Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 19 października 2011, o 23:20

Jak na razie to nie jest żadne wykorzystywanie luk, bo rozporządzenie to wprost dopuszcza. Ale zgadzam się, trzeba lobbować za usunięciem tego - może w ramach tej koalicji, do której SKI ma przystąpić coś się będzie dało zacząć. Na razie jest wiele innych pilnych tematów lokalnych.

Poza tym takie rozwiązanie ma swoje zastosowania - na przykład jeśli jakaś ulica jest zbyt ważna, by w poprzek jej robić przejazd rowerowy, to można by tam robić właśnie takie coś: kończyć DDR i umożliwiać przejazd na zasadach ogólnych (czyli z ustąpieniem pojazdom na drodze głównej). Problemem jest praktyka.

Mam w planach pismo o stosowaniu kombinacji C-16 + T-22 zamiast takich śmieszek rowerowych, chciałem pisać tylko o Solidarności, ale widzę, że Stok też się teraz nadaje.

Oczywiście zamiast lobbować u ustawodawcy można wywalczyć u radnych sporządzenie miejskich standardów dróg rowerowych. Moim zdaniem jak nie będzie nic pilniejszego (np. na wiosnę) warto będzie sporządzić zestawienie partactw w zakresie ddr i zlikwidowanych odcinków ddr (moim zdaniem przerobienie ddr na ciąg pieszo-rowerowy liczy się jako likwidacja ddr) i w oparciu o to wnieść o uchwalenie miejskich standardów infrastruktury rowerowej.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 19 października 2011, o 23:46

grzebo

Post autor: grzebo » 20 października 2011, o 00:14

No właśnie o coś takiego mi chodzi. Podobno (tzn. nie jest to nigdzie wprost napisane, więc MZD nie uwierzy) można już teraz stosować na drogach rowerowych zwykłe znaki i sygnały drogowe, więc nie widzę przeciwwskazań dla czegoś takiego. Z dokładnością do tego, że nie powinno być znaków poziomych P-11 (przejazd rowerowy), bo to nie jest przejazd rowerowy (który wymaga pierwszeństwa dla rowerów), tylko zwykłe skrzyżowanie. Na skrzyżowaniach też nie ma linii prowadzących dla drogi podporządkowanej, więc rowerzyści mogą przejechać bez P-11 (raczej się nie zgubią).

Myślałem, że uda się w MZD załatwić taki przejazd na linii ul. Kaczyńskiego - ul. Radiowa (wystarczy zrobić dziurę w barierkach na środku IX Wieków, szerszą niż rower, węższą niż samochód i dodać T-22 do nakazu skrętu w prawo dla wyjeżdżających z Kaczyńskiego. (SKI pisało nawet w tej sprawie, ale nie sądzę żeby to przeszło).

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 20 października 2011, o 01:09

grzebo pisze:Poza tym takie rozwiązanie ma swoje zastosowania - na przykład jeśli jakaś ulica jest zbyt ważna, by w poprzek jej robić przejazd rowerowy, to można by tam robić właśnie takie coś: kończyć DDR i umożliwiać przejazd na zasadach ogólnych (czyli z ustąpieniem pojazdom na drodze głównej).
Na skrzyżowaniach - zgoda. Natomiast w przypadku zjazdów na posesje i innych włączeń (np. doprowadzenie drogi ze strefy zamieszkania), moim zdniem DDR zawsze powinna być nadrzędna. Wydaje mi się, że kodeks drogowy jednoznacznie określa co jest skrzyżowaniem, a co włączeniem.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 20 października 2011, o 23:00

Czy ścieżki rowerowe też są robione na podstawie projektów? W końcu chyba powinny, jak każda inwestycja. Więc, czy ewentualnie nie można by się powołać o to, że ścieżki rowerowe (np. przejazd przy szpitalu na ulicy Grunwaldzkiej), są wykonane niezgodnie z projektem? I właściwie można by MZD do sądu pozwać za niebezpieczeństwa na jakie są narażeni uczestnicy ścieżek rowerowych i za niedogodności. W końcu jak ścieżka jest dla rowerzystów, tak i asfalt jest dla samochodów, a jakoś nigdzie nie widziałem aby droga asfaltowa co chwilę się zaczynała i kończyła i znowu zaczynała i kończyła.

grzebo

Post autor: grzebo » 20 października 2011, o 23:34

No jasne, że są robione według projektów. Mam nawet cały projekt tej wzdłuż Grunwaldzkiej, a także protokół jej odbioru "bez uwag". Pytałem się WGK co się stało z fragmentem z separatorów i co zamierzają zrobić w sprawie przejazdu. Termin na odpowiedź minął, ponaglenie poszło, jeszcze trochę poczekam.

I co robić dalej? Co do zasady MZD jako zarządca drogi może sobie mieszać znakami jak chce, ale nie pomyślałem, że rozebranie tych paru metrów to samowola budowlana (jeszcze to sprawdzę, czy rzeczywiście). Ale niezbudowanie fragmentu z separatorów i odebranie mimo to całej ddr, to się chyba tylko kwalifikuje jako niegospodarność. Ja mam opory przed zawiadamianiem prokuratury w takich sprawach, ale jeśli kogoś z Was to dostatecznie denerwuje, to służę projektem i protokołem.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 26 października 2011, o 13:42

Na Grunwaldzkiej zrywają kostkę na ścieżce rowerowej przy przejści dla pieszych przy Społem :roll:

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 29 października 2011, o 19:23

Informacja na czasie. W Radomiu już się udało utworzyć kontrapas.Szkoda, że Kielce jeszcze do tego nie dorosły.

Pierwszy kontrapas w Radomiu!

Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji przychylił się do wniosku Bractwa Rowerowego i wytyczył na ulicy Traugutta pierwszy w Radomiu kontrapas. Zarząd Dróg podszedł do sprawy profesjonalnie - wiemy, że był przeprowadzony test z użyciem autobusu sprawdzający czy jest możliwe zastosowanie takiego rozwiązania. Dzięki zmianom rowerzyści udający się w kierunku szpitala nie będą musieli jechać przez jedno z bardziej obciążonych skrzyżowań czyli plac Kazimierza Wielkiego. Warto zaznaczyć, że kontrapasy to standardowa organizacja ruchu w miastach europejskich. Ponadto jest to wyjątkowo bezpieczne rozwiązanie - dzieje się tak dzięki doskonałej widoczności, jaką zapewnia kontrapas jadącemu pod prąd rowerzyście. DZIĘKUJEMY!

bractworowerowe.blox.p

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 2 listopada 2011, o 11:58

ice pisze:Na Grunwaldzkiej zrywają kostkę na ścieżce rowerowej przy przejści dla pieszych przy Społem :roll:
Teraz i chodnik zerwany, tylko dalej. Ktoś oświeci w czym tkwił problem?
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 2 listopada 2011, o 12:02

Chyba kładą światłowody.

grzebo

Post autor: grzebo » 7 listopada 2011, o 10:33

Dostałem odpowiedź w sprawie braków w drogach dla rowerów.
pytania pisze: Kiedy możemy oczekiwać:
1) włączenia już zbudowanej sygnalizacji dla rowerów na skrzyżowaniu
ul. Wrzosowej i al. Popiełuszki,
2) oznakowania drogi dla rowerów wzdłuż ul. Sandomierskiej na odcinku
od ul. Włoszka do ul. Szczecińskiej (tam gdzie już została położona
czerwona kostka betonowa, tylko brakuje znaków),
3) wytyczenia brakującego fragmentu drogi dla rowerów wzdłuż ul.
Grunwaldzkiej w pobliżu wylotu ul. Podklasztornej (wyodrębnienie DDR z
jezdni ul. Grunwaldzkiej przy użyciu separatorów), zgodnie z projektem
wg którego Wydział Gospodarki Komunalnej UM Kielce zbudował pozostałą
część tej drogi dla rowerów?
MZD pisze: 1) Jeśli chodzi o możliwość włączenia sygnalizacji świetlnej dla
rowerzystów u zbiegu ulic Popiełuszki i Wrzosowej informuję, że wpierw
konieczna byłaby przebudowa azylu na ulicy Wrzosowej. Nie jest wykluczone,
że konieczna byłaby także przebudowa całej sygnalizacji. Zwracam uwagę -
choć powinien Pan to doskonale wiedzieć - że obecna sygnalizacja dla
rowerzystów w praktyce znajduje się w przekroju ciągu pieszego. W chwili
obecnej Miejski Zarząd Dróg nie dysponuje środkami na taką inwestycję.
2) W przypadku ścieżki rowerowej w ciągu ulicy Sandomierskiej
informuję, że nie zakończył się jeszcze remont tej ulicy. Planowany termin
zakończenia inwestycji to 18.11.2011 r. Docelowy projekt organizacji ruchu
zakłada oczywiście oznakowanie ścieżki rowerowej i takie oznakowanie
zostanie wykonane.
3) Odnośnie zapytania nr 3 informuję, że Miejski Zarząd Dróg nie
planuje wyodrębniania DRR z jezdni ul. Grunwaldzkiej na wspomnianym przez
Pana odcinku. Informuję ponadto, że obecnie trwają prace planistyczne
dotyczące budowy drugiej jezdni ulicy Grunwaldzkiej na odcinku od
skrzyżowania z ulicą Poklasztorną do skrzyżowania z ulicą Szajnowicza -
Iwanowa. W ramach tego zadania powstanie droga dla rowerów, która
zlokalizowana będzie przy południowej jezdni ulicy Grunwaldzkiej. Czynimy
starania, aby ta inwestycja została włączona w projekt "Rozwój systemu
komunikacji publicznej w Kieleckim Obszarze Metropolitarnym", który
realizowany jest obecnie na ternie miasta w ramach PO RPW.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 7 listopada 2011, o 16:43

Petras pisze:
ice pisze:Na Grunwaldzkiej zrywają kostkę na ścieżce rowerowej przy przejści dla pieszych przy Społem :roll:
Żeby było ciekawiej to kostka nie była rozbierana ręcznie lecz koparką - na pewno do czegoś się nada :twisted:

