Walka o drogę S7
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Autor, MeehoweCK, Masmix i ja wybraliśmy się dzisiaj na konsultacje społeczne ws. zmienionego programu budowy dróg ekspresowych i autostrad do Ministerstwa Infrastruktury. Był to drugi i ostatni dzień konsultacji ustnych w tej sprawie (termin składania pisemnych wniosków minął już wcześniej).
Ogólnie pisząc, Jurek wskazał, że rezygnacja z budowy S7 wzbudza nasze niezadowolenie. Przedstawił znane argumenty przemawiające za kontynuacją budowy interesującego nas odcinka. Odniósł się też do innych dróg, które, mimo obiektywnie mniejszego znaczenia, będą realizowane przed 2013 rokiem.
Z odpowiedzi pani, z którą rozmawialiśmy, odniosłem wrażenie, że Ministerstwo Infrastruktury nie miało wpływu na nowy plan, a przynajmniej próbują zwalić winę na inne resorty (Ministerstwo Rozwoju Regionalnego). Wygląda na to, że MI dostaje kasę na jedne odcinki, a na inne nie. Koniec, kropka. Tak czy inaczej, przyczyny obiektywne dla MI (brak pieniędzy na poszczególne programy unijne) wynikają tak naprawdę z decyzji politycznych (czego oczywiście nie usłyszeliśmy wprost). Ale to wszyscy wiemy.
PS. Jeszcze jedno. Zwróciła moją uwagę wypowiedź pani, że być może/mają nadzieję, że te cięcia ulegną jeszcze zmianom, a wtedy będzie możliwy powrót do zarzuconych odcinków przed 2013. Moja mała spiskowa teoria wygląda tak, że jeszcze przed końcem tego roku, gdzieś w okolicach listopada, Grabarczyk znajdzie cudownie część brakujących pieniędzy. Ale to tylko moja teoria.
Ogólnie pisząc, Jurek wskazał, że rezygnacja z budowy S7 wzbudza nasze niezadowolenie. Przedstawił znane argumenty przemawiające za kontynuacją budowy interesującego nas odcinka. Odniósł się też do innych dróg, które, mimo obiektywnie mniejszego znaczenia, będą realizowane przed 2013 rokiem.
Z odpowiedzi pani, z którą rozmawialiśmy, odniosłem wrażenie, że Ministerstwo Infrastruktury nie miało wpływu na nowy plan, a przynajmniej próbują zwalić winę na inne resorty (Ministerstwo Rozwoju Regionalnego). Wygląda na to, że MI dostaje kasę na jedne odcinki, a na inne nie. Koniec, kropka. Tak czy inaczej, przyczyny obiektywne dla MI (brak pieniędzy na poszczególne programy unijne) wynikają tak naprawdę z decyzji politycznych (czego oczywiście nie usłyszeliśmy wprost). Ale to wszyscy wiemy.
PS. Jeszcze jedno. Zwróciła moją uwagę wypowiedź pani, że być może/mają nadzieję, że te cięcia ulegną jeszcze zmianom, a wtedy będzie możliwy powrót do zarzuconych odcinków przed 2013. Moja mała spiskowa teoria wygląda tak, że jeszcze przed końcem tego roku, gdzieś w okolicach listopada, Grabarczyk znajdzie cudownie część brakujących pieniędzy. Ale to tylko moja teoria.
Przychylam się do tej teorii. To może być (często w ostatnich latach stosowany) zabieg socjotechniczny. Pieniędzy nie ma (niby) ale na jesieni, tuż przed wyborami różni mikołaje będą jeździć po regionach i cudownie przywozić pieniądze na "tą akurat inwestycję". Ta forsa trafi tam, gdzie będzie widać silną determinację społeczeństwa. Będa na całego grali o maksymalne pozyskanie poparcia w wyborach. W Ministerstwie i Radzie Ministrów nie siedzą debile. Oni kalkulują na zimno i długofalowo. Efekty tego planowania widzimy. Skorzystajmy z szansy i pokażmy im, że nie mają innego wyjścia jak wziąć się za S7.
Dlatego apeluję nieustannie o pozyskiwanie jak największego poparcia dla petycji. Nieważne że oficjalne konsultacje się zakończyły. Walka tak naprawdę dopiero się zaczyna.
Dlatego apeluję nieustannie o pozyskiwanie jak największego poparcia dla petycji. Nieważne że oficjalne konsultacje się zakończyły. Walka tak naprawdę dopiero się zaczyna.
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Pełny, stale aktualizowany spis doniesień medialnych na temat akcji pod linkiem:
http://www.inwestycje.radom.pl/0_akcja_s7.php
Jeśli gdzieś natrafiliście na jakiś materiał, którego nie ma na powyższym wykazie to bardoz proszę o info tu na forum albo na email: inwestycje@wojewodztwo.radom.pl
http://www.inwestycje.radom.pl/0_akcja_s7.php
Jeśli gdzieś natrafiliście na jakiś materiał, którego nie ma na powyższym wykazie to bardoz proszę o info tu na forum albo na email: inwestycje@wojewodztwo.radom.pl
Pozwoliłem sobie dodać akcję na wykop, popularna strone, ktora może pozwoli dotrzeć do szerszego grona internautów mieszkających w naszych wojewodztwach i tym samym rozpropaguje akcje.
http://www.wykop.pl/link/576995/wspomoz ... ce-krakow/
http://www.wykop.pl/link/576995/wspomoz ... ce-krakow/
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)

Jest szansa na budowę S7, ale...
marc
2011-01-06
- Jest szansa na budowę ekspresowej "siódemki" w okolicach Skarżyska - zapewniają politycy po środowej wizycie w Ministerstwie Infrastruktury. Ale potem wyczytują litanię warunków.
