Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 23 września 2009, o 22:40

W końcu jakaś konkretna wizualka :)
Co do wyglądu mam jeszcze mieszane uczucia. Podoba mi się duży deptak i wejście. I lustrzane jajo :)
Nazwa w tym przypadku brzmi głupio :evil: Wystarczyło by "Korona".
I to podświetlenie też do mnie jakoś nie przemawia :?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 24 września 2009, o 09:42

No ja nie zmieniam zdania... Wejście, pasaż, wnętrza - OK. Ale te dwa nieforemne wieloryby pokryte wycinankami mi się po prostu nie podobają...

EDYTA: mnie się podoba, jak już wspominałem, galeria w Lubinie:
http://www.youtube.com/watch?v=AKZKNf8X7DU
Ten sam właściciel, a jakże inna architektura
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Nowy

Post autor: Nowy » 25 września 2009, o 08:31

RZ pisze:No ja nie zmieniam zdania... Wejście, pasaż, wnętrza - OK. Ale te dwa nieforemne wieloryby pokryte wycinankami mi się po prostu nie podobają...

EDYTA: mnie się podoba, jak już wspominałem, galeria w Lubinie:
http://www.youtube.com/watch?v=AKZKNf8X7DU
Ten sam właściciel, a jakże inna architektura
Lublin faktycznie OK ale myslę, że kieleckich wielorybów nie ma co sie obawiac, będą robić wrażenie choćby skalą a wieczorem wielkomiejeką :D iluminacją

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 25 września 2009, o 09:43

Dobrze że mamy różnorodność podglądów bo świat wyglądał by nudno :wink: Dla mnie galeria w Lubinie jest brzydka, taki klocek przypominający koloseum, ta elewacja itp. monotonna i bez wyrazu. Nasza kielecka natomiast dzięki swojej futurystycznej bryle w moim odczuciu działa cholernie na plus :)Tym bardziej, że nie ma w najbliższej okolicy "historyczych" budynków przez co nie trzeba było jej dostosowywać do okolicy. Projekt moim zdaniem najlepszy ze wszystkich przedstawionych i należy do czołówki ostatnich lat. Śmiem twierdzić, że dużo osob bedzie wolało spędzić czas w Koronie a nie w GE ze względu na jej odpowiadająca wielkość , nie za duża nie za mała, z GE bedzie tak jak z G. krakowska ( Kraków), wiele osob zagląda czesciej do innych galerii bo nie męczą ich tak "spacery" jak w GK..

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 25 września 2009, o 10:05

Cóż, na zmianę już raczej nie ma szans, więc mam nadzieję, że z czasem się do niej przekonam :roll: (szczerze pisząc chciałbym odwołać kiedyś te swoje zastrzeżenia...). Póki co iluminacji też się obawiam - boję się efektu "Las Vegas" czyli kolorowego kiczu (a dojdą jeszcze do tego reklamy).
Filmik/animacja pokazuje już sporo - ciekaw jestem opinii większej ilości forumowiczów - coś w ogóle ostatnio kiepsko z dyskusją na forum :(
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Nowy

Post autor: Nowy » 25 września 2009, o 11:00

bo zalążek dyskusji w której warto brać udział wygląda tak jak powyżej ale ogólny trend (włączając w to niestety czasami i Autora) sprowadza się do autorytarnych stwierdzeń, że to czy tamto jest do bani a kto się z tym niezgadza jest fe

Nowy

Post autor: Nowy » 25 września 2009, o 11:03

filmik jest świetny a sterfa wejściowa oraz wnętrza maja szanse stworzyc wielkomiejski klimat bez cudzysłowia,

iluminacja stnowi w pomysle na ten obiekt kluczowy element więc będzie to raczej konkretnie przemyslany system oświetlenia a nie lasvegaschoinka

obym sie nie mylił :D

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 25 września 2009, o 11:19

Ja mam mieszane uczucia, bo nie jest to architektura, obok której nie da się przejść obojętnie. Jednak jak się przyjrzeć wyróżniającym się obiektom na świecie, to można dojść do wniosku, że jest to trend w architketurze XXIw., czy się nam to podoba czy nie. Znajdę parę podobnych budynków i wstawię linki. Dla mnie to jakaś odmiana.

