MZD Kielce - [DK 74] ul. Łódzka

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 5 maja 2007, o 07:23

Grzegorz pisze:Tak wyglądają dolne warstwy :-) Ostatnia na pewno będzie równiutka :D
Na szczęście będzie jeszcze kładziona nawierzchnia, ale martwi mnie korekcja trasy starego pasma. Nie brzmi to mimo wszystko zachęcająco (czyt. zwężenie np.).
Więcej
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... TOKRZYSKIE

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 5 maja 2007, o 10:28

Nowa, dwupasmowa ulica Łódzka ma być oddana do użytku pod koniec lipca.

Zródło: http://www.echodnia.eu

Ta inwestycja powinna być zgłoszona do Księgi Rekordów Guinnessa za rekordowo długi okres wykonania.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 maja 2007, o 14:29

jak ktoś już się przekonał jakie wrażenia z nowego pasma niech da czym prędzej znać
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 5 maja 2007, o 18:03

Obrazek

eM

Post autor: eM » 5 maja 2007, o 18:30

Jechałem dzisjaj autobusem, pasmo wcale nie jest takie wąskie jak się wydaje. Co prawda tymczasowo bardzo ciężko wjeźdza się ze Skrzetlewskiej i zjeźdza na Łodzką. Ale to tymczasowo, kiedy poprawi się nawierzchnię i zrobi otoczonko będzie w miarę w miarę, choć żal że nitka nie ma trzech pasm.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 5 maja 2007, o 18:36

Marc pisze:Jechałem dzisjaj autobusem, pasmo wcale nie jest takie wąskie jak się wydaje. Co prawda tymczasowo bardzo ciężko wjeźdza się ze Skrzetlewskiej i zjeźdza na Łodzką. Ale to tymczasowo, kiedy poprawi się nawierzchnię i zrobi otoczonko będzie w miarę w miarę, choć żal że nitka nie ma trzech pasm.
Żal to że na szykanę jak na torze Formuły 1.
Może to ma być w przyszłości uliczny tor F1, a my cały czas o tym zakręcie?

EDIT: Może droga wybudowana została wg jakiś starych 30-letnich planów? Wyraźnie skręca w stronę kiedyś jednopasmowej Jesionowej.
Może Jesionowa miała przebiegać inaczej? Sam już nie wiem.
Takie działanie było by prawdziwym skandalem. Oczywiście pewnie dla władz wszystko jest OK i nikt oprócz nas nie zwróci uwagi na ten pasztet...

eM

Post autor: eM » 6 maja 2007, o 07:31

Kiedyś Jesionowa (wówczas według planów miasta ul. Łączna) to było jak dobrze wiemy jedno pasmo obecnej ulicy - południowe, taki skręt nowego pasma i domniemanie, że właśnie to pasmo Łódzkiej jest zbudowane według planów z lat 70 jest uzasadnione jeżeli w latach 70 ta ulica miała być jednopasmowa i miała łączyć się z jednopasmową Jesionową/Łączną. Niestety nikt nie wyprostował tego w obecnej rzeczywistości i tak mamy co mamy.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 6 maja 2007, o 13:27

Przejechałem się dzisiaj nowym pasmem, chociaż nie po drodze - dla celów naukowych :wink: i stwierdzam, że wszystko jest OK, poza tym, że raczej wąsko (ale nie węziej niż na innych ulicach zbudowanych w ostatnich latach) i oczywiście poza tym dziwacznym zygzakiem za zatoczką autobusową, jadąc od strony ul. Zagnańskiej. Jedyne sensowne uzasadnienie takiego poprowadzenia jezdni, jakie mi przychodzi do głowy to wymuszenie na kierowcach ostrożnej jazdy przy wjeździe na nowy odcinek - trudno tam nie zdjąć nogi z gazu. Chociaż jak znam życie, to pewnie znajdą się młodzi gniewni, którym to i tak nie przeszkodzi w wyścigach.

