MZD Kielce - Przebudowa ul. Grunwaldzkiej / Szajnowicza

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 11 lipca 2012, o 17:18

Nie żebym się emocjonował, ale... oniemiałem z wrażenia. WIADUKT! A jednak się ugięli. Jednak żal rodzin w tych dwóch domach na rogu. Ten żółty bardzo ładny i skromny. Sklepik obok niestety już od wielu lat nieczynny, przez chwilę tylko coś było otwarte, a co było kiedyś tam sprzedawane - nie pamiętam.

Ale problemu znikających buspasów przed rondem z Podklasztorną nie zlikwidowali.

Obrazek

Obrazek
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

mp

Post autor: mp » 11 lipca 2012, o 17:44

Autor pisze:Jesteśmy bardzo bogatym miastem :wink:
Bogata gmina!

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 11 lipca 2012, o 17:59

Zauważyłem przystanek autobusowy pod wiaduktem. Jak dla mnie trochę zbyt blisko tego przy Szajonowicza-Iwanowa. Dla kogo on? Dla ludzi z Piekoszowskiej i Starowiejskiej? Przystanek przy Sz-I nie jest aż tak daleko dla osób z Piekoszowskiej. Ten nowy usytuowałbym go bliżej Podklasztornej, dla ludzi z tamtych rejonów, a zarazem Ci ze Starowiejskiej też nie mieliby tak daleko. Nie ma wjazdu w osiedle Gwarków od ulicy Grunwaldzkiej, ale to nawet dobrze. Nawet w obecnych warunkach jakie są na ulicy Grunwaldzkiej, jest to dziwne miejsce do wjazdu w osiedle. Ostatnio wylali asfaltem ul. Kazimierza Wielkiego (odcinek między Sz-I i Piekoszowską), to będzie jakiś dojazd dobry. Jak widzę, przystanek na Piekoszowskiej przesunięty jest bliżej Grunwaldzkiej. No i te ekrany. Chyba jest ich trochę mniej niż w pierwotnej wersji. Jest i zawrotka przy skrzyżowaniu z Massalskiego. Dorzucili drogę rowerową po wschodniej stronie ulicy Grunwaldzkiej. Rondo turbinowe przy Podklasztornej albo trochę zwiększyli, albo przesuneli na południe. Zauważyłem, że mają zamiar wyburzyć dom, który w pierwszej wersji miał być zachowany.

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 11 lipca 2012, o 18:15

No dziwna rzecz z tym przystankiem... Może tak dla zasady, żeby było po równo w każdą stronę? Albo ukłon w stronę tych, którzy kiedyś wsiadali np. w 46 koło Lidla, a teraz muszą spory kawałek nadkładać. Dzięki tym ostatnim ruch będzie na obu przystankach. Ja bym raczej ten wcześniejszy przeniósł przed rondo, na Szajnowicza-Iwanowa.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 11 lipca 2012, o 20:52

Akceptacji nie zyskała także koncepcja ze śluzą (duża liczba kursów na relacji skrętnej w lewo hamowałaby płynność ruchu na jezdni prowadzącej w kierunku Ślichowic).
Tego jeszcze nie było: zamiast racjonalnego i najtańszego rozwiązania mamy estakadę dla autobusów w celu utrzymania płynności ruchu samochodów, czyli kielecki standard. Co tam, że podniesie to drastycznie (wywłaszczenia, wyburzenia) koszty - pieniądze z Unii to można szaleć. Gorzej jak się okaże, że braknie na wkład własny i wtedy już nie będzie się nad czym zastanawiać. Autostrada musi być, pas drogowy rozdmuchany jak tylko można, a przez estakadę raczej ekranów nie ubędzie.
To sobie ponarzekałem 8)

Pojawił się bypass przy rondzie z Grunwaldzkiej w Szajnowicza, przejścia przy Meissnera nie uwzględniono.

