Przy okazji: doceńcie finezję naszego urzędu. Sami piszą, że zgodnie zz kpa zawiadomienie uważa się za dokonane z dniem 24 listopada, a zapoznać się z aktami można do 23 listopada.UM Kielce pisze:OBWIESZCZENIE
Zgodnie z art. 49 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.)
Prezydent Miasta Kielce
zawiadamia, o możliwości wglądu w akta sprawy w związku z toczącym się postępowaniem w sprawie o wygaszenie Decyzji o ustaleniu lokalizacji Inwestycji celu publicznego Nr 80/2008 z dnia 06.10.2008r., znak:AGSM.I.73311-1-58/2006 dla inwestycji polegającej na budowie obiektu infrastruktury technicznej:
ścieżki rowerowej w pasach drogowych ulic: Al.Legionów, Gagarina, Ściegiennego, Mała Zgoda, Zgoda, Langiewicza, Skalista, Wojska Polskiego, Tarnowska, Klecka oraz na terenach przyległych w Kielcach,
na działkach nr ewid. 84/2, 85/2, 86/1, 86/7, 87, 416/3, 504/13, 504/15, 504/17, 504/20, 504/31, 504/29, 505/5, 505/6, 505/7, 505/8, 505/10, 505/11, 506/2, 506/3, 507/4, 507/5, 507/6, 507/7, 514/1, 618/3, 618/6, 618/7, 618/12, 101/27, 101/32, 101/34, 101/37, 101/38, 101/43, 159/1, 159/2, 159/4, 159/6, 159/7, 159/8, 171/42, 171/45, 171/60, 620/1, 621/28, 1910/6, 1910/7, obręb 0024,
1319/1, 1319/14, obręb 0017,
11/9, 14/9, 14/13, 14/14, 14/22, 18, 195/12 obręb 0023,
41/2, 41/10, 41/14, obręb 0031,
1031/1, 1031/2 obręb 0032.
Akta przedmiotowej sprawy znajdują się w Wydziale Architektury i Urbanistyki Urzędu Miasta Kielce, Rynek 1, pokój 127.
W terminie 14 dni od daty wywieszenia niniejszego obwieszczenia ( tj. w dniach 10.11.2011r. do 23.11.2011r.) strony przedmiotowego postępowania administracyjnego mogą zapoznać się – w godzinach pracy urzędu – z aktami sprawy oraz wypowiedzieć się co do zebranych dowodów i materiałów.
Zgodnie z art. 49 Kodeksu Postępowania Administracyjnego zawiadomienie uważa się za dokonane od dnia 24.11.2011r. -
Z up. PREZYDENTA MIASTA
mgr Andrzej Kędra
Dyrektor Wydziału Architektury i Urbanistyki
Kielce - infrastruktura rowerowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ciekocka od strony Kielc

walory widokowe

i z drugiego końca

zdjęcia z 11.11 a więc ruch na drogach bardzo mały - rowerów napotkanych 0 (temperatura mogła oczywiscie zniechęcić ale jednak dzień wolny) , samochodów w ciągu 5 minut - 2 , tak że nikt sie znakami nie przejmuje - widac zresztą na zdjęciu
sama droga przypomina raczej polną, po opadach jeśli będą tędy jeździć auta to pewnie porobią sie dziury

walory widokowe

i z drugiego końca

zdjęcia z 11.11 a więc ruch na drogach bardzo mały - rowerów napotkanych 0 (temperatura mogła oczywiscie zniechęcić ale jednak dzień wolny) , samochodów w ciągu 5 minut - 2 , tak że nikt sie znakami nie przejmuje - widac zresztą na zdjęciu
sama droga przypomina raczej polną, po opadach jeśli będą tędy jeździć auta to pewnie porobią sie dziury
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie
-
grzebo
Narysowałem mapkę przerw w drogach dla rowerów, tj. takich miejsc, gdzie zgodnie z przepisami trzeba zsiąść z roweru (w tym żeby wjechać albo zjechać z DDR). Zliczyłem 52 takie przerwy.
Planuję napisać o tym jakieś pismo, ale nie bardzo wiem do kogo (do radnych? bo MZD o tym doskonale wie). Poza tym chyba trzeba poczekać do wiosny, bo zimą temat DDR jest mało nośny.
Zwróćcie uwagę, że praktycznie tylko rekreacyjne DDR są w miarę ciągłe. Cokolwiek przydatnego do dojazdów jest dziurawe.

Planuję napisać o tym jakieś pismo, ale nie bardzo wiem do kogo (do radnych? bo MZD o tym doskonale wie). Poza tym chyba trzeba poczekać do wiosny, bo zimą temat DDR jest mało nośny.
Zwróćcie uwagę, że praktycznie tylko rekreacyjne DDR są w miarę ciągłe. Cokolwiek przydatnego do dojazdów jest dziurawe.

