Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 30 czerwca 2009, o 11:09

Jeśli nic nie zostanie spieprzone, to jest szansa na najlepszą dotychczas architekturę w Kielcach (to moje zdanie, a o gustach się nie dyskutuje, więc nie mówcie, że nie mam racji). Martwi mnie tylko, że chyba zrezygnowano z kina... W artykule ani słowa o nim
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 czerwca 2009, o 11:19

Poprzedni projekt bardziej mi się podobał...
Ten troche jak sklep towarowy z lat 70/80 w małej miejscowosci, tyle ze powyginany...
...ale może kiedy będą następne wizualki zmienię zdanie :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 30 czerwca 2009, o 11:25

Hmmm... Jedna wizualizacjia (z jednej perspektywy) to trochę za mało aby oceniać ten budynek...

Nie jestem gorącym zwolenikiem takiej architektury, ale ta koncepcja jest wg. mnie lepsza od poprzedniej.

Dużo będzie zależało od tego, jak będą rozwiązane te "koronki" na elewacji.

Głupim pomysłem jest umieszczanie parkingu na najwyższych kondygnacjach, bo to przekreśla przeszklenie od góry i naturalne oświetlenie galerii światłem słonecznym. Parkingi powinno się budować jako podziemne, lub oddzielnie.

Pozostaje czekać z ostateczną oceną na kolejne wizualizacje.

Boss

Post autor: Boss » 30 czerwca 2009, o 12:10

MadMike pisze: Głupim pomysłem jest umieszczanie parkingu na najwyższych kondygnacjach, bo to przekreśla przeszklenie od góry i naturalne oświetlenie galerii światłem słonecznym.
Dzięki zastosowanym technologiom do wnętrza galerii wpadać będzie duża ilość światła dziennego.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 30 czerwca 2009, o 12:19

Ani poprzedni projekt ani obecny nie powalają na kolana.

boogie

Post autor: boogie » 30 czerwca 2009, o 14:24

troche marnie prezentuja sie te sklepy [115] w G9W w porownaniu do nowej galerii echo [ok.300], ale z drugiej strony liczy sie ilosc a nie jakosc. A co do jakosci to ta elewacja kojarzy mi sie z tanim bazarowymi majtkami :)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 30 czerwca 2009, o 14:56

Boss pisze:
MadMike pisze: Głupim pomysłem jest umieszczanie parkingu na najwyższych kondygnacjach, bo to przekreśla przeszklenie od góry i naturalne oświetlenie galerii światłem słonecznym.
Dzięki zastosowanym technologiom do wnętrza galerii wpadać będzie duża ilość światła dziennego.

Przez koronkową elewację, będzie wpadać trochę światła do sklepów. Ale ja raczej miałem na myśli przeszklenia nad głównymi pasażami. Były one mocną stroną poprzedniego projektu. Z tego co jest napisane w artykule wynika jasno, że nad pasażami będzie strop, a nad stropem parkingi... Dla mnie to głupi pomysł... Chyba, że parking będzie tylko nad częścią galerii, ale nic takiego nie wynika z artykułu.

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 30 czerwca 2009, o 16:07

a mnie zastanawia cały ten parking jak oni chcą go zrobić nad sklepami i to jeszcze trzy piętrowy ciekawie to będzie wyglądać, no i czy się nie zawali na głowy ;]

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 30 czerwca 2009, o 16:51

Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Moim zdaniem lepiej wygląda (na tejże wizualizacji) niż według poprzedniego projektu. Tylko wspominany już parking nad głowami kupujących to średnio średni pomysł.

Pozostaje czekać na kolejne wizualizacje - tym razem może od strony głównego wejścia - tam jakieś "wklęsłości" są chyba.

Warto zobaczyć wizualizację w pełnej rozdzielczości: http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/sy ... eria_2.jpg

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 30 czerwca 2009, o 17:22

No cóż... Jak dla mnie w pełnej rozdzielczości już gorzej się to prezentuje... Niestety.

