedna złotówka pomnożona razy sześć = UE) - bieżmy przykład z Rzeszowa i odnawiajmy naszą infrastrukturę drogową ! ! !
Jeśli zamierzasz zbierać podpisy to dobrą okazją bedzie rowerowa masa krytyczna (22 wrzesnia) - strajk setki rowerzystów własnie w celu budowy ścieżek rowerowych. Warto także współdziałać ze stowarzyszeniami -mtb kielce.MeehoweCK pisze:Onio podniósł ważny problem. Mam pomysł, aby jako społeczność forum Kieleckie Inwestycje wystosować pismo do Wydziału Gospodarki Komunalnej UM w tej sprawie. Nawet sam mogę to napisać. Chodzi tylko o to, aby jak najwięcej osób się podpisało. Co wy na to?
A oglądając fotki z Rzeszowa - powiedzcie mi razy dłużej wytrzyma taka ściezka asfaltowa od takiej z kostki ? Gdzieś czytałem opinie, być moze nawet na tym forum, że ściezki buduje się z kostki dlatego aby można było w razie czego łatwo ją rozebrać w celu modernizacji mediów itp. Tylko ze i tak dużo lepiej by się jeżdziło po takiej łatanej ścieżce niż wybrukowanej, dodatkowo po licznych modernizacjach czyli wciąż pojawiających się dziurach.
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Wiem z czego się bierze budowanie ścieżek z kostki. Na terenach zurbanizowanych w ziemi prowadzi się bardzo wiele mediów. Budowa ścieżki z kostki jest mniej inwazyjna od asfaltu i tym samym nie jest tak kosztowna... Ale nie uważam tego za wystarczający argument.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
jeżlei chodzi o współpracę jest już ona zawiązana, moze nie ścisła, dotycząca szerokiej działanosci długofalowej ( na razie jeszcze nie, ale jak nalegacie - a to świetny pomysł to Autor pomysli o konkretach
) tylko w sprawie jednego przedsięwziecia, rowerowo-autobusowego 
jesli chcecie szczegóły piszcie
jesli chcecie szczegóły piszcie
jak widze takie zdjecie to sie we mnie gotuje.
Pytanie takie same jak poprzednik. Na milosc Boska - ASFALT.
Kostka ma to do siebie ze zawsze sie pokrzywi, nie mowiac juz o komforcie jazdy po takim gownie (na rowerze miejskim)
Pozatym taka kostka wyglada oblesnie niazaleznie czy jest polozona ladnie czy brzydko. A jak jest czerwona to powoduje wymioty.
W Warszawie juz jakis czas na to wpadli i np przy remontowanej Pulawskiej zrobiono piekna asfaltowa sciezke.
Czy my nigdy nie mozemy czegos zrobić na czas tylko zawsze 5lat za innymi?
Drugi problem to ta ulica Tarnowska. Sciezka wydzielona z chodnika to jakis absurd. Wypowiadalo sie tu paru chojrakow, ze po chodniku to fajnie, ja tez sie moge przylansowac, ze jezdze po szosach i sie nie boje - ale to nie o to chodzi!
Zwykly kielczanin, potencjalny uzytkownik, typu mama z dzieckiem do szkoly, facet do pracy nie bedzie dymal szosa (bo sie boi) ani chodnikiem (bo nie ma opon 10cm).
Wydaje mi sie natomiast, ze sa jakies polskie warunki techniczne, normy, ktore reguluja co jest a co nie jest sciezka rowerowa i takie rozwiazanie z postawieniam znakow i czesc po prostu nie przejdzie.
Mam nadzieje.
i jeszcze a proposito innych miast to oststanio goscilem w wysmiewanym przez wielu Białymstoku. Asfaltowa sciezka rowerowa 15km Bialystok - Suprasl po prostu miod! I to sciezka a nie powbijane w piaszczysta droge znaki.
Pytanie takie same jak poprzednik. Na milosc Boska - ASFALT.
Kostka ma to do siebie ze zawsze sie pokrzywi, nie mowiac juz o komforcie jazdy po takim gownie (na rowerze miejskim)
Pozatym taka kostka wyglada oblesnie niazaleznie czy jest polozona ladnie czy brzydko. A jak jest czerwona to powoduje wymioty.
W Warszawie juz jakis czas na to wpadli i np przy remontowanej Pulawskiej zrobiono piekna asfaltowa sciezke.
Czy my nigdy nie mozemy czegos zrobić na czas tylko zawsze 5lat za innymi?
Drugi problem to ta ulica Tarnowska. Sciezka wydzielona z chodnika to jakis absurd. Wypowiadalo sie tu paru chojrakow, ze po chodniku to fajnie, ja tez sie moge przylansowac, ze jezdze po szosach i sie nie boje - ale to nie o to chodzi!
Zwykly kielczanin, potencjalny uzytkownik, typu mama z dzieckiem do szkoly, facet do pracy nie bedzie dymal szosa (bo sie boi) ani chodnikiem (bo nie ma opon 10cm).
Wydaje mi sie natomiast, ze sa jakies polskie warunki techniczne, normy, ktore reguluja co jest a co nie jest sciezka rowerowa i takie rozwiazanie z postawieniam znakow i czesc po prostu nie przejdzie.
Mam nadzieje.
i jeszcze a proposito innych miast to oststanio goscilem w wysmiewanym przez wielu Białymstoku. Asfaltowa sciezka rowerowa 15km Bialystok - Suprasl po prostu miod! I to sciezka a nie powbijane w piaszczysta droge znaki.
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Duże pieniądze na ekologiczny transport
8mln euro dostanie województwo świętokrzyskie na rozbudowę tras rowerowych. Pieniądze będą pochodzić z unijnego programu ‘Rozwój Polski Wschodniej’, w którym zapisany jest projekt budowy takich ścieżek we wszystkich pięciu najbiedniejszych województwach. Wartość całego projektu oszacowano na 50mln euro. Tymczasem w Kielcach w trakcie budowy jest trasa rowerowa, która połączy basen na Szczecińskiej ze ścieżkami na Telegrafie; drogowcy wydzielają cyklistom część chodników przy Bohaterów Warszawy, Tarnowskiej i Wrzosowej.
http://www.kielce.pl/portal.php?aid=new ... 7ae48ace6f
8mln euro dostanie województwo świętokrzyskie na rozbudowę tras rowerowych. Pieniądze będą pochodzić z unijnego programu ‘Rozwój Polski Wschodniej’, w którym zapisany jest projekt budowy takich ścieżek we wszystkich pięciu najbiedniejszych województwach. Wartość całego projektu oszacowano na 50mln euro. Tymczasem w Kielcach w trakcie budowy jest trasa rowerowa, która połączy basen na Szczecińskiej ze ścieżkami na Telegrafie; drogowcy wydzielają cyklistom część chodników przy Bohaterów Warszawy, Tarnowskiej i Wrzosowej.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.