Kielce - Plany i przyszłość na drogach (ogólnie)

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 18 lutego 2010, o 13:05

Tutaj też całkiem niedawno były jeszcze trzypasmówki...
Obrazek

Kiba69

Post autor: Kiba69 » 18 lutego 2010, o 13:43

A może zlikwidowac przejscia dla pieszych na moscie nad silnica? Wtedy powininny zmiescic sie dodatkowe pasy ruchu. Ewentualnie jesli by to nie wystarczylo mozna w tym jednym miejscu zliwkiwdowac 0,5m pas zieleni miedzy jezdniami. Poza tym mysle ze buspas jest najbardziej potrzebny na dojezdzie do ronda i tutaj tylko mozna zastosowac porzeszenie jezdni do trzech pasow.
Za tą przebudowa musi isc dostosowanie przyszlego ronda do dodatkowego pasa dla autobusow.
Ruch pieszych mozna wyprowadzic na nowo wybudowane kladki nad Silnica usytuowane obok mostu (tak jak na ul. Sienkiewicza).
Kupując Świętokrzyskie produkty tworzysz miejsca pracy dla siebie i swojej rodziny.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 18 lutego 2010, o 14:15

Rozumiem, że to rozwiązanie w domyśle będzie zastosowane po odciążeniu IX w przez nowy ciąg Żelazna-Skrzetle... Tylko, czy MZD zdaje sobie sprawę, że ten ciąg nic nie zmieni, jeżeli GDDKiA zrobi z Jesionowej i Świętokrzyskiej ekspresówkę bez serwisówek o wystarczającej przepustowości z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami...

Poza tym, zostaje jeszcze ruch zachód- południowy wschód, który zostanie rozwiązany dopiero po wybudowaniu południowej obwodnicy śródmiescia.

Bardzo jestem ciekaw rozwiązań na najbliższe lata dla Kielc...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 lutego 2010, o 14:51

Przedstawione w Echu Dnia rozwiazanie mozna traktowac poki co jako abstrakcje. Buspasy w pierwszej kolejnosci beda wytyczane na Warszawskiej.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 18 lutego 2010, o 15:10

Rysunek w ED to wizja ED na podstawie różnych informacji i nie należy go traktowac jako projekt wykonawczy.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 18 lutego 2010, o 15:15

Ja odczytuję te "plany" bardziej jako kampanię wyborczą pana Prezydenta niż rzeczywiste zamiary. One na pewno w jakiejś mierze zostaną zrealizowane, ale w jakiej? Kto to wie...
Co do MZD -> nie wiem czy ktokolwiek zastanawia się nad tematem powiązania ruchu wystepującego na IX Wieków z ruchem na Jesionowej. Dużo (niezbyt dobrego) na tym forum zostało napisane na temat tego zakładu i wiele jest w tym prawdy. Nie wiem czy działają na zasadzie straży pożarnej i czy jest z kimś zaplanować czegoś sensownego. Jakoś czarno to widzę.
Nie wiem czy ktoś myslał jak zorganizować ruch na rondzie (które będzie turbinowe) przy założeniu bus-pasów na IX Wieków Kielc. Z tego co się orientuję, na etapie zlecania dokumentacji projektowej nikt tego nie planował. Organizacja ruchu miała być taka (opisuję tylko IX Wieków), że z lewego pasa można będzie pojechać w 1 Maja i Paderewskiego, a z prawego w Okrzei i 1 Maja. Jak prawym pasem będzie bus-pas, to jak skręcić ma nie-bus w Okrzei?
Autor pisze:Przedstawione w Echu Dnia rozwiazanie mozna traktowac poki co jako abstrakcje. Buspasy w pierwszej kolejnosci beda wytyczane na Warszawskiej.
Ale w drugiej kolejności będą i na IX Wieków i o ile kierunek od ronda H-G wydaje się oczywisty, to do ronda już nie.
Choć faktycznie Echo fundowało nam już wielokrotnie swoje bardzo lub bardziej nierealne imaginacje.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 18 lutego 2010, o 17:17

Genialne rozwiązanie, nie ma co. Czy ktoś kto wziął kredki do ręki pomyślał o tym że już niedługo powstanie w tej okolicy Galeria Korona która zwiększy ruch w tym rejonie?
A może to ten sam geniusz który zaprojektował kapilarę na Al. Solidarności?
Tam się powinno poszerzać a nie zwężać.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 18 lutego 2010, o 18:07

Ice pisze:Chciaż napewno są zwolennicy tej koncepcji bo przecież nie można ułatwiać zycia kierowcom samochodów
A można jeszcze bardziej ułatwić? Parkingi, stacje benzynowe pod nosem, kilku pasmowe ulice, przejścia podziemne dla pieszych, kładki... Co jeszcze?