Nowy

Post autor: Nowy » 25 września 2009, o 11:31

u mnie mieszane uczucia wywołuja pomysły "inne" - nieklasyczne

wtedy blisko jest do przekroczenia granicy kiczu , realizacja, uzyte materiały stanowia o końcowym efekcie bardziej niż wizualizacja,

dopiero wtedy jak mozna podejść i poczuc skale obiektu (ocenianego wcześniej tylko na obrazkach ) dostrzec detal itd ...............mówiąc krótko z realnej perspektywy......ocena może byc pełna ; dlatego z ostateczną notą :D ja czekam na mozliwość podejścia i wejścia do Korony ale po analizie filmiku i wizualizacji widzę szanse na świetny obiekt

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 25 września 2009, o 14:53

Jak już porównujemy do lubińskiej galerii to tamta wcale nie wzbudza mojego entuzjazmu - zewnątrz wygląda tanio i przytłaczająco, plus ten wielki parking naziemny... Jeśli GKK wyjdzie tak jak na prezentacji to będzie nieźle - lepiej niż Coprum Arena. Największe moje zastrzeżenie budzi bryła - te dwa, za przeproszeniem, cycki od Warszawskiej zupełnie do mnie nie przemawiają. Natomiast, zarówno urbanistycznie jak i architektonicznie poprzednia wersja była lepsza, mniej efekciarska, bardziej miejska.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 września 2009, o 16:28

Czy skwerek widoczny na prezentacji pomiędzy księżmi a nową galerią jest częścią inwestycji :?:

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 25 września 2009, o 16:48

Galeria Korona. Centrum pomoże piłkarzom

Galeria Korona Kielce - tak nazywać się będzie budowane kosztem 300 mln zł centrum handlowe w sercu miasta. Czy to jest właśnie strategiczny sponsor kieleckich piłkarzy? - Za wcześnie, aby mówić na ten temat - odpowiada inwestor

Informacja taka ma zostać ogłoszona lada dzień, ale wiemy, że kielecka inwestycja Dariusza Miłka, jednego z najbogatszych Polaków, nazywać się będzie Galeria Korona Kielce. Stanie ona za dwa lata w samym centrum Kielc, u zbiegu ulic Warszawskiej i IX Wieków, obok Domu Księży Emerytów. W gabinecie prezydenta Wojciecha Lubawskiego leży przepięknie wydany folder nowej inwestycji. Z nazwą na okładce "Galeria Korona Kielce".

- Inwestor zwrócił się do nas z pytaniem, czy wyrażamy zgodę, aby tak nazywało się to centrum handlowe. Po rozmowie z prawnikami wiem, że nie musiał nawet pytać, bo nie jest to znak zastrzeżony. Koronę mamy przecież w herbie miasta. I będzie to dla nas zaszczyt, że tak galeria będzie się nazywać - mówi prezydent Lubawski.

Początkowo wydawało się, że galeria nazywać się będzie IX Wieków. Tak nawet inwestycję przedstawiało biuro prasowe inwestora, firmy Church Land Development. Jej większościowym udziałowcem jest Dariusz Miłek, numer 11. na liście najbogatszych Polaków w zestawieniu tygodnika "Wprost".

Dlaczego inwestor wybrał taką nazwę? - Ponieważ jest ściśle powiązana z miastem, rozpoznawalna i dobrze kojarzona. Mamy nadzieję, że zostanie przychylnie przyjęta przez mieszkańców - wyjaśnia Paulina Leszczyk z biura prasowego Church Land Development.

Ale czy tylko? 41-letni dziś Miłek to nie tylko potężny biznesmen, ale i pasjonat sportu. Przed laty uprawiał kolarstwo, a potem postanowił mu pomóc, m.in. nie szczędząc pieniędzy na team CCC Polsat Polkowice. CCC to sieć sklepów z obuwiem należąca do tego przedsiębiorcy. Prezydent Kielc szuka sponsora strategicznego dla kieleckich piłkarzy, by miasto nie musiało utrzymywać kosztownego klubu piłkarskiego. Gotów jest sprzedać do 70 proc. akcji Korony.