Generalnie idzie ku lepszemu, jeszcze z 2 etapy konsultacji i z 3 afery w mediach, a doczekamy się fajnego projektu :wink:

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 11 lipca 2012, o 23:30

Tyle, że to nie jest centrum miasta tylko JEDYNY dojazd do największego kieleckiego systemu osiedli. Także można sobie pozwolić na bardziej spektakularne rozwiązania.

Choć ja bym się upierał, że lepszym rozwiązaniem byłoby wytyczenie alternatywnego dojazdu z centrum miasta do osiedli Ślichowice/Dalia/Gwarków

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 lipca 2012, o 16:20

uuuuu po awarii parę postów wcięło :cry:
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 12 lipca 2012, o 21:15

Z tymi przystankami, może być też podobne rozwiązanie jak to jest na ul. Jana Pawła II oraz ul. Ściegiennego. Blisko siebie, a jakiś sens jest. Tak i tutaj, obecny przystanek przy osiedlu Gwarków, może być dla autobusów wjeżdżających na estakadę. Natomiast autobusy jadące Grunwaldzką, zatrzymywałyby się pod wiaduktem. Tylko co z przystankiem pod osiedlem Vis a vis? Analizując sytuację dla linii 46: zatrzymuje się pod Vis a vis, następnie pod wiaduktem, pod szpitalem. Niech będzie. Linia 105: Vis a vis, Gwarków, Lidl. No tu już trochę blisko wg mnie te dwa pierwsze przystanki. Linia 27 lub 29: pętla Gwarków, Lidl. Linia 9 lub 10: pętla, wiadukt, szpital. No tutaj nie jestem pewien. Jest to jednak ścisłe osiedle i jak dla mnie powinien być jakiś przystanek w okolicy skrzyżowania Sz-I i Grunwaldzkiej.
Obecnie jadąc w stronę pętli linii 46, przystanki są w odległości 200-350m. Jadąc z pętli w kierunku centrum kolejno około 400, 700, 400m(Lidl)/1000m(szpital). Po zmianie do centrum będzie 400(do Pasażu), 300(Vis a vis), 400(Gwarków)/700(wiadukt), oraz szpital 1000 lub 700m (zależnie od wersji). lub jak wcześniej 400m z Gwarków do Lidla. Czyli nie tak źle. Najdłuższy odcinek to ten do szpitala. Linia 9, ma z pętli pod Gwarków 400m, a pod wiadukt 700m. Albo zrobić przystanek tu gdzie obecnie taksówki na SZ-I. Autobus omijałby przystanek pod osiedlem Gwarków, a później miałby przystanek pod wiaduktem, co daje 250 i 400m. Ogólnie jakoś do 400m wychodzi między przystankami, gdyby się zatrzymywać na każdym.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 12 lipca 2012, o 21:17

sueno pisze:uuuuu po awarii parę postów wcięło :cry:
z wątku mpk też... :(
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 12 lipca 2012, o 21:20

wybaczcie ale dla mnie to jakiś absurd żeby robić jakby nie było tak dużą inwestycję jak budowa estakady z tylko jednym pasem dla autobusów ???? to nie można zrobić od razu ze metr szerszego mostu żeby można było nawet na osobnym pasie jeździć samochodami ?? co to za oszczędność ? przyznaje że nie zagłębiałem się specjalnie w ten temat ale tak na pierwszy rzut oka to bez sensu, co by to zresztą przeszkadzało autobusom miejskim gdyby tamtędy był puszczony ruch przecież to one poruszają się wolniej,... mam wrażenie jakby wszyscy o czymś wiedzieli a ja robię z siebie "głupa" :)
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 lipca 2012, o 22:11