Środa była drugim dniem konsultacji społecznych w Ministerstwie Infrastruktury "Programu budowy dróg krajowych na lata 2011-2015", który zakłada m.in., że budowa drogi krajowej nr 73 z Kielc do Morawicy rozpocznie się dopiero po 2013 roku, a budowa dwóch odcinków drogi ekspresowej S7 w rejonie świętokrzyskim będzie możliwa, jeżeli znajdą się pieniądze. To szczególnie bulwersujące w przypadku odcinka od Skarżyska-Kamiennej do granicy województwa mazowieckiego, bo już niemal rozstrzygnięto przetarg.
- Jest szansa na znalezienie tych środków. Tak zapewnił nas wiceminister Radosław Stępień - mówi Jan Maćkowiak, członek zarządu województwa świętokrzyskiego, który na konsultacje do ministerstwa pojechał m.in. z parlamentarzystami, prezydentem Skarżyska i wojewodą świętokrzyskim. - Usłyszeliśmy, że to jedna z pierwszych inwestycji do dofinansowania w ramach oszczędności na innych inwestycjach drogowych. Poza tym jest też szansa na przesunięcie środków z inwestycji kolejowych na inwestycje drogowe - mówi Maćkowiak.
W tych samych konsultacjach wzięła udział w środę grupa internautów z forum www.inwestycje.kielce.pl. - Dyskusja była bardzo rzeczowa, a pracownicy ministerstwa również wyliczali kilka potencjalnych źródeł finansowania, takich jak oszczędności na inwestycjach czy środki unijne. Ale nie da się ukryć, że kolejka chętnych na pieniądze jest długa, trzeba więc dalej walczyć - komentuje Jerzy Stradomski, jeden z internatów.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Inicjatywa społeczna w obronie drogi s7wKrakowie.pl http://www.s7wkrakowie.pl/
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

O, drogie drogi!
Tomasz Kurowski
2011-01-07, ostatnia aktualizacja 2011-01-07 06:33
Co wynikło z obywatelskiej akcji obrony dróg, których budowę wstrzymuje rząd? Rezerwowa lista inwestycji, na które potrzeba 40 mld zł. Ministerstwo Infrastruktury ma tylko 3 mld zł rocznie. Skąd wziąć resztę pieniędzy?
19 takich bilbordów to inicjatywa lubelskich przedsiębiorców, którzy w ten sposób protestują przeciw zaniechaniu budowy trasy S17
Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta
19 takich bilbordów to inicjatywa lubelskich przedsiębiorców, którzy w ten...
Zapowiedź rządu, że szukając oszczędności, obcina pieniądze na budowę wielu obwodnic i dróg ekspresowych, wywołała obywatelskie pospolite ruszenie. Przez trzy tygodnie do Ministerstwa Infrastruktury wpłynęło ponad 3 tys. protestów i wniosków z całej Polski. Tylko 5 proc. z nich było inicjatywą samorządów - pozostałe to petycje organizowane i podpisywane przez samych mieszkańców i stowarzyszenia obywatelskie. Tzw. konsultacje społeczne skończyły się 27 grudnia, a w środę resort podsumował ich wyniki.
Pod koniec grudnia minister Cezary Grabarczyk obiecał pieniądze na część południowej wylotówki z Warszawy. To efekt ponad 20 tys. podpisów, które zebrała "Gazeta Stołeczna". Pozostałe inwestycje, które miały największe poparcie obywateli, resort umieścił na tzw. liście rezerwowej - być może rozpoczną się do końca 2013 r., jeśli ministerstwo znajdzie jakieś ekstra pieniądze. To np. fragment trasy S17 Warszawa-Lublin (od Kurowa do wsi Witosa) obwodnica Radomia, fragment drogi S7 Kraków-Warszawa (część wschodniej obwodnicy Krakowa), obwodnica Raszyna, czyli kolejna część warszawskiej wylotówki na Kraków i Katowice. Ale np. część trasy S17 z Lublina w kierunku Lwowa, nie jest planowana przed 2013 r.
Jakie są możliwości sfinansowania dróg z listy rezerwowej? Według Anny Orłowskiej z Ministerstwa Infrastruktury, to m.in. ponowne rozliczenia dotychczasowych inwestycji, dodatkowe pieniądze z budżetu oraz przesunięcie części środków unijnych niewykorzystanych na inwestycje kolejowe.
Wszystko to jednak palcem na wodzie pisane. Z ponownych rozliczeń można uzyskać tylko drobne sumy. Od ministra finansów resort ma zagwarantowane tylko 3 mld zł rocznie, czyli do końca 2013 roku może liczyć najwyżej na 9 mld zł. A na wykorzystanie pieniędzy unijnych musi się zgodzić Komisja Europejska. Nie wiadomo też, czy będzie można tymi pieniędzmi dysponować, czy zostaną przeznaczone na konkretne projekty. Zaś na wszystkie inwestycje z listy rezerwowej potrzeba ponad 42 mld. zł.
Obrońcy wylotówek nie ustępują. W sprawie drogi ekspresowej S7 między Krakowem, Kielcami i Radomiem zawiązała się międzymiastowa koalicja organizacji pozarządowych. Będą mailować, wieszać billboardy, zbierać podpisy pod petycjami i robić happeningi pod Ministerstwem Infrastruktury. - Będziemy walczyć, by naszą drogę sfinansowano w pierwszej kolejności - mówi Jerzy Strzegomski ze stowarzyszenia Kieleckie Inwestycje.
Rząd ma zatwierdzić ministerialny plan inwestycji drogowych do końca stycznia.
Czy obywatelski protest przyniesie skutek? Napisz do nas: metro@agora.pl
źródło: http://www.emetro.pl/emetro/1,88815,891 ... rogi_.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Może ślub wziął? 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl