Miasto samochodów vs. miasto zrównoważonego trans - dyskusja

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 12 sierpnia 2010, o 12:40

sueno pisze:Ta dyskusja przypomina próbę rozmowy z obrońcami krzyża pod pałacem prezydenckim. Z fanatykami nie da się rozmawiać.
Aaaa :lol: Sueno, da się! Przyznaj się, że nie potrafisz :lol:

Wcale nie chodzi o Piekoszowska ale o ulice gdzie możliwy jest przejazd tylko autobusów, czyli np. wałkowaną Paderewskiego :wink:
sueno pisze:(brakuje mi tylko parkingów gdzie samochody mogłyby parkować w tym centrum).
Brakuje parkingów, tak? A jak już będą parkingi to będzie brakować dróg dojazdowych do nich, bo będą generowały ruch, niemieszczący się na istniejących.. i tak w kółko :roll:

mp

Post autor: mp » 19 sierpnia 2010, o 09:49

Polecam, bardzo fajny artykuł z newsweeka, przyjemnie się czyta.

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 19 sierpnia 2010, o 10:34

Z tego artykułu powinno być pytanie do egzaminu na prawo jazdy :)

Mat

Post autor: Mat » 17 grudnia 2012, o 15:19

Nie wiem czy dobrze zamieszczam ten post i mam nadzieje ze nikogo nim nie doprowadzę do irytacji.

Mianowicie wracam do tematu skrzyżowania Paderewskiego / Sienkiewicza gdzie obecnie jest przecięta na pół ta pierwsza. Odwiedziłem już kilka miast w zachodniej Europie i widziałem tam rozwiązania deptaków miejskich. Zaskakuje mnie nasz MZD (bo chyba to oni tak zadecydowali).
Moim zdaniem aby usprawnić ruch w centrum powinno się puścić samochody osobowe i autobusy przez Paderewskiego. Zrobić światła i progi zwalniające na Paderewskiego, dodatkowo zostawić granit świadczący o przedłużonym deptaku (oczywiści szybciej będzie się niszczył ale taki mały fragment można co jakiś czas wymienić). W żaden sposób nie utrudniałoby to życia przechodniów a jak najbardziej ułatwiałoby przemieszczanie samochodów do innych części miasta.
Przecież jak wrócić na chwilę w przeszłość do lat 90tych i wczesniej to samochodów było mniej a połączenie północy miasta z południem było możliwe przez:
1. Żródłową
2. Kościuszki
3. Rynek
4. Paderewskiego
5. Żelazna

A obecnie przy dużo większej ilości samochodów zostały tylko 1, 2 i 5.

Co o tym sądzicie ?
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2012, o 15:58 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
panGargamel

Post autor: panGargamel » 17 grudnia 2012, o 15:32

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony wydaje sie, ze swiat by sie nie skonczyl. Ale z drugiej strony jestem niemal w 100% pewien, ze byloby jak z woda, gdzie mały przeciek/przesiak po chwili porywa brzegi i wywołuje powodz.

Podejrzewam, ze po bardzo niedlugim czasie od udostepnienia takiego przesmyku ludzie masowo "polubiliby" taki skrot i mielibyśmy do czynienia z nieustającym sznurem pojazdow... i byc moze permamentnym korkiem na Paderewskiego.
Łyso wszędzie, pusto wszędzie...
Co to będzie?
Pięknie będzie!
Tu wytniemy drzewo, a tam ekran będzie!

Mat

Post autor: Mat » 17 grudnia 2012, o 15:57

Oczywiście może i tak być. Chociaż wydaje mi się, że progi zwalniające odstraszałyby niektórych do częstego korzystania z tej drogi. Chodzi tylko o "dodatkową możliwość".

Awatar użytkownika
panGargamel

Post autor: panGargamel » 17 grudnia 2012, o 17:26

Nie sadze. Mnie tam progi od niczego nie odstraszają :)
Co to będzie?
Pięknie będzie!

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 17 grudnia 2012, o 18:43

Można by też poszerzyć Paderewskiego, postawić ekrany akustyczne, ciąg pieszy w osi Sienkiewicza puścić kładką nad ulicą i powstała by super alternatywa dla samochodów :P

Awatar użytkownika
panGargamel

Post autor: panGargamel » 17 grudnia 2012, o 19:22

...a moze by tak mala estakadke puscic w ciagu Paderewskiego?
Co to będzie?
Pięknie będzie!

