MZD Kielce - remonty dróg na os. Świętokrzyskie i Na Stoku

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 19 lipca 2007, o 09:12

Wiem, wiem, ale takie nazwy powinny dostawać ulice w centrum a nie na osiedlach, które są na obrzeżach miast... Zgodzę się z Jarkiem - takie osiedlowe ulice powinny mieć "przyjazne" i uniwersalne nazwy, powiązane czymś ze sobą, jak właśnie nazwy owoców, drzew, ptaków itp.

PS - Może mnie trochę poniosło w poprzednim poście, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, ale po prostu drażni mnie takie nazywanie ulic na osiedlach...

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 19 lipca 2007, o 10:35

Lucens pisze: Ta ulica łączy ulice Piłsudskiego i Sikorskiego, zatem nazwa "Orląt Lwowskich" jest jak najbardziej na miejscu.
Czy ja wiem... skoro już są ulice imienne, nie powinny być mieszane z nazwami organizacji.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Boss

Post autor: Boss » 19 lipca 2007, o 10:53

Jarek pisze: OT w tym wątku, ale po jakiego *** zmieniają Gagarnia? Czym podpadł? :/ bez sensu zmieniać nazwy ulic na siłe.
dokładnie. popieram Jarka :wink:
Jarek pisze: Miasto, jesli już chce uporządkować w pewien sposób osiedle, powinno ponadawać ulice wg jakiegoś schematu. A nie ni przypiął ni wypiął jakąś nazwę dać danej ulicy. Mi np. bardzo podoba się nazwenictwo ulic przy Wietrzni: Morelowa, Brzoskwiniowa, Malinowa :)
podam przykład z mojego osiedla. na Czarnowie są rejony gdzie takie nazewnictwo funkcjonuje odkąd pamiętam. np nazwy dotyczące/związane z władcami Polski: kazimierza wielkiego, mieszka I, lecha, jagiellońska, grunwaldzka, albo z zupełnie innej "nabiałowo-śniadaniowej beczki": maślana, owsiana, mleczna :wink:
CK|PL|EU

Lucens

Post autor: Lucens » 19 lipca 2007, o 10:57

Dlaczego nie, jeśli tylko nazwy pozostają w pewnym "obszarze tematycznym. Np. na Ślichowicach obok ulicy Kredowej, Jurajskiej, Karbońskiej czy Dewońskiej (nazwy okresów geologicznych) jest ul. Tektoniczna czy ul. Massalskiego (który zajmował się miedzy innymi geografią Gór Świętokrzyskich).

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 lipca 2007, o 15:40

A wracając do tematu - coś nie zanosi się na dalszy ciąg remontu ulicy (póki co bezimiennej)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Mnik

Post autor: Mnik » 24 lipca 2007, o 15:06

mogliby droge pod samo tesco jeszcze w tym roku pociagnac a tak z innej beczki to jak stok tak kolorowo obmalowali to fajnie by pasowaly bajkowe nazwy np Wilka i zająca cz tez misia uszatka:))))) :lol:

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 2 sierpnia 2007, o 21:22

RZ pisze:A wracając do tematu - coś nie zanosi się na dalszy ciąg remontu ulicy (póki co bezimiennej)

Pewnie znowu rozpoczną w listopadzie.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 września 2007, o 16:29

Loan pisze:
RZ pisze:A wracając do tematu - coś nie zanosi się na dalszy ciąg remontu ulicy (póki co bezimiennej)

Pewnie znowu rozpoczną w listopadzie.
Wygląda na to, że trwają przygotowania do rozpoczęcia drugiego i możliwe, że ostatniego etapu! Ulica jest rozkopana przy krawężnikach od sklepu "Na skarpie" do nowego budynku mieszkalnego pana Grzyba (możliwe, że do końca ulicy, ale tego niestety nie sprawdziłem). Czyżby już chcieli pociągnąć ulicę do samego końca? Byłoby świetnie :D Miejmy nadzieję, że ten dużo dłuższy odcinek od poprzedniego wykonają również tak dobrze jak pierwszą część, łącznie z położeniem nowej kostki brukowej na chodnikach. Wtedy już oficjalnie będzie można nadać ulicy nazwę Orląt Lwowskich ;-)

Jakiś czas temu położyli asfalt na niewielkim odcinku ulicy tuż obok szkoły podstawowej nr 33. Dawniej były tam kamienie i piach. Po jednej stronie (od strony szkoły) powstał też chodnik - niestety zamiast kostki brukowej znalazły się tam wielkie płyty chodnikowe :x Z bardzo nieoficjalnych informacji dowiedziałem się, że podobno ma tam kiedyś jeździć autobus "46" - jednak nie wziąłem tej wiadomości zbyt poważnie, choć po sporym zastanowieniu uważam, że taka trasa ma wiele plusów - chyba jedynym minusem byłoby tylko to, że kierowca miał by tylko jedną przerwę na pętli na Ślichowicach. Plusy to: jednokierunkowa jazda tych autobusów przez Osiedle Na Stoku (już nie byłoby problemów z wyjeżdżaniem autobusów z ulicy Sikorskiego w stronę centrum), przystanki na ulicy dzielącej osiedla Na Stoku i Świętokrzyskie, czyli krótsza droga na przystanki mieszkańców tego wielkiego skupiska bloków (w tym przy największej szkole podstawowej nr 33 w Kielcach - mogłyby tu dojeżdżać dzieci z całego miasta)!