Może pozwolisz na ułatwienie życia pieszym, hm?
Jezpir pisze:Nie wiem czy ktoś myslał jak zorganizować ruch na rondzie (które będzie turbinowe) przy założeniu bus-pasów na IX Wieków Kielc. Z tego co się orientuję, na etapie zlecania dokumentacji projektowej nikt tego nie planował.
Obawiam się, że pas dla autobusów może być wytyczony tylko na czas przebudowy. Już po, mamy przecież mieszkać "w całkiem innym mieście", tylko nie wiadomo czy bez korków (chyba zakłada się, że tak :roll:).
Najbardziej martwi to o czym pisze MadMike: wszystkie te inwestycje są planowane jak gdyby jedna nie wpływała w żaden sposób na drugą...
Ahmed pisze:Genialne rozwiązanie, nie ma co. Czy ktoś kto wziął kredki do ręki pomyślał o tym że już niedługo powstanie w tej okolicy Galeria Korona która zwiększy ruch w tym rejonie?
A może to ten sam geniusz który zaprojektował kapilarę na Al. Solidarności?
Tam się powinno poszerzać a nie zwężać.
Spróbuj najpierw poszerzyć horyzonty :oops: Z tym chyba łatwiej niż z jezdniami.

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 19 lutego 2010, o 15:05

Nie rozumiem, dlaczego mnie obrażasz, wyrażam swoją opinię (którą co do tamowania ruchu w mieście podziela wielu forumowiczów - wynika to z wielu postów), a jak Ci ona nie pasuje Twój problem. A o moje horyzonty to się nie martw.
Dla Twojej wygody proponuję zwęzić wszystkie ulice w Kielcach do jednego pasa dla samochodów, i postawić ograniczenia do 20 km/h. Będzie wolno dostojnie i bezpiecznie dla wielu bezmyślnych pieszych - tylko czemu to ma służyć?
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 19 lutego 2010, o 23:01

Prawda jest taka, że nie zmusi się ludzi żeby się przesiedli do autobusów, bo nigdy komfort czy czas dojazdu nie będzie nawet porównywalny. Spowoduje to tylko to, że ludzie zamiast jechać do Centrum np na zakupy wybiorą galerie handlową lub inne miejsce. A jeśli chodzi o zdjęcie zamieszczone przez AR to jest to dla mnie beznadziejne rozwiązanie i nie chciałbym żeby tak wyglądało moje miasto...
pletwa

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 lutego 2010, o 23:19

W odpowiedzi pozwole sobie zacytowac prezesa IGKM:

Każdy obywatel ma prawo do mobilnosci oraz mozliwosci wyboru najlepszej dla siebie alternatywy transportu. Sedno problemu tkwi jednak w tym, aby wspierac najefektywniejsze srodki transtportu, ktore jednoczesnie sa mozliwie przyjazne srodowisku naturalnemu. I tu komunikacja publiczna jawi sie jako jedno z efektywnych rozwiazan, ktore warto wspierac.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 20 lutego 2010, o 01:42

Ahmed pisze:Nie rozumiem, dlaczego mnie obrażasz
Nie rozumiem dlaczego uważasz, że Cie obrażam.
Ahmed pisze:którą co do tamowania ruchu w mieście podziela wielu forumowiczów
Chyba chodzi Ci o uspokajanie?...
Równie wielu jej nie podziela.
Ahmed pisze: a jak Ci ona nie pasuje Twój problem. A o moje horyzonty to się nie martw.
To w końcu mój problem czy mam się nie martwić?
Ahmed pisze:Dla Twojej wygody
Oo.. dzięki 8)
Ahmed pisze:tylko czemu to ma służyć?
Może będzie, jak sam napisałeś: "bezpiecznie dla wielu bezmyślnych pieszych", a do tego dla wielu totalnie bezmyślnych kierowców.
kamilkw pisze:Prawda jest taka, że nie zmusi się ludzi żeby się przesiedli do autobusów, bo nigdy komfort czy czas dojazdu nie będzie nawet porównywalny.
Szczególnie komfort zwiększa się, a czas dojazdu skraca kiedy stoi się w korku :roll: Zauważ, że tu nie chodzi o zmuszanie kogokolwiek... tylko o zwiększanie konkurencyjności komunikacji miejskiej.
kamilkw pisze:A jeśli chodzi o zdjęcie zamieszczone przez AR to jest to dla mnie beznadziejne rozwiązanie i nie chciałbym żeby tak wyglądało moje miasto...
Za dużo przestrzeni dla ludzi?...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 20 lutego 2010, o 09:03

Ciężko mi sobie wyobrazić organizację ruchu na rondzie turbinowym po wprowadzeniu bus pasa.
Auta skręcające w Okrzei będą skręcały z lewego pasa IXw. a autobusy będą musiały przeciąć zewnętrzny pas ronda żeby skręcić w Czarnowską/Paderewskiego?

Obrazek

W takim przypadku rondo turbinowe w tym miejscu to głupota.
Nawet gdyby bus pas nie powstał autobusy musiały by się wciskać na lewy pas IXw. bo nie mogły by sobie objechac ronda po zewnętrznym jak to robią obecnie.

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 20 lutego 2010, o 11:14

Pozwolisz Ahmed:
Masmix pisze:Nie rozumiem dlaczego uważasz, że Cie obrażam.
A ja rozumiem:
Masmix pisze:Spróbuj najpierw poszerzyć horyzonty
...i podejrzewam, że Ty też, więc zamiast iść w zaparte, mówi się "przepraszam" i nie używa argumentów ad personam.
(wybaczcie, musiałem się wtrącić)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 20 lutego 2010, o 13:34

ice, myślę, że buspas w tym miejscu jest rozwiązaniem tymczasowym, do momentu otwarcia ronda turbinowego. Masz rację, że wtedy byłby on głupotą.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

ODPOWIEDZ