-
grzebo
Na Grunwaldzkiej oznaczyłem następujące miejsca (od zachodu):
- brak zjazdu dla osób jadących w kierunku Ślichowic (chyba, że ktoś lubi wjeżdżać pod prąd na drogę 2x3),
- przejazd przy szpitalu,
- brak zjazdu dla osób jadących w stronę centrum przed wiaduktem z Mielczarskiego,
- brak wjazdu i wyjazdu z tunelu.
W sumie cztery miejsca, gdzie jadąc zgodnie z prawem trzeba zsiadać.
- brak zjazdu dla osób jadących w kierunku Ślichowic (chyba, że ktoś lubi wjeżdżać pod prąd na drogę 2x3),
- przejazd przy szpitalu,
- brak zjazdu dla osób jadących w stronę centrum przed wiaduktem z Mielczarskiego,
- brak wjazdu i wyjazdu z tunelu.
W sumie cztery miejsca, gdzie jadąc zgodnie z prawem trzeba zsiadać.
-
grzebo
Tam nie ma ścieżki - wiem, bo sam pisałem do MZD żeby ją zlikwidować. Ale akurat tam to jest OK. Zrobili tam "śmieszkę" w postaci czerwonego chodnika bez zachowanej skrajni, na którym okoliczni mieszkańcy trzymali jakieś graty i który cały zarósł. Tymczasem na tym odcinku jest całkiem dobra spokojna droga serwisowa, na którą da się legalnie wjechać i zjechać. Przegapiłem natomiast przerwę na Łódzkiej przed wiaduktem kolejowym.
Poprawione:

Zrobiłem też mapkę miejsc, w których można było zbudować DDR w ramach inwestycji, które i tak są prowadzone:

Poprawione:

Zrobiłem też mapkę miejsc, w których można było zbudować DDR w ramach inwestycji, które i tak są prowadzone:

-
grzebo
Piszę drugiego posta, ale na trochę inny temat.
Korespondencja w sprawie odśnieżania DDR:
Dostałem też serdeczną zachętę do prędkiego oddalenia sięod przewodniczącego RM p. Boguckiego w odpowiedzi na moją skargę na przejazd na Grunwaldzkiej. Doceńcie, że pan przewodniczący odpisał mi 9 stycznia, ale powołał się na obrady z 17 stycznia.
EDIT:
Widzę, że GW też podjęła temat odśnieżania:
Korespondencja w sprawie odśnieżania DDR:
ja pisze: Szanowni Państwo!
Zgodnie z ustaleniami ze spotkania z 30.08.2011 piszę e-mail zamiast korzystać z systemu ePUAP.
Uprzejmie proszę o jak najszybsze odśnieżenie tych dróg dla rowerów oraz ciągów pieszo-rowerowych na terenie Kielc, za które odpowiada MZD. W szczególności konieczne jest odśnieżenie dróg dla rowerów na ul. Grunwaldzkiej, Tarnowskiej, Bohaterów Warszawy i Sandomierskiej, a także w al. Solidarności i al. IX Wieków Kielc.
We wszystkich tych miejscach dzisiaj zalega kilkucentymetrowa warstwa śniegu, która znacznie utrudnia jazdę rowerem i stanowi zagrożenie dla osób korzystających z ww. dróg dla rowerów. Odśnieżanie nie zostało wykonane mimo tego, że opady śniegu ustały ponad 24 godziny temu.
Proszę o poinformowanie mnie o krokach podjętych w tej sprawie. Wyrażam zgodę na kontakt ze mną poprzez e-mail.
MZD pisze: Witam
W latach ubiegłych ścieżki rowerowe pozostające w zarządzie MZD były odśnieżane na tzw. zgłoszenie. W roku bieżącym w związku z okrojeniem budżetu MZD na tzw. bieżące utrzymanie o 11 mln. złotych nie posiadamy środków na odśnieżanie dróg rowerowych. Ta usługa jest rozliczana w m.kw.
Okrojenie budżetu zmusza nas do regulowania płatności przede wszystkim za odśnieżanie jezdni oraz chodników.
Z poważaniem
Jarosław Skrzydło, Rzecznik MZD w Kielcach
ja pisze: Witam!
Dziękuję za prędką, choć rozczarowującą odpowiedź. Wobec stanowiska MZD wyrażonego w Pańskim e-mailu, uprzejmie proszę o podanie mi jeszcze kliku informacji uzupełniających:
1. Czy odśnieżanie dróg dla rowerów zostało zlecone w ramach przetargu na "Zimowe utrzymanie ulic na terenie miasta Kielce w sezonach zimowych: 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014"? Jeśli nie, to dlaczego?
2. Dlaczego nie możecie Państwo przeznaczyć oszczędności wywołanych bardzo ciepłą zimą (pierwsze poważne opady dopiero w połowie stycznia!) na odśnieżanie dróg dla rowerów?
3. Jakie inne oszczędności w zakresie odśnieżania podjął MZD? Czy rowerzyści są jedynymi osobami dyskryminowanymi, czy też istnieją jeszcze jakieś inne drogi, które w ogóle nie są przez MZD odśnieżane?
4. Jak zdaniem MZD mam się poruszać ulicami, na których przewidziana jest DDR, która nie została odśnieżona? Czy mam prawo jeździć jezdnią?
5. Czy moglibyście Państwo zasłaniać znaki C-13 w czasie zalegania śniegu, tak aby rowerzyści mogli legalnie i bezpiecznie (bezpieczeństwo podobno jest dla MZD podstawowym priorytetem) poruszać się po Kielcach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dostałem też serdeczną zachętę do prędkiego oddalenia sięod przewodniczącego RM p. Boguckiego w odpowiedzi na moją skargę na przejazd na Grunwaldzkiej. Doceńcie, że pan przewodniczący odpisał mi 9 stycznia, ale powołał się na obrady z 17 stycznia.
EDIT:
Widzę, że GW też podjęła temat odśnieżania:
Gazeta Wyborcza pisze: Rowerem zimą nie pojedziesz. Przez oszczędności
Grzegorz Walczak
24.01.2012
Stowarzyszenie zamierza wystosować w tej sprawie pismo do Miejskiego Zarządu Dróg. - Nie chodzi nam o usuwanie śniegu ze wszystkich ścieżek, bo to nierealne, ale z tych najważniejszych - mówi Chłodnicki. I podaje przykład ciągu pieszo-rowerowego przy al. IX Wieków. - Gdy śnieg napadał, tylko połowa została odśnieżona - ta dla pieszych. O drugiej części nikt nie pomyślał. A szkoda, bo zima też jest dla rowerzystów - przekonuje.
Do odśnieżania ścieżek nikt się jednak nie kwapi. - Za pielęgnację i utrzymanie drogi rowerowej, która przebiega przez nasz teren, nie odpowiadamy. To obowiązek miasta - mówi Zbigniew Kasperek, pełnomocnik zarządu Świętokrzyskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Za drogi znajdujące się przy pasach drogowych odpowiada Miejski Zarząd Dróg. A za resztę? - Na razie nie wiadomo. Po tym, jak zlikwidowany został wydział usług komunalnych w ratuszu, dopiero zostanie podjęta decyzja, czy za utrzymanie tych dróg odpowiedzialni będziemy my, czy też nowo powstały wydział środowiska i gospodarki komunalnej - mówi Jarosław Skrzydło, rzecznik MZD.
Dodaje, że MZD rozumie rowerzystów, jednak za odśnieżanie wziąć się raczej nie zamierza. - Nie mamy na to pieniędzy - twierdzi rzecznik.
Przyznaje jednak, że w poprzednich latach, po interwencjach rowerzystów, MZD usuwał śnieg z najważniejszych ścieżek. - Wtedy mieliśmy więcej pieniędzy. Teraz otrzymaliśmy mniej na bieżącą działalność. Poza tym wychodzimy z założenia, że większość osób korzysta z chodnika, a nie drogi rowerowej - mówi rzecznik MZD.
Z tym nie do końca zgadza się jednak Chłodnicki. - To niby prawda, ale rowerzystów zimą z każdym rokiem jest więcej. W piśmie przedstawimy te dane. Ja sam z roweru korzystam co najmniej raz na dwa tygodnie. Takich osób jest coraz więcej i chcemy to uświadomić naszym władzom - mówi.
MZD obiecuje, że zajmie się problemem rowerzystów, ale szanse na to, że sytuacja zmieni się już tej zimy, są marne. - Rozumiemy argumenty rowerzystów, ale gdy mamy do wyboru odśnieżyć ścieżkę czy załatać dziurę, wybierzemy to drugie - tłumaczy Skrzydło.
Z odśnieżaniem nie tylko chodników, ale i dróg rowerowych próbują za to radzić sobie inne miasta. Jednym z nich jest Gdańsk. - Od czterech lat prowadzimy przetargi na odśnieżanie ścieżek - informuje Katarzyna Kaczmarek, rzeczniczka prasowa Zarządu Dróg i Zieleni. Dodaje, że dzięki temu z roku na rok na ulicach Gdańska widać coraz więcej "zimowych rowerzystów".
Czy takie rozwiązanie sprawdziłoby się w Kielcach? - Jak najbardziej. I to nawet bez ogłaszania przetargu. Cały czas uważam, że łatwiej po prostu odśnieżyć te kilka metrów więcej. I nie ma co się tu oszczędnościami usprawiedliwiać, bo to wcale nie są wysokie koszty - uważa Chłodnicki. Łącznie drogi rowerowe w Kielcach mają 15 km długości.