bernard

Post autor: bernard » 6 maja 2007, o 13:35

Marc pisze:Jechałem dzisjaj autobusem, pasmo wcale nie jest takie wąskie jak się wydaje. Co prawda tymczasowo bardzo ciężko wjeźdza się ze Skrzetlewskiej i zjeźdza na Łodzką. Ale to tymczasowo, kiedy poprawi się nawierzchnię i zrobi otoczonko będzie w miarę w miarę, choć żal że nitka nie ma trzech pasm.
Potwierdzam, myślałem że będzie gorzej z tą szerokością, tymczasem jest całkiem znośnie.
bernard

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 maja 2007, o 15:37

cm pisze:Jedyne sensowne uzasadnienie takiego poprowadzenia jezdni, jakie mi przychodzi do głowy to wymuszenie na kierowcach ostrożnej jazdy przy wjeździe na nowy odcinek - trudno tam nie zdjąć nogi z gazu. Chociaż jak znam życie, to pewnie znajdą się młodzi gniewni, którym to i tak nie przeszkodzi w wyścigach.
To moze niech postawia progi spowalniajace na glownych arteriach :evil:
Dla mnie nie ma sesownego wytlumaczenia na ta "szykane", zapewne wynika to jak piszecie z 30-letnich planow budowy.
No coz trzeba bedzie sie do tego przyzwyczaiuc.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 6 maja 2007, o 16:28

cm pisze:To moze niech postawia progi spowalniajace na glownych arteriach :evil:
Dla mnie nie ma sesownego wytlumaczenia na ta "szykane", zapewne wynika to jak piszecie z 30-letnich planow budowy.
No coz trzeba bedzie sie do tego przyzwyczaiuc.
Nawet jeśli to były plany sprzed 30 lat to powinien je ktoś zweryfikować przed rozpoczęciem inwestycji, tym bardziej że było na to bardzo dużo czasu bo od wybudowania pierwszej nitki Łódzkiej minęło już chyba z 10 lat a plany na dwujezdniową Jesionową powstały co najmniej 5 lat temu.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 maja 2007, o 18:34

Budowa skrzyzowania na Skrzetlach byla realizowana na poczatku lat 90- tych (jakos tak) i wydaje mi sie ze Łodzka pod wiaduktami byla w zalozeniach od poczatku dwupasmowa, tylko z niewiadomych przyczyn nie zrobili tego za jednym zamachem. Takze ten pomysl nie narodzil sie kilka lat temu i wydaje mi sie ze dokumentacje rowniez.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 6 maja 2007, o 19:31

ice pisze:tylko z niewiadomych przyczyn nie zrobili tego za jednym zamachem. Takze ten pomysl nie narodzil sie kilka lat temu i wydaje mi sie ze dokumentacje rowniez.
Przyczyny to raczej były wiadome a mianowicie finanse i w tamtych czasach po przesunięciu całego ruchu z Robotniczej w Łódzką i tak było już dużym usprawnieniem, nawet jeśli ona była tylko jednopasmowa.

A drobne modyfikacje pierwotnej dokumentacji powinny być przeprowadzone w międzyczasie aby uniknąć takich bezsensownych szykan, tym bardziej, że miejsca aby jej uniknąć było wystarczająco.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 maja 2007, o 19:35

Powodem były problemy własnościowe tego terenu. A jedna z hipotez powstania takich "zawijasów" głosi, że skrzyżowanie z ul. Skrzetlewską/Olszewskiego miało być 2-poziomowe i z początku na projekcie były łącznice z nowym wiaduktem, które nieco "wykrzywiły" trasę. Gdy pomysł na skrzyżowanie 2-poziomowe upadł, zapomniano o "wyprostowaniu" drogi.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 7 maja 2007, o 08:02

MeehoweCK pisze:A jedna z hipotez powstania takich "zawijasów" głosi, że skrzyżowanie z ul. Skrzetlewską/Olszewskiego miało być 2-poziomowe i z początku na projekcie były łącznice z nowym wiaduktem, które nieco "wykrzywiły" trasę.
A moze dwupozoimowe skrzyzowanie mialo byc z ul. Zagnanska??
Dlatego przy skrzyzowaniu na Skrzetlach sa takie szerokie pasy zieleni w ciagu Łodzka/Jesionowa.
MeehoweCK pisze: Gdy pomysł na skrzyżowanie 2-poziomowe upadł, zapomniano o "wyprostowaniu" drogi.
Co za debizlizm :!: :evil: :evil: :evil:

ODPOWIEDZ