Becher Silver, al. IX Wieków Kielc/ul. Cicha

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Posty: 11590
Rejestracja: 21 września 2005, o 14:05
Lokalizacja: Bilbało!
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 lipca 2012, o 12:57

Dostosuje sie do zapisow MPZP ;)

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1401
Rejestracja: 24 kwietnia 2006, o 13:47

Post autor: hey » 7 października 2012, o 09:45

Na parterze obok otwartej jakiś czas temu Piekarni pod Telegrafem do otwarcia szykuje się sklep mięsny Zychowicz...

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1664
Rejestracja: 29 lipca 2006, o 21:43
Lokalizacja: KIELCE_oś.Świetokrzyskie

Post autor: MAŁY » 31 maja 2013, o 09:34

Dwa budynki w centrum Kielc kryją w sobie niezwykłe tajemnice
Nowoczesne budynki na miarę XXI wieku przy alei IX Wieków Kielc kryją wiele wyjątkowych w architektonicznych rozwiązań.
Narożnik w budynku Becher Platinum u zbiegu ulicy Cichej i alei IX Wieków Kielc płynnie przechodzi w kierunku południowo-zachodnim, a zastosowane okładziny elewacji z Alucobondu harmonijnie łączą duże przeszklenie północnej ściany z zachodnią, obłożoną jasnym piaskowcem.

– W Kielcach jeszcze nikt do tej pory tak nie budował. Takie rozwiązanie i wyprofilowany kształt budynku pozwala światłu na widowiskową grę barw. Wiosną ten fragment najładniej wygląda około godziny 17 – mówi Rafał Garncarczyk, właściciel kieleckiej Pracowni Architektonicznej Dobra Forma, projektant budynku.

Przy głównej kieleckiej alei IX Wieków wyrosły nowoczesne budynki ze szkła, kamienia i aluminium. Dzięki nim powstała wielkomiejska ulica, której pozazdrościć mogą kielczanom europejskie aglomeracje. Architekci zastosowali w nich elementy, jakich dotąd u nas jeszcze nie było.
Nowy standard na tej ulicy zapoczątkował zbudowany w 2010 roku biurowiec Becher Platinum. W 2012 roku do nowoczesnej zabudowy dołączył kolejny biurowiec Becher Silver. Obydwa to architektoniczne dzieło Pracowni Architektonicznej Dobra Forma z Kielc, która projekty przygotowała na zlecenie i w ścisłej współpracy z inwestorem obiektów – znanym kieleckim deweloperem firmą Becher.

Zarówno przed inwestorem, jak i przed ośmioosobowym zespołem architektów stanęło trudne zadanie wkomponowania w istniejące przy głównej arterii Kielc, jaką jest aleja IX Wieków, wielopiętrowych budynków, tak by nie kłóciły się one z bliskim sąsiedztwem starej kieleckie zabudowy, a jednocześnie unowocześniły ten fragment miasta.

– Usytuowanie budynków w centrum miasta, w kształtującym się nowym kwartale zabudowy śródmiejskiej, przy głównej arterii Kielc, a jednocześnie w pobliżu budynków administracyjnych i usługowo-biurowych, było jednym z dużych wyzwań w trakcie prac projektowych – mówi Rafał Garncarczyk, właściciel kieleckiej Pracowni Architektonicznej Dobra Forma, która opracowała projekt architektoniczny obu budynków. – Budynki znajdują się na granicy obszaru śródmieścia miasta ze starą zabudową i jednocześnie przy reprezentacyjnej alei IX Wieków Kielc, której wielkomiejski charakter trzeba było podkreślić. W związku z tym przy projektowaniu trzeba było to uwzględnić. Inwestor – firma Becher, postawił nam też dodatkowe wymaganie, aby inwestycje współgrały ze sobą. Stąd w obu sąsiadujących budynkach zostały zastosowane podobne materiały – okładziny kamienne z piaskowca, elementy okładzin z Alucobondu, czyli nowoczesnej okładziny z blachy, czy też elementy przeszklonych fasad. Oba budynki nawiązują do istniejącej linii i skali zabudowy sąsiedniej. Pewne wymogi narzucało też gruntownie modernizowane śródmieście i sąsiedztwo istniejącej starej zabudowy. Z tego względu, projektując bryły, staraliśmy się zachować odpowiednią skalę oraz charakter zabudowy śródmiejskiej, a jednocześnie nadać im współczesny wygląd, współgrający z architekturą budynków po przeciwnej stronie alei – wyjaśnia architekt.