Aphex1 pisze:Eksperci z Politechniki Krakowskiej zaproponowali kilka rozwiązań, m.in. stworzenie specjalnej śluzy dla autobusów, z której dzięki wzbudzanej przez kierowcę sygnalizacji świetlnej, skręt w lewo byłby możliwy tylko dla autobusów.
(...)Akceptacji nie zyskała także koncepcja ze śluzą (duża liczba kursów na relacji skrętnej w lewo hamowałaby płynność ruchu na jezdni prowadzącej w kierunku Ślichowic).
Ktoś kto pisze takie bzdury, nie mieszka chyba na Ślichowicach. Jakoś w tym momencie autobusy nie blokują jakoś strasznie ruchu. Korki tworzą się głównie przez sygnalizację świetlną (w kierunku miasta) a w kierunku Ślichowic jeśli skręcający w Piekoszowską zablokują pas do lewoskrętu w oczekiwaniu na zmianę świateł.
Jak rozumiem, sygnalizacja ma zostać zlikwidowana i ma zostać zlikwidowany lewoskręt z Grunwaldzkiej w Piekoszowską w kierunku Malikowa? To wtedy ruch się znacznie upłynni i korki tworzyć się nie będą, zwłaszcza, że światło dla autobusów będzie krótkie bo nie ma sensu ustawiania go na 30 sek...
Po jaką cholerę wywłaszczać i budować za miliony potworka, którego będzie ciężko utrzymać zimą. Śluza by wystarczyła a zaoszczędzone pieniądze można wydać na coś potrzebniejszego. Chociażby na dokumentację projektową, na budowę Kolejarzy do Jagiellońskiej, żeby lepiej skomunikować Ślichowice. Albo na zrobienie Skrajnej do 1 Maja (wyburzyć ten domek i połączyć drogi). Albo połączyć Tektoniczną z Malikowem. To 200 metrów drogi które zaoszczędzi mieszkańcom Ślichowic 2 km objazdu.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 12 lipca 2012, o 22:16

Własnie, co do sygnalizacji świetlnej, to owszem, zlikwidują tą co jest teraz, ale z tego co widać, będzie sygnalizacją między przystankami przy wiadukcie. Specjalnie dla pieszych, zapewne wzbudzana (jak na Jagiellońskiej).

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 12 lipca 2012, o 22:48

inwestor pisze: wybaczcie ale dla mnie to jakiś absurd żeby robić jakby nie było tak dużą inwestycję jak budowa estakady z tylko jednym pasem dla autobusów ???? to nie można zrobić od razu ze metr szerszego mostu żeby można było nawet na osobnym pasie jeździć samochodami ??
Sytuacja jest oczywista: SKI zarzuciło, że większość kasy z projektu, który miał poprawiać zbiorkom idzie de facto na drogi dla transportu indywidualnego. Co w takiej sytuacji mogło zrobić miasto? Jedno z dwojga:

1.
Przeprowadzić rzetelną analizę potrzeb w zakresie zbiorkomu (i to nie potrzeb kierowców autobusów, tylko potrzeb obecnych i potencjalnych pasażerów). Przeprowadzić konsultacje dotyczące tego, CO ma być zbudowane albo kupione (budżet partycypacyjny). Zrealizować te inwestycje, choćby były małe i niespektakularne (śluza autobusowa tu, wiata przystankowa tam).

2.
Machnąć coś wielkiego i drogiego, z czego na pewno będą korzystać tylko autobusy. Wszystko jedno co i gdzie, chodzi o to, żeby w bilansie "rzeczy dla zbiorkomu" kosztowały więcej niż inne pozycje. A poszerzanie drogi zostawić, bo to przecież takie fajne, jak się po mieście śmiga 80 km/h.

Jak myślisz, który wariant wolał MZD? Ja i tak się cieszę, że wybrali budowę czegoś marginalnie użytecznego dla zbiorkomu - równie dobrze mogło się skończyć na budowie kolejnego pomnika: Berlieta 110? Papieża w autobusie? Tablicy z rozkładem 10?

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 lipca 2012, o 09:15

Powtórzę swój post (wykasowany) ws. przystanku pod estakadą. Otóż wydaje mi się, że wszystkie autobusy powinny jeździć nową estakadą (nawet 46, a potem część prosto Piekoszowską w stronę Jagiellońskiej, a część skręcać w Grunwaldzką w lewo przy skrzyżowaniu z Podklasztorną. Co o tym sądzicie?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 13 lipca 2012, o 09:50

...a przystanek k/Szpitala do likwidacji?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