Lubawski zaprzecza, że Miłek miałby być nowym strategicznym sponsorem Korony. - Myślę, że inwestor będzie wspierał nasz klub, np. wykupując reklamy, ale nie możemy mówić o strategicznym sponsorowaniu klubu. Pan Miłek jest związany z Polkowicami, z Lubinem, gdzie jego syn z tamtejszym Zagłębiem wywalczył ostatnio mistrzostwo Polski juniorów w piłce nożnej. Choćby więc ze względów rodzinnych trudno, żeby wszedł w Koronę - twierdzi.

Jednak inwestowanie w sport poprzez centra handlowe to w kraju ostatnio dość modne posunięcia. Właściciel Polsatu Zygmunt Solorz buduje we Wrocławiu galerię, z której dochód będzie stanowił trzon budżetu piłkarzy tamtejszego Śląska. Zresztą właściciel Polsatu otrzymał też od Lubawskiego propozycję kupna Korony. - Musieliśmy jednak odmówić, bo mamy już Śląsk. Tak będzie również z każdą następną tego typu ofertą - mówił niedawno "Gazecie" Józef Birka, jeden z najbliższych współpracowników Solorza.

Na tej samej zasadzie co we Wrocławiu ma być finansowany inny piłkarski klub, Arka Gdynia. Jej nowy właściciel ma dokończyć budowę galerii handlowej, a dochód z jej prowadzenia zostanie przekazany na konto ekipy z Trójmiasta.

W Kielcach, choć prezydent zaprzecza, to ze strony inwestora nie ma radykalnego "nie". - Galeria, mimo że nosić będzie nazwę taką jak klub piłkarski, nie będzie z nim bezpośrednio powiązana. Natomiast w kwestii sponsoringu klubu w chwili obecnej jest jeszcze za wcześnie, aby mówić na ten temat - przekazała nam Paulina Leszczyk.
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=4815182 :arrow:

[img=http://img182.imageshack.us/img182/2865 ... 42x.th.jpg]
[img=http://img182.imageshack.us/img182/1687 ... 40x.th.jpg]
http://bi.gazeta.pl/im/6/7076/z7076826X.jpg
Robi wrażenie!!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 września 2009, o 19:14

Z lekka obawa oczekuje stanu po realizacji, ale ciesze sie juz dzis, ze nie postawia nam takich pospolitosci jak Centrum Sloneczne czy niemal wszystkie projekty Plazy. Mamy budynek, ktorego projekt juz dzis nie jest obojetny, a to juz cos. Pierwotnie myslalem, ze obiekt bedzie duzo bardziej odsuniety od ul. Warszawskiej, ale rzut pokazuje, ze jednak nie. Dobrze by bylo, gdyby w ciagu od Rynku az do galerii stworzyc atrakcyjny ciag pieszy. Remontu doczeka sie ulica Warszawska na odcinku IX Wiekow - Rynek, wiec mam nadzieje, ze inwestor zadba o pozostala czesc. Wbrew pozorom moze to ozywic centrum. Podoba mi sie pokazany projekt wnetrz. Ostateczna opinie bedzie mozna wyrazic po realizacji.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 25 września 2009, o 19:20

Galeria Słoneczna jest okropna na wizualkach. Strach pomyśleć jak będzie wyglądała w rzeczywistości...
Nas chyba czeka podobna sytuacja przy budowie Plazy... ;)

Galeria Korona na razie mi się podoba :)
Dla mnie powiało optymizmem ;)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 25 września 2009, o 20:03

Gdybyście mogli wyrazić swoją opinię na forum miejskim: http://www.forum.kielce.eu/viewtopic.php?f=4&t=174
Pan Artur Hajdorowicz chciałby podyskutować na ten temat ;)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

ODPOWIEDZ