Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
kaggy
Ciekawe czy skoro pojawi się sygnalizacja świetlna to zniesione zostanie to ograniczenie do 40km/h które chyba przez nikogo nie jest respektowane. Rozumiem że miało to sens w przypadku gdy w dowolnym momencie należało się spodziewać pieszego na jezdni, natomiast gdy będzie działać sygnalizacja nie powinno być wątpliwości i nadzwyczajne ograniczenia są wg. mnie zbędne.
-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
Ja prawie respektuje to ograniczenie

Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
ice
Tam lubią postawić radar pod MAC Edukacja i łapią za Karczówkowską

-
michau
Dokładnie

Na przeciwko WSEiP.
-
Marcinus
-
Kontakt:
autor: Marcinus » 10 grudnia 2008, o 23:57
AR pisze:Ja prawie respektuje to ograniczenie

Prawie robi wielką różnicę;) jak dla mnie ten pomysł ze światłami to kolejny przejaw głupoty władz maista... zdecydowanie lepszym sposobem byłoby zbudowanie kładki dla pieszych takiej jak nad Źródłową, ale to niestety tylko moje zdanie, a dla miasta liczy się najmniejszy koszt i najprostsza linia oporu...
-
AR
-
Kontakt:
ale to przejście pewnie zniknie kiedy zostanie przebudowane skrzyzowanie Jagiellońska/Karczówkowska.
Poza tym jak jedziesz wg wskazań prędkościomierza 60 km/h to tak naprawdę jedziesz c.a. 50 km/h a radaru na pewno nie mają ustawionego na równe 40 km/h

Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
autor: tomasz2719 » 12 grudnia 2008, o 00:35
Ja bym postawił światła na skrzyżowaniu Grunwaldzka/Podklasztorna. Rozumiem że się pięknie jedzie Grunwaldzką w obie strony bo światła są jedne na Ślichowicach, a kolejne dopiero pod stacją paliw BP. Ale jednak jest bardzo trudno wyjechać z Podklasztornaej (a raczej z Piekoszowskiej przy tych starych zatoczkach autobusów). Rankiem to się tam czeka i czeka aby dało się włączyć do ruchu w Grunwaldzką w stronę BP. A i tak się dojeżdża tylko do połowy ulicy gdy przestaną jechać Ci w stronę Ślichowic, a później się znowu czeka na tej połowie, aby wjechać już na ulicę w stronę BP bo też jest duży ruch. Zresztą podobnie mają Ci co z Podklasztornej chcą wyjechać. Jest to dosyć spore skrzyżowanie. Owszem. Nie jest "regularne" jak każde inne z tego powodu iż wjazd na Piekoszowską jest rozdzielony dużym obszarem zieleni w przeciwieństwie do Podklasztornej która jest na przeciwko. Ale to dało by się załatwić. Ja tam nie widzę dużego problemu. Po południu jest podobnie. Wszyscy wracają z pracy do domu na Ślichowice i też nie da się wyjechać. Wiem ze Grunwaldzka jest główną ulicą dlatego proponowałbym dłuższe (dość długie) światło zielone dla Grunwaldzkiej, a krótsze dla Podklasztornej. Raczej bez guzika dla pieszych bo i tak się by doczekali zielonego. Te trudności w wyjechaniu na Grunwaldzką powoduje między innymi wcześniejsze skrzyżowanie Grunwaldzka/Piekoszowska przy osiedlu Gwarków. Przez to ze Piekoszowska ma pierwszeństwo to to jest po prostu jakaś durnota. Wiem ze to główna wylotówka na Częstochowę ale możnaby tam zorganizować ruch inaczej, szczególnie ze więcej samochodów wyjeżdża ze Ślichowic niż tych co wjeżdżają w Piekoszowską i wyjeżdżają z niej. Ktoś kiedyś rzucił hasło żeby tam zrobić rondo turbinowe. Czy rondo to dobry pomysł to nie wiem. Ale coś jednak trzeba zrobić z tym skrzyżowaniem bo tak dalej nie może być.
-
ice
Już dawno pisałem o konieczności sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Grunwaldzka/Podklaszorna jednak widać, że są ważniejsze miejsca np. Jagiellońska.
A co do Grunwaldzkiej z Pikoszowską to myśle, że rondo tam by się sprawdziło.
-
BziQ76
-
Kontakt:
Przy remoncie Piekoszowskiej na skrzyżowaniu z Grunwaldzką pojawi się sygnalizacja świetlna (najprawdopodobniej z oddzielnym światłem dla skręcających w lewo).
-
ice
Czyli nici z przebudowy tego durnego skrzyżowania

-
Krzysiek Kielce
autor: Krzysiek Kielce » 12 grudnia 2008, o 13:09
Witam wszystkich. Czy wiecie kiedy bedzie modernizowane to skrzyżowanie?Mieszkam na Ślichowicach i od kilku lat zastanwaiam się kto był tak mądry żeby taką drogę wymyślić. Od czasu Pasażu problem narasta.
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Droga wojewodzka jest droga nadrzedna w stosunku do drogi lokalnej... jak dla mnie to to skrzyzowanie natychmiast powinno zostac przebudowane.
-
Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
BziQ76 pisze:Przy remoncie Piekoszowskiej na skrzyżowaniu z Grunwaldzką pojawi się sygnalizacja świetlna (najprawdopodobniej z oddzielnym światłem dla skręcających w lewo).
Zatem konieczne będzie przedłużenie lewoskrętu.
Jeżpir
-
ice
Kurde przecież w tym miejscu są świetne warunki na rozbudowe skrzyżowania drogi wojewódzkiej i drogi do wielkiej sypialni.
Tam aż się prosi o prawdziwe skrzyżowanie

-
Krzysiek Kielce
autor: Krzysiek Kielce » 13 grudnia 2008, o 15:40
To że droga nadrzędna to wojewódzka to wiem ale w tym przypadku trzeba kierować się logiką a nie przepisami. Ktoś kto wymyślił tą krzyżówkę powinien dostać "Nobla" za głupotę.Pamiętam jak na samym początku zanim te drogi połączyli to poziom Piekoszowskiej był o jakieś pół metra za wysoki i dlatego jest taki dziki zjazd koło Lidla. Ta droga to bubel na maxxxa!!!