Czad! Jadąc z południa Kielc, żeby wjechać na parking, muszę objechać całe centrum. Tyle samo zajmie mi dojechanie do GE, zaparkowanie i wyjście do ciepłego, czystego wnętrza.Baranówczanin pisze:Możliwe, że dlatego.A poważniej, to o ilę się nie mylę to za UM jest piętrowy parking gdzie można parkować?
Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- bender
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
No widzisz, centrum wymiera przez takich jak Ty, którym ciężko jest przejechać w swoim samochodzie dodatkowy kilometr do parkingu 
Chociaż jadąc z południa zaparkował bym na Placu Wolności albo pod KCK, ale z kolei tam trzeba płacić za postój co jest ewenementem na skalę europejską
Może zadaszenie Sienkiewicza to nie był taki zły pomysł, przynajmniej kierowcy nie zamoczyli by sobie butów w brzydką pogodę.
Napewno obecna, atrakcyjna oferta kupców z Sienkiewicza plus parkingi na tej ulicy sprawiły by, że ludzie chętniej robili by tam zakupy ni z w galeriach handlowych
Chociaż jadąc z południa zaparkował bym na Placu Wolności albo pod KCK, ale z kolei tam trzeba płacić za postój co jest ewenementem na skalę europejską
Może zadaszenie Sienkiewicza to nie był taki zły pomysł, przynajmniej kierowcy nie zamoczyli by sobie butów w brzydką pogodę.
Napewno obecna, atrakcyjna oferta kupców z Sienkiewicza plus parkingi na tej ulicy sprawiły by, że ludzie chętniej robili by tam zakupy ni z w galeriach handlowych
- Baranówczanin
Więc finalizując, upadkowi sienkiewki nie jest winne zlikwidowanie parkowania w centrum, tylko powstanie wygodniejszych galerii gdzie nie trzeba płacić za parking, poza tym jest czysto, ładnie i ciepło. Nawet nie wpadłem na to, że są parkingi pod KCK itd, może dlatego, że nie jeżdze nigdy do centrum autem, bo po co skoro są lepsze formy transportu.
Baranówek od 1929 roku w Kielcach. 
Moim zdaniem winna jest oferta i niestety podejście do klienta. Ostatnim razem na Sienkiewicza w celach zakupowych byłam żeby kupić mężowi koszulę i jakież było moje zaskoczenie, gdy w dwóch kolejnych sklepach okazało się, że koszuli nie można przymierzyć. Mam kupić kota w worku ponieważ "jeśli wyjmę to koszulę z folii a państwo jej nie kupią to co ja wtedy zrobię"
Czy potrzeba coś tu jeszcze dodawać? O jakiej konkurencji dla galerii (sieciówek) mówić z takim nastawieniem...
Mam tak samo jak ty miasto moje...
- bender
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Może czas przenieść ten wątek do działu "inwestycje zrealizowane"? 
BTW ciekawy jestem jak będzie z budową kolejnych parkingów w centrum kiedy powoli stają się one niepotrzebne.
Może warto się zastanowić czy zgoda miasta na parkowanie na Warszawskiej nie jest taką ostatnią próbą ratowania tej ulicy przed podzieleniem losów Sienkiewicza
BTW ciekawy jestem jak będzie z budową kolejnych parkingów w centrum kiedy powoli stają się one niepotrzebne.
Może warto się zastanowić czy zgoda miasta na parkowanie na Warszawskiej nie jest taką ostatnią próbą ratowania tej ulicy przed podzieleniem losów Sienkiewicza
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
Zamiast książek tancerki erotyczne. Go – Go Cocomo otwiera lokal w Kielcach
Klub zacznie swoją działalność w marcu 2013 roku. Będzie to drugi kielecki klub należący do Cocomo, ogólnopolskiej sieci klubów z tancerkami erotycznymi. Pierwszy działa przy ulicy Bodzentyńskiej.
Do niedawna na parterze budynku przy ulicy Sienkiewicza 30 działała księgarnia "Księgarz”, prowadzona przez Grzegorza Grudzińskiego. Jej miejsce zajął salon operatora sieci komórkowej "Play”. Na piętrze budynku działała jeszcze kawiarnia literacka, którą teraz zastąpi klub Go – Go. Przechodnie, których spotkaliśmy na ulicy Sienkiewicza nie kryli zaskoczenia. – To smutne, że miejsce, które przez lata było związane z książkami i kulturą traci swoje przeznaczenie. Takie widać przyszły czasy – mówi pan Zbigniew.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /130109989
Klub zacznie swoją działalność w marcu 2013 roku. Będzie to drugi kielecki klub należący do Cocomo, ogólnopolskiej sieci klubów z tancerkami erotycznymi. Pierwszy działa przy ulicy Bodzentyńskiej.
