Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 27 maja 2013, o 18:27

Myślałem oczywiście o współdzielonej ścieżce. Nie wiem dlaczego napisałem o rozdzielonej.

Współdzielona była zmieniona w wyłączną ścieżkę rowerową - to było właśnie poprawione.

Vryl

Post autor: Vryl » 31 maja 2013, o 18:23

Zdjęcie z piątku, 31 maja. Rowerzyści mogą się już przejechać 60 m nowej ścieżki rowerowej na ul. Żytniej... Istne szaleństwo. I żeby nie było za łatwo dwa znaki ustawione centralnie na ścieżce...

Obrazek
Status quo popierają ci którym jest dobrze, resztę mając za frajerów.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 31 maja 2013, o 19:09

Dzisiaj zauważyłem, że ta ścieżka została poszerzona stąd te znaki na środku, widocznie nie dało się ich przestawić :twisted:

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 3 czerwca 2013, o 12:35

.. . . czasami chciałoby się być debilem, człowiek chodziłby spokojnie po mieście i nie denerwował takimi absurdami , które mu miasto funduje za jego podatki .... , przy okazji byłem właśnie w Krakowie , przy rynku i na Kazimierzu porobione pełno kontrapasów dla rowerzystów , wystarczy "kubeł farby" , jakoś da się to wszystko pogodzić mimo , że ruch i ilość samochodów nieporównywalnie większa, nikomu hipsterzy na rowerach nie przeszkadzają, a u nas zakaz jazdy po pustym rynku i Sienkiewce, żeby ktoś przypadkiem menedżera nie przejechał :)
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 czerwca 2013, o 13:21

O allahu!
Co za ludzie! Brak słów...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 3 czerwca 2013, o 17:26

ice pisze:Dzisiaj zauważyłem, że ta ścieżka została poszerzona stąd te znaki na środku, widocznie nie dało się ich przestawić :twisted:
Pewnie mają fundamenty 3 metry w dół :lol:

Vryl

Post autor: Vryl » 5 czerwca 2013, o 17:20

Zdjęcie wyremontowanego chodnika/schodków przy ul. Żytniej ze środy, 5 czerwca.
Nie wiedziałem do jakiego tematu wstawić to zdjęcie więc wrzucam tutaj. Zdjęcie wyremontowanego chodnika przy ścieżce rowerowej... Co to k..wa ma być? Rozumiem, że ta podwyższona, jasna część jest dla osób niepełnosprawnych na wózku, a ta jasna poniżej poziomu ścieżki dla zdrowych? Ludzie będą się o to zawadzać i twarzą prosto na chodnik... pięknie. Na tym zdjęciu niestety nie widać jak to w całości wygląda, ale tam jest całkiem duży spadek aż do pasów. Po takim chodniku zimą, szczególnie starsze osoby będą bały się zejść aby nie zsunąć się na czterech literach na sam dół, a osoby na wózku inwalidzkim, bez barierki by móc się przytrzymać gdy śnieg to pokryje, nie mają szans zjechać. Kto to projektuje... A wystarczyło w części dla zdrowych przełamać to w połowie schodkiem co zmniejszyło by spadek, a dla niepełnosprawnych (gdzie nie można dawać schodka) dodać z boku barierkę aby mogli się czegoś złapać.

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 7 czerwca 2013, o 13:33

Vryl-u chyba pomogło:

Obrazek

Szkoda tylko że trzeba takie sprawy wytykać publicznie, od czego mamy ludzi w ratuszu?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 czerwca 2013, o 14:20

Vryl - chodzi o poprawę bezpieczeństwa.
To jest dla dobra pieszego i rowerzysty, żeby nie wtargnąć znienacka na ścieżkę rowerową.
Chociaż dziwię się, że nie zrobiono tego schodka w poprzek ścieżki rowerowej w celu zredukowania prędkości jednośladów.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 7 czerwca 2013, o 15:26

Ale za to na ścieżkę rowerową może wtargnąć rozpędzony użytkownik wózka inwalidzkiego i kolizja gotowa.

Vryl

Post autor: Vryl » 7 czerwca 2013, o 17:39

Niestety muszę zmienić mojego posta gdyż znaki na ścieżce jak stały tak stoją. Nie poruszone. Sprawdziłem. Nie mam pojęcia kiedy było wykonane zdjęcie wrzucone przez Tomasso, ale ono pokazuje chyba teren za tymi znakami. Przez chwilę miałem wrażenie, że mogę zmienić cały świat, a tu nawet znaków nie usunąłem... :cry:

Zdjęcia z soboty, 8 czerwca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 10 czerwca 2013, o 15:57

Masz racje Vryl - w sobotę byłem i znaki stoją, ktoś z gazety sprytnie zrobił zza słupka :)
Wczoraj szedłem ścieżką rowerowo-pieszą wokół zalewu i szlag mnie trafiał jak musiałem skakać przez kałuże. Żadem baran-projektant nie wpadł aby odwodnić ścieżki i do tej pory nikt się tym nie przejmuje. Tam wystarczy podesłać małą koparkę i zrobić rowki odwadniające przed ścieżką i wkopać kawałek rurek aby woda ściekająca przepływała pod ścieżką. Kto tam siedzi w tym Ratuszu i gdzie jest ten konsultant rowerowy, który miał tak się interesować infrastrukturą rowerową? A odcinek od zalewu do Witosa jest kompletnie zalany wodą i błotem. Jak znajdę czas z rana to porobię fotki i prześle do gazety.

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 12 czerwca 2013, o 14:27

Wrzucam fotki z dzisiejszego dnia po przejściu naszą wspaniałą ścieżką rowerową w okolicach kieleckiego zalewu. Dlaczego w Strawczynie czy Wilkowie dało się zrobić to porządnie a w stolicy województwa od lat jest z tym problem. Napisałem też w tej sprawie do Echa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 13 czerwca 2013, o 13:57

XIX Zjazd Drogowców Miejskich odbędzie się w dniach 10-13 września w Kielcach. Jego organizatorami są Komisja Drogownictwa Miejskiego oraz Prezydent Miasta Kielce. Polski Kongres Drogowy objął zjazd honorowym patronatem.
[...]
Zaplanowano także wystąpienie dotyczące oczekiwań środowisk użytkowników rowerów wobec zarządców dróg i dyskusję nad możliwościami wprowadzania proponowanych rozwiązań w istniejących uwarunkowania prawnych.
:arrow: http://www.rynekinfrastruktury.pl/artyk ... esniu.html

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 13 czerwca 2013, o 14:24

Tomasso pisze:Dlaczego w Strawczynie czy Wilkowie dało się zrobić to porządnie a w stolicy województwa od lat jest z tym problem.
"Niedasię" - tak myślę...

ODPOWIEDZ