Budynek Becher Platinum ma pięć kondygnacji nadziemnych i jedną podziemną. Usytuowanie go na działce narożnej zmusiło projektantów do zastosowania układu budynku w kształcie litery L. Budynek zaprojektowano, starając się maksymalnie wykorzystać atut rozległych widoków na północ i zachód. Parter budynku został cofnięty w stosunku do pozostałych kondygnacji, co nadało bryle pewnej lekkości. Zastosowanie ogromnych tafli ciemnego szkła na elewacji od strony alei IX Wieków pozwoliło wykorzystać przepiękną panoramę na północ i równocześnie nadać wnętrzom nowoczesny charakter. Ciekawym elementem architektonicznym jest narożnik budynku u zbiegu ulicy Cichej i alei IX Wieków, który płynnie przechodzi w kierunku południowo-zachodnim dzięki zastosowaniu okładziny z Alucobondu która harmonijnie łączy duże przeszklenie na elewacji z wykonaną z jasnego piaskowca elewacją od strony zachodniej.

Drugi z budynków Becher Silver, także z pięcioma kondygnacjami nadziemnymi i jedną podziemną zamyka róg alei i ulicy Koziej. Także zaprojektowany i wykonany został z przeznaczeniem na funkcje usługowo-handlowe na parterze i biurowo-usługowe na piętrach. Elewacje Silvera również obłożono piaskowcem, tyle że jaśniejszym. Elementami nawiązującymi do rozwiązań architektonicznych w sąsiednim budynku także są duże szklane fasady. Tu jednak w przeciwieństwie do Platinum, zastosowano szkło przezierne, to znaczy takie, które umożliwia zajrzenie do wnętrza z ulicy.

Także w tym budynku zaakcentowany został narożnik, choć inaczej niż w sąsiedztwie. Inaczej wyglądają też podziały szklanych elewacji. W budynku Platinum przeważają poziome linie, akcentujące poszczególne kondygnacje, natomiast w budynku Silver dominują pionowe, nieregularne, nadające dodatkowej lekkości dużym przeszkleniom. Kolorystyka elewacji obu budynków jest utrzymana w spokojnych stonowanych barwach, a dominują odcienie szarości i jasne barwy okładzin z piaskowca.
Na ogromne podkreślenie zasługuje też praca architektów wnętrz, którzy dopełnili całości przedsięwzięcia. Pracowały nad tym młode projektantki wnętrz ze Studia Dou Justyna Detka i Edyta Iwańska. W środku zastosowano bardzo dobrej jakości wykończenia – kamienne posadzki i okładziny na schodach, przeszklone stalowe poręcze, a także drogie tapety 3D i plafonowe podświetlenia. Całość prezentuje się dzięki temu nowocześnie, ciepło i przytulnie.
:arrow: http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/in ... -tajemnice
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)
Posty: 910
Rejestracja: 7 grudnia 2007, o 16:41
Lokalizacja: Kielce ŚLV

Post autor: Petras » 5 czerwca 2013, o 18:54

MAŁY pisze:Dzięki nim powstała wielkomiejska ulica, której pozazdrościć mogą kielczanom europejskie aglomeracje.
Wielkomiejski charakter ulicy niewątpliwie poprawi parking pod UW i wkopany pół kondygnacji niżej sąsiedni Aqua (viewtopic.php?t=2583&postdays=0&postorder=asc&start=45) :twisted:
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1258
Rejestracja: 29 grudnia 2005, o 01:09

Post autor: Michał » 10 sierpnia 2013, o 19:01

Obrazek

Awatar użytkownika
CubaSh
Posty: 54
Rejestracja: 4 marca 2012, o 15:45
Lokalizacja: CK

Post autor: CubaSh » 10 sierpnia 2013, o 20:25

Rany boskie...to tak zostanie? Masakra :roll:

michau

Post autor: michau » 11 sierpnia 2013, o 00:01

Ojapierdole :shock: To nawet w takim budynku nie ma żadnych wymagań odnośnie estetyki zewnętrznej lokali? Czyli wychodzi na to że można powiesić każde gówno, byle tylko kasa z wynajmu się zgadzała? Dramat, niedlugo ten budynek będzie jak Galeria Czarnowska.

Awatar użytkownika
inwestor
Posty: 168
Rejestracja: 9 marca 2009, o 22:25
Lokalizacja: Kielce

Post autor: inwestor » 12 sierpnia 2013, o 09:16

z tego zdjęcia wynika, że chyba zakryli okna bo malują po prostu w środku, ale dyskoteka gra swoją drogą , i jak widać reszta jest po prostu pusta więc pewnie będzie jeszcze "ładniej" :)
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Posty: 1258
Rejestracja: 29 grudnia 2005, o 01:09

Post autor: Michał » 12 sierpnia 2013, o 10:14

To są wewnętrzne rolety, w środku już jest wszystko wyremontowane.

Awatar użytkownika
inwestor
Posty: 168
Rejestracja: 9 marca 2009, o 22:25
Lokalizacja: Kielce

Post autor: inwestor » 13 sierpnia 2013, o 12:41

o mater .. wygląda jak jakiś karton
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

ODPOWIEDZ