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 grudnia 2012, o 19:29

Chciałbym nieśmiało zauważyć, że większy ruch na Paderewskiego = brak możliwości zaparkowania i wyjechania z miejsca parkingowego (prostopadłego do jezdni).
No i uważam podobnie jak kolega wyżej który porównał ruch samochodowy do zachowania wody. Choć ostatnio słyszałem, że porównuje się go do zachowania powietrza (na przykładzie Seulu).
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 17 grudnia 2012, o 20:54

Mat pisze:(...) Co o tym sądzicie ?
Jak po zakończeniu budowy węzła Żelazna ma wyglądać ruch Żelazna-Czarnowska-IX Wieków? Będą tam wprowadzone jakieś ekoterrorystyczne rozwiązania typu "tylko autobusy!" czy będziemy mogli jeździć jak wcześniej?

Bo jeśli to drugie to przy planowanej przepustowości ww. nie będzie sensu pchać się w Paderewskiego. I o ile byłem zwolennikiem otworzenia jej na czas realizacji inwestycji to dziś chyba już za późno. Pozwólmy na spokojną śmierć Sienkiewicza, a potem zaorajmy i posadźmy tam piękny park.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

mp

Post autor: mp » 17 grudnia 2012, o 22:29

bender pisze:Jak po zakończeniu budowy węzła Żelazna ma wyglądać ruch Żelazna-Czarnowska-IX Wieków? Będą tam wprowadzone jakieś ekoterrorystyczne rozwiązania typu "tylko autobusy!" czy będziemy mogli jeździć jak wcześniej?
Tylko autobusy - identycznie jak na Paderewskiego w tym momencie.
I o ile byłem zwolennikiem otworzenia jej na czas realizacji inwestycji to dziś chyba już za późno. Pozwólmy na spokojną śmierć Sienkiewicza, a potem zaorajmy i posadźmy tam piękny park.
Zgodnie z zasadą sprawiedliwości: nie można przejechać przez miasto samochodem, nie można przejechać rowerem, nie można przejść pieszo, to niech nie będzie można też autobusem - jak udupieni to wszyscy! A jak dużo wolności to tylko dla kierowców samochodów ze średnim napełnieniem na poziomie 1.2 pasażera/pojazd!
Mat pisze:Oczywiście może i tak być. Chociaż wydaje mi się, że progi zwalniające odstraszałyby niektórych do częstego korzystania z tej drogi. Chodzi tylko o "dodatkową możliwość".
Ta dodatkowa możliwość spowodowałaby to co wyżej napisałem - czyli brak jakiejkolwiek alternatywny do poruszania się w tym mieście. No chyba, że helikopterem, ale słyszałem, że dopiero w perspektywie budżetowej unii na lata 2014-2020 będzie się stawiać na transport śmigłowy w największych na świecie aglomeracjach, a póki co z lądowiskami u nas jak na lekarstwo. Pozorne bezpieczeństwo przy tamtych miejscach parkingowych przy dużym natężeniu ruchu samochodów każdy jest sobie w stanie wyobrazić.

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 10 stycznia 2013, o 03:59

Rozpoczęto konsultacje Narodowego Programu Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego 2013-2020.

SKI oczywiście weźmie w nich udział, ale zachęcam także do indywidualnych wypowiedzi. Niestety jest zagrożenie, że motobuce się rzucą na konsultacje i złożą same uwagi w stylu "stop prześladowaniom kierowców".

Cytat z projektu:
"Okolicznościami sprzyjającymi szczególnie wysokiemu ryzyku pieszych w Polsce są:
• niski poziom edukacji pieszych i kierowców, nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego przez pieszych oraz kierujących pojazdami wobec pieszych a także brak partnerstwa na drodze, przejawiający się okazywaniem wyższości kierowców pojazdów w stosunku do niechronionych uczestników ruchu (pieszych, rowerzystów),
• nieodpowiednie planowanie i organizacja przestrzeni miejskiej i osiedlowej, niekorzystna lokalizacja obiektów generujących ruch pieszy,
• duża prędkość pojazdów w miejscach przebywania pieszych, a także mała liczba zastosowanych środków inżynierskich służących ochronie pieszego (chodniki, azyle, sygnalizacja świetlna),
• mała widoczność pieszych, szczególnie w warunkach ograniczonej widoczności (noc, mgła, opady deszcz lub śniegu) spowodowana nieużywaniem elementów odblaskowych lub niedostatecznym oświetleniem przejść dla pieszych."

Aż nie wierzę, że to ktoś w Polsce napisał! Proponuję wnosić w ramach konsultacji, że należy znacjonalizować MZD.

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 10 stycznia 2013, o 09:50

Narodowy Program Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Strona główna
Program
Mapa fotoradarów
Zaproponuj lokalizację fotoradaru

Już na wstępie widać do czego zmierza i jakie będą wnioski. :wink: Wszystko sprowadzi się do morderców przekraczających prędkość na drodze wiodącej przez pola o 11 km/h. :wink:
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

ODPOWIEDZ