Byćmoże dlatego, że mam reakcje alergiczne na wszelkie kółka i groszki w architekturze. Cytując klasykę disco z pola- w kropeczki, to majteczki, a nie elewacje. Są ludzie którym to się podoba- np. gmach Zintegrowanego Centrum Studenckiego Politechniki Wrocławskiej, który zajął 44 miejsce w konkursie Miss Polski, ale to nie moja bajka, choć to budynek dużo lepszy od naszej przyszłej galerii.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=452759

Wracając do tej dużej wizualizacji, przy pewnych defektach grafiki, na pomniejszonym obrazku wyglądało to lepiej... I do tego ten samochód na dachu :?

Podsumowując nową koncepcję, w zestawieniu ze starą, po chwili optymizmu trzeba stwierdzić:
Jak nie urok, to sr..... ;)

michau

Post autor: michau » 30 czerwca 2009, o 17:50

Mam wrażenie ze niektórym to sie nic nie podoba.
Jak dla mnie, to bardzo pozytywne wrazenie robi...
Jeżeli ten klocek z kilkoma kółkami we Wrocławiu robi lepsze wrażenie niż przyszła galeria to ja nie mam pytań...
Ale o gustach sie nie dyskutuje...

Kot

Post autor: Kot » 30 czerwca 2009, o 18:47

W moim pierwszy odbiorze wrażenie pozytywne, choć - tak jak większość - przed ostateczną oceną chciałbym zobaczyć pozostałe wizualizacje. Mam nadzieję, że ta "koronkowa robota" okaże się na tyle szlachetna, że będzie robiła wrażenie nie tylko nocą ale również w świetle dziennym. Tymczasem cieszę się, że nie będzie powtórki z Lubina w postaci drugiej twierdzy Cuprum, którą ostatnio straszono.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 czerwca 2009, o 19:26

Taki ażur kojarzy mi się z domem towarowym w Skarżysku i setkami podobnych w dawnej Polsce, Czechosłowacji, NRD i Węgrzech :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

msz1

Post autor: msz1 » 30 czerwca 2009, o 19:40

AR pisze:Taki ażur kojarzy mi się z domem towarowym w Skarżysku i setkami podobnych w dawnej Polsce, Czechosłowacji, NRD i Węgrzech :)
Myślę, że jednak trochę przesadzasz AR.

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 30 czerwca 2009, o 20:20

Mnie sie nie podoba urbanistyka. Wlasciwie to powinienem napisac inaczej: prawdopodobnie nie bedzie mi sie podobac. Na obrazku wyglada dobrze, ale to tylko obrazek, a tym nadto nie ufam. Zaluje bradzo, ze budynek nie wypelnia pierzei, chyba ze to taki trick graficzny, aby zadowolic milosnikow trawnikow w centrum i tych ogolnie "zielonych".
Co do elewacji to tak naprawde nic nie wiadomo. Wiadomo, ze to kolejna reinkarnacja "lowickiej wycinanki" pawilonu polskiego na expo w Szangahaju. Najpierw mielismy jeszcze w latach 70-tych betonowa wersje gotyckich maswerkow lub spizowych dekoracji w palacach na Bliskim Wschodzie. Pojawialy sie tez snycersie popisy, jak te na sali sportowej gdzies we francuskich Alpach, byly tez doskonala technicznie elewacja Centrum Studiow Arabskich w Paryzu Jeana Nouvela, w koncu Natalka Paszkowska wraz z mezem Marcinem Mustafa (obecnie WWA Architekci) wraz z Wojtkiem Kakowskim i Michalem Nocuniem wysmazyli w/w pawilon polski. Widac nadal swiezy i wdzieczny temat do poszukiwan kolejnej odslony sciany oslonowej w wesji polprzezroczystej. Po cichu licze, ze znajde tam Corian DuPont'a i bedzie to pierwsza w Polsce taka elewacja. Poczekalbym na szczegoly, albo poprostu na realizacje, nie ma sie co szczegolnie unosic i krytykowac lub zachwycac.

Bryla ciekawa, podoba mi sie, ale sugeruje zupelnie cos innego niz jest w rzeczywistosci, co oczywiscie nie jest zadna wada wg. mnie.

Mimo wszystko wole wersje przedostatnia galerii IX wiekow Kielc.

ODPOWIEDZ