Obrazek
Kolor czerwony - istniejąca trasa autobusów: "30", "46" i "TESCO"
Kolor niebieski - "planowany" nowy odcinek trasy autobusu: "46"
Kolor żółty - nowy odcinek asfaltu obok szkoły podstawowej nr 33
Kolor fioletowy - wyremontowany odcinek przyszłej ulicy Orląt Lwowskich
Kolor biały - odcinek przyszłej ulicy Orląt Lwowskich, na którym zauważyłem rozkopane pobocze asfaltu

Jak linia "46" była by taka jak powyżej na mapce a linie: "30" i "TESCO" takie jak poniżej to mozna by zlikwidować pętlę Na Stoku i przystanki na ulicy Sikorskiego po stronie Dąbrowy!

Linia "30" - jeden postój na pętli w Dyminach:
Obrazek

Linia "TESCO" - jedna trasa z postojem przy Tesco, nie jak obecnie dwie trasy:
Obrazek

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 17 września 2007, o 20:30

wg mnie świetne rozwiązanie zaproponowałeś nam może warto by też leśnym dziadkom z ztm'u czy tam niby "spółce pracowniczej MPK" naprawdę extra ludzie ze Świętokrzyskiego daleko mają na 46 a ludzią ze Stoku daleko na 34 i mogli by się przesiadać i jeszcze bilety godzinne jakby były to bajka!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 września 2007, o 21:11

MAŁY pisze:wg mnie świetne rozwiązanie zaproponowałeś nam może warto by też leśnym dziadkom z ztm'u czy tam niby "spółce pracowniczej MPK" naprawdę extra ludzie ze Świętokrzyskiego daleko mają na 46 a ludzią ze Stoku daleko na 34 i mogli by się przesiadać i jeszcze bilety godzinne jakby były to bajka!
Zgodzę się na to pod warunkiem, że 35 będzie jechać dalej Al. Solidarności, Sikorskiego i Warszawską :) musi być sprawiedliwie :D
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 września 2007, o 21:39

Wtedy by to wszystko straciło sens, bo chodzi mi również o to, by autobusy jechały Sikorskiego tylko w jednym kierunku i nie musiały wjeżdżać w Warszawską, co jest za każdym razem problemem... Za to gdyby wracały z centrum, by im upłynnić zakręt z Warszawskiej w Sikorskiego trzeba by wyburzyć niefortunnie postawiony dom, o którym już nie raz rozmawialiśmy i w jego miejscu, obok ogrodzenia hotelu La Mar wybudować delikatny zjazd. Gdyby zostało zastosowane takie rozwiązanie nie trzeba by już budować żadnych estakad, ani rond między Warszawską a Sikorskiego. Myślę, że to optymalne rozwiązanie dla wszystkich mieszkańców największej "sypialni" w Kielcach, tylko co zrobić, żeby je podsunąć tym, którzy o tym wszystkim decydują?...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 17 września 2007, o 21:54

a może dobrym rozwiązaniem było by powstanie całkiem nowej linii tylko wiadomo nie z kursami co 5-10 min jak 35 czy 46 tylko ok 30-50min.? Było by sprawiedliwie :lol: Ale z tego co zaproponowałeś po głębszym przemyśleniu doszedłem do wniosku że raczej jest niemożliwe puszczenie 46 tą trasą bo ponieważ :D te uliczki są zbyt wąskie i za dużo na nich stoi samochodów. Jóź kiedyś były plany puszczenia tam linii autobusowej i nawet są pętle na Piłsudskiego koło bloku nr. 40 , 26 po prawych stronach w kierunku Statoil'u a pod górkę koło #2 tam są teraz parkingi. Tak mi powiedziano kiedyś w ZTM'e i autobusy porostu tam by nie wyrabiały. Chyba że midi ale autokary jakoś dają radę ze szkoły czy kościoła to i zwykłe też powinny.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 września 2007, o 22:05

Jakby jechał tylko w jednym kierunku to by się spokojnie zmieścił - te uliczki są takie jak ta Orląt Lwowskich, po której bez problemów jeździ "39" i "49".

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 17 września 2007, o 23:58

Grzesiek pisze:Kolor niebieski - "planowany" nowy odcinek trasy autobusu: "46"
Przede wszystkim co znaczy słowo "planowany"?
Moim zdaniem ciężko będzie autobusom już koło spółdzielni (ten łuk). Potem skręt w prawo w Piłsudzkiego, potem cały odcinek do szkoły (tam parkuje z 50 aut na ulicy), następnie wjazd w wyremontowany odcinek koło szkoły (ten żółty). Potem może "dałoby radę". Jak dla mnie nierealne, chyba, że zabronią parkować na Piłsudzkiego, co byłoby kastrofą dla mieszkańców.
Grzesiek pisze:Jakby jechał tylko w jednym kierunku to by się spokojnie zmieścił - te uliczki są takie jak ta Orląt Lwowskich, po której bez problemów jeździ "39" i "49".
One są przynajmniej 30% węższe.

Podobają mi się natomiast ostatnie mapki. Tak mogłyby okrążać oba osiedla wszystkie kursujące tam autobusy. A Pętle w ogóle bym zlikwidował. Tylko to się może nie spodobać kierowcom, bo oni lubią sobie odpocząć co 20 minut, ewentualnie trzepnąć browarka ;)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 września 2007, o 05:33

pawloz pisze:Tylko to się może nie spodobać kierowcom, bo oni lubią sobie odpocząć co 20 minut, ewentualnie trzepnąć browarka ;)
Złośliwiec :twisted: :lol: :lol: :lol:

ODPOWIEDZ