Do niedawna na parterze budynku przy ulicy Sienkiewicza 30 działała księgarnia "Księgarz”, prowadzona przez Grzegorza Grudzińskiego. Jej miejsce zajął salon operatora sieci komórkowej "Play”. Na piętrze budynku działała jeszcze kawiarnia literacka, którą teraz zastąpi klub Go – Go. Przechodnie, których spotkaliśmy na ulicy Sienkiewicza nie kryli zaskoczenia. – To smutne, że miejsce, które przez lata było związane z książkami i kulturą traci swoje przeznaczenie. Takie widać przyszły czasy – mówi pan Zbigniew.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /130109989
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Z jednej strony trochę smutno, z drugiej strony dobrze, że nie kolejny bank. Przekształcanie się śródmieścia w centrum rozrywkowe dla dorosłych (tu akurat w dosłownym sensie) to normalny trend.hey pisze:To smutne, że miejsce, które przez lata było związane z książkami i kulturą traci swoje przeznaczenie. Takie widać przyszły czasy – mówi pan Zbigniew.
Ale trzeba pamiętać, że padanie księgarń wynika ze zmian cywilizacyjnych, a nie z zakazu wjazdu. To Merlin zabił księgarnie, a nie organizacja ruchu.
Zresztą wygląda na to, że handel internetowy niedługo dobierze się i do galerii handlowych. Jakoś łatwiej jest mi wyobrazić sobie śródmieście, które sobie radzi w dobie powszechnego handlu internetowego, niż molocha w stylu Galerii Echo (Galeria Korona nie radzi sobie nawet teraz). Jak śpiewają klasycy, "your time will come".
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Prawda jest taka, że ludzie coraz rzadziej czytają książki, a coraz częściej internet i gazety, a Pan G. (właściciel budynku) to wykorzystał w walce z miastem przeciw zamykaniu ruchu samochodowego w centrum Kielc, a przez to, rzekomego wymierania śródmieścia.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
-
rzeczownik
Kielecka "Cepelia” chce się sprzedać
Kielecka "Cepelia” wystawiła na sprzedaż swój lokal położony przy ulicy Sienkiewicza w Kielcach. To jednak nie oznacza, że ten znany sklep z rękodziełem ludowym wyprowadzi się z naszego miasta.
- Nie mamy planów opuszczenia Kielc. W każdym mieście powyżej 100 tysięcy mieszkańców prowadzimy, co najmniej jeden sklep – przyznaje prezes zarządu spółki "CEPELIA” Polska Sztuka i Rękodzieło, Jan Włostowski. – Wystawiamy kielecki lokal na sprzedaż, ponieważ jest on za duży na nasze potrzeby. Ma około 100 metrów powierzchni a wystarczy nam o połowę mniejszy. Obroty w Kielcach spadło o 15-17 procent w pierwszym półroczu ubiegłego roku a następne miesiące potwierdziły ten trend. To największy spadek w kraju. Uznaliśmy, że trzeba ograniczyć koszty. A w mniejszym lokalu będą niższe. Jeśli uda się sprzedać siedzibę za dobrą cenę, to kupimy mniejsze pomieszczenie, być może także przy deptaku albo w innym miejscu, gdzie dociera najwięcej turystów. W niektórych miastach otwieramy nasze sklepy w supermarketach, ale u was raczej nie byłaby to dobra lokalizacja. Jeśli ewentualni kupcy nie zaproponują zadawalającej kwoty, to zostaniemy w obecnym miejscu. Nie chcemy sprzedać lokalu za każdą cenę, ale za dobrą.
Prezes przyznaje, że do Kielc docierają średnio zamożni turyści i kupują mało pamiątek czy upominków, na sprzedaż, których nastawiona jest "Cepelia”.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /130119197
Kielecka "Cepelia” wystawiła na sprzedaż swój lokal położony przy ulicy Sienkiewicza w Kielcach. To jednak nie oznacza, że ten znany sklep z rękodziełem ludowym wyprowadzi się z naszego miasta.
- Nie mamy planów opuszczenia Kielc. W każdym mieście powyżej 100 tysięcy mieszkańców prowadzimy, co najmniej jeden sklep – przyznaje prezes zarządu spółki "CEPELIA” Polska Sztuka i Rękodzieło, Jan Włostowski. – Wystawiamy kielecki lokal na sprzedaż, ponieważ jest on za duży na nasze potrzeby. Ma około 100 metrów powierzchni a wystarczy nam o połowę mniejszy. Obroty w Kielcach spadło o 15-17 procent w pierwszym półroczu ubiegłego roku a następne miesiące potwierdziły ten trend. To największy spadek w kraju. Uznaliśmy, że trzeba ograniczyć koszty. A w mniejszym lokalu będą niższe. Jeśli uda się sprzedać siedzibę za dobrą cenę, to kupimy mniejsze pomieszczenie, być może także przy deptaku albo w innym miejscu, gdzie dociera najwięcej turystów. W niektórych miastach otwieramy nasze sklepy w supermarketach, ale u was raczej nie byłaby to dobra lokalizacja. Jeśli ewentualni kupcy nie zaproponują zadawalającej kwoty, to zostaniemy w obecnym miejscu. Nie chcemy sprzedać lokalu za każdą cenę, ale za dobrą.
Prezes przyznaje, że do Kielc docierają średnio zamożni turyści i kupują mało pamiątek czy upominków, na sprzedaż, których nastawiona jest "Cepelia”.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /130119197