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 7 listopada 2011, o 19:38

Ziarek pisze:
Petras pisze:
Żeby było ciekawiej to kostka nie była rozbierana ręcznie lecz koparką - na pewno do czegoś się nada :twisted:
I tu się marnują środki o których MZD wspomniało, że ma za mało. Bo chodnik trzeba będzie drugi raz ułożyć. Jakby nie mogli najpierw położyć instalacji, a potem zbudować chodnika. Paranoja! Ale tak to jest jak nie ma planów wieloletnich tylko się robi ad-hoc. Wszędzie tak teraz jest, nie tylko w MZD. Przychodzi jedna firma, tynkuje ścianę, przychodzi druga i kuje bo ma kabel wmurować. Takie dziwne czasy nastały. Nowoczesne.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

grzebo

Post autor: grzebo » 10 listopada 2011, o 18:54

Absurd po modernizacji kieleckiej drogi - została zamknięta dla… kierowców i pieszych
Echo Dnia pisze: Kieleccy urzędnicy zamknęli ulicę Ciekocką i zrobili z niej ścieżką rowerową. Teraz właściciele działek muszą prosić się urzędników o przejazd do swojej własności. - To jakiś absurd - mówią.
Do tej pory kielecka ulica Ciekocka, łącząca Gustawa Morcinka z Bęczkowska, była w złym stanie. Jeździli nią tylko co odważniejsi kierowcy. Zaś latem pełno było w tym miejscu spacerowiczów. Ponad miesiąc temu ulicę zmodernizowano: poszerzono, posypano żwirem i utwardzono.

ŚWIETNE POŁĄCZENIE Z KIELCAMI

Kierowcy cieszyli się, że ulica doczekała się remontu. - W końcu mieliśmy drogę, którą dojeżdżaliśmy do naszych działek - mówi właściciel jednej z nich. Droga to świetne połączenie Masłowa z Kielcami. Szybko odkryli ją mieszkańcy okolicznych domów i Masłowa, którzy skracali sobie drogę do pracy.
Nagle pojawiły się znaki sygnalizujące, że droga to nie droga, a ścieżka rowerowa, po której bezwzględny zakaz poruszania się mają samochody, ale również i piesi.

- Co to za głupota! - wzburzył się mieszkaniec Woli Kopcowej. - Droga ta to idealne połączenie gminy Masłów z Kielcami, mało że skraca czas dojazdu, to jeszcze nie trzeba pchać się do ulicy Sandomierskiej. Czy nie można połączyć ścieżki z drogą? Zmianą są zbulwersowani również spacerowicze.

DLA KOGO DROGA?

Pomysłodawcy wprowadzenia ścieżki sami do końca nie wiedzieli, co z tym fantem zrobić. W Wydziale Gospodarki Komunalnej kieleckiego magistratu dowiedzieliśmy się, że planując ścieżkę rowerową, przewidziano tam ruch samochodowy.

- W ramach projektu „Ścieżki rowerowe w Kielcach”, od ul. Klonowej do Cedzyny zaprojektowaliśmy ścieżkę rowerową - mówi Bogdan Opałka, dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej. - Jednakże w projekcie był zapis, że samochodom osobowym do 3,5 tony można tam się poruszać. Zresztą, kiedy ją remontowaliśmy, to wykonaliśmy podsypkę, utwardziliśmy ją jak pod drogę. Moim zdaniem, lekki ruch można tam wpuścić. Ale ostateczne zdanie ma tu zarządca drogi, czyli Miejski Zarząd Dróg.

Tymczasem MZD ulicę Ciekocką widzi tylko jako ścieżkę rowerową. - Wydział Gospodarki Komunalnej zbudował ścieżkę i opiniował u nas tę drogę - wyjaśnia Jarosław Skrzydło, rzecznik prasowy MZD w Kielcach. - Uznaliśmy, że nie jest to klasyczna droga, bo jest za wąska. W niektórych miejscach dwa samochody nie są w stanie się wyminąć.

A co z właścicielami gruntów, którzy będą chcieli dojechać do swoich działek? Bądź z licznymi w tych rejonach pieszymi? - W świetle prawa dojazdu nie mają, jeżeli ktoś będzie chciał tamtędy przejeżdżać, to musi do nas wystąpić z wnioskiem o przejazd. Jeżeli takich wniosków będzie kilka, być może wtedy zmienimy charakter tej drogi. Nie zarzekamy się, że nasze zdanie jest ostateczne - wyjaśnia rzecznik MZD.
Nawet nie wiedziałem, że już oddali ten odcinek. Ciekawe kiedy go połączą z "rondem" na Bocianku.

ferdynand71

Post autor: ferdynand71 » 10 listopada 2011, o 19:05

a ja już kiedyś pisałem o Ciekockiej jako o odcinku drogi rowerowej z niesamowitymi walorami widokowymi. naprawdę plecam.

ODPOWIEDZ